Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomysł na Logo
Autor Wiadomość
siwyszac
Początkujący

Wysłany: 5 Marzec 2011, 14:24   Pomysł na Logo

Dostałem od znajomego zadanie pomóc mu opracować logo firmy. Firma będzie zajmowała się czymś takim:
http://www.pneumat.com.pl/
http://www.kaeser.pl/
http://rapodajnia.com/
Nazwa firmy AIR BEST logo ma być proste i nie przedstawiać żadnych siłowników ani innych urządzeń. Ma ktoś jakiś pomysł? Z góry dzięki

roms 
Początkujący

Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 17:54   Re: Pomysł na Logo

siwyszac napisał/a:
Dostałem od znajomego zadanie pomóc mu opracować logo firmy. Firma będzie zajmowała się czymś takim:
http://www.pneumat.com.pl/
http://www.kaeser.pl/
http://rapodajnia.com/
Nazwa firmy AIR BEST logo ma być proste i nie przedstawiać żadnych siłowników ani innych urządzeń. Ma ktoś jakiś pomysł? Z góry dzięki

Witam. Jesli masz problem z logiem dla firmy zajrzyj na www.designmylogo.org . Tam znajdziesz ciekawe propozycje na logo dla swojej firmy. Pozdrawiam

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 7 Czerwiec 2011, 18:20   

już jest logo
http://airbest.pl/
lub

air best.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 652 raz(y) 8.91 KB

chezare 

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 06:40   

Restauro, dobre :-)
Zastanawia mnie jak to jest? Jeden gość mówi drugiemu, zrób mi to i to, a ten się nie zastanawia czy potrafi, tylko się zgadza. W tej branży narysowanie czegokolwiek to żadna sztuka, wymyślenie co się chce narysować, to jest sztuka. Skonstruowanie dobrego logo wbrew pozorom wcale nie jest prostym zadaniem czego dowodem są tysiące koszmarnych znaków i książki napisane na ten temat. Inna sprawa, że to pojęcie względne i to co jednego odrzuca, drugiemu się podoba.

restauro 

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 07:43   

Chezare

Wskazałem tylko w którym kierunku można pójść . Wersja końcowa może nie mieć nic wspólnego z pierwotną ważne żeby zacząć .
Jeśli chodzi o znaki to są tylko dwie drogi :
Akademicka , ale asceza nie zawsze jest dla firmy najlepsza , znak powinien przyciągać wzrok i być widoczny wśród setek innych .
Barokowa czyli przerost formy nad treścią. Wydaje mi się że najtrudniejsze jest umiejętne połączenie tych dwóch dróg oraz oczywiście dobry pomysł.

Artur Miernik 

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 07:48   

A ja tam jestem zachwycony stroną, pardon - sromą www.designmylogo.org
Powinna nazywać się Najlepsze LĄGO w sieci.

Gdybym psu do ogona pędzel przyczepił - efekt byłby podobny.

Algorytm na generator LĄGA wygląda chyba tak:

Kod:
randomize font
randomize picture
randomize slogan
randomize color
scatter elements
show price

Zgłaszam mój projekt:
AIR BEST

restauro 

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 07:55   

Artur Miernik napisał/a:
A ja tam jestem zachwycony stroną, pardon - sromą www.designmylogo.org

Kod:
randomize font
randomize picture
randomize slogan
randomize color
scatter elements
show price

Strona której nawet nie skomentowałem ,nie warta jest tego ,przynajmniej na razie. Może wersja 2593 będzie trochę lepsza .

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 08:03   

Artur Twój projekt wygrywa ;;; )

Artur Miernik 

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 08:12   

A co wygrałem? Pomadkę?

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 10:30   

Cholera, a to mnie zagiąłeś.

A może być dezodorant Rexona 48h? Nie będziesz musiał się myć przez 2 dni ; )

restauro 

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 11:01   

Pytam nie przez zazdrość ,ale czemu tylko 2 dni .To nie jest ten z licznikiem zdaje się ponad 2tys kliknięć , przy oszczędnym użytkowaniu daje ze trzy lata razy zaoszczędzona woda to już jest gra warta świeczki .

Artur Miernik 

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 13:20   

A jednak... świeczka!

Dwa dni, to zdecydowanie za krótko.

Zdecydowałem się na świeczkę, byle z dużym knotem.

roms 
Początkujący

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 13:33   

[quote="Artur Miernik"]A ja tam jestem zachwycony stroną, pardon - sromą www.designmylogo.org

Kod:
randomize font
randomize picture
randomize slogan
randomize color
scatter elements
show price

Nie wiem co masz do strony www.desingmylogo.org ale szczerze sam kupilem tam swoje logo dla mojej firmy po kilku tyg zmudnego szukania w sieci i w agencjach reklamowych. I bylem zadowolony z jakosci i szybkosci z jaka otrzymalem logo.
www.designmylogo.org

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 13:34   

może dobre logo z tej stronki, to jak szóstka w totka :mrgreen:

Artur Miernik 

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 16:33   

roms napisał/a:
(...) szczerze sam kupilem tam swoje logo dla mojej firmy po kilku tyg zmudnego szukania w sieci i w agencjach reklamowych. I bylem zadowolony z jakosci i szybkosci z jaka otrzymalem logo.
www.designmylogo.org

Drogi Romsie!
Z początku zdawało mi się, że gdzie, jak gdzie, ale w identyfikacji wizualnej szczególnie powinny obowiązywać zasady kompozycji, tak klasycznej, w tym literniczej, jak i nowoczesnej. Że należy zwracać uwagę na symbolikę kształtu i koloru. Że konieczne jest testowanie znaku pod kątem małych form drukarskich i różnych nośników. Wreszcie, że trzeba przewidywać i eliminować nieumyślne a negatywne skojarzenia.
Pomyśleć - takie głupoty chodziły mi po głowie! Byłem przeedukowany, przez co - uprzedzony. Zwykłe zadufanie projektanta, nic więcej.
A gdzie otwartość na nowe? Gdzie życzliwość dla awangardy śmiało wytyczającej nowe szlaki? Wszak żyjemy w świecie już ponowoczesnym: pluńmy na tradycję, porzućmy zasady! Czyż designmylogo.org nie jest forpocztą popostmoderny?

Jednak, za Twoją namową, spędziłem kilka słodkich chwil ze stroną designmylogo.org i serce me szczerze skruszało. Drżę jeszcze na samo wspomnienie... gdy me palce, baraszkując z myszą, tak lekko czarowały nowe światy znaczeń - spośród krojów pism i ikon. Gdy, klikając, co rusz, głowę przekrzywiałem i - wstyd przyznać - nie mogłem oprzeć się cmokaniu.
Przejrzałem na oczy.

Aż w końcu stało się...

lekkie drżenie i...

...zamarłem w zachwycie.

Strona designmylogo.org jest dobrem nie tyle użytkowym, co ukojeniem duszy. I nie do tego świata należy! Chrońmy i promujmy. Dlatego własny tekst utkałem z piętnastu odnośników do designmylogo.org. Bo nawet, gdy źli ludzie wyszydzą, to dobre Google i tak wypromuje.
A Ty, Romsie, bądź łaskaw słać dalsze posty o Niej w szacownych miejscach:
- zgłoś ją do recenzji w periodyku 2+3D,
- umieść w Signs.pl,
- powiadom grupę pl.comp.dtp,
- poproś o wymianę linków Andrzeja-Ludwika Włoszczyńskiego,
- wymień poglądy z Lexem Drewińskim albo Andrzejem Tomaszewskim.
Zanieś światu.

Internetowiczu, użytkowniku, kliencie, biznesmenie! E, do Ciebie wołam!
Jeśli jest Ci źle - designmylogo.org pocieszy Cię!
Jeśli skwar bądź słota - designmylogo.org i wnet najdzie Cię ochota!
Jeśli męczy migrena - designmylogo.org i już jej nie ma!

Odtąd, ilekroć posmutnieję, odwiedzę designmylogo.org by się samooczarować. Raz dziennie, codziennie!

Machnijmy sobie Lągo. Lągo. Lągo.

chezare 

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 19:12   

Restauro, jak chcesz zrobić znak, który przyciągnie wzrok wśród miliona innych, których jedynym celem jest przyciąganie wzroku? Moim zdaniem z logo jest tak jak z przebojem muzycznym, nie ma recepty na jego stworzenie choć istnieją zasady, których przestrzeganie daje szansę, nie dużą ale zawsze, na osiągnięcie sukcesu. Znak firmowy czy towarowy to dla firmy bardzo ważna rzecz. Zdarza się, że więcej warta niż sama firma. Powierzanie takiego zadania komuś kto nie ma żadnego doświadczenia jest zachowaniem, delikatnie mówiąc, nieroztropnym. Nie wydaje mi się żeby logo musiało być jakimś arcydziełem graficznym? Na jego wartość pracuje firma i to co i jak robi. Jeśli firma dobra, to wartość nawet paskudnego logo z czasem będzie rosła.

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 21:47   

Ja już nic nie będę komentował, polecam wszystkim po prostu "Logo Design Love", chyba już o niej wspominaliśmy. Utniemy wszelkie "a co trzeba, a co można, a co tego tamtego", bo takie pisanie o projektowaniu logo po omacku to sorry ;)
http://helion.pl/ksiazki/...irey,loglov.htm
kupić, poczytać, wrócić i debatować (nie będę palcem pokazywał kto ; )

chezare 

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 22:05   

Możesz pokazywać palcem, a ja dalej będę twierdził, że nie ma recepty na piosenkę, która stanie się przebojem i na genialne logo, a książkę przeczytać oczywiście warto, na pewno nie zmniejszy szansy na sukces.

Cysorz 

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 22:46   

I tak wszystko zależy od klienta... Zrobiłem już setki chyba logotypów jak nie więcej a zadowolony jestem z kilku, kilkunastu co najwyżej. Bo skoro klientowi podoba się kombinacja fioletu z brązem to mu takową sprzedaję. I tyle! Klient wcale nie musi rozróżniać Ariala od Futury - grunt, żeby mu odpowiadało.
Zdarzyło mi się w sumie dwa razy, żebym do logotypu dorobił Księgę Znaku (z dużych liter bo jak by nie było to kawał roboty), zdarzyło się także, że klient zaakceptował moją sugestię odnośnie logotypu ustalonego wcześniej w KZ (duuuuuuża, poważna firma).
Podsumowując - człowiek wymaga, człowiek tworzy, człowiek akceptuje a i tak wszystko sprowadza się do kasy lub "widzimisię" decydenta... ;)

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 9 Czerwiec 2011, 09:10   

chezare, no pewnie - dlatego polecam : )

Malutki tak, ale mi się jednak wydaje, że trzeba cisnąć na profesjonalizm, na profi wytyczne i jak klient chce żółte litery Arialem na różowym trójkącie i żeby jeszcze skakała małpka obok, to jednak trzeba się mocno zastanowić, czy nie zrezygnować z takiej współpracy...

restauro 

Wysłany: 10 Czerwiec 2011, 09:33   

Chezare
Trzeba w każdym razie próbować dążyć do doskonałości . Czytelny znak może pomóc w promocji i odróżnieniu firmy, dlatego nawet dobre znaki rozwijają się razem z firmą.

Lili 
Początkujący

Wysłany: 20 Czerwiec 2011, 15:37   

Artur Miernik napisał/a:
roms napisał/a:
(...) szczerze sam kupilem tam swoje logo dla mojej firmy po kilku tyg zmudnego szukania w sieci i w agencjach reklamowych. I bylem zadowolony z jakosci i szybkosci z jaka otrzymalem logo.
www.designmylogo.org

Drogi Romsie!
Z początku zdawało mi się, że gdzie, jak gdzie, ale w identyfikacji wizualnej szczególnie powinny obowiązywać zasady kompozycji, tak klasycznej, w tym literniczej, jak i nowoczesnej. Że należy zwracać uwagę na symbolikę kształtu i koloru. Że konieczne jest testowanie znaku pod kątem małych form drukarskich i różnych nośników. Wreszcie, że trzeba przewidywać i eliminować nieumyślne a negatywne skojarzenia.
Pomyśleć - takie głupoty chodziły mi po głowie! Byłem przeedukowany, przez co - uprzedzony. Zwykłe zadufanie projektanta, nic więcej.
A gdzie otwartość na nowe? Gdzie życzliwość dla awangardy śmiało wytyczającej nowe szlaki? Wszak żyjemy w świecie już ponowoczesnym: pluńmy na tradycję, porzućmy zasady! Czyż designmylogo.org nie jest forpocztą popostmoderny?

Jednak, za Twoją namową, spędziłem kilka słodkich chwil ze stroną designmylogo.org i serce me szczerze skruszało. Drżę jeszcze na samo wspomnienie... gdy me palce, baraszkując z myszą, tak lekko czarowały nowe światy znaczeń - spośród krojów pism i ikon. Gdy, klikając, co rusz, głowę przekrzywiałem i - wstyd przyznać - nie mogłem oprzeć się cmokaniu.
Przejrzałem na oczy.

Aż w końcu stało się...
Obrazek

lekkie drżenie i...
Obrazek
...zamarłem w zachwycie.

Strona designmylogo.org jest dobrem nie tyle użytkowym, co ukojeniem duszy. I nie do tego świata należy! Chrońmy i promujmy. Dlatego własny tekst utkałem z piętnastu odnośników do designmylogo.org. Bo nawet, gdy źli ludzie wyszydzą, to dobre Google i tak wypromuje.
A Ty, Romsie, bądź łaskaw słać dalsze posty o Niej w szacownych miejscach:
- zgłoś ją do recenzji w periodyku 2+3D,
- umieść w Signs.pl,
- powiadom grupę pl.comp.dtp,
- poproś o wymianę linków Andrzeja-Ludwika Włoszczyńskiego,
- wymień poglądy z Lexem Drewińskim albo Andrzejem Tomaszewskim.
Zanieś światu.

Internetowiczu, użytkowniku, kliencie, biznesmenie! E, do Ciebie wołam!
Jeśli jest Ci źle - designmylogo.org pocieszy Cię!
Jeśli skwar bądź słota - designmylogo.org i wnet najdzie Cię ochota!
Jeśli męczy migrena - designmylogo.org i już jej nie ma!

Odtąd, ilekroć posmutnieję, odwiedzę designmylogo.org by się samooczarować. Raz dziennie, codziennie!

Machnijmy sobie Lągo. Lągo. Lągo.

Czesc. Jestem tu nowa, zamierzam pomoc przyjaciolce w otwarciu biznesu i zastanawiamy sie nad logiem dla firmy. Z tego co wiem kupila juz logo wlasnie na tej str www.designmylogo.org . Logo fajne i cenowo chyba tez spoko ale widze ze niezbyt jest polecana przez Ciebie... mozesz mi powiedziec cos wiecej na ten tem? Bylabym ci wdzieczna
Pozdrawiam:)

chezare 

Wysłany: 20 Czerwiec 2011, 23:04   

Artur, grzebałeś w mrowisku, to teraz się tłumacz :-)
Ja już za to co myślę zostałem skrytykowany, to mi wszystko jedno. Na temat tworzenia logo napisano mnóstwo mądrych książek. Od tysięcy lat ludzie tworzyli jakieś kanony i zasady kompozycji i tak się działo i dzieje we wszystkich dziedzinach sztuki. Kłopot w tym, że to co wczoraj było uważane za piękne dzisiaj już piękne nie jest. Czy dajmy na to Penderecki przeniesiony ze swoją muzyką do średniowiecza znalazłby uznanie? Wątpię, prędzej zaczęli by go leczyć. Takich przykładów można podać tysiące. Jedne zasady trwają niezmiennie od tysiąca lat, a o innych już dawno zapomniano.
Czy internetowa aplikacja może stworzyć dobre logo? Paru kolegów krzyknie NIE MOŻE!
Ja się zapytam, a dlaczego niby nie może? Corel, Ilustrator czy PS może a tamta nie?
Po co w ogóle ludzie używają wspomnianych programów kiedy prościej wziąć kartkę i narysować? Kłopot w tym, że na kartce nie każdy potrafi :-) .
Prawdę mówiąc nie znam odpowiedzi na pytanie czy designmylogo potrafi narysować wartościowe logo. Nie wiem czy jest możliwe opisanie wzorami wiersza, muzyki czy obrazu? Obawiam się, że póki co nie za bardzo. Swoją drogą wystarczy się trochę rozejrzeć żeby zobaczyć setki znaków graficznych, które ni jak mają się do tego co zostało napisane w mądrych książkach, za które nie dalibyście złamanego grosza, a które funkcjonują od lat są przez wszystkich rozpoznawalne i należą do uznanych firm.

Niezbyt duża płyta wiórowa pochlapana farbami nazwana tak jak sławne perfumy No 5. Cena 150 milionów dolarów.

a_czacha 
Początkujący

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 12:58   

Trudno się nie zgodzić, przynajmiej w większej części, tym bardziej, że dochodzi tu aspekt kto to logo robi: jeden zachwyca się fastfoodowym jedzeniem, inny nie bierze go do ust. Prawdopodobnie niedługo (a może już?) programy będą generować muzykę na podstawie wprowadzonych wcześniej wytycznych, czyli na początku suwaczka znajdzie się na przykład barok a na końcu techno. Pytanie jest, czy będzie to strawna rzecz dla ucha. Dla niektórych pewnie tak, dla innych nie. Jedni nie powinni zajmować się projektowaniem znaków wcale, bo komputer zrobi to lepiej, inni przeciwnie. Czyli jest to konflikt jakby dwóch racji.
Moim zdaniem jednak na pewnym poziomie smaku komputer nie zastąpi człowieka (bo w zasadzie komputer nie jest istotą twórczą, widzimy jedynie skutek tego, co wprowadził kiedyś do programu inny człowiek). Co do tego kawałka płyty wiórowej, to dopiero najczęściej oglądając oryginał (i będąc do tego oglądania nieco przygotowani) widzimy zaprzeczenie tego, co opisałem powyżej: jest to twórcza sprawa oddająca nastrój ducha artysty i przekazująca często niewerbalnie jakąś treść. A to że tyle kosztuje? No cóż, to inna kwestia....
Ale co jak tak się rozgadałem na filozoficzne tematy?
Przepraszam, wracam do codziennej walki z wektorystyczno-bitmapowną grafiką :mrgreen:

Artur Miernik 

Wysłany: 1 Lipiec 2011, 20:24   

Tysiące koszmarnych znaków, o których wspomniał Chazare, są nie tylko dowodem na to, że logo nie jest banalnym zadaniem. Dowodzą też, że robili je szewcy, krawcy, kowale i bednarze, sekretarki i ich córki, żony i kochanki, a nawet wnuczek sąsiada z ogródka działkowego. Każdy, byle nie projektant. „Po co klient ma przepłacać, skoro nie widzi róznicy?
Wolę spytać:
— Dlaczego tolerujemy takich, którzy oferują bubel zamiast produktu?
— Czemu mamy przytakiwać podtrzymującym klienta w niewiedzy?
— Pobłażamy kłamstwu w imię cudzego zarobku?

Mamy piwo, albo prawie piwo.
Jeździmy na oponach, choć są też kapcie.
Możemy mieć logo a wybieramy lągo?
To jak wymienić sznurówki na sznurek.

Cytuję Chezare:
(…)Znak firmowy czy towarowy to dla firmy bardzo ważna rzecz. Zdarza się, że więcej warta niż sama firma.(…)

Tylko, gdy właściciel doprowadził firmę do upadku, np. umyślnie — by ją sprzedać. Choćby, poprzez przewartościowanie cen towarów i jednoczesną sprytną promocję znaku. Czytałem, że tak postąpił były właściciel z Alpinusem.

Cytuję Chezare:
(…)Nie wydaje mi się żeby logo musiało być jakimś arcydziełem graficznym. Na jego wartość pracuje firma i to co i jak robi. Jeśli firma dobra, to wartość nawet paskudnego logo z czasem będzie rosła.

Nieudolny znak graficzny zawsze działa na niekorzyść tych, których reprezentuje. Działanie to można ignorować TYLKO, gdy firma jest liderem w branży, lub jest w czołówce a branża nie ma wyraźnego lidera. Do czasu.

Cytuję Chezare:
Czy internetowa aplikacja może stworzyć dobre logo? Paru kolegów krzyknie NIE MOŻE!

Bo, nie może.

Cytuję Chezare:
Ja się zapytam, a dlaczego niby nie może? Corel, Ilustrator czy PS może a tamta nie?

Bo ciut pomyliłeś twórcę z tworzywem. Oprogramowanie wraz z komputerem to tylko narzędzia, niczym łopata i grabie. Czy łopata może skopać ogródek?

Cytuję Chezare:
Po co w ogóle ludzie używają wspomnianych programów kiedy prościej wziąć kartkę i narysować? Kłopot w tym, że na kartce nie każdy potrafi.

Potrafię i często zaczynam od kartki.

Odpowiedz do tematu