|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Problem z kolorami |
| Autor |
Wiadomość |
jakajtas
Początkujący jakajtas

|
Wysłany: 6 Kwiecień 2011, 08:41 Problem z kolorami
|
|
|
Witajcie,
mam taki problem:
przygotowałem projekt w Inkscape, zapisałem jako pdf, otwieram ten pdf w Corelu i.... kolory są inne. W Inkscape kolory opisałem jako CMYK, z tymże kolory w Inkscape utworzyłem na podstawie próbek z obrazków bitmapowych.
W projekcie użyte są tylko 4 kolory, więc ręcznie zmieniłem je w Corelu (mam trial X5) wpisując odpowiednie wartości CMYK odczytane w Inkscape.
Potrzebuję mieć mój projekt zapisany w CDR oraz w JPG, a kolory muszę opisać CMYKiem, tzn podać wartości CMYK w dokumentacji.
Problem polega na tym, że chciałbym, aby kolory widoczne w Inkscape zostały takie same wizualnie w JPG oraz CDR.
Na pewno ma to związek z kodowaniem RGB i CMYK, ale nie wiem jak to rozwiązać. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 6 Kwiecień 2011, 09:04
|
|
|
Wszystko rozbija sie o zarzadzanie kolorami w obu aplikacjach i 2 rozne modele kolorow.
1. Czy w inkscape masz wlaczone zarzadzanie kolorami i symulacje z tego samego profilu co w corelu?
2. Czy masz zainstalowany Littlecms z inkscape?
3. Nawet jesli bedziesz mial to ustawione to i tak zarzadzanie kolorem w inkscape nie wyswietli identycznie tych kolorow, bo ono jest jeszcze niedopracowane w tym progr.
Z tych darmowych progr. to Scribus ma to lepiej rozwiazane niz inkscape.
W inkscape zarzadzanie kolorami ingeruje w skadowe cmyk probując lepiej zasymulowac efekt na ekranie, przez co praca w cmyku w programie jest daleka od doskonalosci.
4. Zapisujac kolory do pdf-a z inkscape kolory sa zamieniane na rgb.
5. Mozna je zapisac w cmyk-u w formacie svg (od niedawna jest to mozliwe i Corel potrafi je zachowac przy otwieraniu svg)
6. Corel w tej nowej wersji X5 ma to zarzadzanie profesjonalnie rozwiazanie, wiec jego wyswietlaniu trzeba ufac a nie inkscape |
|
|
|
 |
jakajtas
Początkujący jakajtas

|
Wysłany: 6 Kwiecień 2011, 09:09
|
|
|
Bardzo dziękuję za wskazówki.
W takim razie będę opierał się o to, co widzę w Corelu:)
Dzięki! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|