|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Zarządzanie kolorami - problem |
| Autor |
Wiadomość |
skrzypol
Początkujący

|
Wysłany: 3 Maj 2011, 19:45 Zarządzanie kolorami - problem
|
|
|
Witam,
jest to mój pierwszy post u Was, więc jako fotoamator i początkujący grafik proszę o dozę wyrozumiałości :)
Problem wygląda następująco: przy otwieraniu fotografii w celu obróbki w CPP X4 następuje (automatyczna) konwersja z niewyjaśnionych przyczyn w przestrzeni kolorów, co wnioskuję po tym, że każde załadowane zdjęcie jest ewidentnie "bledsze" i jakby "ścięte" pod względem kolorów niż gdy wyświetlam je w każdej innej dowolnej przeglądarce zdjęć (podgląd win, irfan, picasa). Zaintrygowało mnie to, więc zacząłem badać problem. Zdjęcia są w przestrzeni sRGB, i takąż teoretycznie wyświetla standardowo CPP. Analizując problem dalej okazało się, że wszystkie grafiki otwierane w CPP mają ten problem. I tu zaczynają się jaja:
po pierwsze, nie przypominam sobie zupełnie, aby było tak wcześniej, chyba, że jestem ślepy i tego nie widziałem, ale nie chce mi się wierzyć, a programu używam dość często.
po drugie, problem ustał jak ręką odjął, gdy w Narzędzia -> Zarządzanie kolorami ustawiłem zamiast Ustawienia domyślne to Zarządzanie kolorami nieaktywne (czy jakoś tak) - wszystko nagle zaczęło się wyświetlać całkowicie normalnie!
Pytanie brzmi: dlaczego tak? Dlaczego aktywne zarządzeni kolorami tak przekłamuje te kolory, i jak należy je ustawić, aby tego nie robiło? Nie możliwością przecież jest, aby program mógł działać sprawnie tylko wtedy, gdy ta opcja jest wyłączona. A może jest mi ona tak naprawdę w praktyce nie potrzebna i powinienem to olać?
Dopiero wchodzę w tematykę przestrzeni barwnych i trochę się w tym gubię, więc liczę na Waszą pomoc :) z góry dziękuję! |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 3 Maj 2011, 20:01
|
|
|
Poczytaj w postach wcześniejszych będzie tam Ci wyjaśnione dokładnie. A w przeglądarkach wyświetla bez profili więc wyłączywszy je w PP masz taki obraz jak w nich.
Najogólniej mówiąc profile są potrzebne jeśli chcesz wydrukować coś w drukarni w domowym użyciu są zbędne. |
|
|
|
 |
skrzypol
Początkujący

|
Wysłany: 3 Maj 2011, 20:25
|
|
|
Z tym drukowaniem to jak najbardziej ogarniam - pytanie, jak skorelować profil z tym co widzę na ekranie? Bo ja rozumiem, jesli to byłaby kwestia kalibracji monitora, gdzie jeśli ma się minimum pojęcia, to rozbieżności nie są takie tragiczne, ale tutaj przy włączonych profilach rozbieżność jest spora.
I wiem, że zapewne były setki jak nie tysiące postów przede mną na ten temat. Problem w tym, że bardzo ciężko przebrnąć przez to wszystko, i czasem czyjaś krótka odpowiedź, która nie kosztuje dużo czasu i wysiłku może być bardzo pomocna :)
Liczę na dalszy rozwój tematu :) |
|
|
|
 |
kula69

|
Wysłany: 3 Maj 2011, 20:59
|
|
|
Ale po co CI to?
Tzn. do czego będziesz używał swoich prac? |
|
|
|
 |
skrzypol
Początkujący

|
Wysłany: 4 Maj 2011, 10:09
|
|
|
a) wywoływanie/drukowanie obrobionych zdjęć grafik w drukarni/fotolabie
b) wykorzystywanie obrobionych elementów graficznych w innych projektach, często drukowanych
:) |
|
|
|
 |
kula69

|
Wysłany: 4 Maj 2011, 17:19
|
|
|
| poproś drukarnie o wytyczne co do sposobu przekazania im pracy oraz profilu jaki masz użyć w corelu zazwyczaj wystarczy użyć dla podstawowe druku offsetowego i gotowe |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 4 Maj 2011, 22:35
|
|
|
| W fotolabie z tego co się orientuję drukują z rgb czyli nic nie musisz zmieniać w przestrzeni barw swoich obrazków. To że miałeś "spłaszczone" kolory wzięło się właśnie z jakiegoś ustawionego profilu kolorów (najprawdopodobniej dla offsetu). Dobrze zrobiłeś, że wyłączyłeś zarządzanie kolorami. Przy zapisywaniu też zwróć uwagę żeby nie był dołączany żaden profil kolorów. To że np. IrfanView wyświetlał "dobre" kolory bierze się z tego, że nie obsługuje profili kolorów, co wbrew pozorom przy profesjonalnych zastosowaniach jest wadą, a nie zaletą. Gdyby nie możliwość korzystania przez programy Corela z profili kolorów nie miałbyś zielonego pojęcia jak twój obrazek wydrukują np. w drukarni offsetowej bo miałbyś na monitorze, który przecież pracuje w przestrzeni RGB, przekłamane kolory. Nie wykluczam, że fotolab może dysponować profilami maszyn, których używa, co mogłoby się przydać do jeszcze wierniejszego wyświetlenia kolorów, które będziesz miał na wydrukach. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|