|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
kerning tracking? |
| Autor |
Wiadomość |
pescia
Początkujący

|
Wysłany: 28 Maj 2011, 22:38 kerning tracking?
|
|
|
Hej wczoraj mi pomogliscie i licze dzis na wasza pomoc:)
bo ja juz sie naprawde w tym wszystkim gubie..
Kerning a tracking czym to sie rozni?
bo z tego co zrozumialam to kerning to odstep miedzy znakami w wyrazie
a tracking odstep pomiedzy wyrazami?? tak czy nie??
no i teraz gorszy problem jak to zastosowac w tekscie...
Mam tekst napisany w kolumnach, no i jak dałam wyjustuj to porobiły sie nierówne odstepy światła pomiedzy znakami... i zielonego pojecia nie mam jak to wyrównać a musze to zrobic..
tzn. robilam tak zaznaczam tekst klikam prawym formatuj tekst akapitowy, zakladka czcionka i tam jest kerning zakresu iii... niby cos sie zmienia ale prawde mowiac i tak jest nierowne to wszystko
a tracking to - formatuj tekst akapitowy -odstep- i znak????
też nic nie daje:P albo ja jakoś to nieporadnie robie.. no nigdy wczesniej nie mialam z tym do czynienia... help |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 29 Maj 2011, 04:17
|
|
|
Wydaje mi się, że i jedno i drugie dotyczy odstępów między znakami. Kerning konstruuje się w zasadzie w momencie projektowania fontu, polega on na ustaleniu odstępów pomiędzy konkretnymi parami znaków. Żeby światła między znakami ładnie wyglądały inny musi być odstęp między np. W i O, a inny między M i M czy W i A. Te zdefiniowane odstępy między konkretnymi parami liter (znaków) są zapisywane w pliku razem z rysunkiem znaku. Jak są źle ustawione, to używanie takiego fontu do pisania jakichś dłuższych tekstów, nie ma raczej sensu, bo się namordujesz poprawiając te błędy, choć może Corel czy inne narzędzia do składania tekstów potrafią z automatu to poprawiać, nie wiem?
Generalnie kerning to odstęp między dwoma znakami (konkretnymi znakami), a tracking dotyczy odstępów między wszystkimi znakami. I jedno i drugie może być na + lub -.
Moja rada, używaj fontów, co do których wiadomo, że są dobrze skonstruowane. Na jakieś literowe szaleństwa można sobie pozwolić w tytułach czy hasłach, do zwykłego tekstu stosuj "zwykłe" fonty . Corel, tak samo jak każdy trochę bardziej zaawansowany edytor tekstów pozwala zmieniać odstępy między znakami, wyrazami czy wierszami i akapitami i operacje te robi na zaznaczonym fragmencie tekstu, czyli nie ma żadnych przeszkód żeby zmienić odstępy między konkretnymi zaznaczonymi znakami. Jak już napisałem nie mam pojęcia czy są jakieś mechanizmy w tym programie do przeprowadzenia takiej zmiany automatycznie w całym tekście, np. zmiany odstępów między konkretnymi literami? Zawsze można posłużyć się jakimś makrem, które zrobi to za użytkownika. Przychodzi mi do głowy jeszcze jedno, może być tak, że taki marny wygląd tekstu w pewnych fragmentach i to tekstu napisanego przy użyciu dobrze skonstruowanego fontu, może być spowodowany wyrównaniem, które przecież samo z siebie zmienia te odstępy? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|