|
Skalowanie od wybranego miejsca |
| Autor |
Wiadomość |
Tomasz
Początkujący

|
Wysłany: 19 Marzec 2011, 09:03 Skalowanie od wybranego miejsca
|
|
|
Cześć ;)
Mam pytanie:
jak zmienić położenie środka obrazu (plik jpg lub inny plik graficzny importowany do corela) do wybranego miejsca tak aby podczas skalowania obrazek zmieniał rozmiar od tego właśnie miejsca?
W photoshopie podczas transformacji można zrobić to w prost sposób przesuwając środek do miejsca od którego całość ma się skalować, w corelu mogę przenieść jedynie środek obrotu i nie ma to żadnego wpływa na skalowanie.
Wiem, że można przeskalować obrazek od dziewięciu wybranych miejsc wybierając jeden w opcjach skalowania, ale nie jest to to co chce zrobić...
Jest taka możliwość w corelu jak w photoshopie?
Dodam, że chcę porównać rysunki techniczne czy się zgadzają i męczy mnie już dopasowywanie za każdym razem położenia obrazka po powiększeniu/pomniejszeniu tak aby były równo na siebie nałożone.
Jest to strasznie meczące i czasochłonne, a zależy mi na czasie. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 19 Marzec 2011, 10:20
|
|
|
Jeśli przy skalowaniu wciśniesz Shift, to zaznaczone elementy będą zmieniały rozmiar we wszystkich kierunkach. W Corelu można też przenieść środek współrzędnych choć nie ma to ze skalowaniem raczej żadnego związku.
 |
|
|
|
 |
Tomasz
Początkujący

|
Wysłany: 19 Marzec 2011, 13:19
|
|
|
Hmmm no to jest to dziwne i nie poręczne w takim razie jesli nie mozna przenieść środka obiektu w inne miejsce i od tego miejsca skalować.
Oczywiste jest to ze z użyciem shifta skaluje się we wszystkich kierunkach, ale to nie rozwiązuje właśnie problemu, bo zależy mi na tym aby dopasowac prawie idealnie rysunki do siebie a przesuwanie po kazdym skalowaniu aby dopasowac je jest meczace. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 19 Marzec 2011, 14:14
|
|
|
| Źle zrozumiałem Twój post. Nie chodzi Ci o zmianę środka obiektu, bo tego na logikę zmienić się nie da, środek jest tylko jeden. Chodzi Ci o "zakotwiczenie" konkretnego miejsca obrazka w konkretnym miejscu, tak żeby ciąganie za uchwyty nie zmieniało jego położenia? Obawiam się, że Corel nie ma takiego mechanizmu. |
|
|
|
 |
|
|