Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mam pytanie - jak można uzyskać taki efekt?
Autor Wiadomość
restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 10 Maj 2011, 09:04   

Chętnie bym zapytał tylko nie mam gadu .

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 13 Maj 2011, 12:43   

A wracając do tematu tego tematu... mówiłęm, że BEZNADZIEJNIE to fazuje.
Dołączam dowód.

dupazbita.png
Pobierz Plik ściągnięto 228 raz(y) 72.12 KB

Artur Miernik 

Wysłany: 13 Maj 2011, 22:26   

Rozpętałem poboczny wątek, ale, po prostu, musiałem. Odrobiłem pracę domową, zatem raz jeszcze słów kilka:

Co do liczby mnogiej, jeśli widzę loga i nie są to logotypy, prędzej zrobię unik i powiem znaki graficzne niż nazwę je logotypami.

Oficjalnie logo jest nieodmienne. Jeszcze.
Natomiast, zwyczaj mamy taki, że "wyrazy nowo zapożyczone rodzaju nijakiego zakończone na -o są najczęściej nieodmienne"*, np. tico. Ale... jeśli obce słowo jest długo w użyciu, a tak jest z naszym logiem, ludzie zaczynają je odmieniać, najpierw częściowo, a po latach – całkowicie, tak, jak to się stało z rondem i tondem.
W PWNie wyczytałem, że "(...)słowniki za jakiś czas będą informować o fakulatywnej odmianie (dwa logo lub dwa loga), a potem – kto wie – może nawet będą kazały odmieniać to słowo. Nie byłoby to bez precedensu. Radio, studio, molo też były kiedyś nieodmienne, a dziś pierwsze dwa są prawie zawsze odmieniane, a trzecie przeważnie też. W języku potocznym już słyszy się formy odmienione: logo – loga – logu – logiem. Ich akceptacja społeczna (i leksykograficzna) jest tylko kwestią czasu. — Mirosław Bańko"**

chezare napisał/a:
(...)
Sponsi, co do twojego pytania, to uważam, że język to jednak poważna sprawa i nie powinno się go traktować lekceważąco. Jak się nie odmienia, to nie. Jak się to komuś nie podoba, to musi czekać, aż mądrale od języka to zmienią, a że zmienią tego jestem pewny, bo dwa loga brzmi jednak normalniej niż dwa logo :-)

Fajnie, ale język mamy żywy, to raz, a dwa – nasza komisja językowa reaguje niechętnie i tylko wtedy, kiedy na prawdę musi. Chodzi o to, żeby język był naturalnie rozwijany przez swój naród. Z połączenia tej wyliczanki wynika, że na język może mieć wpływ dosłownie każdy... o ile jest silny i zorganizowany. I pojawiła się taka siła. Są nią subiekci. Teraz to oni kreują słowo i to marne. A, że można, mówi im kariera roweru.
Skoro naród nie ma zdania, powinni je mieć fachowcy. Nie chcę, żeby język projektowania tworzyli subiekci. Wolę, żeby robili to projektanci. Dlatego Was męczę.

chezare napisał/a:
Artur, będziesz się smażył w piekle za to co zrobiłeś, z logotypem nie byłoby problemu bo się odmienia jak każdy przyzwoity rzeczownik :-)
(...)

Rety, rety – w takim razie do użytkowników: Agent Dołu, Krętacz, 666, 777, Boruta i Lux Oculta:
Chłopaki, nie wybieram się do Was. Co najwyżej zostanę drugim Polakiem na Księżycu.

Wracajmy do... fazowania.

Odpowiedz do tematu