Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dlaczego cienie się rypią?
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 5 Czerwiec 2011, 11:30   Dlaczego cienie się rypią?

Witam.

Mam grafikę z cieniem i przeźroczystością.
Po zapisaniu tego do TIFa, coś się dzieje.
Cienie się rypią i przeźroczystość.

Zobaczcie na dołączonym screenie jak to wygląda i porównajcie jeśli chcecie z również z plikiem projektu.

Dlaczego cienie się rypią i przeźroczystość eksportując do TIFa?

zakaz.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 314 raz(y) 278.15 KB

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 5 Czerwiec 2011, 11:51   

mam pytanko po obejrzeniu - jaki masz monitor?

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 5 Czerwiec 2011, 11:55   

A to cokolwiek zmienia?
Co ma monitor do TIFa?
Przecież jak widzę obrazek z niechcianą czarną warstwą to będzie to widział każdy.
Czy może nawiązujesz do jakiś kolorystycznych ustawień?

O co chodzi?

kula69 

Wysłany: 5 Czerwiec 2011, 12:11   

ja mogę widzieć fiolet albo groszkowo - fajczany ;)
Pytam, bo właśnie masz chyba u siebie błąd wyświetlania kolorów granicznych, i nie wściekaj się tylko racz zaznajomić się z tematem. Bo ja u siebie widzę i w pliku i tifie bardzo podobnie, może mam złą kalibracje (monitor eizo flex skan 24 świeżo po kalibrowaniu ) ale tak jest.
Pytanko za 5 punktów z cyklu jak myślisz: "graficy kupują monitory nieraz droższe niż kilkukrotna wartość sprzętu domowego - ZWŁASZCZA MONITORY- bo są kretynami i dla sportu, ciężko zarobiona przez siebie kasę, wrzucą w błoto?".
Osobiście nie wydaje mi się
I uwierz mi monitor zmienia bardzo dużo, zdziwiłbyś się jak wiele. A tif jest na nim wy świetlany i to ma do monitora i nie każdy widzi to co ty - uwierz. Może wyłącz zarządzanie kolorem w CD i zobaczysz różnice wyświetlania tak też może być w ekranach

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 09:20   

No ja wiem, że sa nawet i specjalne monitory dla grafików "które coś tam mają i dlatego są lepsze".
A spójrz Kula na coś takiego...
Na tym moim TIFie widać prawidłowy cień gdy pod nim znajduje sie jeszcze ta inna graficzka. Gdy grafika się kończy, cień robi się wielką, czarną oblamówką.
A jak mam być szczery, to cieniowanie także posiada ta graficzka spod spodu, którego tutaj nie widać. Bo ona stopniowo zanika ku dołowi. I zwróć uwagę że załączyłem Ci JPGa a nie TIFa.

kula69 

Wysłany: 8 Czerwiec 2011, 10:19   

Fiutogłowy te "coś tam" to GWARANTOWANE minimum 95% odzwierciedlenia kolorów i kupuje się je po to by nie mieć takich problemów i głupiego gadania z klientem o kolor: "bo na moim laptopie jak przykucnę to jest taki idealny kolorek a u pana jakiś dziwny jest"Ja u siebie widzę bardzo podobnie w cdr i jpg więc tif powinien być podobny - nie ma znaczenia - u Ciebie w wyświetlaniu coś nie fafa, dla pewności sprawdziłem to wtedy dodatkowo w znajomym studiu graficznym - to samo.
Przepraszam że chciałem pomóc solennie obiecuje w Twoim wypadku się to nie powtórzy.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 15 Czerwiec 2011, 12:41   

Kula, ja dziękuje Ci za pomoc. Nie myśl, że jej nie doceniam. Doceniam ją bardzo. Naprawdę.
Dzięki za Twoje trudy, bardzo Ci jestem wdzięczny.

To mówisz, że ty widzisz nie czarny cień a fioletowy? Nie wiem jak możemy sie porozumieć kiedy każdy widzi co innego. Masz jakiś pomysł?

chezare 

Wysłany: 15 Czerwiec 2011, 13:46   

Tak w ogóle, to pomysł z tym cieniem w tym przypadku, to moim zdaniem lekka pomyłka :-)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 15 Czerwiec 2011, 14:28   

chezare napisał/a:
Tak w ogóle, to pomysł z tym cieniem w tym przypadku, to moim zdaniem lekka pomyłka :-)

A czemu?

Cysorz 

Wysłany: 15 Czerwiec 2011, 18:53   Re: Dlaczego cienie się rypią?

Fiutogłowy napisał/a:
Dlaczego cienie się rypią i przeźroczystość eksportując do TIFa?

Na pewno nie powinno się tak dziać, no ale skoro się dzieje to trzeba by było znaleźć jakieś "obejście". Skoro taki cień to obiekt corelowski to trzeba by mu było nadać wartość uniwersalną. Jeżeli nie pomoże samo rozłączenie, to rozłączenie + zamiana na przeźroczystą bitmapę i po kłopocie. Ja w X3 miałem kłopoty z przeźroczystościami gdzie robiły się pionowe czarne linie na cieniu - na szerokość 1 px. Rozłączenie pomagało.

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 15 Czerwiec 2011, 19:13   

Sprawdziłam na swojej wersji X5. Tiff robi się poprawny zarówno na złączonym jak i rozłączonym cieniu. Na jakiej wersji pracujesz?

aha 15 sekund później

sprawdziłam na X4 na drugim komputerze i widzę, że plik jest zapisany w wersji wyższej, zatem pytanie powinno brzmieć: w jaki sposób eksportujesz to do tiffa?

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 18 Czerwiec 2011, 18:20   

Cytat:
Jeżeli nie pomoże samo rozłączenie, to rozłączenie + zamiana na przeźroczystą bitmapę i po kłopocie

No, to by mogło pomóc. A jak się zamienia obiekty na bitmapy w tym programie? Czy możesz mi przypomnieć?

joannaw.79 napisał/a:
Sprawdziłam na swojej wersji X5. Tiff robi się poprawny.
Sprawdziłam na X4 na drugim komputerze i widzę, że plik jest zapisany w wersji wyższej, zatem pytanie powinno brzmieć: w jaki sposób eksportujesz to do tiffa?

No w... normalny. To znaczy wciskam CTRL + E, wybieram format "TIF", wybieram rozdzielczość (chyba 300 wybrałem w tamtym wypadku) i następnie już leci sam eksport. I cień taki jaki wyszedł.

Niestety zrobiłem eksport raz jeszcze (chcąc pokazać wam na screenach jak to robię i pokazać że błąd powstaje) i wyszło poprawnie tym razem.... Wersja X5. Już nic nie rozumiem. A i ja się denerwuję bo niepotrzebnie czas Wam zabieram :cry:

Wtedy spaprało cień, teraz już nie!
Ale może będzie jeden pożytek z tego, mianowicie...
A jak się zamienia obiekty na bitmapy w tym programie?

kula69 

Wysłany: 18 Czerwiec 2011, 19:48   

Fiutogłowy, mapy bitowe->zamień w mapę bitmową
Miałem Ci nie pomagać ale mi przeszło :-P

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 24 Czerwiec 2011, 11:41   

kula69 napisał/a:
Fiutogłowy, mapy bitowe->zamień w mapę bitmową
Miałem Ci nie pomagać ale mi przeszło :-P

Dziękuję.
Ostatnio zmieniony przez F-Głowy 26 Czerwiec 2011, 18:20, w całości zmieniany 1 raz  

chezare 

Wysłany: 24 Czerwiec 2011, 20:45   

Jak nie Bunch, to .... :-)

koncentrat 
Początkujący

Wysłany: 26 Czerwiec 2011, 16:37   

Corel i jego cienie to legendarna pięta achillesowa od pierwszych wersji.
Sposobów jest kilka:
- zrób cień z czerni + kolory tła
- rozłączyć cień, a następnie z tła i cienia zrobić jedną bitmapę
(zaznaczasz obiekty, wchodzisz w zakładkę Mapy Bitowe > przekształć w mapę bitową)
Ja staram się unikać cieni w Corelu, jednak jeśli muszę to części składowe eksportuję do EPSów lub PDFów i składam w InDesignie lub w Illustratorze i tam dodaję cienie.

kula69 

Wysłany: 26 Czerwiec 2011, 17:47   

Fiutogłowy napisał/a:
A dlaczego miałeś mi nie pomagać? Bo podziękowałem komu innemu zamiast Tobie?
nie to akurat mnie czka ale ciut wyszedłem z siebie przy temacie Dlaczego cienie się rypią?. To już historia i jak pisałem przeszło mi. PACE

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 26 Czerwiec 2011, 18:21   

Kula, to dobrze. Nie denerwuj się. Spokojnie. Jesteś tu potrzebny dla nas wszystkich.

Cytat:
Ja staram się unikać cieni w Corelu, jednak jeśli muszę to części składowe eksportuję do EPSów lub PDFów i składam w InDesignie lub w Illustratorze i tam dodaję cienie.

Czyli robisz coś w Corelu, potem zapisujesz plik projektu jako format do odczytu dla Photoshopa albo innego ze stajni Adobe i tam kończysz pracę? A po co tak? To nie lepiej od razu wszystko Ci tam robić?

Odpowiedz do tematu