Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
TAC i inne pytanie
Autor Wiadomość
wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 21 Marzec 2011, 09:46   

drozd napisał/a:
Dobrze myślę???

Prawie :-)
Za czarny tekst z 4 kolorow to w niejednej drukarni osoba ktora to drukuje... pod Twoim adresem zacznie rzucac malo przyjacielskie uwagi. ;-)

Jest cos takiego jak gleboka czern, ale uzywa sie jej na aplach najczesciej, do tego trzeba zrobic odpowiednia zalewke przy np. jasnych literach zeby nie wchodzily kolory z tej apli na obszar litery. Ale skoro to dot. w tym przypadku tekstow to nie rob czerni skladanej z cmyka.
pozdr.

drozd 
Znawca

Wysłany: 21 Marzec 2011, 09:52   

WAWEL - TY czasem śpisz (czy non stop jesteś na posterunku na tym forum)??? ;-)

Prostuję - po rozmowie z informatykiem z drukarni - TEKSTY zwykłym CZARNYM!!!!! (C0, M 0, Y 0, K 100), żeby się nie rozjechało i NIE osadzać profilu icc przy ekspocie do pdf-a!!!.

WAWEL - WIELKIE DZIĘKI, biorę się do roboty - dwa dni stracone...
Ostatnio zmieniony przez drozd 21 Marzec 2011, 23:31, w całości zmieniany 2 razy  

drozd 
Znawca

Wysłany: 21 Marzec 2011, 13:43   

I jeszcze jedna uwaga (może w końcu i ja komuś pomogę): bitmapy rgb przerzucajcie do CMYK-a z użyciem profilu icc w PHOTO-Paincie!!!!! (w corel draw przekształca masakratycznie rozjeżdżając kolory). Tak mi podpowiedział informatyk z drukarni i sprawdziłem osobiście.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 21 Marzec 2011, 14:52   

To najwazniejsze zeby u Ciebie bylo ok. :-) i aby w druku tez o wyszlo jak trzeba.
ps
Natomiast jako dopelnienie dla osob ktore moze jeszcze na ten watek trafia to na Corelu 12 i Photo-Paint 12 uzyskuje sie identyczne wyniki tej konwersji. Bo mechanizm jest ten sam, zmieniajac zarzadzanie w jednej aplikacji zmienione zostaje automatycznie w drugiej.
pozdr.

drozd 
Znawca

Wysłany: 21 Marzec 2011, 15:32   

I już ostatnia rzecz... WAWEL chciałem kliknąć na konto Twojego nicka ,,pomógł", ale nie mogę tego znaleźć tego na Forum.

drozd 
Znawca

Wysłany: 22 Marzec 2011, 10:52   

Dzień doberek - to znowu ja.... Czy włączenie profilu icc (symulacja drukarki wyciągów na ekranie) może tak bardzo obciążyć kompa, żeby wysypywał się Corel (wer. X3) przy próbie otwarcia drugiego pliku w drugim oknie??? Wcześniej zdarzało to się incydentalnie (po 10 godzinach pracy non stop miał prawo się zgrzać procek)...

drozd 
Znawca

Wysłany: 23 Marzec 2011, 12:54   

po profilach icc corel wysypuje się PRAWIE non stop.... POMOCY!!!!!!!

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Marzec 2011, 13:03   

drozd napisał/a:
I już ostatnia rzecz... WAWEL chciałem kliknąć na konto Twojego nicka ,,pomógł", ale nie mogę tego znaleźć tego na Forum.

Tym sie nie przejmuj :-) punkt pomogl moze dodac tylko autor watku.
Co do pracy z profilami na X3 nie napisze nic bo nie uzywam tej wersji. w 12 stce wszystko dziala ok i program jest stabilny. X3 byla felerna i latna 3-ma SP. I oczywiscie ustawienia zarzadzania nie moga destabilizowac pracy. Zreszta i tak wczesniej musiales miec ustawione to zarzadzanie tylko inny profil i program dzialal.
pozdr.

drozd 
Znawca

Wysłany: 23 Marzec 2011, 16:28   

Informatyk z drukarni (a po wcześniejszych jego informacjach widze, że siedzi w tematach) od razu potwierdził, że corel wywala się przez ten nowy profil (istotnie robi to od czasu instalacji nowego profilu icc i TYLKO na plikach zapisanych z tym profilem, znaczy - nowe otwiera i nie ma problemu). Na mój ,,nieinformatyczny'' rozum tłumaczę to sobie tak, że program i tak ma co robić importując (otwierając) 10-megowy plik, a na dodatek musi w trakcie otwierania jeszcze coś tam przeliczać, żeby wyświetlić mi na ekranie dane zawarte w pliku z zadanym profilem.

Jedyna rada (potwierdził wspomniany wcześniej informatyk) - składać projekt w ustawieniach koloru domyślnych, a dopiero PO ZAKOŃCZENIU PRACY i PRZED EKSPORTEM przełączyć profill icc, przekonwertować do CMYKA rgb; zapisać pdf-a, potem wrócić z ustawieniami koloru do domyślnych i zamknąć plik corela. Tak robię i odpukać corel na razie się nie wysypuje.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 23 Marzec 2011, 22:51   

Jezeli jest tak ze wszystkimi Corelami w wersji X3 jak to wyzej opisales, :shock: to program do pracy sie nie nadaje. :!: Bo nie widac wlasciwych kolorow na etapie projektowania, korekcja kolorystyczna zdjec, tez jest wadliwa w takiej sytuacji, bo jest uzywany niewlasciwy profil symulujacy kolor cmyk - inny niz ten ktory jest uzyty do konwersji.

pozdr.

drozd 
Znawca

Wysłany: 28 Marzec 2011, 11:09   

Gazetę złożyłem. Jest o wiele lepiej niż za pierwszym razem, nafarbienie istotnie jest mniejsze choć nadal po wydruku zdarzają się ,,odbicia''. I teraz pytanie bardziej do drukarza - czy wciąż mogę jeszcze coś poprawić robiąc projekt, czy jednak końcowy efekt zależy już tylko od drukarni? Nadmieniam, że po wydruku na przeciwnych kolumnach odbiły się nawet kostki składowych CMYK i dlatego podejrzewam, że poprostu sam już nic nie poradzę, bo jest taka a nie inna jakość drukarni (swoją drogą ta firma jest połowa tańsza od konkurencji). Czyli co - pogodzić się z jakością wydruku i cieszyć się, że drukują za połowę stawki czy jeszcze coś kombinować z ustawieniami???

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 28 Marzec 2011, 14:17   

Jesli dalej jest za cieżko i kolory sa pozalewane to mozna jeszcze obnizyc tac do np. 200.
Sam jednak musisz to ocenic, ewent. z drukarzem, bo to Ty masz to przed oczami. Jesli to nie Ty robiłes cała gazete to porównaj z innymi stronami - od innych autorow. Podejrzewam jednak ze papier lichy jest i dlatego tak to wyglada.
pozdr.
ps
I zastanow sie moze nad alternatywa dla Corela przy skladzie gazety. Ja bym sie z Corelem nie porwal na gazete. :-? Mozna uzyc nawet darmowego Scribusa - on sobie tez poradzi z konwersja do cmyka w oparciu o profil ktory obetnie nadmiarowe nafarbienie.
Sama praca z tekstem tez jest lepsza niz w Corelu, choc tez nie taka jak w tych "duzych" programach do skladu.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 28 Marzec 2011, 18:35   

Wrzucam profil til 200, przyrost punktu 30%, euroscala - gazetowa, czern na poziomie 94.
Moze sie przyda w tym przypadku. Byc moze ten profil tez nie bedzie powodowal destabilizacji X3.

EDIT:
Jako ze temat powraca w innych watkach i nie zawsze bedzie potrzebny profil do gazety o takim niskim TIL, badz konkretny ze strony ECI, dorzuce na wszelki wypadek jeszcze 3 profile.
1. euroscala, przyrost punktu - 9%, dla papieru powlekanego, czern 100%, TIL do 260%
2. euroscala, przyrost punktu - 10%, dla papieru powlekanego, czern 100%, TIL do 280%
3. euroscala, przyrost punktu - 15%, dla papieru niepowlekanego, czern 100%, TIL do 260%

europowlekany280.zip
Pobierz Plik ściągnięto 332 raz(y) 292.46 KB

euroniepowlek260.zip
Pobierz Plik ściągnięto 320 raz(y) 287.01 KB

europowlekany260.zip
Pobierz Plik ściągnięto 306 raz(y) 291.75 KB

gazeta200.zip
Pobierz Plik ściągnięto 386 raz(y) 288.11 KB

Ostatnio zmieniony przez wawel 8 Wrzesień 2011, 15:46, w całości zmieniany 1 raz  

drozd 
Znawca

Wysłany: 8 Kwiecień 2011, 06:10   

WAWEL dzięki za profil, użyję go przy składzie kolejnego numeru, jak okaże się, że znowu gazeta wychodzi za ,,czarna''... Co do Scribusa - na Corela nie narzekam (ja problemów ze składem nie mam żadnych, tylko drukarnia ma non stop jakieś jazdy z jakością i różnie im się tam drukuje - ten sam kolor w projekcie wychodzi im różnie, sprawdzałem w kolejnych wydaniach gazety; dość powiedzieć, że jak poprosiłem o ich profil icc, żeby widzieć na ekranie jak wyjdzie z ich maszyny drukarskiej, to powiedzieli, że profilu nie mają i mam sobie ustawić monitor metodą prób i błędów). Pozdrawiam.

trykmaster
Początkujący

Wysłany: 8 Kwiecień 2011, 21:35   

Witam wszystkich forumowiczów, pracuję w drukarni 16 lat (od 3 lat jako grafik i spec. DTP, wcześniej na produkcji) i jedyny profil icc jaki używam to ISO Coated v2, jest to podstawowy profil w ustawieniach mojego Corela (cx5) i NIGDY nie dołączam go generując pdf-a. Podstawowa zasada przy tworzeniu pliku pdf do druku (w drukarni offsetowej): 1. nie dołączać ŻADNYCH profili icc: 2. wyprowadzaj kolory jako CMYK (chyba, że zostały użyte kolory pantone), 3. zachowaj nadrukowania z dokumentu, 4. zgodność z Acrobat 5.0 lub wyższym ((niższe wersje nie radzą sobie z przeźroczystościami) trzeba mieć nadzieje, że "naświetlarnia" CTP/CTF sobie poradzi). Jeśli chodzi o głęboką czerń to polecam składowe: C 60, M 50, Y 40, K 100, w sumie 250% (tendencje do odciągania zaczynają się powyżej 280%). warstwy tekstowe i inne małe elementy: 1 kolor 100% black nadrukowany na wszystko. Mam nadzieję, że moje informacje okażą się pomocne.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 8 Kwiecień 2011, 22:03   

trykmaster napisał/a:
jedyny profil icc jaki używam to ISO Coated v2, jest to podstawowy profil w ustawieniach mojego Corela (cx5)

Tak, tylko ze ten profil ma tacke 300, a czern max 95, a tu w tym wypadku drukarnia zyczyla sobie mniej - 240.
ISO Coated v2 jest profilem dla papierow powlekanych, wiec tez nie do wszystkiego.

Inne czesto uzywane to:
PSO Uncoated ISO12647 dla białych niepowlekanych papierów offsetowych
ISO Uncoated Yellowish jak wyzej tylko papier o zabarwieniu yellow.

Gazety maja swoje wymagania i wymagaja uzywania okreslonych profili, ktore m.in. reguluja nafarbienie. Jesli limit jest przekroczony to plik odrzuca, lub beda go poprawiac we wlasnym zakresie.

pozdr. i witam na forum ;-)

drozd 
Znawca

Wysłany: 16 Kwiecień 2011, 12:59   

trykmaster - robiąc pdf-y do druku robię tak jak pisałeś... Po ostatnim wydruku jestem zadowolony chociaż wkurza mnie, że zdjęcia mam sobie podciągać ,,metodą prób i błędów". Do duszy z taką robotą, ale udało się! I jeszcze jedna ciekawostka... jak w profilu kolorów dam profil o nafarbieniu 240 obraz na ekranie wyraźnie jest jaśniejszy (by nie powiedzieć, że mleko), a przy profilu o nafarbieniu 200 (czyli niższym!!!!) nie zauważam zmian na ekranie w stosunku do domyślnych ustawień (a więc obraz pozostaje powiedzmy ciemny). Tak, w obu przypadkach nafarbienia z drukarki wyciągów wielobarwnych podświetliłem strzałeczkę do monitora, żeby zobaczyć efekt. Efekt widziałem, ale tylko przy... TAC 240. Jedyne sensowne wytłumaczenie, to takie, że ten plik z profilem TIL na 240 jest jakiś ,,lewy", znaczy ma jakąś wadę (ściągałem go gdzieś z neta) co by potwierdzał fakt, że nie można z nim pracować ,,na żywo", bo zwiesza corela o czym pisałem wcześniej.

hronek 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X14
Wysłany: 30 Październik 2015, 15:00   

Witam
Przygotowuję pliki w Corelu do druku i otrzymałem info z drukarni, że nasycenie przekracza 310%, a oni akceptują do 300%.

Generalnie pierwszy raz spotkałem się z czymś takim jak nasycenie i jestem raczej rysownikiem niż grafikiem :/ Dopiero teraz co nieco poczytałem w sieci na ten temat i trafiłem na to forum...

Pobierając pipetą wartości kolorów zorientowałem się, że sprawa dotyczy prawdopodobnie bitmapy. I tu moje pytanie:

W jaki sposób można sprawdzić i zmniejszyć nasycenie w Corelu/Photopaincie (ręcznie, bo prawdopodobnie to sprawa jednej konkretnej bitmapy).

Będę bardzo wdzięczny za wskazówki i pomoc.

Cysorz 

Wysłany: 30 Październik 2015, 20:17   

Ręcznie możesz też zmienić, ale efekty mogą być opłakane.
Musisz w programie do grafiki rastrowej zamontować konkretny profil ICC (dostępny zapewne na stronie Twojej drukarni) i zastosować ją do tej bitmapy (lub załącz plik tutaj, wielu z nas może to zrobić).
Profil: http://temporary.republik..._v2_300_eci.icc
Informacja o profilu: http://temporary.republik...v2_300_info.pdf

Dokładnie to samo może zrobić drukarnia, wypuszczając plik do RIP-a i prawdopodobnie zrobi, jeżeli poprosisz o automatyczne profilowanie. Będzie to jednak dotyczyło całego dokumentu, nie tylko wybranej bitmapy!

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 31 Październik 2015, 07:21   

hronek napisał/a:
Przygotowuję pliki w Corelu do druku i otrzymałem info z drukarni, że nasycenie przekracza 310%, a oni akceptują do 300%.

I z powodu tych 10% więcej - odmówili druku? Jak bym chyba zaczął rozglądać się za inną.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 31 Październik 2015, 08:07   

tegraf napisał/a:
I z powodu tych 10% więcej - odmówili druku? Jak bym chyba zaczął rozglądać się za inną.

Może to była auto-odpowiedź od preflight'a, który nie wybiera ino odrzuca nawet takie z nasyceniem 301% ;] Chociaż faktycznie, te 10% nie robi różnicy. Jakbyś zamiast 300% dał 400% to faktycznie jest to problem, ale nadmiarowe 10% to praktycznie w granicach błędu standardowego ;-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 31 Październik 2015, 08:38   

Taki preflajt to trochę jak bramkarz w knajpie. Jak lokal oblegany - to wpuszcza tylko tych dobrze ubranych. Jak lokal podupadający - bierzemy, jak leci. Gorzej, jak lokal podupadający, a bramkarz o tym nie wie.

hronek 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X14
Wysłany: 31 Październik 2015, 12:02   

Dzięki za odpowiedzi. Spróbuję uzyskać profil z drukarni (swoją drogą rozumiem, że skoro nasycenie stwarza jakiś problem, powinni od razu udostępnić taki profil?)

Odpowiedź z drukarni nie była "auto", ktoś ją pisał, bo oprócz tego otrzymałem informacje typu: Proszę doczytać w internecie... :-/

Wybór drukarni należał do zleceniodawcy więc nie mam na to wpływu.

I mam jeszcze takie pytanie: skoro widzą, że nie bardzo orientuję się w temacie nasycenia (bo wprost to im przekazałem) czy nie lepiej, żeby "poprawili" to sami wypuszczając tego RIPa, o którym wspomniał w swoim poście kolega Malutki?
Boję się, że jak zacznę sam coś kombinować to jeszcze bardziej mogę coś spaprać...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 31 Październik 2015, 13:25   

jak najbardziej powinni,troche szokujace jest dla mnie ze memlocza,jak na mojego nos to ta drukarnia to nie drukarnia tylko zbior osob ktore zakupily sprzet ale wczesniej sprzedawaly np ponczochy,kiepsko im wroze ,chyba ze szef wysle wkoncu ludzi na szkolenie w obsludze sprzetu :-)

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 31 Październik 2015, 14:11   

No widzisz hronek, taka pseudo-drukarnia to niestety zmora grafika. Bo po prawdzie, część tych z nas, którzy w drukarniach robią lub robili, a nawet niektórzy stricte graficy posiadają - jeśli nie RIPy, bo te są częścią maszyn - to chociaż Adobe Acrobata Pro z odpowiednią wtyczką, np. PitStop. Taki plugin dwoma kliknięciami pozwala sprawdzić i poprawić projekt: jedno kliknięcie pod kątem nasycenia, drugie pod kątem zastosowania profilu kolorów, który obniży nasycenie do 300%. Drukarnia powinna to wiedzieć i - gdyby chciała - pomóc klientowi.

Jednak patrząc na to od strony grafika, to powinieneś tworzyć projekty od razu stosując odpowiedni profil kolorów. Nawet jeśli drukarnia nie informuje o tym, który użyć, to jest kilka profili uznawanych niejako za uniwersalne (lub chociaż najpopularniejsze) jak ECI 300, Fogra 27 i Fogra 39 i kilka innych. W ten sposób powinieneś uniknąć takich sytuacji.

Odpowiedz do tematu