Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem czcionek w różnych wersjach Corel DRW
Autor Wiadomość
moscilowski 
Początkujący

Wysłany: 14 Czerwiec 2011, 09:04   Problem czcionek w różnych wersjach Corel DRW

Witam,
Jest to mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich! Mam taki problem z którym borykam się od pewnego czasu i niestety nie mogę znaleźć rozwiązania. W firmie jest kilka wersji oprogramowania Corel, 8, 9, 11, 12 Essentials 2, x3. Problem polega na tym że zapisując projekt w wersji wyższej np. 12 w trybie zgodności z wersją np.9 a następnie otwierając go w wersji 9 za każdym razem pojawia się propozycja zamiany czcionek. Propozycja tej zamiany pojawia się niemal zawsze przy każdym projekcie bez względu na wersje. Mając prosty projekt testowy w którym zastosowane zostały czcionki Arial, Times New Roman, czy Tahoma następuje propozycja zamiany. Być może chodzi tu interpretację czcionek przez różne wersje Corel? Po skopiowaniu wszystkich czcionek typu ARIAL TrueType z komputera A na testowy komputer B z Corel 8.0 po otwarciu dokumentu CDR i tak pojawia się okno z propozycją zastosowania czcionki alternatywnej, co ciekawe w nazwie mamy: Brakująca czcionka Arial(Arabic)-Normal / Czcionka zastępcza Arial-Normal. Czy mogfę liczyć na jakąś podpowiedź z waszej strony?

aksa
Znawca

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 14 Czerwiec 2011, 09:40   

mam dokładnie ten sam problem. Po reinstalacji systemy (wgraniu czcionek i wgraniu tej samej wersji corela) otwierając stare projekty, które sama tworzyłam, także program chce podmieniać czcionki. Pomimo, iż te czcionki są zainstalowane.
Dołączam się do pytania i chętnie dowiem się o co chodzi :)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 14 Czerwiec 2011, 09:53   

Czy wersja systemu operacyjnego jest ta sama?

Pozdrawiam

s-p-i-n 

Wysłany: 14 Czerwiec 2011, 09:57   Re: Problem czcionek w różnych wersjach Corel DRW

moscilowski napisał/a:
Po skopiowaniu wszystkich czcionek typu ARIAL TrueType z komputera A na testowy komputer B z Corel 8.0 po otwarciu dokumentu CDR i tak pojawia się okno z propozycją zastosowania czcionki alternatywnej, co ciekawe w nazwie mamy: Brakująca czcionka Arial(Arabic)-Normal / Czcionka zastępcza Arial-Normal.
Przed wgraniem fontów z komputera A na B, czyścisz najpierw katalog Windows>Fonts ?

Artur Miernik 

Wysłany: 14 Czerwiec 2011, 10:20   

Najpierw - dlaczego?
Opisany przez Ciebie problem konwersji fontów, występuje między dwiema rodzinami Corela: pierwsza z nich, to Corel od 6 do 9, a druga zaczyna się od Corela 10 i trwa do dziś. Upraszczając, między tymi dwiema rodzinami, wprowadzono do powszechnego użytku fonty o nieco tylko nowej budowie, czyli fonty unikodowe. Nowa corelowa rodzina radzi sobie z nimi bez problemu, ale starej - trzeba w tym pomóc.
Stara rodzina, pochodzi z czasów, kiedy Unikod nie był jeszcze powszechnie stosowany i dominowały tzw. tablice kodowe. Znaczy to mniej więcej tyle, że dany program nie wiedział jak sobie poradzić z nowym fontem, jeśli ten miał więcej niż 256 znaków (rozmiar tablicy) np. - kilka zestawów znaków narodowych. Nie dość, że stare programy "nie widzą" nowych grup znaków, to często - te są dla nich przypisane do innych nazw. A po tych nazwach (powiedzmy - identyfikatorach) je rozpoznają. W efekcie, mimo, że masz zainstalowane odpowiednie fonty, stary program "dostrzega" inną nazwę zapisaną w pracy a inną w foncie. Wtedy właśnie widzisz kreator zamiany czcionek.
Drugim, poważniejszym problemem jest nie sama różnica w nazwach, lecz to, że program nieunikodowy może nie wyświetlić polskich znaków w foncie, który je ma.

Potem - jak zaradzić?
Trzeba zrobić dwie rzeczy:
Po pierwsze przypisać (przemapować) poszczególnym grupom językowym w fontach unikodowych nowe nazwy, tak by widział je każdy program przed-unikodowy. Odtąd każda z tych grup, będzie widziana jako osobny font. Dokonujemy tego w sekcji [FontSubstitutes] pliku win.ini. Z ręcznym mapowaniem fontów jest nieco zamieszania, dlatego warto skorzystać z programu, który zrobi to za nas. Takim rozwiązaniem jest WGL Assistant . Program kosztuje całe dwadzieścia złotych, więc nie należy robić ceregieli, tylko skontaktować się z autorem, zapytać o numer konta i wpłacić mu pieniążki. Zresztą, autorem jest Radosław Przybył znany z grupy pl.comp.dtp jako radioerewan. Trochę danych o nim znalazłem tutaj, lecz nie wiem, czy są aktualne.

Po drugie, w corelowskim kreatorze zamiany czcionek, należy zapisywać podmiany tak długo, aż Corel przestanie się o nie pytać.

----dodane o 15:10-------
Odrobinę poprawiłem styl, bo sam po sobie nie mogłem czytać.

aksa
Znawca

Wysłany: 14 Czerwiec 2011, 12:14   

tegraf napisał/a:
Czy wersja systemu operacyjnego jest ta sama?

Pozdrawiam

nie, system został zmieniony na 7 pro, z wiśty pro.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 14 Czerwiec 2011, 14:00   

aksa napisał/a:
nie, system został zmieniony na 7 pro, z wiśty pro.

To tu bym szukał przyczyny. Fontów przecież nie instaluje się w Corelu, tylko w systemie (w Corelu instalowało się w wersji 2.0, ale tego to już górale nie pamiętają). Skoro więc Corel ten sam - to to, co różni oba zestawy, to system operacyjny.

Niestety, nie mam pojęcia, czy jest jakaś różnica w obsłudze fontów pomiędzy Vistą a Win7. Szczerze mówiąc, wątpię... :-(

Pozdrawiam

moscilowski 
Początkujący

Wysłany: 14 Czerwiec 2011, 14:25   

Dziękuję za informacje. Jutro spróbuję skontaktować się z autorem programu WGL Assistant aby uzyskać informację jak automatycznie przemapować fonty aby rozwiązać mój problem.

aksa
Znawca

Wysłany: 14 Czerwiec 2011, 14:30   

ok postaram się sprawdzić, dzięki za tip

Artur Miernik 

Wysłany: 14 Czerwiec 2011, 15:03   

Ale... o co tu pytać?

Trzeba pozaptaszać, gdzie trzeba i już.

chezare 

Wysłany: 14 Czerwiec 2011, 19:42   

Corel od zawsze miał kłopoty z obsługą fontów w odmianach regionalnych, ma i będzie miał bo w Corelu mają gdzieś nasze ogonki. Żeby być sprawiedliwym trzeba powiedzieć, że inni też nie specjalnie się starają żebyśmy mogli używać charakterystycznych dla naszego języka znaków. Dowodem na to, że to zwykłe brakoróbstwo może być przykład Worda, który polskie litery zawsze wyświetlał i w coraz to nowszych wersjach też nie ma z tym problemu. Sposób Artura na pewno pomoże, choć nie ma się co oszukiwać, że to tylko łatanie dziur.

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 15 Czerwiec 2011, 11:30   

WGL Assistant i restart komputera u mnie rozwiązał sprawę polskich znaków w corel 9. Natomiast jeśli robię projekt częściowo w Agencji a częściowo w domu (na stacjonarnym X4, na laptopie X5) to zawsze pojawia się zamiana czcionek.

Artur Miernik 

Wysłany: 15 Czerwiec 2011, 18:48   

Chazare, mnie tam corelowa obsługa tekstów wielojęzycznych podoba się. Momentami nawet - bardzo. I nigdy nie miałem problemów.

joannaw.79, WGL musi być w obu miejscach.

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 15 Czerwiec 2011, 19:10   

Artur Miernik napisał/a:
WGL musi być w obu miejscach.

Ale mnie to nie przeszkadza przyzwyczaiłam się już. Napisałam to tylko dlatego, że wiem że corel w wersji 8 i 9 sprawia kłopoty ze znakami diakrytycznymi a WGL ten kłopot rozwiązuje. Nie znam corela 10 ale wiem, że od 11 tego kłopotu już nie ma.

Artur Miernik 

Wysłany: 15 Czerwiec 2011, 20:19   

To dobrze, bo znajomość z Corelem 10 stanowczo nie należy do miłych.

moscilowski 
Początkujący

Wysłany: 17 Czerwiec 2011, 12:18   nie ogarniam...

Witam, niestety nie ogarniam tego tematu. Zainstalowałem na dwóch testowych komputerach oprogramowanie Corel. Na jednym z nich z WinXP Prof SP3 - Corel 8.0, na drugim Win7 Prof x64 Corel x3. Po zapisaniu prostego dokumentu w Corel x3 z trybie zgodności z wersją 8, który zawiera 4 pola tekstowe z tekstami i użytymi czcionkami Times New Roman, Verdana, Arial i Tahoma otwieram go na drugim komputerze z Corel8.0 i otrzymuje komunikat "Wyniki zastępowania czcionek" Brakująca czcionka: Arial (Arabic)-Normal, Batang-Normal, Tahoma CE-Normal, Verdana CE-Normal. Użyłem oprogramowania WGL Assistant 1.1 jednak nie przyniosło to efektu. Proszę o wasza podpowiedź co może być jeszcze nie tak? Co można jeszcze w tym temacie zaradzić?

test czcionek_x3_m.cdr
mój projekt testowy
Pobierz Plik ściągnięto 421 raz(y) 13.19 KB

aksa
Znawca

Wysłany: 17 Czerwiec 2011, 13:54   

Podbijam, bo chyba mamy ten sam problem. W moim przypadku na starym systemie czcionka nazywała się np. CorpoSDem-Normal, a teraz nazywa się (chyba) CorpoPL-Normal. Czcionka była instalowana z tego samego pliku na obu systemach.

Artur Miernik 

Wysłany: 17 Czerwiec 2011, 21:08   

akso i moscilowski, jeszcze raz i powoli:

Tak, jak napisałem, problem rozwiązuje umiejętne użycie WGL Assistanta oraz nauczenie Corela właściwych podmian. Nauczyć trzeba, bo nazwy będą inne niż dawniej — to oczywiste — na tym właśnie polega sztuczka.

Jeśli samo uaktywnienie danego podzakresu znaków nie pomaga, wtedy można dodatkowo przemapować w inny skrypt. Wtedy nazwy też będą odmienne.

Font CorpoSDem nie jest mi znany.

moscilowski 
Początkujący

Wysłany: 27 Czerwiec 2011, 13:51   

Proszę o krótki instruktarz co zrobić w WGL Assistant. Generalnie chodzi mi o to abym na wszystkich komputerach z Corel v 8,9,12 x3 nie było problemu z czcionkami Arial, Times new Roman i Verdana i program Corel nie wyskakiwał ciągle z pytaniem o zamianę czcionek. Z góry dziękuję za pomoc.

Artur Miernik 

Wysłany: 23 Lipiec 2011, 21:35   

Rety, rety, wskazać ludziom narzędzie to mało, im trzeba instrukcji. A gdzie chęć samodzielnej nauki? Gdzie zapał? Dobrze, już nie marudzę.

Krótki instruktaż niczego nie da. Użytkownikowi Mościłowskiemu niestety nie napiszę dokładnej instrukcji i to aż z trzech powodów:
    - raz, nie podejmę się opisywania krok po kroku czynności, które wykonywałem wiele lat temu. Na pewno coś bym poplątał. Ostatnio WGL Assistanta używałem w czasach Corela dziesiątki, bo woleliśmy zostać przy popularnej wersji 9. Kiedy to było, sami policzcie. Później uruchamiałem Assistanta tylko sporadycznie;
    - dwa, nie mam zielonego pojęcia czy WGL Assistant tak samo dobrze jak na dziewiątkę, działa na poprzednie wersje Corela. Co więcej, raz ledwie, ale jednak, czytałem o niepełnej współpracy Corela 8 z WGLA. Nie wiem, czy to była niemoc użytkownika czy zgłoszenie rzeczywistego błędu. Tym bardziej nie wiem, czy Corel piątka zobaczy to, co mu WGL Assistant pod nos podstawia. W końcu piątka była pisana z myślą o Windowsie 3.11;
    - trzy, nie mam też bladego pojęcia, czy WGL Assistant dobrze wykonuje swoją robotę pod kontrolą Windows 7 i Visty, czym pewnie zasmucę Aksę. Ten program był pisany w czasach Windows 95, później poprawiany i rozbudowywany. Sprawę musicie wybadać samodzielnie.

Za to napiszę z grubsza, że:
    1) Sprawdziłem go pod kontrolą Windowsa 2000, ale już nie pamiętam efektów. Niemniej, nie będzie dużym ryzykiem, stwierdzenie, że działał.
    Ryzykiem nie będzie, bo sprawdziłem go w Windowsie XP gdzie funkcjonował poprawnie. I tu drobna uwaga: znów nie pamiętam, czy było to wyłącznie przed drugim pakietem serwisowym, czy także — po nim.
    2) Okno zamiany czcionek nie jest karą za grzechy, lecz pomocą, jaką próbują udzielić Wam autorzy programu. To okno powiadamia o istotnym kłopocie i daje Wam możliwość pozbycia się go.
    3) Należy zacząć od uaktywnienia w WGL Assistancie skryptów CE. Nie trzeba mozolnie klikać, przy każdej odmianie pisma, bo można to zrobić hurtem. Dzięki uaktywnieniu skryptu CE większość dobrze napisanych starych programów zobaczy polskie znaki. Jednak ulegnie zmianie nazwa, pod jaką będą widzieć dany font. Bodaj, zmieni on nazwę z „TrzcionkaPanaCztacza” na „TrzcionkaPanaCztacza CE”.
    4) Z myślą o programach nieco bardziej otępiałych można wykonać kolejny krok. Jest nim przemapowanie skryptu CE, czyli naszego, w skrypt Western, czyli w domyślny zachodni. O ile nie posiadamy wcześniejszej wersji WGL Assistanta, ten krok także można wykonać hurtowo. Również tym razem, zmienią się nazwy fontów, bo tak zmodyfikowane opisy muszą być zgłoszone do systemu pod jakąś nazwą. Inaczej nie będzie jak się do nich odwołać.
    5) Wspomniane wyżej różnice między faktyczną nazwą fontu, a tą, pod którą został on (lub jeden z jego skryptów) zgłoszony do systemu, wymagają, byśmy nauczyli nasze programy odpowiednich podmian. Zatem, uczymy Corela. Jeśli mamy kilka wersji Corela, wówczas uczymy każdy z nich. Mówi się: trudno.
    6) Efekty mogą być trzy: szczęśliwy, szczęściu bliski bądź połowiczny. Albo okienko podmiany przestanie się pokazywać, albo… i tak nam się pokaże tylko po to byśmy palnęli w enter. Może być i tak, że nie zobaczymy właściwych podstawień, dopóki nie zaznaczymy pola przy napisie: pokaż wszystkie czcionki.

Jeszcze raz: co się dzieje?
Okienko wyskakuje — aha, mamy niezgodność nazw, lub brakuje nam fontu. Dziś piszę tylko o pierwszym przypadku. Niezgodność występuje, bo nowy Corel poprawnie widzi całą zawartość fontu unikodowego, a stary — nie. Dlatego, okłamaliśmy staruszka, że fragment fontu unikodowego jest osobnym fontem o nieco innej nazwie. Staruszek zobaczył polskie literki, ale zapamiętał je pod nową nazwą. Dla niego stara nazwa, pod którą nie widzi polskich diakrytyków i nowa nazwa, to osobne fonty. Od tej pory sam nie odczyta nie tylko plików zapisanych wstecznie z nowego Corela, ale i swoich starych plików, o ile nie nauczymy go podmian.
W końcu nauczyliśmy go. Po udanej pracy zapisujemy plik. Teraz otwórzmy go w komputerze obok we współczesnej edycji Corela, który, a jakże by inaczej, wita nas tabelką podmiany czcionek. To oczywiste, bo jego starszy koleżka podesłał mu nieznaną nazwę. Dokładnie taką, jaka podstawił do systemu WGL Assistant. Uczymy więc młodziaka.
--------

Joanno, jeśli uruchomiłaś WGLA w Win7 lub WinVista — pochwal się.

P.S. Jeśli cokolwiek sknociłem — proszę o poprawki.

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 25 Lipiec 2011, 22:43   

U mnie się zrobiło jeszcze śmieszniej: na laptopie mam X5, na stacjonarnym też. I i tak żąda zamiany czcionek. Niby na te same a jednak nazwy podmienia. Stacjonarny formatowałam 3 dni temu, to pewnie dlatego.

Odpowiedz do tematu