|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Prawidłowy układ stron magazynu do druku |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 6 Maj 2011, 20:18 Prawidłowy układ stron magazynu do druku
|
|
|
Dzień dobry. Spotkałem się ostatnio z informacją jakoby do wydruku grafik w formie "ksiażkowej" potrzebny był specjalny układ tychże prac na kartce papieru do druku, czy jak to tam zwiecie - tej impozycji wielkiej. Chodzi mi o przygotowanie do wydruku rozkładanego magazynu, książki, czasopisma. Ktoś poinformował mnie że trzeba to ułożyć w sposób "specjalny". Czy zatem tutaj mógłbym rozszerzyć swoją wiedzę (pozyskać!) na ten temat?
Z tego co zasłyszałem to takie coś ma się ułożyć tak że...
Przypuśćmy że nasza gazetka ma jakieś dajmy na to 16 stron...
To układamy STRONĘ 1 i STRONĘ 16 obok siebie w prawym dolnym rogu.
Nad nią układamy STRONĘ 2 i STRONĘ 15, po lewej układamy STRONĘ 3 i STRONĘ 14
i jako ostatnią w lewym dolnym rogu układamy STRONĘ 4 i STRONĘ 13.
I potem na następnej kartce zaczynamy je układać od nowa w ten sam sposób, czyli jak skończyliśmy na ułożeniu STRONY 4 i STRONY 14 to zaczynamy - także od prawego dolnego rogu - układać od STRONY 5 i STRONY 13.
----------------------------
1. Czy mam rację że robi się to jakoś tak? Prosiłbym o pomoc w tej kwestii bo chciałbym taki sposób poznać a póki co wiem tylko tyle ile zasłyszałem gdzieś tam.
2. Czy jest może jakieś narzędzie, które pomagałoby nam i mówiło jaką stronę do jakiej mamy położyć obok siebie? No bo co się wydarzy w wypadku gdzie nie będziemy mieć 16 stron a 255?!
Proszę o pomoc i zamieniam się w słuch. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 6 Maj 2011, 21:03
|
|
|
Pisanie książki w Corelu to raczej głupi pomysł. Co do jakiejś kilku stronicowej broszury, to wystarczy żebyś wiedział ile na formacie drukarskim wejdzie tych twoich stron, poskładaj zwykłą kartkę na tyle razy i ponumeruj sobie powstałe po złożeniu pola. Jak rozwiniesz będziesz wiedział gdzie ma być, która strona Przykładowo 4 strony na użytku:
Żeby była jasność, to ja nie wiem jak to się robi fachowo, na logikę, w przypadku kilku stron, tak bym zrobił. Jeśli chodzi o jakieś poważniejsze wydawnictwa, to wystarczy obejrzeć byle jaką książkę żeby zauważyć, że są różne technologie ich składania. Jeśli są zszywane, to nie są to dwie kartki tylko kilkanaście i tutaj znowu rozumem się posługując kombinuję, że jak się robi z tego dosyć gruba paczka, to pewnie trzeba wziąć pod uwagę np. grubość papieru w odpowiedni sposób pozmieniać na kolejnych stronach marginesy itd. Obawiam się, że to wbrew pozorom wcale nie jest taka prosta sprawa, choć z całą pewnością dużo prostsza niż napisanie mądrej książki Pewnie specjalizowane do składu takich publikacji programy potrafią to same zrobić, Corel jak już wspomniałem, nie jest przeznaczony do pisania książek |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 6 Maj 2011, 22:19
|
|
|
No nie wiem ;)
Impozycję tworzę tylko na własny użytek a jak wysyłam do drukarni to mnie to "wali". Sami sobie mają rozłożyć strony i tyle. Na Romayorach nie drukuję więc nie spodziewam się zwrotnych wiadomości :P
Co do książek w Corelu.
No może nie do końca tyczy to takich zwykłych "Harlekinów", ale książek złożonych pod Corelem mam zaliczonych trochę. No przyznam bez bicia, że są to bardziej pozycje traktowane raczej jak albumy ale Corel pozwala na dopracowanie szczegółów jak żaden inny program. W tej chwili zresztą pracuję nad książką poświęconą historii Wisły Kraków - od razu się przyznam, że zacząłem ją robić w ID, ale po sugestiach klienta zdecydowałem się na porzucenie tamtego projektu i rozpoczęcie od nowa w X5. I nie żałuję ;) |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 6 Maj 2011, 22:59
|
|
|
Mówiłem, głupi się człowiek rodzi i głupi umrze. Jak myślałem o książce to raczej w takim potocznym rozumieniu, dużo tekstu Z tym, że Corel nadaje się jak żaden inny program do dopracowywania szczegółów to trochę Malutki chyba się zapędziłeś? Co do piłki kopanej to się nie wypowiadam, bo jestem spod Warszawy |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 7 Maj 2011, 07:50
|
|
|
Jak zrobić składki drukarskie? Trzeba, aby liczba stron była wielokrotnbością liczby 16, a wnnajgorszym razie - 8. W ostateczności - 4.
Trzeba rozłożyć dokument na tzw. szesnastki. Zrób sobie makietę w następujący sposób:
1. Weź kartkę A4, złóż ją na pół, potem jeszcze raz na pół i jeszcze raz - tak się robi w drukarni ( i odcina się dwie krawędzie , uzyskując zeszycik 16 str. ale Ty nie odcinaj krawędzi). Taka szesnastka nazywa się składką.
2. Powtórz zabieg tyle razy, żeby liczba składek pomnożona przez 16 dawała liczbę stron w książce.
3. Weź długopis i ponumeruj strony w każdej składce (na dole, przy krawędzi).
4. Rozłóż każdą składkę i popatrz, jaki jest układ stron w każdej szesnastce (i które są do góry nogami). Tak właśnie musisz zrobić impozycję.
Impozycję dobrze jest zrobić dopiero w pliku pdf, posługując się w Acrobacie pluginem np. Quite Imposing Plus - masz taki plugin? Jeśli nie masz, saj znać, to coś wymyślimy...
PS. Żeby dobrze pojąć, o co mi chodzi, weż dowolną książkę szytą (nie klejoną!) i popatrz, jak ułożone są składki (mówiąc po drukarsku - legi).
I błagam: nie rób książek w Corelu, który się do tego zupełnie nie nadaje... Użyj programów do łamania książek (np. Quark, Adobe InDesign, Corel Ventura, Adobe PageMaker).
Żyję z redakcji i łamania książek już ze 20 lat i gdyby wszystkie książki zrobione przeze mnie ułożyć jedna na drugiej, stos sięgnąłby Księżyca... |
| Ostatnio zmieniony przez Trurl 7 Maj 2011, 13:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 7 Maj 2011, 12:26
|
|
|
| Trurl napisał/a: |
2. Powtórz zabieg tyle razy, żeby liczba składek pomnożona przez 16 dawała liczbę stron w książce. |
A tutaj nie rozumiem. Przecież to nie zależność. Jak to żeby liczba składek pomnożona przez 16 dawała liczbę stron w książce? A jeżeli nasza książka liczy sobie np. 51 stron to to wtedy? Jak mamy 51-stronicową książką to żadna liczba pomnożona przez 16 nam nie da liczby 51 przecież.
| Cytat: |
4. Rozłóż każdą składkę i popatrz, jaki jest układ stron w każdej szesnastce (i które są do góry nogami). Tak właśnie musisz zrobić impozycję. |
Układ stron czyli, jak rozumiem, są to strony, które łączą np. stronę pierwszą z ostatnią. Tak? Takie jak "OSIEM i JEDEN" z rysunku Chezarre? Ale nie rozumiem dlaczego piszesz (i w rysunku Chezarre tez tego nie wiedziałem) abym zobaczył które są do góry nogami. Właśnie nie napisaliście jak je rozmieścić i czemu niektóre są odwrócone do góry nogami? Po co?
| Cytat: |
Impozycję dobrze jest zrobić dopiero w pliku pdf, posługując się w Acrobacie pluginem np. Quite Imposing Plus - masz taki plugin? Jeśli nie masz, saj znać, to coś wymyślimy...
|
A co to znaczy, że impozycję dopiero w pliku PDF się robi? Chodzi o to że nie wolno robić każdej strony jako osobna grafika a dodawać je jako "podstrony" w Corelu? Tak by potem wszystko w pliku PDFa się zmieściło? I potem jakoś da się to zautomatyzować tam przez ten plugin?
Nie wiem, trudne to jest dla mnie |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

|
Wysłany: 7 Maj 2011, 12:52
|
|
|
Książka nie może mieć 51 stron, bo każda kartka ma 2 strony, a więc liczba stron musi być parzysta.
W drukarni koszystasz z papieru np. A1. Jeśli drukujesz publikację formatu A4, a drukujesz na A1, to:
1 Składając A! na pół dostajesz A2;
2 Składając dalej na pół dostajesz A3;
3. Składając dalej na pół dostajesz A4
Tak więc na arkuszu A1 mieści się 16 stron A4 (czyli 8 kartek A4).
Jeśli więc na maszynie, w której jest papier A1 drukujesz publikację A4, to drukujesz naraz 16 stron A4.
Jeśli więc Twoja książka liczy 96 stron, to liczba składek (leg) wynosi 96:16=6, a więc drukujesz ją na sześciu arkuszach A1 (dwustronnie). Pierwsza składka zawiera strony 1-16, druga - 17-32, trzecia - 33-48 itd. Tyle składek musisz przygotować.
Chesare pokazał Ci montaż ósemek, a ja - szesnastek. Zrób z kartką A4 to, co mówiłem - złóż ją 3x na pół i ponumeruj strony, a potem rozłóż i popatrz, jak są umieszczone na arkuszu. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 7 Maj 2011, 13:09
|
|
|
| Cytat: | Książka nie może mieć 51 stron, bo każda kartka ma 2 strony, a więc liczba stron musi być parzysta.
W drukarni koszystasz z papieru np. A1. Jeśli drukujesz publikację formatu A4, a drukujesz na A1, to:
1 Składając A! na pół dostajesz A2;
2 Składając dalej na pół dostajesz A3;
3. Składając dalej na pół dostajesz A4
Tak więc na arkuszu A1 mieści się 16 stron A4 (czyli 8 kartek A4).
Jeśli więc na maszynie, w której jest papier A1 drukujesz publikację A4, to drukujesz naraz 16 stron A4. |
No tak jest. Racja. Rozłożyłem sobie 8 kartek A4 na podłodze i to jest format drukarski oznaczany jakoA1.
Połowa z tego to 4 kartki A4 czyli format A2. Połowa z czterech kartek A4 to format A3. I połowa z A3 to po prostu jedna kartka A4.
| Cytat: | | Zrób z kartką A4 to, co mówiłem - złóż ją 3x na pół i ponumeruj strony, a potem rozłóż i popatrz, jak są umieszczone na arkuszu. |
Ale jak niby mam ich nie rozcinać i równocześnie ponumerować? |
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 7 Maj 2011, 13:14
|
|
|
|
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

|
Wysłany: 7 Maj 2011, 13:20
|
|
|
| Tak, nie rozcinaj, tylko ponumeruj. Ułóż składkę tak, żeby jeden big (grzbiet składki) był po lewej stronie, a drugi big - na górze. Teraz zacznij numerować strony nieparzyste - pierwszą, trzecią itd. a otem parzyste. Nie rozcinasz papieru, więc musisz się trochę pomęczyć z numerowaniem, ale za to jak rozłożysz składkę, będziesz miał taki układ, jak trzeba. Składkę 1-16 przesyłam w załączniku (Corel11, font Arial). Wyrdukuj ją dwustronnie i złóż tak, jak powiedziałem - otrzymasz legę 1-16. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 7 Maj 2011, 14:06
|
|
|
Co się śmiejesz Malutki?
Poza tym jedne publikacje są spięte zszywką na środku i trzeba strony numerować pod nie, inne sklejają strony jedna do drugiej, a jeszcze inne mają takie "kupki" - z osiem zszywek na środku i z nich rozchodzą się strony. Więc jest bałagan.
Dzięki za składkę w pliku Corela. Przyda mi się takie coś.
1)
Ja mam natomiast jeszcze pytanie odnośnie tego numerowania.
Dlaczego mam najpierw numerować strony nieparzyste a potem parzyste?
2)
A powiedz mi jeszcze czy w takim wypadku drukarze tną to co się znajdujesz pomiędzy tymi stronami, które się składają? No wiesz, czy np. prócz obcięcia zewnętrznych spadów wycinają jeszcze te kartki każdą z osobna czy specjalnie tego nie robię by je zagiąć w połowie? Wtedy to również odstęp w impozycji między jedną kartką a drugą miałby znaczenie.
Chciałbym także i Ciebie na tym forum też pochwalić. I dziękuję, że dbasz o takie szczegóły w tłumaczeniu jak na przykład:
Ułóż składkę tak, żeby jeden big (grzbiet składki) był po lewej stronie, a drugi big - na górze
Bo bym tego nie wiedział, a jest to pomocne. Także dobra robota! Bardzo fajnie tłumaczysz a mi trzeba tłumaczyć jak małemu dziecku. Zaznaczaj takie rzeczy właśnie.
3)
A też jestem ciekaw co się stanie jeśli publikacja ma np więcej stron niż 16. Np 20. To wtedy dodaje się te 4 strony (czyli jedną kartkę, na pierwszej stronie strony 17 i 20 a na drugiej strony 18 i 19)? Najłatwiej byłoby wtedy wsadzić dodatkową stronę w środek i zmienić numerację już tych składek. Wiecie? Dla przykładu weźmy że mamy skłądkę na 16 stronicową gazetkę. Także na stronie środkowej (czyli strona 8 i strona 9 w naszym przykładzie) dodajemy dodatkową kartkę. I od strony 8 dalej już obliczamy stronę na naszej dodanej, włożonej kartce. I tak na niej pojawi się 9, 10, 11, 12 i później numeracja wróci już do stron z tej wcześniejszej składki. No bo kiedy mamy zrobić gazetkę co ma 20 stron to jakie do tego składki przygotowujemy wtedy?
Innymi słowy: jak mamy zrobić sobie takie obliczenia na kartce papieru (ta metoda ze składaniem i późniejszym numerowaniem kartki papieru, która po otworzeniu pokaże nam gdzie ma być jaka strona)? Jak wykonać w ręku taką "składankę" jeśli ktoś każe nam zrobić to dla publikacji która ma 20 stron a nie 16? No bo wiecie, dla publikacji co mają 16 stron to wystarczą dwie strony arkusza i na nim wszystko zostanie zmieszczone. A do gazetki co ma stron 20 to będzie zbyt mało i wtedy co następuje?
4)
I jeszcze chciałbym się dopytać o ten Plugin i metodykę.
| Cytat: | Impozycję dobrze jest zrobić dopiero w pliku pdf, posługując się w Acrobacie pluginem np. Quite Imposing Plus - masz taki plugin? Jeśli nie masz, saj znać, to coś wymyślimy...
|
A co to znaczy, że impozycję dopiero w pliku PDF się robi? Chodzi o to że nie wolno robić każdej strony jako osobna grafika a dodawać je jako "podstrony" w Corelu? Tak by potem wszystko w pliku PDFa się zmieściło? I potem jakoś da się to zautomatyzować tam przez ten plugin? |
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 7 Maj 2011, 16:42
|
|
|
1. Bo tak jest wygodniej po prostu.
2. Grzbiet ZAWSZE bez marginesu, natomiast jeżeli taka pozycja idzie na falcerkę i klejenie to zazwyczaj dodaje się 6 mm przy legach odwróconych "na główkę" czyli górna część arkusza jest w takim przypadku (bo musi być) obcinana.
3. W takim przypadku musisz zapytać drukarnię (introligatornię) jak te ćwierć arkusza będą łączyli. Może być tak, że impozycję będziesz musiał zrobić jako 20-1-2-19 itd. jeżeli introligatornia potraktuje to jako wrzutkę.
4. Musisz mieć pełną wersję Acrobata - wtedy dopiero tą wtyczkę wykorzystasz. Można impozycjonować praktycznie dowolnie arkusze, ale najprościej jest jeżeli jest to jeden dokument ze stronami ułożonymi po kolei. Oczywiście można dodawać/usuwać strony i je dowolnie dodawać/usuwać ale po co sobie życie utrudniać. Moja drukarnia radzi sobie nawet z "jodełką" jeżeli pozycja idzie "pod drut"...
Jeszcze raz napiszę: każda porządna drukarnia ma własny dział montażu, gdzie takie problemy rozwiązuje montażysta jednym kliknięciem a przysłanie im gotowej impozycji prawdopodobnie tylko pogorszy sprawę. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

|
Wysłany: 7 Maj 2011, 21:53
|
|
|
ad 1. Jak patrzysz na książkę, to wszystkie prawe strony są nieparzyste, a lewe - parzyste. Podobnie jest ze składką: jeśli leży na ostatniej (a więc parzystej) stronie, pierwsza jest nieparzysta. Wyobraż sobie, że numerujesz strony zeszytu. Jak to zrobić najprędzej i najwygodniej? - Ponumerować najpierw prawe (nieparzyste) strony, a potem lewe...
ad 3. Jeśli publikacja ma 20 stron, to nie robimy szesnastek, tylko oprawę zeszytową, co prowadzi do impozycji pierwsza - ostatnia, druga - przedostatnia, trzecia - przedprzedostatnia itd. (and. saddle stich), tak jak jest to w zeszycie np. 32- albo 60-kartkowym.
A jeśli książka ma liczbę stron będącą wielokrotnością ośmiu, to robisz n-1 składek 16- stronicowych, a ostatnią - n-tą - 8-stronicową (drukujesz połówkę arkusza).
Jeśli książka jest klejona, a nie szyta, ro liczba stron może być w ostateczności wielokrotnością liczby 4, ale introligatorzy tego nie lubią, bo muszą się bujać przy oprawie.
Malutki ma rację, mówiąc, że drukarnia sama zrobi impozycję. Wystarczy, że poślesz dobrego pedeefa, tj. takiego, gdzie wszystkie kolory są CMYK (+ ew. Pantone), czcionki zdownloadowane i wszystkie ilustracje w rozdzielczości 300 dpi (kolorowe i grayscale, a jednobitowe 600, a jeszcze lepiej 1200 dpi).
Drukarnia z pewnością zmontuje książkę lepiej niż Ty (i ja), bo zna swoje maszyny, wie, jak falcować i ma profesjonalne oprogramowanie do pedeefów - ot, choćby PitStop - potężna (i droga) wtyczka do Acrobata.
|
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 8 Maj 2011, 14:13
|
|
|
No ja też tak uważam, że oni są od tego. Z prostej przyczyny. Bo nawet jak chcę im wysłać jakąś gazetkę A4/A5, czyli broszurka w formie kartki A4 skłądanej na pół. Bo wtedy ja nie wiem czy drukarze sobie chcą takie brosuzrki wydrukować z formatu A1 czy może z A2 czy może z jeszcze innnego. Więc impozycja będzie inna za każdym razem wedle upodobań i możliwości drukarzy. Prawda?
A jeszcze Off-Topowe pytanie korzystając z okazji....
Jeżeli by się już samemu robiło tę impozycję, dajmy na to na te 16-stki to jak to zrobić najlepiej Zapisując np. strony takiej gacetki z Corela do TIFFA i potem zrobić nowy projekt arkusza np. A2 i te zapisane strony w TIFFACH porozkładać, czy może od razu importować zapisane już strony z corela (z krzywymi, bitmapami,c zcionkami, ym wszystkim) i tak to rozkłądać? |
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 8 Maj 2011, 15:17
|
|
|
Zamontuj sobie wirtualną drukarkę drukującą do pdf-a (np. bardzo dobry i darmowy PDFCreator) i przy opcjach druku zaznacz kolejność stron tak jak idą na arkuszu od lewej i od góry - przykładowo przy 16-ce będzie to: 5,12,9,8,4,13,16,1,7,10,11,6,2,15,14,3. Oczywiście musisz sobie ustawić format docelowy papieru, na którym to będzie drukowane (np. B-1), a przy podglądzie wydruku górne rzędy odwrócić o 180°, porobić potrzebne odstępy, łamy itd... Tak to powinno wyglądać na podglądzie:
imp.gif
|
Pobierz Plik ściągnięto 685 raz(y) 42.6 KB |
|
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

|
Wysłany: 8 Maj 2011, 20:01
|
|
|
| Nie zapisuj gazetki jako tif! Zmontuj strony Corelowe razem z fontami tak, jak Ci pokazałem, apotem zrób pedeefa. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 8 Maj 2011, 20:06
|
|
|
| Cytat: | | Nie zapisuj gazetki jako tif! Zmontuj strony Corelowe razem z fontami tak, jak Ci pokazałem, a potem zrób pedeefa. |
Czyli jak? Bo format wyjściowy będzie PDF. To wiem, impozycja na PDFie. To wiem. Ale strony, które mam w projektach - kartki gazetki, to mam co z nimi zrobić? Mam to co widzę w projekcie, wszystko co jest edytowalne, gdzie mogę przemieszczać obiekty i tak dalej. To mam zgrupować i rozłożyć grupy obiektów na np. arkuszu A2 do impozycji?
Nie kumam
Co mam zrobić z tymi stronami jak już sobie wszystko w projekcie zrobiłem i teraz chce je poukładać na arkuszu do druku? Rozumiesz? Wyobraź sobie, że otworzyłem nowy projekt A4 i zrobiłem jedną stronę gazetki, mam tu bitmapy, czcionki, obiekty, wszystko. I uznaję że już zrobiłem wszystko co trzeba. Teraz chce te stronki poukładać na większym arkuszu. Taka impozycja do druku. To o czym tu mówiliśmy. I teraz co mam zrobić? Czy mam sobie zapisać taką stronkę projektu do np. JPGa i potem już w projekcie impozycji zaimportować stronę A w JPG i stronę B w JPG i to tam poukładać od linijki czy może, nie wiem, mam sobie importować projekt z pliku CDR, zgrupować go i takie coś układać? A potem zapisać do PDFa z krzywymi jako czcionki?
-
Malutki nie za bardzo to kumam tak "na sucho". Jak to zrobić? To jest jakiś soft?
Mam zainstalować program o nazwie PDFCreator? Weź mnie proszę poinstruuj z tym bo PDF Creator z tego co ja znalazłem w Internecie to jakiś konwerter tylko jest. Nie wiem co to ma wspólnego z opcjami wydruku. I potem jak już mi napiszesz co mam zainstalować i to zrobię, to będę mógł sobie wpisywać te numery i wszystko. A nie ma opcji automatycznego liczenia? Aby np. wpisać programowi że chce się zrobić gazetkę z 16-stu stron i on automatycznie połączy 16-stkę z jedynką i tak dalej. Jest to w tym programie?
Nie wiem o co Ci chodzi z tym PDF Creatorem. I niekoniecznie będzie to przecież idąc od lewego górnego rogu tak jak ty napisałeś. Bo Trutl mi wysłał plik CDR z szablonem składek i jest inaczej. Więc też nie rozumiem.
-
A jeszcze na koniec chciałbym Wam pokazać jaki układ na impozycji zobaczyłem przy jednej z gazetek reklamowych. Czy nie wydaje się Wam on błędny? Z ciekawości rozpisałem sobie taka "książeczkę" jak kolega wyżej mnie nauczył. I na niej wyszło wszystko inaczej rozmieszczone. I się by zgadzało. Bo jak miałęm na pierwszym arkuszu np "OSIEM i JEDEN" to na drugim, na odwrocie miałem: "DWA i SIEDEM". Czyli przód z tyłem się zgadzał. A teraz dopchałem się do materiałów z impozycji i jest on jakoś inaczej ułożony. No to kurczę dlaczego? Co to jest? Źle ułożone, inna metoda?
http://zapodaj.net/images/c6d88521d399.jpg |
|
|
|
 |
Cysorz

|
Wysłany: 8 Maj 2011, 20:37
|
|
|
| Fiutogłowy napisał/a: | | Malutki nie za bardzo to kumam tak "na sucho". Jak to zrobić? To jest jakiś soft? |
Jak już uparłeś się, że zrobisz to sam to jest to jedna z metod - moim zdaniem najprostsza. PDFCreator to "wirtualna drukarka" która zamiast na port drukuje do pliku (do pdf-a właśnie). Przy zwykłym zapisie czyli "Publikuj jako pdf" nie masz opcji impozycji, jeżeli natomiast "drukujesz" to przez PDFCreator to możesz to spokojnie zrobić. Jest to soft całkowicie darmowy, możesz ściągać bez ryzyka. Oczywiście musisz pamiętać o spadach, składkach itd... |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 8 Maj 2011, 20:43
|
|
|
A mogę prosić o namiar na ten plik? Bo wszędzie widze tylko jakiś konwerter z taką samą nazwą.
A to: http://zapodaj.net/images/c6d88521d399.jpg jest dobrze zrobione?
2)
Mam też do Was pytanie o pewną rzecz. Co to jest za format 710 x 590? Widziałem tak zrobioną impozycję (na taki arkusz). Grafik zmieścił tam dwie ulotki. O, tak to wyglądało:
http://zapodaj.net/images/e55411ef7992.jpg
Dwie górne i dwie dolne to te same ulotki, przód i tył. Formatu A4 składanego w pół. Czyli chyba jak to się pisze: formatu A4/A5.
I ja powszechnie znam formaty A1, A2, A3 itd... I bym zrobił impozycję tego z formatu A2, która by wyglądała tak (aby się zmieściły):
http://zapodaj.net/images/1eea3b59057f.jpg
To ja mam pytanie. Bo przecież to są POWSZECHNE formaty. I grafiki A4 mieszczą się dwie na formacie A2. To skąd nagle ktoś sobie wymyśla i robi impozycję do formatu 710 x 590?
|
| Ostatnio zmieniony przez F-Głowy 8 Maj 2011, 21:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Cysorz

|
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 8 Maj 2011, 21:45
|
|
|
Pobrałem ten program. Jutro go zbadam.
Co do obrazków to... Mi wszystko działa, widzę obrazki z tego zapodaj.net
No ale wrzucam i tutaj, to do mojej wcześniejszej wypowiedzi.
W załączniku jest układ stron na tej dziwnej impozycji.
Później jest to odnośnie tego dziwnego formatu, ja bym rozmieścił te grafiki na formacie A2, a zobaczyłęm że kto inny umieścił te grafiki na jakimś większym formacie. Skąd ten format i co to za jeden? Co to w ogóle jest za format? Nic z tego nie rozumiem.
Przypominam pytania.
1) Pierwszy załącznik.
Co to za układ impozycji? Czy jest on poprawny? Bo taki zauważyłem w zbiorach swego kolegi grafika a jest on zgoła inny od tego co mi podpowiedział Chezarre i Trurl. Jak dla mnie to nic się tam nie zgadza.
----
2) Trzeci załącznik.
W trzecim załączniku widać znowu układ impozycyjny na wydruk ulotki A4 składanej w pół. Tylko że grafik tam zmieścił dwie ulotki. Wział też rozmiar papieru jakiś większy i on mnie dziwi. Co to za 710 x 590 jest?! I idąc tym tropem...
3) Drugi załącznik.
Załącznik numer dwa, to moja propozycja. Bo ja bym te same grafiki rozmieścił na formacie A2. Niestety cztery grafiki się tam nie zmieszczą bo nawet marginesy by zabrały więc musiałem odwrócić stronę w bok i umieścić grafikę A i grafikę B. Tak ja bym to zrobił. No bo mam format z panteonu drukarskiego - A2. Wszyscy go znają, powszechny. Więc się Was pytam co to za wymysł jest z formatem widzianym w załączniku trzecim?
c6d88521d399.jpg A tutaj ta dziwaczna impozycja |
Pobierz Plik ściągnięto 596 raz(y) 71.06 KB |
aaaa2.jpg JA TO BYM ZROBIŁ TAK |
Pobierz Plik ściągnięto 490 raz(y) 37.21 KB |
710.jpg Tak zostało to zrobione |
Pobierz Plik ściągnięto 561 raz(y) 140.76 KB |
|
|
|
|
 |
beer4free
Bywalec

|
Wysłany: 9 Maj 2011, 00:34
|
|
|
| Cytat: | | Co to za 710 x 590 jest?! I idąc tym tropem... |
jest taki format amerykański, zblizony do tego 711 × 584 wiec moze chłopaki po prostu maja taki offset |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 9 Maj 2011, 07:08
|
|
|
No tego nie wiem. W każdym razie dzięki za odpowiedź.
A ja mam pytanie do Trurla jeszcze.
Przesłałeś mi składki druakrskie (szablon) do szesnastu stron.
Ale one sa w formacie A4.
A ja mam jedną stronę formatu A4, więc szablon musi być WIĘKSZY.
Na szablonie A2 się nie zmieszczą. Owszem, 8 kartek podokłądanych do siebie da nam wymiar A2 ale nie będzie miejsca na marginesy. Także na jakim formacie miałbym rozłożyć te 16 stron? Możesz mi przesłać taki projekt? Bo to co mi dałeś to jest tylko poglądowe, nie? SKoro na formacie A4 podzieliłęś te 16 stron. Tak? |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

|
Wysłany: 9 Maj 2011, 07:17
|
|
|
Zadaj stronę formatu A1 i ułóż strony A4 wg schematu, który Ci posłałem.
Zrobiłem ten schemat na kartce A4, żebyś mógł wydrukować i poskładać. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 9 Maj 2011, 07:18
|
|
|
| Znaczy się.... mam w ustawieniach strony zamiast A4 wybrać A1 i później na tym obszarze już ręcznie poukładać zaimportowane strony według układu, który mi rozpisałeś. Tak? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.21 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|