Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Węzeł ostry, węzeł gładki.
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 24 Kwiecień 2011, 20:29   Węzeł ostry, węzeł gładki.

Węzeł ostry, węzeł gładki...

Witam. Mógłby ktoś rozjaśnić co nieco na czym właściwie polega węzeł ostry i gładki za pomocą skrótów klawiszowych "S" i "C"?

Jak tworzy się tzw. Krzywe Beziera to można wcisnąć klawisz "C" i klawisz "S", to podobno ma coś zmieniać, ale nie wiem w ogóle na co to wpływa. Jak wcisnę "C" to mogę powymachiwać sobie jakąś niebieską strzałeczką w przeciwną stronę niż jej przeciwległy koniec, jak wcisnę "S" to nie wiem co się dzieję, a jak wcisnę "ALT" to od czasu do czasu (raz zadziała, innym razem trzeba powciskać parę razy "S" aby dopiero zadziałało) to mogę przesuwać węzeł. Zatem co robi "ALT" wtedy, to wiem. Co natomiast robi skrót "S" i skrót "C"?

Dołączam nawet filmik dla chętnych:
http://wyslijplik.pl/download.php?sid=ExS5rJt2 <----------

Edit 01:
Zauważyłem też, że kiedy modyfikuję jeden węzeł to rusza się CAŁY ODCINEK, cała KRZYWA (nie tylko od odcinka do odcinka, który aktualnie modyfikuję). I gdy wciskam "C", to wtedy rusza się tylko ta krzywa od tego odcinka a pozostałe "będące na łuku" nie są ruszane.

chezare 

Wysłany: 24 Kwiecień 2011, 22:55   

Bunch, bardzo fajny filmik, dźwięk odtwarza wszystko, wizji nic. Z dźwięków "kliknięć" nie udało mi się nic wywnioskować :-)
Kliknij węzeł i

Mam nadzieję, że rysunek wyjaśnił ci różnicę między węzłem z atrybutem ostry i gładki.
Atrybut ten można ustawić też z menu kontekstowego (musi być zaznaczony jakiś węzeł lub węzły).
Jak zaznaczysz tylko jeden węzeł, to tylko jeden będziesz mógł przesuwać.
Atrybut gładki albo ostry można zastosować hurtowo do wybranych lub wszystkich węzłów zaznaczając je narzędziem kształt i wybierając odpowiednie polecenie z menu kontekstowego.

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 25 Kwiecień 2011, 06:46   

No i znowu Bunch, nie zapoznałeś się z poradnikiem, który Ci ostatnio polecałem, a tam to jest opisane:
http://corel.wodip.opole.pl/ksztalt/ksztalt.htm

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 26 Kwiecień 2011, 18:03   

Dziękuję za odpowiedź Wam obu. Ja jestem troszkę nadgorliwy. Jak przemknie mi przed oczami jakiś guziczek, gdzie nie wiem co on powoduje w danej opcji to od razu chcę wiedzieć co on robi. I stąd takie moje "wyprzedzanie" pytań.

Odpowiedz do tematu