|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Prawidłowy układ stron magazynu do druku |
| Autor |
Wiadomość |
Bunch
Ekspert

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 24 Maj 2011, 15:07
|
|
|
O jejku, Chezarre, to przyjmij, że na obrazku spady sa tak małe, ze tego nie wdizisz i że jest to duża skala, ale spady są. Sa spady, nadane przez zaznaczenie fajeczką opcji "margines na spady" czy jakoś tak w ustawieniach eksportu Corela. I ja się pytam czy jak doda program wtedy te linie cięcia, to grafikę zostawi mi oryginalnych rozmiarów a arkusz powiększy o spady, czy może arkusz zostanie taki sam, a on dodając te linie cięcia, zmniejszy mi grafikę którą zrobiłem? Proste pytanie :)
| Ukryta Wiadomość: | Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message --- |
Chyba coś mi świta. Jak będę w domu to sprawdzę własnoręcznie ten sposób Malutkiego.
Napisze czy mi się udało zrobić też. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 24 Maj 2011, 15:22
|
|
|
Odpowiedź na pytanie: tak, spady powiększą rozmiar wynikowego pdfa (o 2x wielkość spadu z każdej strony). Nie powiększą natomiast rozmiaru pracy. Zrozumienie różnicy jest kluczowe w całej sprawie "o spadach".
Spady są po to, by po wydrukowaniu pracy można było ją dociąć bez problemu do docelowego rozmiaru. Oczywiście można wykonać projekt bez spadów (i wciąć się o te 2 mm wgłąb), ale w efekcie nie będziemy mieli do dyspozycji ulotki o szerokości np. 210mm, tylko 206. Jeżeli to nie stanowi problemu - to ok. Ale może to być podstawą do reklamacji. Chcąc mieć ulotkę o szerokości 210 mm, przed obcięciem powinna mieć 214 mm.
Można też zrobić ulotkę bez spadów (pdf o szerokości 210 mm) i takiego rozmiaru żądać z drukarni. Ale to w większości z nich - niewykonalne. Arkusz A2 (z czterema ulotkami A4) w zależności od "jakości" papieru potrafi po przejściu przez agregaty maszyny drukarskiej rozciągnąć się o 2-3 mm. Nie ma tak precyzyjnych gilotyn, aby cały stos (w drukarni nie tnie się przecież pojedynczych arkuszy) przeciąć dokładnie po linii, na której kończy się grafika.
Ponieważ pdf z ulotką A4 (ze spadami!) nie zmieści się na arkuszu A2 powielony 4 razy (4xA4=2xA3=1xA2), w drukarniach używa się papierów o rozmiarach większych o kilkadziesiąt milimetrów niż nominalne np. A2. Są to formaty np. A2++ (640x460 mm), na których bez problemu można umieścić cztery ulotki A4 (ze spadami, czyli większe niż A4) ze znacznikami cięcia, paskami, skalami itp.
Zamówienie ulotki A4 w drukarni i przekazanie informacji, że nie ma spadów i że mają się wciąć o 2 mm do środka może też skutkować... większą fakturą niż normalnie. W zależności od nakładu prace różnych klientów się łączy na arkuszach. Taka nietypowa ulotka to problem. Gilotyna najpierw potnie taki arkusz na A4, a taką nietypową ulotkę - trzeba dociąć. A to oznacza dodatkową czynność, czas i pieniądze.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bunch
Ekspert

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2007 Posty: 700 Skąd: Nieważne skąd
|
Wysłany: 24 Maj 2011, 15:37
|
|
|
| Cytat: | | Nie powiększą natomiast rozmiaru pracy. Zrozumienie różnicy jest kluczowe w całej sprawie "o spadach". |
Ja się boję, aby jej nie pomniejszyły!
Czyli obrazek środkowy z tego przykładu co podałem obrazuje jak to wygląda, tak?
| Cytat: | | Oczywiście można wykonać projekt bez spadów (i wciąć się o te 2 mm wgłąb), ale w efekcie nie będziemy mieli do dyspozycji ulotki o szerokości np. 210mm, tylko 206. Jeżeli to nie stanowi problemu - to ok. Ale może to być podstawą do reklamacji. |
I właśnie dokładnie o to chodzi, tego się bym bał gdybym pracował gdzieś tak - niewywiązanie się ze zlecenia.
| Cytat: | | (w drukarni nie tnie się przecież pojedynczych arkuszy) |
O, widzisz? A tego nie wiedziałem na przykład.
| Cytat: | | w drukarniach używa się papierów o rozmiarach większych o kilkadziesiąt milimetrów niż nominalne np. A2. Są to formaty np. A2++ (640x460 mm), na których bez problemu można umieścić cztery ulotki A4 (ze spadami, czyli większe niż A4) ze znacznikami cięcia, paskami, skalami itp. |
I znów biję Ci brawo bo czytasz w mojej głowie. Tak i według mnie powinno być że impozycję robi drukarz a nie grafik. Dlaczego? Bo to drukarz wie co ma pod reką, i czy druknie sobie A4-kę z odwróconego na bok A3, wykorzysta format A1 czy może właśnie użyje tego A2++. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 24 Maj 2011, 16:51
|
|
|
| Bunch napisał/a: | | Napisz co zrobić by się taki ładny arkusz z liniami cięcia ułożył w PDFie ze stron, które mieliśmy w swoim projekcie. |
Proszę bardzo - czerwonymi polami oznaczyłem kluczowe ustawienia - screeny spod X5:
 |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 24 Maj 2011, 17:50
|
|
|
Bunch, widzę że jest tu ciut różna terminologia która może namieszać ci w głowie moja jest taka :
praca - całość czyli użytek + spady
użytek - to co ma dostać klient
spad - obszar w którym musi nastąpić cięcie do rozmiaru użytki, ale nie może go przekroczyć na zewnątrz
linia cięcia - miejsce gdzie w idealnych warunkach powinno nastąpić cięcie na użytek
obszar bezpieczny - obszar mniejszy od użytku zazwyczaj jest to odległość od krawędzi równa spadkowi, w tym obszarze umieszczamy informacje
pokaz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|