Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie do znawców tematu
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 5 Maj 2011, 22:24   Pytanie do znawców tematu

Witam. Ostatnio chodzą mi po głowie dwie rzeczy. Nie za bardzo wiem jaka jest prawda więc chciałbym może i tu poszukać odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Mam dwa pytania, mianowicie....

1)
Czy kolory, jakie widzimy po wybraniu kolorystyki CMYK w programie, nie są dokładnie takimi kolorami jakie zobaczymy na wydruku? Wiem, że cyfrowo tło jest czarne a w drukarniach - jako białe i stąd też sa różne stopnie jasności barw. Inne po wydruk na białą kartkę a inne pod to co widzimy wpatrując się w monitor. I teraz ja mam teorię taką, że...
To jest tak, że tworzymy coś na RGB bo wiadomo, pracujemy na "czarnym tle" i przed wydrukiem zmieniamy kolorystykę na CMYK (bo musimy, wiadomo. Że idzie na białe tło wydruk) i - uważaj bo to ważne teraz - wtedy kiedy zmienimy barwy na CMYKa widzimy je jaśniejsze, jaskrawsze, w każdym razie inne ale w wydruku wyjdą w takim nasyceniu jakie mieliśmy wcześniej, w RGB. Prawda? Bo właśnie tylko po to była ta zmiana z RGB na CMYKa by przy wydrukowaniu na białej kartce, kolory wyszły takie jak widzieliśmy - dlatego właśnie zmienia nieco ich barwę na cmykową. Czy dobrze myślę?

2)

Słyszę ciągle aby jakieś pliki "scalać" przed zapisem (i nie chodzi tu o zwykłe zafajkowanie opcji "traktuj tekst jako krzywe" przy eksporcie). Ludzie chcą by im jakieś bitmapy/grafiki po imporcie SCALAĆ i potem rozkładać w impozycji. Zawsze myślałem, że wystarczy "skrzywić" je podczas finalnego eksportu. A jeśli nie to co ja mam zrobić bo już sam nie wiem?

chezare 

Wysłany: 5 Maj 2011, 23:21   

Ja tam znawcą w tym temacie się nie czuję, może dlatego że nim nie jestem? :-)
Paletę kolorów do druku zmienia się na CMYK nie dlatego, że kartka papieru jest biała, a monitor czarny, tylko dlatego, że takimi farbami się drukuje (Cyan, Magenta, Yellow i Black (albo kolor kluczowy Key). Na jaką paletę byś nie zmieniał w programie, to monitor i tak zawsze wyświetla RGB. Dzięki zastosowaniu profili kolorów możesz jednak zobaczyć na monitorze (w przybliżeniu) jak kolory będą wyglądały po wydrukowaniu w CMYK. Jeśli chodzi o nasycenie barw i ich jaskrawość, to jest dokładnie odwrotnie niż uważasz, obrazek w RGB przekształcony w CMYK zawsze traci na jaskrawości i intensywności kolorów. Nie ma w tym nic niezwykłego, bo przestrzeń RGB jest "szersza" niż CMYK, zawiera więcej barw Sztuką jest tak przekonwertować kolory żeby te zmiany były jak najmniejsze.
Jest jeszcze jedna bardzo istotna rzecz. Barwy na ekranie monitora powstają w zupełnie inny sposób niż te drukowane na papierze. Zauważ, że żeby otrzymać na papierze kolor biały (zakładając, że papier jest biały :-) należy, właściwie nie należy nic robić :-) ze światłem (RGB) jest dokładnie odwrotnie, trzeba wymieszać trzy składowe: czerwony, zielony i niebieski w maksymalnych proporcjach.
Jeśli chodzi o punkt 2, to muszę się przyznać, że nie wiem o co chodzi z tym scalaniem? Może o znaną przypadłość Corela, który z bitmapami leżącymi jedna nad drugą albo nad wektorowym tłem potrafi wykonać rzeczy nie do końca przewidywalne? Rada jak najbardziej słuszna, po co się narażać na niespodzianki? No i trzeba "skrzywić" napisy przed zapisaniem do np. pdfa, to co można samemu kontrolować lepiej zrobić samemu. Trzeba pamiętać żeby zostawić sobie wersję z "nieskrzywionymi" tekstami. Przepisywanie książki od nowa jest zajęciem czasochłonnym i zupełnie bezsensownym. Fotografie RGB też lepiej w pliku źródłowym zostawić w RGB, bo jak zubożymy je konwertując do CMYK, to już tej operacji nie cofniemy. Oczywiście przed stworzeniem pliku dla drukarni trzeba je przekonwertować do odpowiedniej przestrzeni barw (CMYK). Ważne żeby przy tej operacji włączyć odpowiednio skonfigurowane, zarządzanie kolorami bo inaczej wydrukują się smutne, szarawe.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 6 Maj 2011, 10:32   

To nie rozumiem czemu pracując na DRAWie, który pokazuje swe kolory w CMYKu po eksporcie do CMYKowego PDFa widzę inne kolory.

I czyli reasumując kolorów nie dostanie się takich jak miało się chwilę wcześniej w RGB, prawda? Więc trzeba robić na CMYKowych projekt.

Ja pracuję w Corelu a jak zapiszę do CMYKowego PDFa (nawet jak zapiszę do PDFa RGB) to dostaję taką różnicę...

Tutaj mój obrazek:

Jak mam to naprawić? Jak to zmienić? Jak sprawić bym widział ten sam kolor a nie taką różnicę?
Uploaded with ImageShack.us

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 6 Maj 2011, 11:05   

Bunch załącz ten przykładowy plik to znajdziemy przyczynę

i screena z zarządzaniem kolorami (ustawieinami)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 6 Maj 2011, 11:26   

miszcz301 napisał/a:
Bunch załącz ten przykładowy plik to znajdziemy przyczynę

i screena z zarządzaniem kolorami (ustawieinami)

Dzięki i proszę:

sample PDF (inne kolory).pdf
Niechciane kolory PDF
Pobierz Plik ściągnięto 180 raz(y) 80.64 KB

sample x3.cdr
X3
Pobierz Plik ściągnięto 225 raz(y) 151.89 KB

sample.cdr
X4
Pobierz Plik ściągnięto 232 raz(y) 142.5 KB

kolory.jpg
KOLORY
Pobierz Plik ściągnięto 274 raz(y) 77.73 KB

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 6 Maj 2011, 11:36   

u mnie cdr i pdf jest identyczny więc

zaznacz strzałkę miedzy środkiem (barwami) a monitorem w zarządzaniu

powinno być ok

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 6 Maj 2011, 12:28   

Chyba pomogło, dziękuję. Oby nie było potem w wydruku niespodzianki tylko. bĘDZIE SIĘ ZGADZAĆ KOLOR?

chezare 

Wysłany: 6 Maj 2011, 16:27   

Bunch, jak masz włączone zarządzanie kolorami w Corelu, to praktycznie nigdy w pdfie kolory nie będą zgadzały się z tymi, które widzisz w programie. Przyczyna jest prozaiczna Acrobat Reader nie potrafi korzystać z profili kolorów, tak zresztą jak większość przeglądarek.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 6 Maj 2011, 20:10   

Chodzi mi po prostu o to by zmniejszyć do minimum różnicę w wydruku takich barw.
Czyli mam mieć ustawione tak jak radził mi kolega wyżej i to rozwiąże problem?
No a jak nie korzysta z tamtych barw? To chyba ogólnoświatowa metoda na zapisywanie i oddawanie do drukarskich prac więc chyba dobra musi być, nie?

Cysorz 

Wysłany: 6 Maj 2011, 22:02   

A klient ma Worda, IE i najtańszą bańkę na biurku;)
Więc i tak zobaczy inne kolory. I to inaczej rano a inaczej po południu :D

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 7 Maj 2011, 15:10   

Wiem, dlatego piszę o zmniejszeniu różnic do minimum.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 12 Maj 2011, 13:52   

chezare napisał/a:
... No i trzeba "skrzywić" napisy przed zapisaniem do np. pdfa, to co można samemu kontrolować lepiej zrobić samemu. Trzeba pamiętać żeby zostawić sobie wersję z "nieskrzywionymi" tekstami. Przepisywanie książki od nowa jest zajęciem czasochłonnym i zupełnie bezsensownym. ....

Napisów przed eksportem do pdfa nie trzeba krzywić. Można (i raczej trzeba) skrzywić je "w locie" w czasie eksportu do pdf: Plik > Publikuj jako pdf > Ustawienia > Obiekty > Eksportuj wszystkie teksty jako krzywe.

chezare 

Wysłany: 12 Maj 2011, 14:38   

Tegraf, wiem że można to zrobić przy zapisywaniu, ale niemiłe niespodzianki, które parę razy sprezentował mi program nauczyły mnie ograniczonego zaufania do Corela w tym zakresie. Zresztą wystarczy przyjrzeć się jak Corel w różnych wersjach obsługuje fonty żeby nie obdarzać go w tym temacie bezgranicznym zaufaniem, ale jak ktoś bardziej wierzący, to proszę bardzo :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 12 Maj 2011, 20:01   

Osobiście większych niespodzianek spodziewał bym się raczej przy ręcznej zamianie tekstu na krzywe. O ile z tzw. tekstem artystycznym to jeszcze pół biedy, to zamiana akapitowego na krzywe może przynieść nieoczekiwane efekty, pomijając fakt, że bezpośrednio i bez żadnych sztuczek możliwe jest to od wersji chyba 9 w górę.

Zamiana ręczna tekstu na krzywe ma sens w przypadku przekazywania do drukarni plików w Corelu. W każdym innym przypadku, raczej bym tego nie robił.

Co nie oznacza, że kwestionuję niemiłe doświadczenia Chezare w tym temacie. Ja po prostu z tym nigdy nie miałem problemu.

Cysorz 

Wysłany: 12 Maj 2011, 20:56   

Jeżeli czcionki osadzi się w dokumencie (pdf oczywiście!!!) nie trzeba wcale zamieniać go na krzywe. Jeżeli Acrobat wyświetla poprawnie taki dokument to nie powinno się nic złego dziać. Ja co prawda też wysyłam je jako krzywe z przyzwyczajenia, ale wersje pdf-a od X1a załatwiają to bez problemu.

beer4free 
Bywalec

Wysłany: 12 Maj 2011, 21:22   

Cytat:
Czy kolory, jakie widzimy po wybraniu kolorystyki CMYK w programie, nie są dokładnie takimi kolorami jakie zobaczymy na wydruku?

nie nie są, zeby tak było musiałbyś sprofilować monitor i załączyc do programu profil ICC drukarki na której praca ma być drukowana. Wtedy zasadniczo kolorystyka byłaby zbierzna.

oczywiście na tyle na ile to możliwe bo w takim samym zakresie jak drukarka stara sie symulować nam RGB to tak samo monitor stara się symulować CMYK. są np pewne kolory poza gamutem RGB a mieszczące sie w CMYKU.

poza tym lepiej zapytać sie co i gdzie drukujemy bo jeżeli np drukarka drukuje w poszerzonym CMYKU np. CMYKRGB albo CMYKLCLM - konwersja na poziomie programu wyłączy dodatkowe kolory i "strzelimy sobie w kolano" ;-)

Odpowiedz do tematu