Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z prowadnicami czy tam liniami
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 20:07   Problem z prowadnicami czy tam liniami

Jak mogę automatycznie sobie zrobić projekt (szablon) z danymi wymiarami rozłożonymi na wiele obiektów?

To znaczy:
Chcę ułożyć obok siebie np. tyle wizytówek (czy innych grafik) ile się zmieści.
Mam wymiar strony, jest to np. A4. I teraz chciałbym sobie linijkami, czy tam prowadnicami porobić linie na projekcie, aby potem do tych linii dociągały mi grafiki jakie zaimportuję.
Jak mogę zrobić aby kazać programowi zrobić mi przykładowo:
- linijkę wyznaczającą 4 marginesy kartki
- do tego wymiar np. wizytówki ze spadami, powielony tyle razy ile uda się zmieścić na stronie.

Albo cholera jak w ogóle kopiować prowadnicę o np 2mm w prawo? Jak wykonać takie polecenie?

Kumacie o co chodzi? Jak rozmieścić AUTOMATYCZNIE te linie pomocnicze. Da się to w ogóle zrobić automatycznie czy muszę ręcznie liczyć na linijce milimetry i dodawać linie?

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 21:27   

Ej, kochani moi. A tak można to robić jak ja na tym filmie czy jest inna, szybsza, lepsza metoda?
FILM: http://wyslijplik.pl/download.php?sid=6UwlnHB3
Ja zastosowałem przyciąganie do obiektów, i do siatki. Zmierzyłem odległości i powielałem.
Podłączam się do pytania.

Cysorz 

Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 21:36   

1. Nie układaj wizytówek na stronie o ile nie jest to konieczne (zazwyczaj drukarnia sama sobie woli zrobić impozycję z pojedynczego użytku) - Corel przy opcji "drukuj" ma bardzo fajne narzędzie do takiej mini-impozycji. Możesz też "wydrukować" to do pdf-a przy użyciu wirtualnej drukarki (np. PDF-Creator).
2. Kliknij dwa razy w ikonkę prostokąta - Corel dołoży takowy pasujący idealnie do wymiarów strony. Teraz mając zaznaczone "przyciąganie do elementów" wyciągnij prowadnice z linijki. Można też wklepywać pozycjonowanie ręcznie ale taki sposób jest o wiele prostszy.
3. Zaznacz prowadnicę, kliknij na "+" z numerycznej i masz jej duplikat. Ustaw skok na np. 1 milimetr i przesuwaj zaznaczoną prowadnicę kursorami. W preferencjach możesz zaznaczyć na stałe skok z "alt" i/lub "shift". Przy ustawieniu skoku np. na 1 mm proponuję "alt" zaznaczyć na 1/10 a "shift" na "x2" - bardzo wygodne.
4. Można też zrobić sobie "szablon" z prowadnic i jeżeli praca jest powtarzalna to z tego korzystać za pomocą jednego czy dwóch kliknięć...

D.K. 
Doradca

Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 21:56   

Możesz zastosować również ciekawą i jakże prostą metodę, której używam namiętnie i nagminnie, mianowicie wykonujesz proste działania matematyczne (+,-,*,/) w okienku pozycji linii pomocniczej znając oczywiście rozmiary użytków i odstępy między nimi. Dotyczy to również innych obiektów którym nadajesz wartości w odpowiednich okienkach

przykład.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 486 raz(y) 181.76 KB

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 28 Kwiecień 2011, 22:16   

Mówisz, że Corel ma bardzo fajne narzędzie jeśli idzie o powielanie jednego obrazka do druku?

Tam to się ustawia?

W takim prazie proszę o jakiś tutorial jak to ustawić, bo metodą prób i błędów nie dało się zrobić nic.

I jeszcze jedno...
Cytat:
2. Kliknij dwa razy w ikonkę prostokąta

A co mi to daje? Nic, tyle że przyciąga do rogów kartki jeszcze.

D.K. napisał/a:
Możesz zastosować również ciekawą i jakże prostą metodę, której używam namiętnie i nagminnie, mianowicie wykonujesz proste działania matematyczne (+,-,*,/) w okienku pozycji linii pomocniczej znając oczywiście rozmiary użytków i odstępy między nimi. Dotyczy to również innych obiektów którym nadajesz wartości w odpowiednich okienkach

Czyli duplikuje prowadnice klawiszem + i potem wpisuję jej wartość i ona się przemieszcza. Super.

Cytat:
W preferencjach możesz zaznaczyć na stałe skok z "alt" i/lub "shift". Przy ustawieniu skoku np. na 1 mm proponuję "alt" zaznaczyć na 1/10 a "shift" na "x2" - bardzo wygodne.

Tego skoku też nie widzę w opcjach, poszukam jutro.

chezare 

Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 01:48   

Zrób stronę wielkości użytku, np. 90x50mm i kombinuj z ustawieniami w podglądzie wydruku. Na takim użytku możesz też stosować spady, powinny być za marginesem strony.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 15:04   

Sorry, ale dlaczego jak tworzę nowy projekt i w ustawieniach Corel Draw podaję takie dane:

Rozmiar wizytówki: 85 x 55 plus zaznaczam dodanie spadów o wartości 2mm to otrzymuję arkusz pracy o wymiarach... 85x55?! Przecież powinienem tam widzieć arkusz o wymiarach 89x59, no bo przecież 2mm spadów z każdej strony to daje mi obrazek dłuższy w pionie i w poziomie o 4mm. Dlaczego więc widzę 85x55?! Gdybym ręcznie sobie wpisał 89x59 to by było, ale chyba chcę skorzystać z opcji dodawania automatycznego spadów, prawda?

Zobacz na dołączony obrazek.

I jeszcze co ma znaczyć kombinuj z ustawieniami?
Napisz mi jak zrobiłeś, że Ci powieliło ten element na podglądzie wydruku bo ja nie umiem tego zrobić.

error1.jpg
Zobacz na te spady
Pobierz Plik ściągnięto 446 raz(y) 146.55 KB

Cysorz 

Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 17:58   

NIE WOLNO!!! dodawać spadów przez powiększanie wymiarów strony. Spady mają się znajdować poza granicami strony.
::Tutaj:: jest to przystępnie opisane.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 18:11   

spady które podałeś pojawią się w formie dwojakiej:
1- prowadnic w menu wzorce prowadnic jest obszar na spad
2- widocznego obszaru w postaci linii przerywanej

spad02.jpg
tu z obszarem
Pobierz Plik ściągnięto 489 raz(y) 153.57 KB

spad01.jpg
tu z prowadnicami
Pobierz Plik ściągnięto 468 raz(y) 158.82 KB

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 18:25   

w podglądzie wydruku masz całą masę pomagierów

drukowanie.jpg
pomogło?
Pobierz Plik ściągnięto 489 raz(y) 258.56 KB

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 18:42   

1. No ale jak mam sprawić aby mi się skopiował (powielił) ten obrazek na te trzy rzędy, no?
Jak mam sprawić aby mi się graficzka nad która pracowałem, powieliła na te trzy rzędy. Nie wiem jak sprawić aby na podglądzie wydruku z jednego małego obrazka na środku, zrobiły się te trzy rzędy. Jak to zrobić? No przecież nie wiem.

2. Co Malutki nie wolno? Jak nie wolno? Jak projektuję np. wizytówkę i mam oddać grafikę wraz ze zrobionymi spadami to przecież powiększam sobie obszar roboczy o 2mm z każdej strony by zrobić obszar, który zostanie ścięty. To po co miałbym sobie robić grafikę bez spadów i wysyłać drukarniom? Jaki SENS miałaby grafika, która się nie mieści w obszarze edycyjnym, wystając poza obszar edycyjny o 2mm z każdej strony, skoro i tak zostałaby ucięta przy eksporcie do jakiegoś JPGa. Inaczej, jeśli robi się na stronie np. 15 wizytówek stykających się ze sobą, które później idą do "sklejki" (strona A ze stroną B, na stronie A sam przód wizytówek, na stronie B sam tył wizytówek). To wtedy klarownie oznaczone spady się przydają, by wiedzieć w których miejscach ma iść maszyna do ścinania przy jednej, potem przy drugiej, potem przy trzeciej i tak dalej. To co Ty pleciesz o tym, że "obrazkowi, który ma być ze spadami nie wolno tworzyć spadów".

chezare 

Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 19:20   

Bunch, napisałem, że w podglądzie wydruku, zamieściłem obrazek i nic. Tam jest tylko kilka ikon, poklikaj i do wszystkiego w ein moment dojdziesz :-) To nie prąd nie zabije cię.

Cysorz 

Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 19:22   

1. Klikasz na cyferkę i wpisujesz numer strony.
2. NIE WOLNO!!! jeszcze raz napiszę. No chyba że do druku wysyłasz bitmapy czego komentował nie będę... Zresztą w jaki sposób taki jpg będzie ucięty przy eksporcie???
Do druku wysyła się pdf-y które każda normalna drukarnia sobie zimpozycjonuje (nowe słowo? ;))

Bunch napisał/a:
To co Ty pleciesz o tym, że "obrazkowi, który ma być ze spadami nie wolno tworzyć spadów".

Nie przeginaj - nic takiego nie napisałem.

NIE WOLNO!!! robić projektów o wymiarach powiększonych o spady! Jeszcze raz: jak masz wydrukować coś o wymiarach 100×100 mm to taką stronę właśnie tworzysz: 100 na 100 milimetrów a nie np. 106 na 106 mm!!! A grafikę robisz taką, żeby POZA KRAWĘDZIE STRONY wystawała o te 2 czy 3 milimetry!!! Przy eksporcie do pdf wystarczy, że zaznaczysz w "Ustawieniach drukarskich" znaczniki cięcia i wystarczy...
NIE WYSYŁAJ do druku rozłożonych impozycji - drukarnia zrobi to sobie sama szybciej i lepiej. Dotyczy to oczywiście PDF!!! Zapomnij o jpg, tiff itp. Są oczywiście drukarnie (zazwyczaj te internetowe) które wymagają bitmap, ale to wyjątek a poza tym zazwyczaj są wtedy bardzo dokładnie opisane wymagania.

Może taki mały off-topic przy okazji takich drukarni, ale jeżeli musicie przygotować w ten sposób plik do druku to polecam z Draw wysłać plik np. dokładnie 2 razy większy BEZ WYGŁADZANIA!!! po czym np. w Photoshopie zmniejszyć go do wymaganych rozmiarów. Dlaczego w Photoshopie? Haczyk tkwi w tym, że Draw nie potrafi "porządnie" wyeksportować bitmapy - przy skali 1:1 bez wygładzania będą widoczne "zęby" a przy włączonym wygładzaniu dodane zostaną transparentne piksle. PhotoPaint robi to samo, dlatego polecam Photoshopa który potrafi poradzić sobie z takim plikiem bez problemu.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 19:49   

1. Nie klikam żadnej cyferki. To nie jest żaden numer STRONY. Postaraj się pisać jaśniej. Już sobie natomiast poradziłem.

A mogę wiedzieć dlaczego jak wszędzie włączę np. "linie cięcia" to idą one równiuteńko z obrazkiem? No wiecie, kreski pojawiają się tak, aby po wycięciu zostało 100% obrazka, a przecież ja mam spady! Grafiki jakie chce układać są już szersze o 2mm z każdej strony. I chcę by te linie cięcia pojawiły się nie na równi brzegów grafik w podglądzie wydruku tylko o 2mm nachodząc z każdej strony. Czemu się tak nie dzieję?

2. A jak Ci napiszę że inpozycja (nowe słowo?) życzy sobie obecności grafik (np. wizytówek) ze spadami - i tak - powiększonymi grafikami o spady by sobie nadrukować to co? To się robi właśnie grafikę powiększoną o spady i taką importuje, następnie w inpozycji np. łączy kilka takich i dodaje linie cięcia na spadach. Poza tym zawsze tak robiłem, a w większości wytycznych jasno jest napisane, że chcą dostać grafikę powiększoną o spady. Więc nie wydaje mi się do końca to tak wiarygodne co piszesz.

A ja się tu pytam o to jak zautomatyzować ten proces za sprawa podglądu wydruku.
Czyli: zrobić wizytówkę powiększoną o spady, wcisnąć drukowanie, w opcjach podglądu powielić wizytówkę i sprawić by pojawiły się widoczne linie cięcia w miejscach przygotowanych na spady. A tak się nie dzieję! Bo linie cięcia nie pojawiają się, jak pisałem, 2mm od brzegu każdej zwielokrotionej wizytówki, tylko pojawiają się na początku i końcu każdej.
A ja tak nie chcę.

http://pokazywarka.pl/qk80fq/ <----- pierwszy obrazek: tak chcę aby mi program to poukładał automatycznie. Drugi obrazek: tylko tak się da. Zwróćcie uwage na linie cięć.

kula69 napisał/a:
spady które podałeś pojawią się w formie dwojakiej:
1- prowadnic w menu wzorce prowadnic jest obszar na spad
2- widocznego obszaru w postaci linii przerywanej

Wytłumacz mi czemu ich nie widać NA KARTCE tylko są POZA kartką, skoro to tę włąśnie kartke ma się PRZYCINAĆ o te właśnie spady. To jest nielogiczne.
Ostatnio zmieniony przez Bunch 29 Kwiecień 2011, 21:10, w całości zmieniany 2 razy  

Cysorz 

Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 20:05   

Przeczytaj jeszcze raz. Jak nie pomoże to drugi i trzeci...
ZROZUM wreszcie, że to Ty musisz się dostosować do standardów a nie setki czy tysiące drukarń do Twoich "widzi-mi-się"!

Bunch napisał/a:
A ja tak nie chcę.

Tak jak wyżej. Gotowe programy mają to do siebie, że zazwyczaj trzeba się dostosować do ich możliwości a nie odwrotnie. Zatrudnij grafika z doświadczeniem, nie będziesz się stresował!

chezare 

Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 20:18   

Malutki, nie pogniewaj się, ale spad, to jest coś co po wydrukowaniu zostaje odcięte. Tak naprawdę w tym konkretnym przypadku ustawiasz nie rozmiar strony tylko użytku. Rozmiar strony definiujesz w opcjach drukowania. Ja już kilometr wyżej napisałem jak ustawić rozmiar i że to co obcięte musi być poza zdefiniowanymi rozmiarami. Tak jest w tym konkretnym przypadku, o którym tutaj mowa. Jeśli przygotowujemy grafikę do drukarni i potrzebujemy spadów (bo nie zawsze tak jest), to to co obcinane musi mieścić się w formacie strony, a w każdym razie drukarz musi dostać obrazek, na którym spady będzie widział.

Cysorz 

Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 20:27   

chezare ja pracuję w drukarni ;)
I dla mnie spad to ZAWSZE jest taki obszar, który jest poza formatem strony czy też użytku. Jasne, że jeżeli ktoś w zleceniu napisze że chce mieć gotowy użytek 100×100 mm a przesyła plik 116×116 mm to wiem o co chodzi i spady sam sobie wyznaczę. Chodzi mi bardziej o to, żeby "nowych userów" uczyć porządnego przygotowywania plików do druku a nie w myśl zasady "co poeta miał na myśli" ;)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 21:06   

Jeszcze raz.
Ostatnio zmieniony przez Bunch 29 Kwiecień 2011, 21:26, w całości zmieniany 2 razy  

chezare 

Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 21:16   

Malutki, ja w drukarni nie pracuję, ale mam kolegę, który jest właścicielem nowoczesnej drukarni. Człowiek jest w stanie wymyślić rzeczy, których nawet najbardziej doświadczony drukarz rozszyfrować nie jest w stanie :-) . Ja do kolegi piszę w mailu tak, Jacek wysłałem ci ulotkę, potrzebuję 10 tys. sztuk na już. W pdf, który mu wysłałem nie ma ani znaczników cięcia, ani informacji o spadzie, nie żadnych skal, bo sam sobie zrobi takie jakie mu wygodnie. Nie ma bo ja wiem o co chodzi, wiem że mi po 2 mm obetnie każdą krawędź, a on wie, ze ja wiem :-) . Oczywiście wcześniej to wszystko z nim ustaliłem, on przysłał mi formaty, informacje o spadach itp. Drukuję też w innej drukarni, która z tego co wiem działa od lat i tam jest zupełnie inaczej. Klient mówi, Czarek chcę żeby tło było czarne jak kominiarz po tygodniu nieprzerwanej pracy. W tym momencie wiem, że będą kłopoty. Dzwonię i się pytam, pani Krysiu, mam grafikę do wydrukowania ale klient chce żeby apla w tle była czarna jak smoła. Jakie wartości w CMYK mam ustawić, a może panton? Pani Krysia mówi, panie Czarku zrób pan 0/0/0/100, a my wydrukujemy dwa razy i będzie czarniutkie. Wiara czyni cuda, wysyłam. Procol Harum miało bielszy odcień bieli, a ja mam fioletowy odcień czarnego. Jak bym się nie zapytał, tylko zrobił po swojemu, to na pewno miałbym bardziej czarny. Na szczęście to tylko etykietka na reklamowy cukierek, a klient stwierdził, że coś mu się chyba ze wzrokiem porobiło bo nie widzi czarnego :-) Ja oczywiście nie mam nic przeciwko temu żeby ułatwić pracę drukarzom i projektantom grafiki i żeby to wszystko znormalizować, tyle tylko, że to się do końca chyba nie da.
Może to i dobrze, bo tak to poezji by nie było :-)
Pozdrawiam

Cysorz 

Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 21:17   

Być może ten ktoś programując w ten sposób aplikację założył, że końcowy użytkownik będzie używał szarych komórek ;) ...

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 21:27   

Malutki napisał/a:
Być może ten ktoś programując w ten sposób aplikację założył, że końcowy użytkownik będzie używał szarych komórek ;) ...

Przecież Ty też nie wiesz jak to zrobić. Nie potrafisz tego ustawić tak w programie to co się wymądrzasz?

1.
Sprawa prezentuje się następująco.
Ktoś chce aby oddać do drukarni obrazek wraz ze spadami.
Dostaje taki obrazek, następnie w inpozycji powiela wizytówki (bo taką metodę objęli sobie) i wyznacza te spady ręcznie, rysując linie cięcia tak jak w obrazkach z poprzedniego postu (kryją się dwa w jednym linku). Natomiast dlaczego program nie pozwala mi w sposób automatyczny zrobić sobie linii cięć na spadach? On robi je tam gdzie kończy się jedna grafika a zaczyna druga.

2.
Nie rozumiem naprawdę co ma niby powodować domniemany spad, który jest dla nas widoczny w programie, który znajduje się POZA KARTKĄ! Równie dobrze może go tam NIE BYĆ, no bo po co? Spad to część KARTKI, którą się ścina a całą kartkę widzę przecież w środowisku programie na obszarze edycyjnym. Mój obszar edycyjny to moja kartka.
Skoro się upieracie i zarzekacie to użyjcie chociaż wyobraźni i wytłumaczcie swoją tezę w zrozumiały sposób, bo tego tutaj brak.
Ostatnio zmieniony przez Bunch 29 Kwiecień 2011, 21:29, w całości zmieniany 1 raz  

Cysorz 

Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 21:28   

Sorki za wyrwane z kontekstu ;)
chezare napisał/a:
/.../ a on wie, ze ja wiem :-) . Oczywiście wcześniej to wszystko z nim ustaliłem, on przysłał mi formaty, informacje o spadach itp. /.../

chezare napisał/a:
/.../Pani Krysia mówi, panie Czarku zrób pan 0/0/0/100, a my wydrukujemy dwa razy i będzie czarniutkie. Wiara czyni cuda, wysyłam /.../

Tylko mogę pogratulować :D

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 21:32   

Malutki napisał/a:
NIE WOLNO!!! dodawać spadów przez powiększanie wymiarów strony. Spady mają się znajdować poza granicami strony.

Taaa? Dopiero ktoś pisał, że drukarnie mają większy format papieru, i że jak coś robią do formatu A-4 to robią to na papierze większym niż A4 i po odcięciu spadów z takiego papieru uzyskują dopiero pełnoprawne A4.

Każdy co innego tu wypisuje.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 21:39   

Malutki napisał/a:
::Tutaj:: jest to przystępnie opisane.

Okej, mogę zrozumieć że nie wolno POWIĘKSZAĆ strony (że format A4 to ma być wymiarowy A4 a nie jakieś dodatkowe niepotrzebne milimetry). I jak rozumiem, spady wtedy należy nanieść na taką oto kartkę papieru. uciąć ze dwa milimetry od jednej i ze dwa od drugiej. Od góry, od dołu też. To rozumiem. Ale jak do diaska "spady mają się znajdować poza rozmiarami strony"?! Co wy, niepoważni jesteście?

A i jeszcze jedno...
Nic tam nie jest napisane!

chezare 

Wysłany: 29 Kwiecień 2011, 21:41   

Bunch, jak rozsuniesz użytki (podgląd wydruku), to zobaczysz swoje spady :-)

Jak to ma być np. ulotka A4, a spady mają być po 2 mm, to ustawiasz stronę na A4, robisz grafikę większą (generalnie to co przylega do krawędzi) o te 2 mm, na każdej krawędzi i ustawiasz to np. w opcjach eksportu do pdfa.

Jeszcze słowo do kolegi Malutkiego, zgadzam się, że wprowadzanie pewnych zasad w wielu przypadkach ułatwia życie, ale winnych szukałbym nie tylko po jednej stronie. Jeśli mój opis traktowania klienta przez drukarzy nie wystarcza :-) , to jeszcze jeden i to całkiem świeży. Drukarnia spartaczyła mi robotę, a miała do wydrukowania zwykły tekst (oczywiście skrzywiony) jednym kolorem, a w zasadzie jedną farbą. Zastanawiam się teraz czy są jakieś granice bicia takich rekordów :-)

Odpowiedz do tematu