Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie mogę zmienić koloru tekstu wpisanego w dany kształt
Autor Wiadomość
zmysl84 
Bywalec

Wysłany: 22 Kwiecień 2011, 10:15   Nie mogę zmienić koloru tekstu wpisanego w dany kształt

Witam.
Mam problem... :-(
Tzn. po zaznaczeniu dwóch lub więcej pól tekstowych każdy wpisany w kształt prostokąta (lecz nie jako tekst ozdobny, tylko jeszcze z tą ramką), nie mogę zmienić koloru tekstu, gdyż zmienia mi np. na czarno całe pole (tekst wraz z tłem tego pola) i wtedy mam cały czarny prostokąt.
Mogę na pieszo edytować tekst i zmienić mu kolor, lecz to jest za dużo roboty w moim projekcie.
Czy można zrobić tak, aby zmieniło mi tylko kolor samego tekstu?
Pomóżcie! Nie chcę całego projektu robić na nowo, a pól tekstowych nie mogę zamienić na tekst ozdobny, przynajmniej nie chcę tego robić.

Pilnie!

Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony przez zmysl84 22 Kwiecień 2011, 18:59, w całości zmieniany 1 raz  

DzumA - 78

Wysłany: 22 Kwiecień 2011, 10:25   

załącz plik - pooglądamy i doradzimy

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 22 Kwiecień 2011, 10:46   

Pewnie masz tekst zgrupowany razem z tłem ,ale dołącz jakiś przykład będzie prościej rozwiązać problem.

Cysorz 

Wysłany: 22 Kwiecień 2011, 14:12   

Tekst wpisany w figurę program traktuje jak grupę, dlatego wypełnia wszystko co zaznaczysz. Jeżeli nie chcesz go rozseparować to kliknij w tekst z wciśniętym "ctrl". Możesz także z menu "Edycja" wcisnąć "Zaznacz wszystko -> tekst". Jeżeli zaznaczy się za dużo to także "ctrl" i odznaczasz (pojedynczo) tą niechcianą część.
Teraz pewnie już za późno, ale jeżeli planujesz robić takie zmiany w przyszłości, warto skorzystać z warstw.

zmysl84 
Bywalec

Wysłany: 22 Kwiecień 2011, 18:55   

Proszę załącznik na szybkiego zrobiłem... przykład dwóch elementów.
A ja mam tych elementów przeszło 1000!
Nie mogę tego rozczepić, a tym bardziej nie chcę, gdyż po zmianie tekstu poprzez uruchomienie makra, które zamienia mi np. numery od 1 do 1000, są automatycznie wyrównywane do środka w pionie i poziomie tak, jak ustawiłem w pierwszym elemencie.
A gdybym je rozczepił nie byłoby tego wyrównania do środka i też byłaby piesza wycieczka, by każde wyrównywać z osobna do każdego kształtu.

Jak na razie zrobiłem troszkę na pieszo bo musiałem (nie mogłem czekać), ale reszta nadal czeka :(

A ja chcę za jednym razem zmienić kolor wszystkich tekstów.

przyklad.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 396 raz(y) 13.44 KB

chezare 

Wysłany: 22 Kwiecień 2011, 19:17   

Cały problem przez zły projekt. Nie bardzo widzę potrzebę stosowania w tym przypadku tekstu akapitowego. Jeśli wszystkie wyglądają tak samo i wszystkie mają mieć jednakowy kolor to najprościej będzie rozłączyć wszystkie teksty od figur, w które zostały wpisane. Nie ruszą się z miejsca w pionie, a ponieważ są wyrównane do środka, to przy zmianie tekstu i w poziomie będzie dobrze.

zmysl84 
Bywalec

Wysłany: 22 Kwiecień 2011, 20:06   

A jaki wtedy tekst? Ozdobny? Bo właśnie w tekście ozdobnym nie jest, po zmianie na inną treść, środkowane. I tu jest właśnie lipa.

Tu jest załącznik z tekstem ozdobnym, który jest wyśrodkowany (każdy do własnego kształtu). Jest pokazane PRZED zmianą/edycją na inną treść (ładnie wyśrodkowane) i PO zmianie na inną treść (już lipa - trzyma lewą stronę tekstu, a nie środek).

I wtedy mam już kolejny problem, ale już nie z kolorem - a chodzi mi tylko o zmianę koloru samego tekstu jak w przykładzie we wcześniejszym załączniku.

przyklad2.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 349 raz(y) 15.65 KB

chezare 

Wysłany: 22 Kwiecień 2011, 20:22   

Przepraszam bardzo, ale to co zamieściłeś wcześniej było wyśrodkowane. To zresztą żaden problem bo za jednym zamachem można bez problemu zmienić brak wyrównania (tak jak w ostatnim przykładzie) na wyśrodkowanie i następnie znowu "hurtowo" rozdzielić tekst od figur, w które został wpisany.

zmysl84 
Bywalec

Wysłany: 22 Kwiecień 2011, 20:35   

No tak, to co było wcześniej było wyśrodkowane, lecz nie można zaznaczyć samych tekstów, aby zmienić im kolor na np. niebieski.

A teraz w drugim przykładzie zrobiłem nie tekst akapitowy tylko ozdobny, ładnie wyśrodkowałem, lecz po edycji na inną treść nie jest już wyśrodkowany do danego kształtu.

I znowu problem.

- W pierwszym nie mogę zmienić koloru.
- W drugim mogę zmienić kolor, ale tekst po edycji nie jest wyśrodkowany, a nie wiem jak zrobić by hurtowo wyśrodkować ileś tekstów, każdy do własnego kształtu.

Nie kumam jak mam to zrobić, aby nie robić czegoś na pieszo. :-/

chezare 

Wysłany: 22 Kwiecień 2011, 20:56   

Na początku napisałeś, ze takich elementów są setki, czyli normalny człowiek powinien poszukać sposobu wybrnięcia z istniejącego problemu, a nie robienia roboty od nowa :-)
W pierwszym przykładzie (dwie figury z wpisanym tekstem akapitowym) obydwa teksty były wyśrodkowane i w pionie i w poziomie. W takim przypadku odłączenie tekstu akapitowego od figury, w którą został wpisany nie spowoduje żadnych widocznych zmian. Można go edytować i cały czas będzie wyśrodkowany i w jedną i w drugą stronę.
Co do drugiego przypadku, to nie wiem co robisz nie tak, ale tekst ozdobny, któremu nadano jakieś wyrównanie w czasie edycji to formatowanie zachowuje. Nie ma takiej możliwości, że piszesz tekst, który jest wyrównany do środka i w czasie edycji zmienia mu się wyrównanie np. do lewej. W przypadku tekstu ozdobnego jest inny problem, choć prawdopodobnie nie dotyczy twojego przypadku. Kłopot robi się wtedy kiedy tekst zaczyna być dłuższy niż rozmiar figury, lub kiedy jest w kilku wierszach, wtedy nie wyrówna się do figury w pionie.
Trzeba spowodować żeby wszystkie teksty akapitowe były wyśrodkowane w pionie i w poziomie, oddzielić wszystkie od figur, w które zostały wpisane, a później można je dowolnie edytować w tym zmieniać kolory.
Myślę, że potrafiłbym ci dokładnie wyjaśnić jak to zrobić, ale mam za mało informacji. Nie znam struktury tego dokumentu, nie wiem czy te wszystkie figury są na jednej stronie czy tych stron jest 1000? Nie wiem jakim zmianom mają te teksty podlegać, bo może stworzenie nowego dokumentu, w którym zastosowano by mechanizm wydruku seryjnego pozwoliłoby stworzyć nowy, pozbawiony tych wad i wygodniejszy w obsłudze? Nic nie wiem.
zmiana koloru tekstu

zmysl84 
Bywalec

Wysłany: 22 Kwiecień 2011, 21:23   

Nie trzeba było tak od razu?! Heh! :-P

DZIĘKUJĘ.

A ja kombinowałem prawym przyciskiem myszy, a tam nic nie ma.
Jedynie co, to zamieniałem na tekst ozdobny. Wyśrodkowałem do kształtu (skrót klaw. "C" i "E"), lecz po edycji nie zachowuje środka.
Ale już spoko.
Projektu nie mogłem pokazać (firmowe, udostępnianie zabronione), dlatego takie szybkie przykłady zrobiłem.
Sorki, ale nie wiedziałem wcześniej, że jest ta opcja, którą pokazałeś. :oops: Taka prościzna. :oops: :roll:
W końcu. O to mi chodziło - rozczepić hurtowo bez żadnych zmian.
Ostatnio zmieniony przez zmysl84 22 Kwiecień 2011, 21:29, w całości zmieniany 1 raz  

chezare 

Wysłany: 22 Kwiecień 2011, 21:25   

To nie jest tak do końca bez zmian, bo najpierw ramka tekstu akapitowego ma kształt figury, w którą została wpisana, a później jest prostokątem, w tym przypadku pewnie to bez znaczenia.

zmysl84 
Bywalec

Wysłany: 22 Kwiecień 2011, 21:31   

No akurat tutaj bez znaczenia. :-)

THX!

Odpowiedz do tematu