|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Czy mam się czego bać? |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 14 Maj 2011, 18:22 Czy mam się czego bać?
|
|
|
Witam. Zrobiłem grafikę plus tekst.
Zapisałem do PDFa. Ale po eksporcie do PFD w niektórych miejscach tekstu (tam gdzie np. litery L albo I występują - widzę nienaturalną ich wielkość, grube linie). W projekcie jest bez zarzutu, ale po eksporcie już nie. Co ciekawe, jak powiększę, np kilkuktrotnie PDFa takiego to błędy znikają. Ale gdy wrócę do widoku 100% to wciąż widze dziwaczne czcionki.
Czy taki PDF mi się poprawnie wydrukuje? |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 14 Maj 2011, 19:18
|
|
|
| podejrzewam że sposób wyświetlania przez kartę/monitor tu ponosi winę, spróbuj wydrukować na zwykłej drukarce |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 14 Maj 2011, 19:56
|
|
|
Ja bym się bał
Nie wiem kto czy co jest winne takiej sytuacji, ale przy okazji tego tematu może się odniosą do tego problemu Ci co zalecają krzywienie napisów w module eksportu do pdfa?
Ja napisy krzywię przed eksportem do pdfa z czego niektórzy na tym forum się śmieją, a może i stukają w czoło? Nie wiem czy to co robię ma sens i nie wiem czy robię dobrze, ale wiem, że tak robiąc nie narażam się na ewentualne błędy w module eksportu Corela. Przy małej czcionce taki efekt, to bardziej problem z wyświetlaniem niż rzeczywisty kłopot, choć eksperymenty przeprowadzone na Arialu 12 pkt i drukowanie pdfa nie przekonały mnie, że to tylko kwestia wyświetlania.
Jednego jestem pewny prawie na 100%, skrzywione napisy w Corelu i wyeksportowane do pdfa, to nie te same krzywe, które robi moduł eksportu z zaznaczoną opcją "krzywienia" napisów.
Napis zrealizowany pogrubionym Arialem 12 pkt. Ten na górze powstał przez krzywienie napisu przy eksporcie do pdfa, ten niżej, to ten sam ale skrzywiony w Corelu i wyeksportowany do pdf. Gdyby to było wszystko jedno, to wyglądałyby tak samo?
Jak chcesz się pozbyć kłopotu, to skrzyw wszystkie napisy przed eksportem do pdfa, w którym odznacz dołączanie fontów. Musisz być przygotowany na to, że znajdą się tacy co napiszą, że to głupota i niepotrzebna robota, bo wystarczy zaznaczyć odpowiednią opcję przy eksporcie. Być może pojawią się też rady, żeby w ogóle nie krzywić napisów, tylko dołączyć do pdfa użyte fonty. Takie rozwiązanie moim zdaniem przy oddawaniu pracy do druku też jest do d. bo bardzo często jego następstwem jest telefon od drukarza z prośbą o skrzywienie napisów.
Podsumowując, róbta jak chceta, byleby było dobrze |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 14 Maj 2011, 20:21
|
|
|
W takim razie lepiej niech się nie śmieją, bo nie jesteś sam. Także "krzywię" przed eksportem do PDFa z tych samych powodów.
Z tego co wiem, problem dotyczy tylko podglądu ekranowego. Mimo, że w druku "l" krzywione pedeefowo nie robi kłopotów, to i tak nie chcę mieć dziwnych pytań od ekranowych oglądaczy. Dlatego najpierw "krzywię", potem wypuszczam PeDeeFa. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 14 Maj 2011, 21:12
|
|
|
Dobrze, że nie będą się tylko ze mnie śmiać
Mnie zastanawia jedna rzecz. Dlaczego Acrobat ten sam tekst raz wyświetla dobrze, a raz źle? Po otwarciu w Corelu różnią się wysokością, a szerokością, nie? Taki drobiazg jak to, że w Windowsie i Corelu Arial nazywa się Arial, a w pdfie ArialMT, to przy tym nieistotny drobiazg.
W każdym razie jak już zaczną się śmiać, to od razu odpisuję, że Artur też uważa, że nie ma z czego
Miłej niedzieli. |
|
|
|
 |
kula69

|
Wysłany: 14 Maj 2011, 22:16
|
|
|
| Też krzywię bo... sam dostaje często nie zamienione i jeśli muszę coś zmienić w grafice, a nie ma czasu czekać aż autor sam to zrobi to czcionki przy edycji potrafią się rozsypać. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14 Maj 2011, 22:55
|
|
|
Ja z kolei nie krzywię, tylko przy eksporcie po *.pdf CZASAMI zaznaczam zamianę na krzywe. Jeżeli nie krzywię to oczywiście fonty w formacie "Unicode" i je osadzam w dokumencie. Nie zdarzyło mi się jeszcze nigdy, żeby coś się wysypało.
Sam Acrobat czasami źle wyświetla fonty (np. litery l, I), ale jest to tylko widok ekranowy - postscript jest interpretowany poprawnie. W każdym razie wersja "Pro" takowych błędów przy nie robi. Na przykład Foxit te same fonty wyświetla prawidłowo. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 14 Maj 2011, 23:31
|
|
|
Ej dzięki Chezarre i reszta.
A jeszcze coś...
| Malutki napisał/a: | | " i je osadzam w dokumencie. |
Mogę wiedzieć jak się osadza? Fajkując coś? I co to daje? No bo jak to "osadza"? |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 15 Maj 2011, 00:58
|
|
|
| Osadza znaczy dołącza. Dołączenie czcionek do dokumentu powoduje, że będzie on poprawnie wyświetlany nawet wtedy kiedy w systemie nie zostały zainstalowane użyte w nim fonty. Zaletą takiego rozwiązania jest również to, że z reguły zajmuje on mniej miejsca. Niestety są i wady. Takie rozwiązanie stwarza kłopoty w momencie kiedy ktoś próbuje edytować taki plik bez zainstalowanych czcionek, które w nim występują. Podobnie można dołączyć czcionki do cdra czy dokumentów Offica. Opcje dotyczące czcionek przy zapisywaniu pdfa znajdują się w zakładce Obiekty. Dołączanie czcionek jest dobrą metodą przy tworzeniu dokumentów, które służą głównie do oglądania, można w nich wtedy np. wyszukiwać tekst. Do drukowania lepiej jednak, takie jest moje zdanie, napisy "skrzywić". Jedni robią to w module tworzącym pdfa, a inni "krzywią" w Corelu. Zaletą "krzywienia" napisów w module eksportu do pdfa, ma tę zaletę, że w dokumencie (cdr) zostają napisy, jak "skrzywisz" w Corelu, to musisz pamiętać żeby nie zapisać i nie zamknąć dokumentu, bo diabli wezmą napisy (jak zaistnieje konieczność dokonania zmian w tekście, to trzeba go będzie od nowa pisać). |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 15 Maj 2011, 09:55
|
|
|
| chezare napisał/a: | | ...Niestety są i wady. Takie rozwiązanie stwarza kłopoty w momencie kiedy ktoś próbuje edytować taki plik bez zainstalowanych czcionek, które w nim występują.. |
To nie jest wada akurat tego sposobu, bo tak samo nie będzie można edytować plików z napisami skrzywionymi - i to obojętnie jaką metodą.
| chezare napisał/a: | | ...Podobnie można dołączyć czcionki do cdra... |
A tu można prosić o więcej szczegółów?
| chezare napisał/a: | | Dołączanie czcionek jest dobrą metodą przy tworzeniu dokumentów, które służą głównie do oglądania |
Nie do końca prawda. Programy konkurencyjnego do Corela producenta zapisują pdfy z osadzonymi fontami, a służą głównie przygotowywaniu prac do druku. W oknach dialogowych nie ma wręcz takiej opcji, jak krzywienie tekstów. Po to właśnie wymyślono standardy PDF/X‑1a i PDF/X‑3 (co prawda dostępne w Corelu chyba od 11 w górę).
Sposób proponowany przez Malutkiego, jest najlepszym wyborem. Ja krzywię przy eksporcie, ale to "zaszłość historyczna", jeszcze z wersji 9. Jedna uwaga: osadzić (czy też dołączyć) można tylko te fonty, które na to pozwalają. Z fontami pochodzącymi z pewnych źródeł nie ma problemów, gorzej z fontami pościąganymi ze stron przeznaczonych do prezentowania amatorskiej twórczości typograficznej. W takim przypadku zadziała tylko sposób Chezare.
Dla niezorientowanych: "dołączanie" fontów to nie to samo, co ich przekazywanie w oddzielnych plikach razem z pdfem. Na to pewnie nie pozwala ich licencja. Dołączanie (chociaż chyba lepiej "osadzanie") to mechanizm włączania definicji fonta w wewnętrzną strukturę pdfa. Można osadzić cały zbiór, lub zbiór znaków tylko użytych - wtedy zamiana "a" na "ą" nie będzie możliwa, o ile "ą" nie wystąpi w pdfie wcześniej. No i oczywiście gdy nie mamy zainstalowanego tegoż fonta. Cały czas mówimy o zamianie dokonywanej nie w Corelu, tylko w Acrobacie (nie Readerze). |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 15 Maj 2011, 13:09
|
|
|
Wygląda na to, że osadzanie jest lepszym terminem niż dołączanie. Ja oczywiście wiem, że nie są dołączane pliki z fontami, ale faktycznie ktoś kto zaczyna nie musi tego wiedzieć.
Jeśli chodzi o utrudnienie edycji pdfa ze skrzywionymi napisami, to pragnę tylko zauważyć, że w znakomitej większości przypadków teksty, to tylko część projektu, a z dwojga złego wolę nie móc ingerować w tekst niż nie móc otworzyć dokumentu w ogóle. "Rozdawanie" komercyjnych fontów z całą pewnością jest na bakier z prawem o czym najlepiej świadczy tekst wyświetlany przez Corela w momencie kiedy chcemy dołączyć do projektu fonty. Możecie oglądać ale broń Boże nic więcej i najlepiej na własną odpowiedzialność. Nie wiem co w tym jest niezrozumiałego, bo Corel pozwala od zamierzchłych czasów dołączać czcionki do cdra. Nie przyglądałem się jak ma konkurencja, ale jeśli rzeczywiście nie pozwala "krzywić" napisów, to już jej nie lubię, bo nie lubię jak ktoś ogranicza moje możliwości. Drukarzowi użyte przeze mnie fonty nie są do niczego potrzebne. Jedynym przemawiającym do mnie argumentem żeby fonty osadzać jest wielkość pliku, ale to ma uzasadnienie tylko wtedy, kiedy w dokumencie jest dużo napisów, a Corel nie jest do pisania.
I jeszcze jedno. Piszesz o Acrobacie. Gdyby tych, którzy tu zaglądają było stać na wyspecjalizowany program do tworzenia pdf za parę tysięcy złotych, to by ich tu nie było, bo by nie używali Corela. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 15 Maj 2011, 13:33
|
|
|
| To ja z tego mogę wywnioskować, że każdy robi swoje, żelaznej metody nie ma, a jednemu raz wyszło i robi tym sposobem, innemu nie więc robi swoim. Każdy robi to indywidualnie i opracowuje "własny system". Szkoda. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 15 Maj 2011, 14:17
|
|
|
| chezare napisał/a: | | ....Nie wiem co w tym jest niezrozumiałego, bo Corel pozwala od zamierzchłych czasów dołączać czcionki do cdra.... |
Gdzie, kiedy, w jakim momencie i gdzie to jest napisane?
| chezare napisał/a: | | I jeszcze jedno. Piszesz o Acrobacie. Gdyby tych, którzy tu zaglądają było stać na wyspecjalizowany program do tworzenia pdf za parę tysięcy złotych, to by ich tu nie było, bo by nie używali Corela. |
Acrobata wymieniam tylko jako narzędzie (jedyne zresztą), którym można edytować teksty w pdfach wygenerowanych z Corela z osadzonymi fontami. I tylko tyle. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 15 Maj 2011, 15:02
|
|
|
Tegraf, | Cytat: | | Gdzie, kiedy, w jakim momencie i gdzie to jest napisane? |
Tego nie rozumiem, a to, że Acrobat jest jedynym programem, którym można edytować teksty w pdfie wygląda delikatnie mówiąc, na lekkie minięcie się z prawdą, bo niby jak przeglądarka odróżnia pdfa z Corela od tego z Ilustratora, Worda, czy Bóg wie czego jeszcze? |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 15 Maj 2011, 16:03
|
|
|
A jak to w ogóle jest z tymi czcionkami, wektorami, krzywymi i drukiem?
Bo wiadomo, że druk lubi krzywe ponieważ wszystko jest zapisane wg matematycznego wzoru i drukarke wie co ma za zadanie wydrukować. Jak coś jest np. bitmapą to już nie wie?
A jak więc to wygląda w różnicach między normalną czcionką, która przecież też jest WEKTOROWA?!
I tego nie rozumiem. Normalne czcionki w DRAWie mamy też wektorowe, możemy powiększać, zmniejszać i nie tracą jakości. Bo to wektory. To dlaczego już po eksporcie wektorami nie są te czcionki jeśli się ich nie zamieni na krzywe? |
|
|
|
 |
kula69

|
Wysłany: 15 Maj 2011, 16:16
|
|
|
| Fiutogłowy, zadałeś dobre pytanie. Chodzi o to że fonty są specyficzną formą krzywych. Oprócz opisu krzywej, w jej przypadku komputer dostaje opis dodatkowy dotyczący między innymi: kerningu znaków, odległość pomiędzy sąsiednimi wierszami i wyrazami, ew. ligatur itd. Aby to odtworzyć potrzeba parę dodatkowych danych aby to odtworzyć, mając je można by zainstalować dany font na własnym kompie - a tu wchodzą prawa autorskie. Firmy bronią się dodając fonty do pliku, ale dane często są okrojone i jeśli zastosowało się efekty na danym foncie to może się rozsypać podczas otwierania. |
|
|
|
 |
kula69

|
Wysłany: 15 Maj 2011, 16:20
|
|
|
tegraf, | tegraf napisał/a: | | To nie jest wada akurat tego sposobu, bo tak samo nie będzie można edytować plików z napisami skrzywionymi - i to obojętnie jaką metodą. |
Często łatwiej zmienić drobną rzecz mając krzywe niż rozwalić cały układ tekstu.
Radzę poczytać uważniej wypowiedzi chezara, bo czuć, że chłop ma doświadczenie i wie o czym klika.
Dziwią mnie pretensje do Corel-a że nie robi czegoś tak jak program stworzony tylko do tego - ja parę lat temu stanąłem przed dylematem "on czy Adobe" i dokonałem go na rzecz pakietu z kanady, a różnice w kasie przeznaczyłem na zakup karuzeli 6/4 bo tak ogromna była to kwota (4 x cena Corel). Nie żałuje tylko staram się wyciągnąć z pakietu co się da, wciąż się go ucząc. Czy ktoś z was policzył kiedyś ile by kosztowała rezygnacja z niego i zakup oprogramowania specjalizowanego? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 15 Maj 2011, 18:01
|
|
|
| chezare napisał/a: | Tegraf, | Cytat: | | Gdzie, kiedy, w jakim momencie i gdzie to jest napisane? |
Tego nie rozumiem,... |
W takim razie uproszczę pytanie: Chezare, napisałeś, że " Corel pozwala od zamierzchłych czasów dołączać czcionki do cdra". Powiedz, w którym fragmencie instrukcji, licencji, menu czy czegokolwiek z Corelem związanego, wyczytałeś te rewelacje? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 15 Maj 2011, 18:05
|
|
|
| kula69 napisał/a: | | Często łatwiej zmienić drobną rzecz mając krzywe niż rozwalić cały układ tekstu. |
Wątek tyczy problemu, czy pdfy z Corela zapisywać z tekstami zamienionymi na krzywe czy osadzonymi. Nie dotyczy pytania "jak zapisywać pdfy z Corela, by je w Corelu dało się edytować". |
|
|
|
 |
kula69

|
Wysłany: 15 Maj 2011, 18:15
|
|
|
tegraf, dokładnie tego dotyczył fragment zacytowany przez Ciebie był to głos za zapisem w krzywych a co do pytania o dołączanie do cdr fontów to racje ma chereze i jest to w oknie zapisu jako dołącz czcionki. W pliku jest z X5 ale tak było od początku po czym wyświetlało się widoczne ostrzeżenie
zapis fontów.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 411 raz(y) 63.07 KB |
|
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 15 Maj 2011, 19:33
|
|
|
Dzięki Kula, że wyjaśniłeś koledze Tegraf o co chodzi, bo widać trafił na forum Corela przez przypadek. Co do tego co napisał kolega na F to też uważam, że zadał świetne pytanie, bo po co krzywić coś co już jest krzywe? Uzupełniając Twoją wypowiedź Kula, dodam tylko, że krzywe w Corelu i te w fontach, to te same krzywe. Kłopot w tym, że programy inaczej traktują te z fontów i inaczej pozostałe, a w samych plikach faktycznie zawarte są jeszcze informacje specyficzne dla danego formatu w cdr np. o kolorze linii, czego nie ma w plikach z fontami, a w plikach z fontami o pozycji znaku, odstępach między poszczególnymi parami liter i co najistotniejsze o kodzie znaku, który pozwala na traktowanie go nie jako obrazka, a jako literę. Wracając do tematu. Żeby była jasność, ja nie kwestionuję tego co napisał kolega Tegraf, zakładam nawet, że ma rację, tylko że autorowi postu nie daje spokoju źle wyświetlana litera l w pdfie, a lekarstwem na to jest skrzywienie tekstu w Corelu a nie w module eksportu do pdfa. Oczywiście można font osadzić tylko po co drukarzowi takie dobrodziejstwo. Nie jestem drukarzem, ale dziesiątki razy właśnie drukarz prosił o "skrzywienie" tekstów, po co? Nie wiem. No i jeszcze kwestia tego o czym napisał Kula, mianowicie w programach graficznych można z nie zamienionymi na krzywe tekstami robić cuda. Pytanie jest proste, czy te programy potrafią sobie poradzić z takimi tekstami eksportując je do pdfa? Wiem co potrafi zrobić Corel z przezroczystymi bitmapami, soczewkami, cieniami i paroma innymi rzeczami, dlatego jak mogę go w interpretacji grafiki ograniczyć, to to robię, bo akurat w tej dziedzinie niespodzianek nie lubię. Wiem o czym piszę, bo z kanadyjskim programem mam do czynienia od kilkunastu lat, wiem też, choć tutaj praktykę mam znacznie krótszą co potrafi konkurencja i dlatego radzę tak, a nie inaczej, a jak ktoś zrobi, to już jego sprawa.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 15 Maj 2011, 20:22
|
|
|
| chezare napisał/a: | | Dzięki Kula, że wyjaśniłeś koledze Tegraf o co chodzi, bo widać trafił na forum Corela przez przypadek. |
Każdy jakoś tu trafia, część przez przypadek, jak ja.
I dziękuję za wyjaśnienie. Teraz wiem. o co chodzi.
| chezare napisał/a: | | Nie jestem drukarzem, ale dziesiątki razy właśnie drukarz prosił o "skrzywienie" tekstów, po co? Nie wiem. |
A ja wiem, a raczej domyślam. Faktycznie, powinno mu być to kompletnie obojętne. Ale jeżeli drukarnia (nie drukarz, tylko dział pre-press drukarni, prawdopodobnie) prosi o pdfa z zamienionymi na krzywe fontami, to znaczy, że wykonuje z nim operacje, których nie powinna, czyli importuje pdfy do Corela w celu dalszej obróbki. A prośba o zmianę na krzywe w pdfie wynika z braku oryginalnych fontów zainstalowanych w systemie. I nie było nigdy problemów z drukiem? To kolega Chezare w kontaktach z tą drukarnią ma baaardzo duże szczęście, jak do tej pory.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kula69

|
Wysłany: 15 Maj 2011, 21:50
|
|
|
Ja jestem drukarzem - zaczynałem od sitodruku tzw. triadowego, a teraz obsługuje plotery wielkoformatowe uv, solvent oraz epsona 9800. Żeby było śmieszniej każdy ma swój rip czyli: colorspanrip, caldera, photogate. Każdy z nich obsługuje pdf ale te z tekstem dają pewne kłopoty, zwłaszcza przy skalowaniu rożnie traktowane są zawartości plików. Do corel-a importuje lub otwieram tylko wtedy gdy widzę ewidentny błąd a klient nie ma możliwości zmienić go od ręki - bo... w drukarniach nie drukuje się z programu graficznego, na niektórych maszynach można ale nie ma praktycznie kontroli nad wydrukiem. Więc jak drukarnia prosi o pliki zamknięte lub pdf z krzywymi to po prostu nie chce mieć kłopotów z spłaszczaniem pliku u siebie. Tak jest po prostu, dla klienta to jest najważniejszy plik, bo robił go jakiś czas a dla drukarni wielkoformatowej jeden z wielu tego dnia i nikt nie chce się bawić bo... nie ma czasu.
Po prostu co często powtarzam na tym forum pytajcie jak przygotować plik drukarnie i zastosujcie się do tego a nie będzie kłopotów. Jeśli chcecie wiedzieć dlaczego chcą tak a nie inaczej to zapytajcie - jak będziecie mili to odpowiedzą |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15 Maj 2011, 23:05
|
|
|
Stary, dobry PostScript przy zapisie (opcje!!!) zachowuje informację zarówno o foncie jak o i jego odzwierciedleniu w krzywych, dlatego zapisany tak dokument można otworzyć zarówno jako tekst edytowalny jak i skrzywiony. Wadą (ale nie największą, a czasami nawet zaletą!!!) jest to, że "olewa" wszelkie natywne efekty i sprowadza je do jednej, standardowej warstwy.
PDF to dokładnie to samo co PostScript, ale trochę bardziej "uproszczony", żeby mogli korzystać z niego wszyscy a nie tylko posiadacze specjalistycznego oprogramowania.
KAŻDY program ma swoje wady i zalety, dlatego nie można oczekiwać, by robił wszystko najlepiej. To tak samo, jakby w najtańszym aucie można było tankować najtańsze paliwo a osiągać najlepsze rezultaty i komfort... |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 15 Maj 2011, 23:32
|
|
|
No to się trochę przejaśniło
Kolego Tegraf, jakoś nie mogę sobie wyobrazić drukarni, która ma zainstalowane 200 tys. legalnych fontów. Może mam za słabą wyobraźnię. Współpracuję z kilkoma drukarniami, od lat, znam tam ludzi i wiem, że mi nic nie popsują i nie ma to nic wspólnego ze szczęściem tylko z ustaleniem pewnych zasad. Jak się je później przestrzega, to wszystko jest ok. Dopóki drukują tak jak chcę, to mogą sobie z moim plikami robić co im się podoba. Mówisz, że mam szczęście, że jak do tej pory wszystko się udawało. Nie wszystko się udawało, nawet najlepszym, a ja do nich nie należę i zdaję sobie sprawę z ułomności i niekompletności mojej wiedzy, czasami coś się nie udaje, człowiek jest stworzeniem, które się myli. Mógłbym zgłębiać tajniki budowy postscriptu, mógłbym zająć się badaniem formatu pdf, w końcu od jakiegoś czasu jest formatem otwartym, ale mi się nie chce. Będę krzywił dalej teksty ze świadomością, że może niekoniecznie trzeba, choć to co napisali koledzy utwierdza mnie w przekonaniu, że to może nie jest kompletnie bez sensu. Martwi mnie trochę to, że kolega F od tej naszej pisaniny całkiem zgłupieje i już zupełnie nie będzie wiedział co ma robić? Krzywić czy nie krzywić, oto jest pytanie? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.15 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|