Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wypełnienie siatkowe
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 16 Kwiecień 2011, 10:59   Wypełnienie siatkowe

Załączam dwa screeny. Wypełniłem księżyc tym wypełnieniem deseń dwukolorowy.
Następnie chce je zmienić tonalnym. A się nie da? Dlaczego nie mogę tego zrobić?
Po ruszeniu punktem tonalnym obiekt zmienia kolor, nie mogę ruszać tym wypełnieniem wewnątrz obiektu.

2.jpg
02
Pobierz Plik ściągnięto 375 raz(y) 48.28 KB

01.jpg
01
Pobierz Plik ściągnięto 376 raz(y) 105.58 KB

chezare 

Wysłany: 16 Kwiecień 2011, 11:14   

To akurat z wypełnieniem siatkowym nie ma nic wspólnego, ale nie wiem dlaczego nie możesz tego zrobić? U mnie w X3 po wypełnieniu deseniem, mogę bez problemu zrobić na tym samym obiekcie przejście tonalne.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 16 Kwiecień 2011, 11:17   

Chezarre - następnie chce je zmienić siatkowym
Kurde, przepraszam. Pomyliło mi się siatkowe z tonalnym. Kurdę!

Weź wypełnij tym dwukolorowym a potem siatkowe ustaw i spróbuj go zmienić.
Da Ci się?

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 16 Kwiecień 2011, 11:28   

Nie klikaj koloru, po co zmieniasz kolor? Pytam się czy możesz ją modyfikować.

chezare 

Wysłany: 16 Kwiecień 2011, 11:34   

Bunch, chaos panuje w tym co piszesz. Jak to po co zmieniam kolor? Po to, że siatka po utworzeniu nie ma żadnych kolorów. Jeśli znowu myślałeś o zwykłym wypełnieniu tonalnym, to oczywiście że można "przesuwać" to wypełnienie wewnątrz obiektu.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 16 Kwiecień 2011, 11:38   

Nie mówiłem o przesuwania siatkowym wypełnienia tonalnego tylko o przesuwania siatkowym wypełnienia dwukolorowego.

INTERAKCYJNE WYPEŁNIENIE ---> Deseń dwukolorowy

To zastosuj, następnie wybierz wypełnienie siatkowe i zobacz czy pozwoli ci modyfikować ręcznie to wypełnienie deseniu dwukolorowego.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 16 Kwiecień 2011, 13:46   

Chezare, nie czytasz tego co piszę.

Przecież siatkowe modyfikuje wcześniej zastosowane wypełnienie.

Zrób sobie te kółeczka na obiekcie i potem za pomocą czegoś takiego co się nazywa wypełnienie siatkowe, ZMODYFIKUJ wcześniejsze wypełnienie. Bo tak to działa przecież nie? No to zmodyfikuj.

chezare 

Wysłany: 16 Kwiecień 2011, 15:49   

Bunch ja czytam co piszesz, choć muszę przyznać, ze czasami mam problem ze zrozumieniem o co pytasz. Jeśli zrobisz wypełnienie tonalne, takie zwykłe, to możesz zastosować wypełnienie siatkowe. Jeśli obiekt jest wypełniony jednolitym kolorem, to też możesz wykorzystać wypełnienie siatkowe. Jeśli jednak zastosujesz wypełnienie deseniem, który de facto jest bitmapą, to zapomnij o modyfikowaniu takiego obiektu przy pomocy wypełnienia siatkowego.
Wypełnienie siatkowe to szczególny rodzaj wypełnienia tonalnego. Myślę, że zostało wymyślone po to, żeby było łatwo paroma kliknięciami myszy stworzyć np. taki obrazek

Tutorial Szefa Kuchni

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 18 Kwiecień 2011, 05:48   

Cytat:
Jeśli jednak zastosujesz wypełnienie deseniem, który de facto jest bitmapą, to zapomnij o modyfikowaniu takiego obiektu przy pomocy wypełnienia siatkowego.

No właśnie. To czemu w książce jest napisane, że wypełnieniem siatkowym można modyfikować wcześniejsze wypełnienie nadane w dowolny sposób?

PS
Wrzucone tu zdjęcie to wektorówka? Nie wierzę.

PPS
Co do tutoriali "szefa kuchni" to wszystkie chodzą mi tu gównianie. Mam problemy z buforowaniem. Albo mi ścina, albo buforuje do połowy i kończy mi film w trakcie jego trwania.
I to na trzech testowanych przeglądarkach. I to na najnowszym Flashu. Polecam przenieść się na standardy YouTube. I nawet jeżeli autor chce ludzi ściągać tu na forum, to przecież jest opcja "filmu niepublicznego". I wrzucić tutaj.

chezare 

Wysłany: 18 Kwiecień 2011, 07:55   

Bunch, ostrożnie z krytykowaniem Rolanda bo to jego forum i jak będziesz pyskował, to cię wywali :-) .
Teraz poważnie, nie wiem w jakiej książce znalazłeś informację, że każdy rodzaj wypełnienia można modyfikować wypełnieniem siatkowym? Wydaje mi się, że nie każde, o czym się zresztą przekonałeś. Co do tego "zdjęcia", to jak najbardziej wektorowy obrazek, w którym większość tego co widzisz została namalowana właśnie przy pomocy siatki. Ilustracja została niestety wykonana w Ilustratorze i nie za bardzo da się przenieść do Corela, ale zostało użyte dokładnie takie samo narzędzie. Żeby być sprawiedliwym, Ilustrator w tym elemencie ma trochę większe możliwości niż Corel, ale jak by trochę pomajsterkować, to da się to narysować i w Corelu.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 18 Kwiecień 2011, 09:43   

chezare napisał/a:
Bunch, ostrożnie z krytykowaniem Rolanda bo to jego forum i jak będziesz pyskował, to cię wywali :-) .
Teraz poważnie, nie wiem w jakiej książce znalazłeś informację, że każdy rodzaj wypełnienia można modyfikować wypełnieniem siatkowym?

W jego ;)

chezare 

Wysłany: 18 Kwiecień 2011, 13:08   

No to teraz trzeba czekać, co na to powie Roland, bo może nie mamy racji, tylko coś źle robimy? Ja w każdym razie do miana eksperta nie pretenduję :-)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 18 Kwiecień 2011, 13:49   

Ja tym bardziej nie.

A tu na dowód:
http://img402.imageshack....6/kuternoga.png

chezare 

Wysłany: 18 Kwiecień 2011, 22:54   

No Bunch, chyba będzie trzeba wszystko odszczekać :-)
Działa, choć efekt mało ciekawy.

Przy "rzadkiej" siatce wszystko rozmywa się tak, że trudno doszukać się oryginału, przy gęstej przy tym rodzaju wypełnienia trudno to w jakiś sensowny sposób odkształcić. Żeby zadziałało trzeba ruszyć za jakiś węzeł lub odkształcić linię siatki, tak jak przy obwiedni.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 19 Kwiecień 2011, 14:00   

No racja. To się da. Jak też jest napisane. Tylko, że mi (który to już raz) wtedy nie zadziałało a teraz zadziałało. Tylko, że ten efekt TAK BARDZO ROZMAZUJE te kolory, że dla mnie było to jako "nie działa". A to po prostu tak rozmazywało, że zmieniał się praktycznie cały kolor i myślałem, że to jakiś bug.

Obrazek:

nobo.png
Pobierz Plik ściągnięto 344 raz(y) 119.22 KB

Odpowiedz do tematu