Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nadawanie wypełnienie wewnątrz linii
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 6 Kwiecień 2011, 02:05   Nadawanie wypełnienie wewnątrz linii

Witam.

Mam pytanie.
Zrobiłem taki oto blok jaki widzicie na zdjęciu.
Góra (w szarym kolorze) to po prostu zmodyfikowany kwadrat a całą resztę zrobiłem za pomocą krzywych. Jakoś to tam połączyłem czy pogrupowałem bym mógł przesuwać cały obiekt. Nie wiem natomiast jak nadać kolor tym powstałym polom poniżej.
Obiekt kwadrat przybiera kolory jakie chcę, jednak wszystko inne to już nie obiekty a dorysowane linie i nie wiem jak sprawić bym mógł wewnątrz nich nadać jakiś kolor.

Jak to zrobić?

jak.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 592 raz(y) 12.34 KB

chezare 

Wysłany: 6 Kwiecień 2011, 05:14   

Cześć Bunch, widzę że nareszcie zainteresował Cię Draw :-) . Niżej masz króciutką instrukcję żebyś mógł zacząć zabawę, czuję że będą z Ciebie ludzie :-) .
MALOWANIE
MALOWANIE 2
Aha, żebyś mógł modyfikować w bardziej zaawansowany sposób (zmieniać położenie węzłów i kształt linii w figurach rysowanych gotowymi narzędziami: prostokąty, elipsy, wielokąty itp), to musisz je wcześniej przekształcać w krzywe (Ctrl+Q).
Bunch, zauważ że używając grafiki wektorowej możesz zapomnieć całkowicie o rozdzielczościach, nie będzie Ci przeszkadzać skalowanie itp. Przynajmniej dopóki nie będziesz swojego dzieła chciał wydrukować :-)

PS
Przez Corela to mam dzisiaj straszną robotę do zrobienia, jak wrócę to Wam pokażę co może wymyślić człowiek :-)

10 m2 ściany oklejonej tekstem napisanym delikatnym fontem, w którym wielka litera ma wysokość 1,5cm, a za oknem taki widok

Gdyby to kogoś interesowało, to dzisiaj otwarta będzie tam wystawa poświęcona Czesławowi Miłoszowi.
Ostatnio zmieniony przez chezare 7 Kwiecień 2011, 07:06, w całości zmieniany 3 razy  

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 7 Kwiecień 2011, 05:06   

Cześć, chezarre! Dziękuję za Twoją interwencję.
W końcu moje zainteresowanie się grafiką wektorową musiało nastąpić. Do tej pory ciągle tkwiłem w rastrówce, ale problem zaczął się wtedy gdy trzeba było zrobić logo a nie plakat czy ulotkę. Uświadomiłem sobie bowiem, że malowanie i wszelkie graficzne buzery na bitmapach załatwia Corel Photo-Paint, ale gdy chodzi o TWORZENIE nowych KSZTAŁTÓW od początku do końca to już nie jest to odpowiednie narzędzie. Ponadto rodzą się problemy z WYPEŁNIENIAMI, z kolorami i tak dalej.
Dlatego grafika rastrowa jak i Corel DRAW są do tego stworzone. Inna kwestia, że na tym polu jestem jeszcze totalna noga :-P No, ale czas się rozwijać, prawda? Kupiłem więc książkę Corela i przygotujcie się na rwanie włosów z głowy, bo jestem upierdliwy i nieznośny, jeśli chodzi o sprawy programowe. Ech :->

Dziękuję Ci za tak obszerny wpis, dołączone grafiki i temu podobne rzeczy. To czasochłonne, a przedstawiłeś mi to bardzo dobrze. Czytelnie, jasno.

No to teraz mam parę ciekawostek...

Musze korzystać z przycisku zamykającego ścieżki. Tego rozwijanego menu, w swoim Corelu X5 nie mam. A przesiadłem się na niego ponieważ W KOŃCU ktoś mądry pomyślał o opcji BLOKADY obiektów i manipulowania widocznością miniaturek. A to było dla mnie BARDZO potrzebne, ponieważ wielokrotnie robiąc plakaty musiałem przebijać się przez tuziny warstw by jakiś obiekt zaznaczyć i wtedy zawsze zaznaczał mi się obiekt inny niż pożądany (większy, leżący wyżej itd). A teraz mamy "zablokuj obiekt" i to załatwia sprawę. Taka mała rzecz a cieszy. No ale wracając do głównego wątku...
Jak już wspomniałem, mam tylko opcję automatycznego zamykania. Nie wiem gdzie znajduje się inne zamykanie ścieżek. Poza tym, nawet w tutorialu pojawiają się jakieś BZDURY. No spójrz sam. Co innego napisane, a co innego jest faktycznie:

Co do "przyciągania do obiektów" to skrótów nie mam pod ręką, ale znalazłem coś takiego:

I też to miałem domyślnie zaznaczone jak rysowałem wtedy obiekt.
Narysowałem wedle instrukcji. I chyba już wiem co było wtedy nie tak. Poprzednim razem nie zrobiłem "pełnego koła". Po prostu mając jeden bok, dorysowałem TRZY krzywe. Nie zamknąłem ich. Ale też nie wiedziałem, że takie tu są zasady tworzenia. Teraz wszystko działa. I stworzyłem w sumie 3 obiekty, każdy mogę osobno kolorować.

- NIEJASNOŚĆ 1 -

No i teraz mam pierwszą niejasność. Nie wiem jak mogę wypełnić te trzy obiekty RÓWNOMIERNIE. Czyli tak jak Ty. Zobacz te dwa obrazki:

Swój wypełniłeś równomiernie mimo iż składa się z 3-ch figur. Ja swój wypełniłem podobnym wypełnieniem (tonalnym), zaznaczając uprzednio myszką te trzy obiekty, jednak wypełnienie zastosowało się takie samo do każdego obiektu z OSOBNA a nie do GRUPY. Postanowiłem więc zgrupować obiekty a potem wypełnić, zrobić z nich krzywe a potem wypełnić i na końcu połączyć całą grupę i potem znowu wypełnić. Niestety zawsze wypełnienie tonalne odnosi się osobno do każdego z obiektów. Nie jest to zła domyślna działalność, ale chciałbym przy okazji dowiedzieć się jak sprawić aby zaznaczona grupa osób wypełniła się (cała) tak elizyjnie, przechodząc z jednego koloru w drugi. I jak to zrobić skoro grupowanie, zaznaczanie, przekształcanie w krzywe nic nie daje? Napisz mi proszę co się robi by mając kilka obiektów, wypełnić je elizyjnie tak aby odcienie przeszły "łagodnie" przez KAŻDĄ z figur. Po prostu aby uzyskać wypełnienie takie jakie ty na swoim obiekcie otrzymałeś.

- NIEJASNOŚĆ 2 -

Również NIEKTÓRYCH figur nie mogę wypełnić tonalnie. Jedne się da, innych się - ku mojemu zdziwieniu - nie da. A nie wiem co to za zależność jest. Kolory nadawane przez paletę przyjmują oba kształty, ale wypełnienie tonalne znowu jest problematyczne. Sam zobacz nawet na filmie:

http://www.dailymotion.pl...jakjakjak_music <-------------------------

chezare 

Wysłany: 7 Kwiecień 2011, 05:45   

Cześć Bunch,
w Corelu kilka obiektów zaznaczasz albo wykonując ruch wokół nich myszą, albo klikając "wskaźnikiem" je po kolei z wciśniętym klawiszem Shift, albo łącząc te techniki w dowolny sposób. Spróbuj swój kwiatek zaznaczyć klikając najpierw to co w środku, a później z Shift to co na zewnątrz i połączyć (Ctrl+L), a później na odwrót, płatki i z Shift środek. To co jest napisane w helpie jest prawdziwe ale w konkretnej sytuacji :-) Zauważ, że przy łączeniu jeśli jeden obiekt ma część pola wspólną z innym to co wspólne znika (środka kwiatka już nie pomalujesz). Co do ikon służących do zamykania krzywych, to nie wiem jak jest w X5, mam X3. Na Twoim screenie rzeczywiście nie ma dodatkowych możliwości zamykania ale może to być związane z konkretną sytuacją, zauważ, że menu jest modyfikowane w zależności od tego co chcesz, a w zasadzie od tego co w danej chwili możesz zrobić. Jeśli masz jedną linię, to w zasadzie istnieje jedynie możliwość połączenia tylko jej końców przez stworzenie prostej lub krzywej łączącej węzeł początku i końca, standardowo jest to prosta. Jeśli figura jest bardziej skomplikowana, połączono ze sobą więcej krzywych, to czasami lepiej zamykać poszczególne pola, przez zaznaczanie i łączenie konkretnych węzłów.
Jeśli chodzi o różnice w wypełnieniu między moją figurą, a Twoją, to jest jedynie taka, że ja do wypełnienia powierzchni położonej najwyżej (rombu) zastosowałem wypełnienie kołowe.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 9 Kwiecień 2011, 03:44   

Chezarre, dziękuję. Jesteś niezastapiony a Twoja pomoc nieoceniona.
Mam natomiast taką zagwozdkę.

Czy jest możliwe by wrzucić do programu i przekształcić jakoś automatycznie obrazek tak, aby program rozróżnił w nim krzywe?
Wrzucamy np. taką bitmapę:

Bo narysowaliśmy ją ręcznie na kartce papier, zeskanowaliśmy i teraz chcemy ją jakoś przekształcić czy pokolorować.
I czy da się sprawić tak by program odnalazł i wyodrębnił "oddzielne pola figur" w tym obiekcie?
Wiem, że jest takie coś jak trasowanie bitmapy, jednak efekt końcowy nie jest super. Da się?

chezare 

Wysłany: 9 Kwiecień 2011, 04:49   

Jedyny automatyczny sposób to trasowanie. Masz rację, efekty rzadko są zadowalające. Dodatkowo masz pecha, bo z tego co czytałem, X5 robi to znacznie gorzej niż wcześniejsze wersje CorelDraw. Jak obejrzysz sobie obrazek, który dołączam, to zobaczysz, że z tym kolorowaniem będzie spory kłopot. Trzeba będzie pociąć część obiektów, wiele pozamykać, bo jak już wiesz malują się tylko figury zamknięte, itd. Jak przy trasowaniu ustawisz za dużo szczegółów i będziesz chciał wyciąć taki obrazek np. na ploterze, to okaże się, że maszyna wariuje bo ma milion węzłów, itd. To nie jest doskonałe narzędzie i to nie tylko w Corelu. Ja, jak mam zamienić bitmapę w wersję wektorową, to ją w Draw odrysowuję. Mam wtedy pełną kontrolę nad krzywymi, a z doświadczenia wiem, że to najlepsza i paradoksalnie, najszybsza metoda. Szybciej się rysuje niż poprawia efekty trasowania. Ty osiągniesz pewnie lepsze efekty niż ja, bo masz oryginał i możesz go zeskanować w dużej rozdzielczości, ja eksperymentowałem na załączonym przez Ciebie obrazku. Nieocenioną pomocą w rysowaniu są wszelkiego rodzaju tablety. Jak raz czegoś takiego użyjesz, to będziesz się brzydził wziąć do ręki mysz :-) Niestety taka zabawka, przyzwoitej jakości, choć dzisiaj dużo tańsza niż parę lat temu, to jednak parę złotych kosztuje. Jak zamierzasz się rysowaniem zajmować nie tylko amatorsko, to prędzej czy później będziesz musiał się w coś takiego zaopatrzyć.
Powodzenia w eksperymentowaniu. Dobrze, że trafiłeś na forum, to nauka pójdzie Ci szybciej, zawsze ktoś podpowie jak sobie dać radę. Jak się człowiek uczy sam, a ja tak miałem, to pewnych rzeczy nigdy nie odkryje, ja się sporo z tego forum dowiedziałem, a używam tego narzędzia od lat i wydawało mi się, że mało co jest mnie w stanie w Corelu zaskoczyć :-) To tak jak z nauką gry na instrumencie, sam się nauczysz ale przy pomocy kogoś, kto już umie o wiele szybciej i lepiej.
Powodzenia.
Czarek

Zapomniałem o obrazku :-)
CHATKA

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 9 Kwiecień 2011, 16:20   

W x5 trasowanie jest moim zdaniem b. dobre oczywiście należy pobawić się opcjami najgorsze było chyba w x4

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 9 Kwiecień 2011, 22:30   

Cześć.

Cytat:
Dobrze, że trafiłeś na forum, to nauka pójdzie Ci szybciej, zawsze ktoś podpowie jak sobie dać radę. Jak się człowiek uczy sam, a ja tak miałem, to pewnych rzeczy nigdy nie odkryje, ja się sporo z tego forum dowiedziałem

Dokładnie tak jest. No ja właśnie takie mam plany. Pytać, pytać i pytać o wszystko co niejasne. Mam tylko nadzieję, że inni będą wyrozumiali. Ja też jestem samoukiem. Teraz dopiero się niestety za rastrówkę wziąłem (bo normalnie to na PP robiłem).

Tablet graficzny mam. Bardzo mi się podoba i był bardzo tani - 150zł jak na taką firmę. Medion. Za minimum 120 złotych chodziły jakies shity o połowę mniejsze!

Tabletu używałem dotąd w grafice rastrowej do bardziej precyzyjnego wygładzania krawędzi przy robieniu fotomontaży. Przykłady:

01:

02:

Niestety jednak, samo poznanie programu nie wystarczy by robić własne grafiki. Bo to jest już inna paleta umiejętności. Jak nie umiem RYSOWAĆ na papierze, to tym bardziej nie będe umiał robic jakiś clipartów na komputerze.

MAM DWA PYTANIA:

1. Dzięki za próbkę obrazka. Jest niezły. Powiedz mi tylko czy takie przekształcenie uzyskałeś tylko dzięki trasowaniu? Czy może coś tam ręcznie robiłeś dodatkowo, że tak to wyszło?

2. Jesteś kimś z branży? Grafik? Freelancer?

3. Wydrukowałeś to na folli i folię w jakiś sposób naniesiona na szybę? Mówię o Twoim obrazku z pierwszych postów.

chezare 

Wysłany: 10 Kwiecień 2011, 04:48   

Bunch, jak już napisałem, narzędzia trasowania i to nie tylko w Corelu pozostawiają wiele do życzenia. TRASOWANIE W CORELU
Jeśli chodzi o domek, to nic oprócz pozamykania paru linii z wynikami trasowania nie robiłem.
To na szybie i ścianie to wycinanki z folii samoprzylepnej. Czy jestem z branży? Sam je przyklejałem :-)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 10 Kwiecień 2011, 20:10   

Zwykła domowa drukarka będzie potrafiła drukować na folii samoprzylepnej? Nie rozmaże się ten tusz? To jest takie coś jak np. to?
http://allegro.pl/folia-s...1523474120.html

chezare 

Wysłany: 10 Kwiecień 2011, 20:59   

Jeśli pytanie o folię ma związek z nalepkami z mojego postu, to te literki na szybie z drukowaniem nie miały nic wspólnego. To na Allegro to folia do drukarek laserowych i na atramentówce nie da się na tym drukować. Generalnie takie wydruki czy to na laserze czy atramentówce nie będą zbyt trwałe.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 11 Kwiecień 2011, 06:21   

z zwykłej drukarki atramentowej bym nie korzystał - daje mierne efekty na folii, ale przy dzisiejszych cenach za wydruk solventowy lub UV nie ma to sensu. Drożej wyjdzie druk w domu niż w firmie na allegro (mówimy o tuszach oryginalnych bo zamienniki to w 99% w ogóle nie drukują na folii) Co do trasowania - minimalna zmiana parametrów może dać kolosalnie różny wynik trasowania.

chatka.cdr
to trasowanie bez żadnych zmian, dodałem tylko kolorki dziecięce w istniejących obiektach
Pobierz Plik ściągnięto 386 raz(y) 107.91 KB

Odpowiedz do tematu