Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Błąd Corela przy przewijaniu
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 4 Maj 2011, 14:51   Błąd Corela przy przewijaniu

Witam, zgłaszam kolejny błąd Corela.

Przy przewijaniu elementów na powiększeniu, rozmazuje nam się w nieskończoność bitmapa nad którą przewijamy nasz obszar roboczy. Powiela się, gdy puścimy klawisz myszki - smuga znika.

Dlaczego takie coś nie zostało zniwelowane?

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 5 Maj 2011, 01:27   

Haloooooo....... podstawowe kwestie: która wersja Corela? Wgrany Service Pack?
Czy coś złego się oprócz tego wtedy dzieje?

To raczej taka "normalna" przypadłość, ja takie rzeczy przyjmuję za efekt uboczny korzystania z bitmap w wektorowym środowisku.

chezare 

Wysłany: 5 Maj 2011, 06:48   

F4 cała strona, jak chcesz obejrzeć fragment zakreśl go lupą, jak ci się coś nie tak wyświetla wciśnij Ctrl+W, itd. Zamiast szukać błędów w programie albo rzeczy, które chciałbyś żeby działały inaczej, zacznij rysować :-)

Artur Miernik 

Wysłany: 5 Maj 2011, 16:34   

Ten uboczny "efekt" niegdyś zostawiono umyślnie. Dzięki temu program działa szybciej. Tak jak powyżej napisał chezare, dla takich przypadków zostawiono możliwość ręcznego odświeżania ekranu (poprzez Ctrl+W).

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 5 Maj 2011, 22:06   

A po ci mi "F4" i cała strona? Ja po prostu nie chcę aby mi się robił błąd przy przewijaniu bo chcę widzieć to co mam pod spodem.

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 6 Maj 2011, 06:56   

U mnie w X5 takie coś nie występuje - ani w PP ani w Drawie, choć w Drawie czasem klatkuje. Pamiętam z kiedyś, że w PP to była codzienność, ale jakoś nie narzekałem na to, tylko się przyzwyczaiłem. Co jakąś odległość przestawałem przewijać i sprawdzałem położenie ;)

W pracy na X4 też mam ten efekt uboczny, ale mam tam o wiele słabszą maszynę do pracy, więc być może że to jest tego powód

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 7 Maj 2011, 15:19   

Struna napisał/a:
ale mam tam o wiele słabszą maszynę do pracy, więc być może że to jest tego powód

Ha, już to widzę! Wina programu a nie maszyny.

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 7 Maj 2011, 22:05   

Pewnie że wina programu, co nie znaczy że tylko niego... Wiadomo że Corel jest mocno pamięciożerny, więc jeśli słabszy sprzęt ma mało ramu, to i gorzej się na nim pracuje ;)

Nie to żebym się czepiał, ale od pewnego czasu czytam wszystkie Twoje tematy (bo w sumie ostatnio chyba najwięcej ich tworzysz :) i dobrze, bo coś się dzieje przynajmniej) i odnoszę wrażenie że na siłę czepiasz się Corela. Wszędzie coś nie działa albo zostało bez sensu wymyślone ;) Nie sztuka znaleźć wady programu. Trzeba umiejętnie wykorzystać na 100% jego zalety.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 8 Maj 2011, 12:39   

Struna napisał/a:
Nie sztuka znaleźć wady programu. Trzeba umiejętnie wykorzystać na 100% jego zalety.

Brawo, popieram w calej rozciaglosci! Gdyby projektant koncentrowal sie na wadach w takim stopniu to by nic nie zrobil sensownego.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 9 Maj 2011, 17:33   

Struna napisał/a:
Pewnie że wina programu, co nie znaczy że tylko niego... Wiadomo że Corel jest mocno pamięciożerny, więc jeśli słabszy sprzęt ma mało ramu, to i gorzej się na nim pracuje ;)

Nie to żebym się czepiał, ale od pewnego czasu czytam wszystkie Twoje tematy (bo w sumie ostatnio chyba najwięcej ich tworzysz :) i dobrze, bo coś się dzieje przynajmniej) i odnoszę wrażenie że na siłę czepiasz się Corela. Wszędzie coś nie działa albo zostało bez sensu wymyślone ;) Nie sztuka znaleźć wady programu. Trzeba umiejętnie wykorzystać na 100% jego zalety.

No tak, ale zauważ też, że ja ze znaczną większością problemów sobie radzę. Wiem jak coś stworzyć narysować. Ale jestem ciekaw jak dojść do tego inną metodą. Inną i tylko nią. Tak aby opanować narzędzia i ładnie nimi się uzupełniać. Potrafić coś zrobić na tuzin sposobów. A z błędami jest tak, że ich nie zamierzam tolerować.

I nie mówcie, że 4GB RAMu to zbyt mało aby program mi odświeżał ekran przy przewijaniu.

A co do zadawania tematów to w końcu i od tego forum jest. Żyje ono. A użytkownicy korzystają.

Odpowiedz do tematu