Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Usuwanie pól z tabeli
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 27 Maj 2011, 10:35   Usuwanie pól z tabeli

Jak usunąć zaznaczone pola z tabeli?
Jak usuwam pole po lewej to usuwa mi cały wiersz, jak sprawić by zostało tylko takie wcięcie?

I jak można jeszcze wyśrodkować cały tekst w tabeli, w każdym polu, automatycznie? Bo teraz to klikać muszę na każda komórkę z osobna i wyśrodkowywać.

Ponadto zmniejszyłem tabele i zniknął mi tekst. Co zrobić by go odzyskać? Tekst pojawia się w zmniejszonej tabeli kiedy zmniejszę jego czcionkę. Ale też widzę jakieś idiotyczne czerwone obramowania, które mi zmniejszają pole do wpisania tekstu w komórce.

wtf.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 318 raz(y) 143.76 KB

jaki.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 320 raz(y) 140.45 KB

s-p-i-n 

Wysłany: 28 Maj 2011, 15:29   

Podstawowe pytanie - jak robisz te tabele? Czy robisz to w Wordzie/Exelu i przeklejasz czy w Corelu rysujesz linie a nastepnie tekst dodajesz?

Cysorz 

Wysłany: 28 Maj 2011, 16:33   

Tak w ogóle używanie wbudowanych tabel w Corelu to kiepski pomysł. To tak jakby pole orać grabiami ;)
Jak już musisz to pracuj na akapitach z odpowiednio poustawianymi tabulatorami. Jeżeli musisz zmniejszyć/zwiększyć tekst to wciśnij "alt" (tylko narożniki, nie działa na tabulatory!).

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 30 Maj 2011, 08:13   

Robię tabele od początku w Corelu, nic nie przeklejam.
Chodzi mi o zmniejszenie tekstu w tabelce, ponieważ zrobiłem tabelę z tekstem. I gdy ją zmniejszam to tekst znika całkowicie, tak jakby go zmniejszone pola tabelki zakrywały. I chcę się dowiedzieć jak to zmniejszyć wszystko poprawnie, by było widać tekst.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 30 Maj 2011, 11:20   

Bunch napisał/a:
Robię tabele od początku w Corelu, nic nie przeklejam.
Chodzi mi o zmniejszenie tekstu w tabelce, ponieważ zrobiłem tabelę z tekstem. I gdy ją zmniejszam to tekst znika całkowicie, tak jakby go zmniejszone pola tabelki zakrywały. I chcę się dowiedzieć jak to zmniejszyć wszystko poprawnie, by było widać tekst.

Malutki - możesz mi napisać o co chodzi? "wciśnij ALT"
Gdzie, w czym, jak, na czym? Nic się nie dzieje po naciśnięciu tego klawisza.

Koledzy, zrobiłem tabelkę, wpisałem tekst i chce ją pomniejszyć. A kiedy ją zmniejszam to wtedy i tekst znika w niej.

No jak mam hurtowo zmniejszyć czcionkę w całej tabeli?
I jak zlikwidować to niepotrzebne pole na dole? Np. jak ustawić mu przeźroczysty kolor albo coś takiego?

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 30 Maj 2011, 12:59   

cześć Bunch, jeżeli pozwolisz to odpowie Ci koleżanka :-) , wielkość tekstu w tabeli możesz zmienić wchodząc do zakładki edycja, tam masz kolejną zakładkę wybierz wszystko i w tej klikasz na tekst i w ten sposób zmieniasz cały tekst, oczywiście pod warunkiem, że na stronie masz tylko tekst w tabelce, bo w przeciwnym wypadku zmieni ci cały tekst na stronie. Mozesz też wcześniej ustawić sobie parametry tekstu, tzn. otwierasz nowy dokument klikasz F8, wstawiasz wielkość czcionki na dowolnie wybraną np.8 pkt i pokazuje ci się tabelka z zapytaniem czy chcesz ustawić tekst ozdobny czy też akapitowy, w Twoim przypadku chodzi o tekst akapitowy więc odznaczasz akapitowy i ustawiasz w zależności od potrzeby. Mam nadzieję, że Ci pomogłam i że moja odpowiedx będzie widoczna na forum, bo próbowałam dzisiaj dwa razy podziękować za pomoc Chezarowi i niestety nic z tego nie wyszło, więc przy okazji Chezare wielkie dzięki za pomoc przy oklejaniu citroëna folią ;-)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 30 Maj 2011, 13:40   

Dziękuję. Może też być i koleżanka. Zawsze lepiej :)

A co do metody to pewnie zadziała, ale nie sądzisz, że jest to rozwiązanie tzw. "od dupy strony"? Zaznaczać cały tekst w dokumencie by mi zaznaczyło ten w każdej komórce tabeli?
To już lepiej wyciąć ją, wkleić na nowej stronie, tam zaznaczyć i wkleić z powrotem.

Widzę więc że tabele są w Corelu do dupy skoro takie rady jedynie macie :)

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 30 Maj 2011, 14:10   

no cóż... ja bym chyba zaczęła od ustawiania wcześniej parametrów a później zrobiłabym tabelkę, a nie koniecznie dopatrywałabym się niedociągnięć w programie. Ale nikt nie jest doskonały :-) Miłego dnia

Cysorz 

Wysłany: 30 Maj 2011, 15:34   

Bunch napisał/a:
Widzę więc że tabele są w Corelu do dupy skoro takie rady jedynie macie :)

Zapamiętaj to sobie :D

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 10:10   

gonia napisał/a:
no cóż... ja bym chyba zaczęła od ustawiania wcześniej parametrów a później zrobiłabym tabelkę, a nie koniecznie dopatrywałabym się niedociągnięć w programie. Ale nikt nie jest doskonały :-) Miłego dnia

O ile wiem to program wektorowy, więc ma dawać mi swobodę a nie utrudniać życie każąc planować na 20 kroków w przód w jakiej wielkości ja będę miał tabelę na końcu pracy.

Odpowiedz do tematu