Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak "obrysować" rysunek po trasowaniu?
Autor Wiadomość
XnIcRaM 
Bywalec

Wysłany: 15 Kwiecień 2011, 00:05   jak "obrysować" rysunek po trasowaniu?

Poddałem trasowaniu pewien obrazek wyrzuciłem to co nie potrzebne, teraz chciałbym go poprawić, gdyż w zasadzie wygląda okej, jednak składa się z jakichś "dziwnych obiektów", czy i jak można go teraz przerobić, obrysować, odrysować aby rysunek składał się tylko z linii. Corela znam bardzo słabo grafik też ze mnie żaden i nawet nie bardzo wiem jak wytłumaczyć co chcę osiągnąć. Generalnie obecny rysunek po powiększeniu widać że jest złożony z różnych lekko postrzępionych obiektów z wypełnieniem którego nie bardzo rozumiem, chciałbym aby to było narysowane jakby jedną kreską bez żadnych "dziwnych" wypełnień itp.

PS. W załączniku rysunek (Corel X3) o którym piszę wyżej. Nie liczę iż ktoś go za mnie przerobi, tylko że ktoś mi wytłumaczy jak sam mógłbym to zrobić.

kon.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 444 raz(y) 19.68 KB

chezare 

Wysłany: 15 Kwiecień 2011, 05:25   

Cześć, zacznijmy od tego, że każdy obrazek powstały w wyniku trasowania składa się wyłącznie z linii i zawsze w mniejszym lub większym stopniu, w zależności od ustawień parametrów trasowania, jest "postrzępiony". Twój koń też składa się wyłącznie z linii, co możesz sprawdzić, odesłałem ci Twojego konia. Jeśli chcesz uzyskać 'gładki" obrazek, to znacznie lepszą metodą jest obrysowanie grafiki, choć z pewnością znacznie bardziej pracochłonne. W obrazku masz kilka przykładów nie trasowanych tylko rysowanych grafik.
Żeby doprowadzić Twojego konia do takiego stanu w jakim Ci go odesłałem rozłączyłem wszystkie krzywe (Ctrl+K) i skasowałem wszystkie wypełnienia. Żeby skasować wypełnienie musisz zaznaczyć zamalowany obiekt i kliknąć lewym klawiszem myszy przekreślony kwadracik w palecie kolorów. Żeby zlikwidować kontur, ten sam kwadracik tylko prawym klawiszem myszy. Żeby nadać kolor, lewy klawisz myszy i kwadracik z kolorem, kolor konturu, prawy klawisz myszy i kwadracik z kolorem.
KOŃ

Odpowiedz do tematu