|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Tablet |
| Autor |
Wiadomość |
Lukasz_nitz
Początkujący Lukasz_nitz

|
Wysłany: 27 Kwiecień 2011, 20:57 Tablet
|
|
|
Witam,
Używacie w pracy z corelem tabletu? Jeśli tak to jak bardzo jest Wam pomocny? i do czego przede wszystkim go używacie?
pozdrawiam, |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 27 Kwiecień 2011, 21:03
|
|
|
Bez tabletu, to ja bym się do Corela nie dotknął . Do czego jest potrzebny? Do tego wszystkiego co robisz przy pomocy myszy, tylko piórkiem jakby łatwiej trafić tam gdzie chcesz . Wszystko rysuje się znacznie łatwiej i precyzyjniej. Dzięki tabletowi, to co niewygodnie rysuje się przez pół godziny, robisz w 5 min. Jak raz spróbujesz, to nie dotkniesz więcej gryzonia. Różnica taka jak rysowanie patykiem na piasku i dobrym piórem, na dobrym papierze. |
|
|
|
 |
Lukasz_nitz
Początkujący Lukasz_nitz

|
Wysłany: 27 Kwiecień 2011, 21:17
|
|
|
| wczoraj odebrałem właśnie tablet Genius M712X, nie jest jakiś rewelacyjny ale jak na moje umiejętności na razie wystarcza. |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 27 Kwiecień 2011, 22:02
|
|
|
| Tak przy okazji, chezare, jakim tabletem się posługujesz? I czy mógłbyś go polecić ew. jakiś inny? ;) |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 06:13
|
|
|
Posługuję się tabletem Wacom z serii Intuos i z tego co się orientuję to dobra firma. Polecić go nie polecę, bo to dosyć wiekowy sprzęt, ale do moich potrzeb, a głównie zajmuję się grafiką wektorową, zupełnie wystarcza. Nowe modele są z całą pewnością lepsze.
Macie lepiej, bo sprzęt elektroniczny relatywnie potaniał, wtedy jak ja tę zabawkę kupowałem, to kosztowała ona majątek Dzisiaj mam z nim trochę kłopotów, bo raz, że urządzenie komunikuje się z komputerem poprzez port szeregowy, który nie w każdym komputrze można znaleźć, no i kłopoty ze sterownikami do nowszych wersji Windowsa, ale póki co chodzi już całe lata, w szufladzie mam parę zapasowych rysików, które mnie przeżyją, plastik na powierzchni wygląda jak nowy, jest, odpukać, dobrze
Jeszcze raz powtórzę, jak się spróbuje, to mysz można wrzucić do kosza, choć w tym moim oprócz piórka jest i mysz. Nigdy jej zresztą nie używałem, praca dwiema rękami na raz, to lekka przesada |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 08:08
|
|
|
| Chezare, a jak myślisz, czy sprawdziłby się tablet w kartografii? Przy tworzeniu map (przynajmniej tych, które ja robię) większość prac polega na przerysowaniu i generalizacji z zeskanowanej mapy "podkładu", czyli poziomic, rzek, sieci dróg itp. W Corelu generalnie robię tylko mapy, i tą najbardziej upierdliwą część pracy chciałbym sobie ułatwić, a jakoś nigdy nie miałem okazji używać tabletu. Nadałby się do tego typu prac, czy raczej odpuścić sobie? |
|
|
|
 |
DzumA - 78

Pomógł: 99 razy Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 685 Skąd: Opole
|
Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 08:38
|
|
|
potwierdzam wypowiedź Chezare - jak już raz dorwiesz się do tabletu - gryzonia już nie chwycisz - oczywiście początki nie są proste - i nie od razu sobie powiesz - qrcze mieli rację - trzeba się przestawić i przyzwyczaić.
ja dysponuję Wacom Bamboo i mogę go polecić seria Intuos jest lepsza ale cenowo adekwatna.
z tego co czytałem po sieci przed zakupem swojego urządzenia - wywnioskowałem, że jeżeli chodzi o tablet to firma WACOM przewodzi a potem jest długo długo nic - i dopiero na końcu jakieś firemki (w skrócie - jakość wykonania - trwałość - dokładność - rozdzielczość - czułość itd..)
no i kwestia powierzchni - uważam że A6 to obszar niestety trochę za mały jak dla mnie - bardziej dla dzieci do nauki - min A5 należy się wyposażyć albo większy jak mamy kasiorę.
Ja zbieram teraz na taki: http://cintiq.wacom.pl/ - to się nazywa TABLET |
| Ostatnio zmieniony przez DzumA - 78 28 Kwiecień 2011, 08:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 08:39
|
|
|
Takietam, czy nie pojawily sie czasem juz jakies programy do tworzenia map?
Pamietam ze byl tu na forum taki watek kiedys o mapach i autor przekonywal ze robienie map w Corelu to zly pomysl, moze rzeczywiscie juz sa jakies dobre programy ktore uproscilyby sprawe i odpadloby kreslenie tylu tych lini? Obecnie juz od dawna nie mam z tym tematem nic wspolnego, ale jesli sa to moze korzystniej by bylo sie tym zainteresowac zamiast tabletem?
pozdr. |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

|
Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 09:53
|
|
|
Wawel, o ile mi wiadomo nie ma programów typowo kartograficznych, które służyłyby do tworzenia map np. turystycznych, które miałyby zostać wydane na papierze. Jeżeli chodzi Ci o programy typu GIS, to owszem jest ich sporo, i to bardzo dobrych, ale generalnie służą one do pracy z mapami (a ściślej z danymi na mapach) na komputerze. Jednak wydruki z nich nie bardzo nadają się do umieszczenia w przewodniku, atlasie, czy zrobienia z nich np. samodzielnej mapy turystycznej. Są zbyt surowe , sztuczne i "kanciaste", bo generalizacja , nazewnictwo, rozmieszczenie np. sygnatur przeprowadzane jest z automatu. To tak jakbyś wydał np. mapę Tatr z wstawioną mapką z google czy targeo. Niby wszystko jest zaznaczone, ale wyglądać to będzie jakoś dziwnie .Oczywiście używa się również w kartografii tradycyjnej programów GISowych, ale tylko do pewnych zadań, np. przygotowanie skanów map podkładowych (łączenie arkuszy, zmiana odwzorowania), czy też do zrobienia efektów tj. cieniowanie.
Póki co jednak, do tworzenia map tradycyjnych nadal używane jest przede wszystkim oprogramowanie do grafiki wektorowej typu Corel, Ilustrator czy FreeHand, bo w takich mapach odrobinę ważniejsza od dokładności jest czytelność :) |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 10:56
|
|
|
Tablet? Auuuć...
Ja kiedyś kupiłem Wacoma, ale niestety tylko Volito 2... generalnie jak dla mnie to żenada, ale może to cecha modelu (w sensie słaby). Słabe reakcje, dokładność... a na Intuosa jakoś nigdy nie było akurat kasy... i potrzeby.
Do webowej grafy jednak dobra myszka to jest to. Coś tam pomazać, pewnie, że fajnie, ale nie tą żenadą, którą posiadam... no i nie jestem ilustratorem, heh.
Może te porządne modele oferują sensowniejsze odczucia "piórkowe", bo ja jestem totalnie zniesmaczony tabletem. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 12:37
|
|
|
| Mój Wacom jest trochę większy niż A4. Są dwie rzeczy, które należy odróżnić, to co potrafi samo urządzenie i na ile z jego możliwości potrafi skorzystać program? Obawiam się, że Windowsowemu Paintowi nic z tego, że tablet potrafi odróżnić nacisk pióra wróbla od jaskółki. Na mapach się nie znam, ale wyobrażam sobie, że w dzisiejszych czasach robi się je na podstawie zdjęć lotniczych i jakichś pomiarów, a później przerysowuje, a jak rysuje, to tablet na pewno w tym nie przeszkadza. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 15:42
|
|
|
Cena z kosmosu jak dla mnie. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 15:45
|
|
|
| takietam napisał/a: |
Póki co jednak, do tworzenia map tradycyjnych nadal używane jest przede wszystkim oprogramowanie do grafiki wektorowej typu Corel, Ilustrator czy FreeHand, bo w takich mapach odrobinę ważniejsza od dokładności jest czytelność :) |
To szkoda ze nie ma czegos co byloby pomocne, bo robienie np. poziomic czy zabudowy w w/w programach to trwa i trwa. Z tego co pamietam to praca nad mapa taka rysowana recznie w wektorach trwala bodaj miesiac. To tez oczywiscie zalezalo czego to byla mapa i jaka skala.
pozdr. |
|
|
|
 |
Martin Nez
Doradca Grafik?

Wersja CorelDRAW: 2019
Pomógł: 14 razy Dołączył: 29 Sty 2011 Posty: 115 Skąd: Czmoń
|
Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 18:54
|
|
|
Od 3 lat używam Wacoma Intuos3. Kolega z biurka obok ma Intuosa4, to chyba najnowsza wersja. Potwierdzam to co mówili chezare i Dzuma - w domu nie potrafię pracować myszą w Corelu, to co w pracy zrobiłbym w 5 minut zajmuje mi czasem prawie godzinę. Generalnie moje spostrzeżenie jest takie, żeby do jednego monitora nie kupować tabletu A3. Ciężko się robi po kilku godzinach machania ręką. Do jednego monitora polecam A4, a jeśli ktoś korzysta z 2 wtedy warto zainwestować w A3.
Pozdr,
MN |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

|
Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 19:33
|
|
|
Wawel, jest kilka programów które mają funkcje bardzo użyteczne w kartografii, np. bodajże microstation potrafi na podstawie dwóch punktów podpowiedzieć resztę prostokąta (fajna rzecz w rysowaniu budynków), są też programy trasujące "po linii" - idealne do zrysowania poziomic, ale co z tego, skoro przydają się w mapach jedynie wybrane funkcje tych programów, a poza tym programy te do najtańszych nie należą... a kartograf, zwłaszcza wolny strzelec, kokosów nie zarabia i stać go ledwie na CD9 ...
Ale wracając do "ad remu" - chętnie wypróbowałbym prace na tablecie, niestety na Wacoma chyba mnie nie stać. Znalazłem za to tablet "pentagram" - kilka razy tańszy, i te kilka stów mógłbym wydać.
Zaznaczam, że nie jestem artystą, poziomy nacisku i grubości pędzla nie są dla mnie istotne, tak jak pisałem większość pracy polega na przerysowywaniu z podkładu linii za pomocą krzywych beziera... Czy warto w ogóle do takiej pracy używać tabletu? I czy akurat ten pentagram coś jest wart? |
|
|
|
 |
DzumA - 78

Pomógł: 99 razy Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 685 Skąd: Opole
|
Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 20:53
|
|
|
takietam - jak się domyślam mapy które tworzysz musisz odzwierciedlić bardzo precyzyjnie.
Szczerze mówiąc nie wiem czy tablet Ci tu dużo pomoże
trzeba mieć na prawdę bardzo pewną rękę i jak wspomniałem dobrej jakości tablet, gdyż inaczej będziesz musiał sporo poprawiać - a przecież nie o to chodzi !
ale tak jak wspomniał chezare - tam gdzie się rysuje - tablet zawsze się przyda
najlepiej znajdź sklep - który pozwoli Ci na zwrot towaru do 7 dni - kup na co Cię stać i sam oceń - tylko wiedz że początki nie są proste - i to co Martin Nez zrobi w 5 min tobie i tak zajmie godzinę.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

|
Wysłany: 30 Kwiecień 2011, 10:52
|
|
|
| DzumA - 78 napisał/a: | najlepiej znajdź sklep - który pozwoli Ci na zwrot towaru do 7 dni - kup na co Cię stać i sam oceń - tylko wiedz że początki nie są proste - i to co Martin Nez zrobi w 5 min tobie i tak zajmie godzinę.
|
Dzuma, poszedłem za Twoją radą i nabyłem przed chwilą w sklepie nie dla idiotów wacom bamboo pen - trochę mały, ale tylko taki mieli, poza tym wydaje mi się, że aby sprawdzić, jak się na tym pracuje, nie potrzeba większego. Do 14 dni mogę zwrócić.
Pierwsze wrażenia: trochę mały, ciężko się odnaleźć na monitorze, ręka trochę boli. Ale mam takie wrażenie, że digitalizowanie idzie szybciej i dokładniej. Przez kilka dni go (i się) pomęczę i wtedy zobaczę co zrobię. Oczywiście podzielę się wrażeniami
(Edytuję, żeby nie pisać po sobie dwóch postów)
Po parunastu godzinach pracy z tabletem przychodzi mi do głowy taka myśl: kuffa, jak mogłem tyle lat pracować myszą... :) Teraz to całkiem inny komfort pracy, inna bajka po prostu.
Może nie jest tak, że to co wcześniej w godzinę, robię teraz w pięć minut, ale na pewno pracuje mi się zdecydowanie szybciej i dokładniej . Szacuję tak "na oko" że szybkość pracy wzrosła jakieś 30-40%. Wydaje mi się, że to jest niezły wynik jak dla kogoś, kto sprzętu tego nigdy wcześniej nie miał w dłoni - ciekawe co będzie jak nabiorę wprawy :)
Tablet na pewno u mnie zostanie - nie wiem jeszcze czy akurat ten, czy pokuszę się o coś lepszego/większego , ale z drugiej strony nie wiem, czy jest taka potrzeba - nie jestem grafikiem i nie mam nawet takich zapędów, więc z większych możliwości pewnie nie skorzystam, a jeśli chodzi o wielkość... to i tak ledwie się odnajduję na polu roboczym 15x9cm...
Ale zostało mi jeszcze 13 dni, a podobno apetyt rośnie w miarę jedzenia |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

|
Wysłany: 8 Sierpień 2011, 07:37
|
|
|
Może troszkę odświeżam stary temat, ale dziś w ofercie na www.ibood.pl pojawił się Tablet Wacom Bamboo Pen & Touch w rozmiarze M. (>> Bezpośredni link <<)
Cena jaką sobie życzą za niego to 479,95 zł + około 30zł przesyłki.
Jak myślicie, warto się tym zainteresować? |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 8 Sierpień 2011, 21:54
|
|
|
Takietam, tu nie ma co kombinować. Jak masz kasę to kup przyzwoity sprzęt. Z tym jest jak z marną gitarą, jak od takiej zaczniesz to palce sobie pozdzierasz, niczego się nie nauczysz, bo zanim zdążysz to się zniechęcisz. Taka inwestycja na siebie zarobi.
Nie wiem jak budynki rysuje się w tym na m, w Corelu jest narzędzie które pozwala rysować dowolne prostokąty po narysowaniu jednego boku. Tak samo jest z elipsami i krzywymi.
 |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

|
Wysłany: 9 Sierpień 2011, 06:59
|
|
|
chezare, Dzięki za odpowiedź, ale nabyłem już tego bamboo pen (będzie ze 3 miesiące temu ), i na razie jestem niesamowicie zadowolony- zrysowywanie poziomic, dróg, rzek wykonuję zdecydowanie szybciej niż myszą. Takie rzeczy jak np. kontrola nacisku są dla mnie nieistotne, bo nigdy ich nie używam i raczej nie będę używał.
Ciekawa rzecz z tymi funkcjami dorysowywującymi pozostałą część figury - o coś takiego mi właśnie chodziło, nie miałem pojęcia, że nowsze wersje Corela to potrafią. 9tka niestety nie potrafi, a na coś nowszego mnie nie stać. Ale przy następnym zleceniu na pewno się zastanowię czy nie doliczyć klientowi tysiąca na upgrade :) |
|
|
|
 |
rgb
Doradca

Pomogła: 3 razy Wiek: 41 Dołączyła: 29 Lip 2011 Posty: 108 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 18 Sierpień 2011, 07:15
|
|
|
| ja też zastanawiam się nad tabletem. Pracuje jako grafik więc z jednej strony chciałabym coś czego nie będę za chwilę wymieniała a z drugiej coś niedrogiego tylko nie wiem czy coś takiego istnieje. Może ktoś z Was zna tablet graficzny Kanvus Light 64? Widziałam wczoraj w sklepie kosztował koło 120 zł taki mały. Na allegro jest natomiast Tablet Wacom Bamboo Touch za jakięś 200 zł warto kupić? Pomóżcie proszę :) |
|
|
|
 |
rgb
Doradca

Pomogła: 3 razy Wiek: 41 Dołączyła: 29 Lip 2011 Posty: 108 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 23 Sierpień 2011, 11:36
|
|
|
| nikt nie doradzi? w końcu zdecydowałam się na wacoma intuosa 4 tylko podpowiedzcie A5 czy A4 lepiej:)? |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Pomógł: 47 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: gorzów
|
Wysłany: 23 Sierpień 2011, 12:01
|
|
|
| rgb napisał/a: | | nikt nie doradzi? w końcu zdecydowałam się na wacoma intuosa 4 tylko podpowiedzcie A5 czy A4 lepiej:)? |
brałbym a4 |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

|
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 4 Wrzesień 2011, 20:55
|
|
|
| Fajna zabawka za 170 euro. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|