|
Zaokrąglenie rogów dużego kwadratu |
| Autor |
Wiadomość |
Bunch
Ekspert

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 5 Maj 2011, 14:03 Zaokrąglenie rogów dużego kwadratu
|
|
|
| Witam. Jak można łądnie zaokrąglić rogi kwadratu operując dużym kwadratem? Zauważcie, że wtedy rogi ładnie się nie zaokrąglają tak jak ma to miejsce przy małęj figurze. Jak więc to zrobić? |
|
|
|
 |
DzumA - 78

Pomógł: 99 razy Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 685 Skąd: Opole
|
Wysłany: 5 Maj 2011, 14:14
|
|
|
jak dla mnie nie ma żadnego znaczenia czy jest mały czy duży - musisz po prostu dobrać odpowiednią wartość - PROMIENIA NAROŻNIKÓW
dla przykładu narysuj kwadrat 10/10 - daj promień narożników na 1
narysuj drugi kwadrat ustaw 100/100 - daj promień narożników 10
wynik jest ten sam - jak powiększysz mały kwadrat do rozmiarów dużego |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 5 Maj 2011, 22:15
|
|
|
No ale chodzi mi o to, że ta opcja nie działa. To znaczy - nie mogę uzyskać oczekiwanego efektu. Bo narożniki się zaokrąglają brzydko, inaczej, źle. Może to dlatego, że mam duży kwadrat?
Hmmm - wiecie co? Sprawdziłem teraz w domu na X5-tce (nie wiem czy wersja ma jakieś znaczenie) i wszystko jest dobrze. Natomiast gdzie indziej, na wersji X4, kiedy na kwadracie zajmującym prawie całe A4 w 300DPI chcę zaokrąglić brzegi, to robi się takie coś. Wzór :
szmaciarz.jpg Wzór |
Pobierz Plik ściągnięto 992 raz(y) 55.49 KB |
|
|
|
|
 |
zmysl84
Bywalec

|
Wysłany: 5 Maj 2011, 22:28
|
|
|
Wiesz dlaczego Tobie tak wychodziło?
A zrobiłeś jednym ruchem kwadrat, czy najpierw prostokąt i z niego zrobiłeś kwadrat?
Podejrzewam, iż zrobiłeś na początku prostokąt, dlatego po modyfikacji prostokąta w kwadrat wychodzi takie coś.
Na następny raz przytrzymaj CTRL i wtedy rysuj kwadrat, wyjdą za każdym razem zaokrąglone ładne rogi. |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Pomógł: 47 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: gorzów
|
Wysłany: 6 Maj 2011, 08:17
|
|
|
lub użyj opcji wyokrąglanie...
okno --> okna dokowane --> wyokrąglenie/wyżłobienie |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 6 Maj 2011, 12:30
|
|
|
Ok, to ja idę sprawdzić a Wam załączam plik CDR byście zobaczyli jak źle to wygląda i czego nie da się zrobić.
O! Opcja z wyokrąglaniem działa. Dzięki bo ja bym sam na to nie wpadł.
Tak, ja porozciągałem na początku obiekt, dopasowałem go do strony i potem chciałem zaokrąglić. Ale ja i tak nie chcę mieć kwadratu tylko prostokąt, takiej wielkości jak cała strona. Zobacz na plik.
test.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 848 raz(y) 10.21 KB |
|
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Pomógł: 47 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: gorzów
|
Wysłany: 6 Maj 2011, 13:05
|
|
|
| wyokrąglenie będzie najlepszą metodą |
|
|
|
 |
zmysl84
Bywalec

|
Wysłany: 6 Maj 2011, 13:51
|
|
|
Ja robię jeszcze inaczej, jeżeli chodzi o prostokąt - dla mnie to jest szybsze...
Najpierw rysuję prostokąt (podaję jego szerokość i wysokość, jaką chcę mieć - wiadomo podstawa)... i teraz:
1. Zaczynając od jego rogu rysuję drugi jednym pociągnięciem do rogu po przekątnej (teraz są dwa takie same, drugi nałożony na pierwszy),
2. Usuwam ten pierwszy z okna menadżera obiektów (klik i DEL),
3. Teraz jak zaznaczam pozostały prostokąt, automatycznie u góry na pasku pokazuje mi się zaokrąglenie (tzn. wartości do wpisania).
Moim zdaniem to jest szybsze, albo inaczej - dla mnie łatwiejsze, tylko jak się to czyta, ma się wrażenie, że jest to zbyt dużo roboty. |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 6 Maj 2011, 18:23
|
|
|
| zmysl84 napisał/a: | Najpierw rysuję prostokąt (podaję jego szerokość i wysokość, jaką chcę mieć - wiadomo podstawa)... i teraz:
1. Zaczynając od jego rogu rysuję drugi jednym pociągnięciem do rogu po przekątnej (teraz są dwa takie same, drugi nałożony na pierwszy),
3. Teraz jak zaznaczam pozostały prostokąt, automatycznie u góry na pasku pokazuje mi się zaokrąglenie (tzn. wartości do wpisania). |
Ale żeby się udało to zrobić powyższym sposobem dokładnie, powinna być włączona opcja "przyciągaj do obiektów" |
|
|
|
 |
zmysl84
Bywalec

|
Wysłany: 6 Maj 2011, 19:53
|
|
|
No fakt, racja.
U mnie to podstawa "przyciąganie do obiektów", bez tego ani rusz
Dlatego zapomniałem o tym, hehe! |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 6 Maj 2011, 20:21
|
|
|
Bunch, jak chcesz mieć prostokąt na całą stronę, to go zwyczajnie 2x kliknij i rogi sobie ładnie zaokrąglisz . |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 7 Maj 2011, 15:19
|
|
|
| zmysl84 napisał/a: | Ja robię jeszcze inaczej, jeżeli chodzi o prostokąt - dla mnie to jest szybsze...
Najpierw rysuję prostokąt (podaję jego szerokość i wysokość, jaką chcę mieć - wiadomo podstawa)... i teraz:
3. Teraz jak zaznaczam pozostały prostokąt, automatycznie u góry na pasku pokazuje mi się zaokrąglenie (tzn. wartości do wpisania).
Moim zdaniem to jest szybsze, albo inaczej - dla mnie łatwiejsze, tylko jak się to czyta, ma się wrażenie, że jest to zbyt dużo roboty. |
Cooooo? NIC! Ząb w ząb z tego nie rozumiem. Czego to ma być w ogóle opis?
Bo na pewno to co napisałeś nie ma nic wspólnego z moim pytaniem.
Albo podałeś je w sposób zamotany. W każdym razie ja NIC z tego nie rozumiem.
Chezarre - ale problem polegał na tym że jak ręcznie wpisywałem wartości ścinania narożników to on mi się nie zaokrąglał ładnie tylko wychodziło jakieś gówno na ekranie. Wrzuciłem screenshota - więc przypomnijcie sobie. Takie coś jak na obrazku dostawałem.
Tutaj pomagła metoda z tym dokowanym menu. Tylko też jest głupie to, że JEDEN RAZ mozemy zastosować wartość i później trzeba cofać ruch, bo nie można już tego w czasie rzeczywistym robić. Nie mamy podglądu operacji. Możemy tylko raz ją wykonać i trzeba wracać.
PS
W zasadzie to mogłem sobie zrobić prostokąt na całą stronę a wcześniej zrobić cztery małe kwadraty w rogu i ładnie je zaokrąglić. Małe kwadraciki ładniej się zaokrąglają. I potem scalić czy jak to tam się nazywa (zespawać) obiekty. Wtedy tło dostanę od dużego kwadratu a zaokrąglone narożniki od tych mniejszych. Prawda? |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 7 Maj 2011, 15:59
|
|
|
Bunch ja widziałem Twój obrazek i dalej będę się upierał przy tym co wcześniej napisałem.
W tym konkretnym przypadku, kiedy prostokąt ma mieć wymiary strony, wystarczy 2x kliknąć , co spowoduje powstanie prostokąta o wymiarach strony i wpisanie wartości jakie chcesz w odpowiednie pola do zaokrąglania narożników. Wyjdą Ci bardzo ładne zaokrąglone narożniki.
Ja co prawda mam X3, a Ty X5, ale dam sobie głowę obciąć, ze w tym przypadku jest jednakowo. |
|
|
|
 |
zmysl84
Bywalec

|
Wysłany: 7 Maj 2011, 16:56
|
|
|
Bunch, trzeba było spróbować zrobić to według podpunktów, które wcześniej napisałem.
To jest to samo tylko obrazowo pokazane.
A... i nie pisz, że nic z tego nie skumałeś, bo moja Żona, która nic kompletnie nie umie na kompie a tym bardziej w Corel'u zrobiła to za pierwszym razem.
Czytaj ze zrozumieniem!
(Sorki, może troszkę mnie poniosło).
Oto opis graficzny; już bardziej chyba się nie da wytłumaczyć
Wtedy zawsze wyjdą Tobie ładne zaokrąglenia.
 |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 8 Maj 2011, 15:19
|
|
|
Wytłumacz mi tylko po co rysujesz jeden prostokąt a potem rysujesz drugi i usuwasz pierwszy? Po co coś takiego robisz w ogóle? Co to ma za zadanie? Co dzięki temu uzyskujesz? Co to powoduje?
@Chezarre - no ja wiem, że tak się to ma robić. I wszystko działa u mnie w domu na X5 w Drawie. Ale gdzie indziej na X4 gdy robię dokładnie to samo tą metodą, to rogi zaokrąglają mi się tak dziwnie jak pokazywałem. |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 8 Maj 2011, 15:51
|
|
|
| Bunch napisał/a: | | Wytłumacz mi tylko po co rysujesz jeden prostokąt a potem rysujesz drugi i usuwasz pierwszy? Po co coś takiego robisz w ogóle? Co to ma za zadanie? Co dzięki temu uzyskujesz? Co to powoduje? |
Ja spróbuję Ci to wytłumaczyć:
jeżeli narysujesz prostokąt a potem złapiesz za narożnik, aby wyokrąglić narożniki, to wyokrąglą się one bardzo ładnie, symetrycznie.
Ale jeżeli narysujesz prostokąt, ale nie spodoba Ci się on, więc go poszerzysz/zwęzisz/wydłużysz/skrócisz aż Ci się spodoba i dopiero wtedy będziesz wyokrąglał narożniki, to wyjdą one mniej więcej takie jak w załączniku w trzecim poście od góry - czyli brzydkie, niesymetryczne, rozjechane.
Ale jeśli na tym prostokącie narysujesz sobie drugi identyczny-w tym samym miejscu i o tych samych wymiarach w sposób taki jaki przedstawił kolega zmysl84, to w nim już narożniki wyokrąglą się tak jak Bozia przykazała. |
|
|
|
 |
zmysl84
Bywalec

|
Wysłany: 8 Maj 2011, 19:30
|
|
|
Bunch, cały czas Tobie odpowiadam na pytanie; moim sposobem każdy prostokąt czy kwadrat będzie miał zaokrąglone narożniki "tak jak Bozia przykazała" (jak to napisał kolega takietam), a przecież o to w Twoim pytaniu chodziło, co nie Bunch?
| Bunch napisał/a: | | ...nie mogę uzyskać oczekiwanego efektu. Bo narożniki się zaokrąglają brzydko, inaczej, źle... |
Pozdro.
/Edit
Bunch, to żeśmy się dogadali, hehehe |
| Ostatnio zmieniony przez zmysl84 9 Maj 2011, 22:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

|
Wysłany: 9 Maj 2011, 17:34
|
|
|
| Cytat: | jeżeli narysujesz prostokąt, ale nie spodoba Ci się on, więc go poszerzysz/zwęzisz/wydłużysz/skrócisz aż Ci się spodoba i dopiero wtedy będziesz wyokrąglał narożniki, to wyjdą one mniej więcej takie jak w załączniku w trzecim poście od góry - czyli brzydkie, niesymetryczne, rozjechane.
Ale jeśli na tym prostokącie narysujesz sobie drugi identyczny-w tym samym miejscu i o tych samych |
No dziękuję pięknie Teraz... rozumiem. Dziękuję za translację. Bardzo dobrze. |
|
|
|
 |
|
|