Przesunięty przez: jagna 18 Luty 2008, 03:21 |
ramka świadectwo |
Autor |
Wiadomość |
ben.
Początkujący
|
Wysłany: 14 Maj 2007, 18:06 ramka świadectwo
|
|
|
Witam potezebuje zrobić świadectwo certyfikat legalnie wystawiane oczywiście.
Potrzebuje tła ramki ? Może ktoś ma ? gdzie szukać? płyty z clipartami sa niestety daleko. |
|
|
|
|
kreart
Fachowiec
Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 261 Skąd: zza ekranka
|
Wysłany: 14 Maj 2007, 22:17
|
|
|
proponował bym stworzyć gilosz. Jest przy tym trochę pracy, ale bardzo ciężko to podrobić ;)
nie wiem jak wytłumaczyć w kilku słowach zasadę tworzenia giloszy
Mniej więcej chodzi o przecinanie się cienkich linii pod różnymi kątami oraz z różnym natężeniem kolorystycznym (odcień 30-10 proc seledynu, purpury, fioletu, żółtego - te kolory nie przenoszą się przy kserowaniu oraz kopiowaniu światłem w prawidłowy sposób), dzięki temu ciężko jest je podrobić...
Jeśli zanjdę kapkę czasu, spróbuję wykonać kawałek gilosza i zamieścić go tutaj...
PS. typowym przykładem giloszy (w tle) są świadectwa urodzenia, ślubu zgonu itd. |
|
|
|
|
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 14 Maj 2007, 23:49
|
|
|
Jednym z rozwiązań jest programik/wtyczka do Corela o nazwie "SecuriDesign". Tyle, że nie generuje on "tła ramki" ale krzywe Beziera. W innym przypadku pozostaje ręczna, mozolna dłubanina, jak powyżej napisał kreart - a jeżeli ktoś zna inne konkretne sposoby to chętnie o nich poczytam, bo robię sporo dokumentów wymagających właśnie takich zabezpieczeń.
Poniżej prosty przykład:
|
|
|
|
|
kreart
Fachowiec
|
Wysłany: 16 Maj 2007, 10:23
|
|
|
piękna ta wtyczka - nie znałem jej ;)
dzięki |
|
|
|
|
kreart
Fachowiec
|
Wysłany: 22 Maj 2007, 14:58
|
|
|
akurat robiłem gilosz - mniej więcej tak to wygląda ....
gilosz.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 6450 raz(y) 127.88 KB |
|
|
|
|
|
vola
Początkujący
|
Wysłany: 28 Wrzesień 2009, 19:36
|
|
|
witam interesuje mnie taki gilosz jak na dyplomie inżynierskim lub mgr, są take same. Chyba jest możliwość wykonania tego w corelu, napewno się opłaci.
Pozdrawiam
artur.wolo@wp.pl |
|
|
|
|
Highflyer
Praktyk
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 75 Skąd: Z domu
|
Wysłany: 15 Październik 2009, 09:46
|
|
|
Dla zainteresowanych giloszowaniem ;) |
|
|
|
|
nebari
Początkujący
|
Wysłany: 11 Luty 2011, 08:57
|
|
|
Witam
po intensywnych poszukiwaniach znalazłęm ten wątek i odgrzeję temat rozwiązanie Highflyer, jest bardzo ciekawe ale dotyczy okręgów hmm po dłuższej zabawie zamierzony efekt jest do osiągnięcia ale to nie to, za to SecuriDesign byłby w dechę ale działa tylko 14 dni czy jest coś co zamieniło by SecuriDesign a dało zbliżone efekty ?? |
|
|
|
|
|