Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka to czcionka?
Autor Wiadomość
Pepsaj 
Doradca

Wersja CorelDRAW: Pepsaj
Wysłany: 5 Kwiecień 2011, 13:22   Jaka to czcionka?

Tak jak w temacie, proszę o pomoc.

zdjęcie0040.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 783 raz(y) 198.13 KB

changela 
Znawca

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 5 Kwiecień 2011, 15:00   

AngsanaUPC pogrubiona

Pepsaj 
Doradca

Wysłany: 5 Kwiecień 2011, 16:33   

Dzięki, ale chyba jednak nie. "J" jest wyciągnięte w dół, a w Angsanie wygląda tak jak w Times New Roman.

chezare 

Wysłany: 5 Kwiecień 2011, 20:11   

Nie chciało się zrobić dwóch kroków, nachylić i wyszła marna fotografia, która na niewiele się przyda. Takich fontów są setki jak nie tysiące, to jest szukanie igły w stogu siana.
Ot pierwsza z brzegu z całą pewnością bardzo podobna.

Zapf Eliptical 711 BT (Bitstream Inc.)

Pepsaj 
Doradca

Wysłany: 6 Kwiecień 2011, 09:43   

Fotka jest robiona z najbliższej odległosci. Kolejnych dwóch kroków w przód już nie sposób zrobić. Nie jest wykonana frontalnie, bo nie mam jednak w zwyczaju skakać po grobowcach ;)

Dzięki za czcionkę. Chyba jej wersja "Bold" jest lepsza. Jednak po zainstalowaniu jej komp jej nie widzi w ogóle... Co może być tego przyczyną?

Wiem, że to już może przesada, ale czy istnieje (niemal) taka sama czcionka z polskimi znakami?

changela 
Znawca

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 6 Kwiecień 2011, 12:41   

a lewo nie w przód

Pepsaj 
Doradca

Wysłany: 6 Kwiecień 2011, 22:27   

Nie dało się lepiej wykonać fotografii. Żeby być bardziej na lewo musiałbym wejść na płytę, bo to duży grobowiec. Mniejsza z tym. Czcionka nie musi być 100% identyczna. Muszę zrobić dopiskę i chodzi o to żeby klienci nie zauważyli, że czcionka jest inna na płycie głównej niż na podstawce. Dlatego zależałoby mi na czcionce bardzo podobnej, ale z polskimi znakami.

chezare 

Wysłany: 7 Kwiecień 2011, 13:26   

Przepraszam bardzo, zajmujesz się kamieniarstwem, czy czymś podobnym a boisz się wleźć na chwilę na grobowiec? Przecież to wcale nie oznacza, że np. nie masz szacunku dla zmarłych? Gdybym musiał znaleźć ten font, to bym przekalkował napis, postawił kamerę na wprost i zrobił porządne zdjęcie itd. Narysowałbym te parę liter, które mi potrzebne, tak żeby wyglądały na identyczne z tymi już wykutymi. To że w jakimś foncie nie ma polskich "ogonków" jest problemem kiedy trzeba nim napisać pracę magisterską. Ty masz napisać imię, nazwisko i od kiedy do kiedy, można "ogonki" dorysować, tak na marginesie dorysowane ogonki ma najpopularniejszy font - Arial :-) Ci którzy kiedyś szukali fontów wiedzą że są tego dziesiątki tysięcy. Jeśli to jest font ozdobny jest łatwiej, w tym przypadku to raczej prosty krój, a z takimi jest najgorzej. Gdyby ten obrazek był lepszej jakości, można by próbować, chociaż jak mówię może to zając parę dni bez gwarancji sukcesu. To zresztą duża zasługa programów graficznych w których z fontami można robić najdziwniejsze rzeczy, które skutecznie potrafią utrudnić szukanie. Niestety jest za mało informacji, żeby Ci skutecznie pomóc.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 7 Kwiecień 2011, 17:27   

Pepsaj, daj napis który masz wykonać zrobię Ci go. Chezare, chodzenie po grobach przynosi pecha - w moim przypadku mogłoby się skończyć pęknięciem płyty. 8-)

Pepsaj 
Doradca

Wysłany: 7 Kwiecień 2011, 17:29   

Ok, informacje podane w poscie są przydatne, nie powiem. Styl zbyt miły jednak nie - mniejsza o to, dzięki za pomoc. Czcionkę oczywiście sobie przekalkowałem, ale nie wpadłem na pomysł żeby zrobić zdjęcie tej kalce.

Co masz na myśli pisząc, że "narysowałbyś" te litery?

Co do dorabiania ogonków, to owszem, to nie problem. Poniekąd. Kiedy pojawia się np. literka Ł to niekoniecznie jest łatwo dobrze dopasować belkę - przynajmniej dla mnie.

Jeśli natomiast chodzi o skakanie po grobowach, to nie boję się tego, ale staram się jednak na nie nie wskakiwać kiedy nie trzeba. Wydawało mi się, że zdjęcie jest wystarczająco wyraźne. Chyba źle mnie zrozumiałeś. Nie byłem aż tak zdesperowany żeby przeszukiwać wszystkie strony z fontami przez x lat być może ;) Liczyłem na to, że ktoś może tą czcionkę po prostu łatwo zidentyfikuje.

Edit: Dzięki Kula69, ale już zrobiłem ten nieszczęsny napis. Gonił termin i użyłem po prostu Palantino Linotype. Myślę, że dla zwykłego ludka nie będzie widocznej różnicy. A w razie "w" zeszlifuję się podstawkę :P Nie jestem z tego dumny, ale czas realizacji się kończył.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 7 Kwiecień 2011, 17:59   

ok nie wiem jaki to font natomiast woziłbym podobny i go pozmieniał i stąd "wyrysował" :)

chezare 

Wysłany: 7 Kwiecień 2011, 19:02   

Pepsaj, przepraszam jeśli poczułeś się urażony. Pewnie masz trochę racji, w końcu zajmujesz się czym innym niż siedzenie przy komputerze. Jestem na forum stosunkowo niedawno i zawsze jak mogłem, to pomagałem. Dalej uważam, ze na podstawie Twojego zdjęcia nie da się ustalić jaki to font i dalej uważam, że mogłeś się lepiej postarać prosząc o pomoc.
Pozdrawiam

omnium
Początkujący

Wysłany: 17 Kwiecień 2011, 15:08   

jaka to może być czcionka ?

euro.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 661 raz(y) 4.87 KB

Martin Nez 
Doradca
Grafik?

Wersja CorelDRAW: 2019
Wysłany: 19 Kwiecień 2011, 19:05   

Witam,
szukam nazwy tego fontu: http://www.martinez.boo.p...4-19_194751.png , może ktoś poznaje?

Pozdr,
MN

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 19 Kwiecień 2011, 19:44   

zobacz Kozuka Gothic Pr6NB

Kozuka Gothic Pr6NB.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 654 raz(y) 34 KB

Martin Nez 
Doradca
Grafik?

Wersja CorelDRAW: 2019
Wysłany: 20 Kwiecień 2011, 11:43   

Nie jest to dokładnie to, ale faktycznie podobna... Spróbuję ją wykorzystać... Chyba, że ktoś ma inny pomysł?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 20 Kwiecień 2011, 16:41   

Niestety jakość próbki nie jest najlepsza wiec new.myfonts.com ma problemy z wyszukiwaniem odpowiedniego kroju ,może gdybyś spróbował z czytelniejszym fontem ?...

Sprawdź jeszcze " Myriad Pro-Semibold Semi Cn " może będzie lepsza , niestety nie mam tego fontu wiec nie mogę dołączyć .

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 20 Kwiecień 2011, 19:44   

Myfont twierdzi, że to któraś z tych czcionek :
* Transit Front Pos-Normal

* Info Text Semibold Tf-Roman

* Info Text Semibold-Roman

* Info OTText-Semibold

* Transit Front Neg-Normal

BR
Bywalec

Wysłany: 7 Lipiec 2011, 11:41   jaka to czcionka

Orientuje się ktoś z Was co to za czcionka:

czcionka.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 594 raz(y) 81.02 KB

Artur Miernik 

Wysłany: 10 Lipiec 2011, 18:12   

Mister Brush z kolekcji Do It Itself.

chezare 

Wysłany: 11 Lipiec 2011, 07:36   

Font
I tam następnym razem zaczynaj poszukiwania.
Jak by ci brakowało polskich ogonków to odcinasz kawałek grzebienia, maczasz w czarnej farbie i dorysowujesz :-)

BR
Bywalec

Wysłany: 12 Lipiec 2011, 08:18   

Dzięki za pomoc!!!

Odpowiedz do tematu