Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wartość projektu logo
Autor Wiadomość
piotr.pan
Początkujący

Wysłany: 14 Marzec 2011, 16:02   wartość projektu logo

Witam! Zapewne są na tym forum osoby, które amatorsko-zawodowo zajmują się tworzeniem projektów w CDR. Mianowicie, podsyłam Wam projekt logo z pytaniem: ile byście byli w stanie zapłacić za taki projekt (czyt. Ile jest warte)?
Pozdrawiam

zubr i ksiazka.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 419 raz(y) 29.85 KB

Cysorz 

Wysłany: 14 Marzec 2011, 17:09   

Nie zapłaciłbym ;)
Nie podobają mi się proporcje, żubr jest byle jak strasowany, jakieś niewidoczne śmieci się walają, na wizytówce litery logotypu będą praktycznie niewidoczne!

To tak subiektywnie, bez urazy...

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 14 Marzec 2011, 19:35   

piotr.pan, gdzieś już to widziałem (chyba ) poza tymMalutki, ma racje jest strasznie niechlujny,. co do ceny to tyle ile zapłaci zamawiający :mrgreen:

DzumA - 78

Wysłany: 14 Marzec 2011, 23:01   

żenujące - nawet nie wiem czy bym kliknął POMÓGŁ za taką przysługę ;-)
jeżeli zapłaciłeś to wtopiłeś - jeżeli chcesz za to sobie policzyć to nawet się nie ośmieszaj.

Martin Nez 
Doradca
Grafik?

Wersja CorelDRAW: 2019
Wysłany: 15 Marzec 2011, 15:31   

Oby to był żart... Czasem jak widzę tego typu logo w gazetach, ulotkach, wizytówkach, etc to żal mi się robi firmy, która się nim posługuje...

Pozdr,
MN

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 15 Marzec 2011, 15:42   

...ale dzisiaj koledzy nietolerancyjni... :mrgreen:

chezare 

Wysłany: 18 Marzec 2011, 07:11   

Mnie się też nie podoba, ale widziałem setki innych równie "marnych" znaków firmowych. Wiele z nich należy do znanych firm, które działają przez dziesiątki lat i żadna krzywda im się z powodu marnego znaku, który identyfikuje firmę na rynku, nie stała.
To czy coś jest ładne czy nie, to kwestia gustu. Jedni lubią blondynki, a inni czarne. Przez tysiące lat powstała niezliczona liczba różnych kanonów z których wiele funkcjonuje do dziś i musi coś w tym być skoro dzisiaj większości ludzi np. Akropol wydaje się równie piękny jak Grekom 2500 lat temu. Czasami dobrze trochę o tym poczytać, bo wizytówka czy logotyp też może być dziełem sztuki, choć zdarza im się to raczej rzadko :-)
Co do samego obrazka, to nie bardzo rozumiem co ma wspólnego książka z lasem, może papier? :-) . Hajnówka i żubr to raczej oczywiste skojarzenie. Źle wytrasowany, a jak wygląda dobrze wytrasowany? Niepotrzebne śmieci, a po co koledzy podglądają w widoku uproszczonym? Ten prostokąt maskuje fragment książki. W napisie mała litera w razi mnie tak samo jak & w Kowalski & syn :-) . Dlaczego różne elementy mają różny kontur i po co on np. w napisach? Marny kerning w znanym foncie może nie razi tak bardzo i nie ma znaczenia w pracy magisterskiej ale w logotypie powinien być naprawiony. Można by się jeszcze do wielu rzeczy czepiać, ale w końcu nikt mi nie dał prawa żeby innych krytykować.

Martin Nez 
Doradca
Grafik?

Wersja CorelDRAW: 2019
Wysłany: 18 Marzec 2011, 11:26   

chezare napisał/a:
Jedni lubią blondynki, a inni czarne.

pFF... Przecież wiadomo, że najfajniejsze są SZATYNKI! -_-'

Co do logo... Da się z tego zrobić coś fajnego w podobnym stylu... Ale to co przedstawił kolega jest po prostu kiepskie... ;-)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 18 Marzec 2011, 12:03   

Trochę te wszystkie opinie nie na temat.
Pytanie brzmiało za ile ,a nie czy dobre,lub czy się podoba.

DzumA - 78

Wysłany: 18 Marzec 2011, 12:24   

opinie moim zdaniem są na temat - jeżeli poprawi logo może coś skasować
kiepskie = 0 zł
klient frajer = ?? zł (w zależności jakiego rodzaju klienta złapał)

grunt to umieć sprzedać - niektórzy potrafią nawet piasek na pustyni opylić ;-)
jeżeli zaliczasz się do tej grupy bierz 3000 zł - jeżeli reprezentujesz poziom handlowy nieco niższy - bierz 300 - jeżeli nie chcesz oszukać - skasuj 20-50 zł - jeżeli chcesz mieć czyste sumienie - daj go za darmo

Odpowiedz do tematu