|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Punkt zaczepienia. Punkt przyciągania. |
| Autor |
Wiadomość |
Bunch
Ekspert

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 26 Kwiecień 2011, 17:50 Punkt zaczepienia. Punkt przyciągania.
|
|
|
Witam.
Mam dwa pytania.
1. Co powoduje wciśnięcie tego klawisza (patrz: obrazek) po wybraniu narzędzia interakcyjny łącznik? Klikam, zmieniam, nie widzę żadnej różnicy ani zastosowania. Nic się nie zmienia.
Obrazek poglądowy:
Film poglądowy: http://wyslijplik.pl/download.php?sid=FaEzhY9v
Klikam, klikam na tym filmie, pojawiają się jakieś punkty, zmieniają kolory - NIC SIĘ NIE DZIEJE, żadnego zastosowania. Nie rozumiem co to ma być za opcja.
2. Jak mogę ładnie ułożyć taką linię łączącą dwa elementy, aby nie przechodziła ona przez obiekt, tylko ładnie go opływała, przy jednoczesnym zachowaniu tych punktów jakie są na obrazku?
Film poglądowy: http://wyslijplik.pl/download.php?sid=Nr5Roco4 |
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 27 Kwiecień 2011, 18:34
|
|
|
W CorelDRAW wciśnij F1 i w zakładce Wyszukaj wpisz: automatyczny punkt zaczepienia. Masz tam między innymi:
Aby dodać punkt zaczepienia do obiektu
1. W przyborniku kliknij narzędzie Łącznik (narzędzie), a następnie kliknij narzędzie Edycja punktu zaczepienia .
2. Aby dodać punkt zaczepienia, kliknij dwukrotnie w dowolnym punkcie obiektu.
• Punkty zaczepienia dodawane do obiektu domyślnie nie są dostępne jako punkty przyciągania łącznika, kiedy obiekt jest przesuwany na rysunku. Aby punkt zaczepienia był dostępny jako punkt przyciągania, wybierz go za pomocą narzędzia Edycja punktu zaczepienia, i kliknij przycisk Automatyczny punkt zaczepienia dostępny na pasku właściwości.
• Domyślnie położenie punktu zaczepienia jest obliczane w odniesieniu do jego położenia na stronie. Punkt zaczepienia można określić w odniesieniu do obiektu, do którego jest on dołączony. Jest to użyteczne, jeśli punkty zaczepienia będą ustawione w tym samym położeniu względnym w wielu obiektach. Aby ustawić położenie punktu zaczepienia względem obiektu, wybierz dany punkt za pomocą narzędzia Edycja punktu zaczepienia . Na pasku właściwości kliknij przycisk Względem obiektu i wpisz współrzędne w polu Położenie punktu zaczepienia. |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 15:20
|
|
|
1. Nie rozumiem.
2. Nie ma czegoś takiego w tematach pomocy Corela na X4 (wrócę do domu to sprawdzę na X5).
3. Na X4 interakcyjny łącznik to jakaś parodia. W ogóle nie łączy tymi liniami obiektów. Właśnie zrobiłem dla testu na X4 dwa prostokąty, połączyłęm je tym łącznikiem i później mogę ruszać tymi dwoma "połączonymi" obiektami a linia stoi tam gdzie stała. Już staram się to zgłębić od godziny. Stwierdzam, że interaktywny łącznik w X4 to jakiś SMIEĆ. To narzędzie jest do bani, w ogóle nie potrafi złapać dwóch obiektów! Zawsze albo jednego nie połączy, albo drugiego, albo obu. Tylko jakimś fartem, raz na 10 razy, robiąc dokładnie to samo, uda się nim coś połączyć. Wróce do domu to sprawdzę jak to jest w X5. Ale w X5 było wszystko okej, bo pytałem się o co innego, a dziś - zaciekawiony - postanowiłem sprawdzić jak jest z tym w X4 - doznałem szoku! No sprawdźcie sami.
3. Co robi ta opcja? |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 1 Maj 2011, 14:01
|
|
|
Dodam jeszcze, że nie bez powodu w wersji X5 całkowicie zmieniono tę opcję (nawet nie występuje ona w tym rozwijanym menu jak w X4, tylko widnieje jako osobna kategoria z przybornika już). To narzędzie w X4 było jakąś kpiną, to był jakiś śmieć. To narzędzie w ogóle nie działało. Chwytałem raz i tworzyłem łącznik do drugiego obiektu i nagle okazywało się że oba nie zostały połączone (mimo przyciągania do obiektów!). Albo jeden z nich, albo drugi. Po przesuwaniu linii i dosuwaniu ich do obiektów raz na 10 razy jakoś zaskoczyło i przywarło na stałe do obiektu. Żadne w ogóle zależności, nic! Polecam sprawdzić to posiadaczom wersji X4 bo to przecież jakiś bubel chyba był. Funkcja, która nie działa! A jak zadziała to raz na 10 prób chyba.
No dobra, ale wróćmy do tych punktów w X5. Tam na szczęście już nie ma problemu z brakiem chęci łączenia dwóch obiektów. Ale...
| Cytat: | | 1. Co powoduje wciśnięcie tego klawisza (patrz: obrazek) po wybraniu narzędzia interakcyjny łącznik? Klikam, zmieniam, nie widzę żadnej różnicy ani zastosowania. Nic się nie zmienia. |
Ponawiam pytanie.
Przecież to żadna odpowiedź. Nadal nie dowiedziałem się co czyni ta funkcja. Podejrzewam, że dzięki niej można jakby wymodelować przebiegający łącznik. Tak?
Nie dowiedziałem się również jak to zrobić. Bo w pomocy programu TEGO NIE MA. To znaczy jest tam jakiś lakoniczny bełkot napisany, ale trudno takie coś nazwać instrukcją. Klikam, tworzę te punkty, później zamieniam je w konieczności na te automatyczne punkty jak to zwą i nic. Gdzie mi coś przyciąga? - nigdzie!
Poza tym nawet odwracanie przebiegu tego łącznika nie działa.
Wszystko udokumentowane na filmie. I odwracanie przebiegu łącznika, jako pierwsze. I problematyka główna też.
http://www.dailymotion.pl...zadasura_webcam
UAKTUALNIENIE:
Chyba rozkminiłem o co chodzi, ale tak połowicznie.
Te punkty można tylko zrobić W OBSZARZE OBIEKTU a nie poza nim i nie służą do modelowania przebiegu łącznika, są tylko punktami od których ma ciągnąć się ten łącznik.
Tylko że to i tak można zrobić łącząc obiekt do jego konturu na krawędzi. Ustawić w dowolnym miejscu. Zrobili więc specjalnie te głupie punkty aby dać nam możliwość łączenia tylko łącznika do punktów WEWNĄTRZ obiektu?
| Cytat: | | Punkty zaczepienia dodawane do obiektu domyślnie nie są dostępne jako punkty przyciągania łącznika |
To po co w ogóle tam są? Po co skoro jak ktoś już tworzy wewnątrz taki obiekt przyciągania to właśnie chce aby do niego przyciągało.
I dlaczego musimy klikać aby przekształcać je w "automatyczne" by wtedy do nich przyciągało? To powinno być domyślne.
Co za beznadziejna, bezużyteczna opcja! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|