Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
BŁĄD ODCZYTU PLIKU
Autor Wiadomość
DzumA - 78

Wysłany: 24 Marzec 2011, 15:18   BŁĄD ODCZYTU PLIKU

Doradźcie co mogę jeszcze zrobić

Robiłem - projekt 1 - w X5 - zajmuje ok 2,5GB
mam wyłączone tworzenie kopii zapasowej - gdyż robię ją ręcznie

no właśnie otwarty projekt nagrałem w innym pliku projekt 2
po nagraniu odtworzyłem za jakiś czas plik projekt 1 - komunikat BŁĄD ODCZYTU

wyłączyłem program - uruchomiłem ponownie - i teraz mam BŁĄD ODCZYTU dla projektu 1 i 2
szlak mnie trafi :( tydzień roboty z głowy

człowiek chciał sobie kopię zapasową zrobić a tak nie mam nic :(

s-p-i-n 

Wysłany: 24 Marzec 2011, 15:44   

Wrzuć któryś z plików.

DzumA - 78

Wysłany: 24 Marzec 2011, 15:53   

spin każdy ma po 2,5 GB :-(

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 24 Marzec 2011, 16:38   

Moze problem jest dlatego ze plik jest taki duzy?
Czy to czasem nie ma jakiegos ograniczenia narzucanego przez system/program?
Nie wiem tez jak Ci sie udalo zrobic taki wielki plik i co tam jest... ale cokolwiek by tam nie bylo, to jest to za duze, ile trwa zapisywanie takiego giganta? Jesli w srodku sa bitmapy to jest opcja linkowania ich. Ludzie skladaja ogromne katalogi i pliki nie waza tyle. Tyle tylko ze czesto uzywaja czegos innego niz Corel, gdzie to linkowanie nie jest rewelacyjne.
pozdr.

DzumA - 78

Wysłany: 24 Marzec 2011, 17:38   

projekt to kalendarz - formatu B3+ składający się z 13 stron z mnóstwem wysokiej rozdzielczości zdjęc (ok 100)

podejrzewam - jak gdzieś szukał w necie - że uszkodzeniu uległa jedna z bitmap ale nie mam pewnosci może tak jak wawel piszesz jakieś ustawiena w COREL ? ale nie mam teraz dostępu do programu i nie mogę sprawdzic

czy istnieje jakis program do naprawy uszkodzonych plików cdr ?
bądź czy istnieje możliwośc otworzenia tylko jednego z 13 arkuszy i tak po kolei wyciągnąc co się da ?

dodam że jak otwieram plik w cdr to miniatura podglądu tego pliku jest widoczna

s-p-i-n 

Wysłany: 24 Marzec 2011, 17:45   

Może ściągnij triala i spróbuj otworzyć lub wrzuc plik na jakiś serwer zewnętrzny.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 24 Marzec 2011, 18:06   

Ja czytalem gdzies (nie wiem czy to prawda) za corel na Win 32 bit. nie radzi sobie z plikami wiekszymi niz 2GB.

Zapytac mozesz jeszcze na forum tu www.coreldraw.com/forums/

Co do metody pracy przy takich projektach to (na przyszlosc)
a) zly program
Jesli juz robisz w Corelu
b) jak w pliku jest tyle bitmap to uzywaj linkowanych zdjec.
c) nie rob tego w jednym dokumencie, tylko kazda strona oddzielnie, a i tak na koncu mozna to polaczyc w jeden plik pdf - albo dzieki Corelowi - jest taka opcja, albo w programie do laczenia stron pdf. Dzieki takiej metodzie pracy w razie uszkodzenia tracisz tylko 1 strone, plik zapisuje sie szybciej, praca jest wydajniejsza.

ps
Nigdy bym sie nie porwal na robienie czegos co ma okolo 100 zdjec w jednym dokumencie w Corelu.
Dla porownania napisze ze dokument gdzie jest masa tekstu, zdjec okolo 120 przy innej metodzie pracy (linkowane zdjecia) i inny program, dokument wazy okolo 15 MB.
pozdr.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 24 Marzec 2011, 18:30   

zainstaluj wszystkie łatki i może się uda
P.S. wawel ma racje

DzumA - 78

Wysłany: 24 Marzec 2011, 19:42   

pracowałem na systemie windows 7 - 64 bit - 6 GB RAM

w domu otworzyłem w X5 na Windows XP - nie wyskoczył żaden błąd - tylko pusty dokument bez nazwy :(

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 24 Marzec 2011, 20:45   

Czasami udaje się zaimportować duży dokument zamiast go otwierać. Jeżeli masz trochę czasu to poczekaj parę dni aż dojdzie do mnie Designer X5. Może wówczas będę mógł pomóc.

DzumA - 78

Wysłany: 24 Marzec 2011, 22:01   

teraz już wiem że COREL jest .... ;(

zawsze robiłem kalendarz - jeden miesiąc - jeden plik - bardziej z uwagi na nie wydolność maszyny - gdyż dławiła się jak plik miał już przeszło 500 mb

fakt najcięższe pliki ważyły 1,7 gb / po podzieleniu 150 mb

nie wiedziałem do tej pory o zdjęciach spod linku - muszę co nieco zaczerpnąć na przyszłość tej wiedzy

Po prostu za bardzo się podekscytowałem nowym sprzętem - nowy system 64bit - i jak zobaczyłem jak hula - na dużych plikach to mówię po co dzielić - teraz już wiem po co - w życiu bym nie pomyślał, że są ograniczenia co do wielkości - tym bardziej że pracowało mi się bez zamulenia - pełen komfort - jedyny denerwujący problem to zapisywanie ok 15-20 min.

teraz to już chyba nie wiele zrobię:w XP 32 bit - tak jak pisałem nawet nie krzyczy że błąd - tylko otwiera pusty dokument - nawet podglądu nie widać / import nie działa - po porstu program nie reaguje

na 7 64bit - to przynajmniej komunikował o błędzie / ale importu nie próbowałem - jutro spróbuję

kombinuję jeszcze illustratora cs5 - może sobie poradzi oraz tego designera x5 - może coś ruszy.

Jestem po prostu załamany ! sporo czasu na to poświęciłem a na samą myśl o odtworzeniu tego odechciewa mi się :(

a na dodatek na forum coreldraw.com nie dostaję hasła - do bani !!!! jak się p..... to na całego

Pozdrawiam

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 24 Marzec 2011, 23:14   

Wersje 32 i 64 bitowe nawet w windzie XP nie zawsze współpracują ze sobą. Lepiej jest pracować na tym samym kompie. Spróbuj w pracy importu. Powodzenia.

chezare 

Wysłany: 25 Marzec 2011, 03:36   

wawel, 2,1 GB było na FAT16 w FAT32 jest 4 GB. Ciekawe jak kolega DzumA - 78 ma sformatowany dysk w XP?
Swoją szosą trzeba się sporo nakombinować żeby zrobić cdr 2,5 GB.

DzumA - 78

Wysłany: 25 Marzec 2011, 09:31   

na obydwu komputerach - system plików NTFS
niestety na 7 - import do X5 - nie idzie - na podglądzie widzę wszystkie strony

została mi jeszcze tylko próba z illustratorem CS5 oraz Corel Designer X5
nie mam więcej pomysłów

a czy istnieje makro żeby otworzył tylko jedną stronę z dokumentu ?
albo czy jest program który rozbije mi duży plik na mniejsze pliki wg strony ?

pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 25 Marzec 2011, 10:13   

DzumA - 78 napisał/a:
teraz już wiem że COREL jest .... ;(

Jest ok ;-) tylko ze nie do wszystkiego :-) (nie do gazet, ksiazek, duzej ilosci zdjec itp)

DzumA - 78 napisał/a:

została mi jeszcze tylko próba z illustratorem CS5 oraz Corel Designer X5
nie mam więcej pomysłów

Obawiam sie za AI nie otworzy plikow z nowego corela, zawsze i corel i AI mialy problemy z odczytaniem najnowszych wersji. Czesto programy mialy premiery w podobnym czasie.

DzumA - 78 napisał/a:

a czy istnieje makro żeby otworzył tylko jedną stronę z dokumentu ?
albo czy jest program który rozbije mi duży plik na mniejsze pliki wg strony ?

Dobrze by bylo jednak gdybys sie zalogowal na to anglojezyczne oficjalne forum corela, tam sa osoby ktore pisza takie makra do Corela, sa programisci firmy ktorzy znaja strukture takich plikow i moze beda mogli cos doradzic.
Napewno jest makro ktore rozbija plik na strony. Nie wiem jednak czy sie sprawdzi - bo ono bodaj otwiera wskazany plik i zapisuje do oddzielnych stron.
Macro wx_FileConverter.gms.
pozdr.

DzumA - 78

Wysłany: 25 Marzec 2011, 10:52   

zarejestrowałem się w końcu i napisałem posta - dodam że angielki u mnie komunikatywny - ale chyba zrozumieją o co biega:

http://coreldraw.com/forums/t/25654.aspx

DzumA - 78

Wysłany: 25 Marzec 2011, 23:25   

znalazłem ROZWIĄZANIE

-wersja darmowa pięknie odczytuje strukturę pliku i w ogóle czyta ten plik - ale niestety :( zapisywanie wymaga registracji - napisałem do autora skryptu zobaczymy co napisze.

DzumA - 78

Wysłany: 28 Marzec 2011, 08:58   

Program CDRfind wydaje się być bardzo przydatnym narzędziem,które warto mieć w zanadrzu.

Już nie raz miałem sytuację z krytycznym błędem COREL DRAW i uszkodzeniu pliku z którym już nie potrafiłem sobie poradzić - być może potrzebowałem tego narzędzia

Fajny skrypt - który testuje plik CDR a następnie uzyskujemy sporo informacji o strukturze pliku i jego zawartości wraz z informacją co przepadło a co można uratować.

Twórca skryptu oczywiści potwierdził słowa wawela że plik nie może przekraczać 2GB oraz wspomniał o linkowanych zdjęciach.

W moim przypadku - plik cdr był ok do odzyskania - przepadły bezpowrotnie mapy bitowe - ale cała struktura wektorowa do odzyskania

Miałem problem bo chciałem kupić ten skrypt za 500 rubli ok 18 $ ale programista miał tylko konto WEBMONEY - które u nas w Polsce jest mało popularne. Nikt z moich znajomych nie posiada owego konta. A zakładać mi się nie chce bo tak dobrze angielskiego nie zam żeby wczytywać się w regulamin.

PROŚBA do Was MOŻE KTOŚ MA TAKĄ OPCJĘ PRZELEWU WEBMONEY I CHĘTNIE BY MI POMÓGŁ
nie raz ktoś na forum miał uszkodzony plik być może wtedy zaradzimy

Programista okazał się na tyle życzliwy - że poprosił mnie o plik i odzyska mi z niego co się da. Właśnie wrzucam gdzieś na serwer 2,5 GB

O rezultatach poinformuję ;-)

DzumA - 78

Wysłany: 4 Kwiecień 2011, 12:24   

programista CDRfind dał mi program w pełni działający

udało mi się bez problemu odzyskać całą grafikę wektorową

jakby ktoś miał problem z plikami cdr dawać do mnie sprawdzimy czy coś się da odzyskać !

timex 
Doradca

Wysłany: 4 Kwiecień 2011, 19:10   

2Gb cdr? :D Chyba jak meshujesz rzeźbę :D

DzumA - 78

Wysłany: 4 Kwiecień 2011, 21:05   

jak do tej pory robiłem sporo kalendarzy w CDX5
i nie miałem żadnego problemu
nie wiedziałem że istnieje ograniczenie

jak pisali na forach 2,5 GB to tylko skompresowana wartości pliku ważącego 3*4 razy więcej
nie do przetrawienia

chezare 

Wysłany: 7 Kwiecień 2011, 13:37   

Oprócz ograniczeń samych programów są ograniczenia sprzętowe i ograniczenia, które niesie ze sobą system operacyjny i one były od zawsze, choć coraz bardziej łagodnieją :-) Normalny zjadacz chleba nawet sobie z tego nie zdaje sprawy, bo jak ma zrobić w notatniku czy Wordzie plik parę GB? :-) DzumA - 78, wiesz już teraz, że duże jest nie zawsze najlepsze :-) Czasami lepiej zrobić 12 plików małych niż jeden o bajt za duży.

siuba
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 12
Wysłany: 19 Luty 2012, 23:33   

DzumA - 78 napisał/a:
programista CDRfind dał mi program w pełni działający

udało mi się bez problemu odzyskać całą grafikę wektorową

jakby ktoś miał problem z plikami cdr dawać do mnie sprawdzimy czy coś się da odzyskać !

Witam bardzo serdecznie,
może mógłbyś mi pomóc. Mój projekt nie jest taki duży jak twój ma zaledwie 12,5MB, ale nie mogę go otworzyć. Robiłam książeczkę z rysunkami i było tam parę stron. Niestety wszystko zapisałam w jednym pliku. Program chodził coraz wolniej, aż w końcu skapitulował. Mam CorelDraw 12 i Windows 7. Mam kopię zapasową tego pliku, ale też nie działa. Nie mogę go otworzyć w innym programie jak gimp na przykład, bo nie odczytuje tych plików.
Proszę bardzo o jakieś wskazówki :( Bardzo się namęczyłam a teraz nie mogę tego otworzyć.
siuba

DzumA - 78

Wysłany: 21 Luty 2012, 10:32   

siuba - grafika URATOWANA - pliki na poczcie
pozdrawiam

siuba
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 12
Wysłany: 21 Luty 2012, 18:08   

DzumA - 78 napisał/a:
siuba - grafika URATOWANA - pliki na poczcie
pozdrawiam

Dzięki DzumA - 78. Jesteś WIELKI :)))) dzięki za pomoc :)))))))))))))))

Odpowiedz do tematu