Ploter Roland Camm-1 nie tnie z corela tylko z pdf |
Autor |
Wiadomość |
joannaw.79
Fachowiec
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 13 Cze 2011 Posty: 269 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15 Czerwiec 2011, 11:19 Ploter Roland Camm-1 nie tnie z corela tylko z pdf
|
|
|
Jak w temacie, ma ktoś pomysł jak to naprawić? Jest to nieco upierdliwe, bo w pdf nie mogę sobie tak ustawić stołu jak potrzebuję, tzn nie tak dokładnie. Ma ktoś pomysł co się popsuło?
Zastanawiam się nad przyniesieniem własnego laptopa z corelem X5 ale chciałam się upewnić czy problem tkwi w corelu czy w ploterze bo na tym ustrojstwie to ja się nie znam.
A tak w ogóle to jak ustawić, żeby ciął dłuższe odcinki niż 80cm folii? Przy wyklejaniu to już męczarnia żeby te kawałki równo dopasować. Kiedyś dawno temu podobno ciął nawet i 5 metrów. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15 Czerwiec 2011, 18:43
|
|
|
Kiedyś ciąłem z Corela, potem kupiłem za jakieś grosze CutBoy'a i teraz wszystko tnę z *.ai - na pewno jest cięcie dokładniejsze.
W ustawieniach plotera można mu zdefiniować obszar cięcia ("Lenght" to się chyba nazywa). |
|
|
|
|
joannaw.79
Fachowiec
|
Wysłany: 15 Czerwiec 2011, 19:05
|
|
|
Zakup oprogramowania do agencji nie zależy ode mnie ale sprawdzę co to za program, ponieważ go nie znam, może dadzą się namówić. Ten bezpośrednio z AI nie chce ciąć wcale, może nie czyta tego formatu?
Obszar cięcia jest zdefiniowany domyślnie na 46cm szerokości i 165cm długości i tyle ciął bez problemu, można też było spokojnie ustawić więcej, ale od jakiegoś czasu jak grafika przekracza 80cm to ploter albo szoruje w miejscu dziurawiąc folię, albo nie rusza wcale.
Ploter jest zainstalowany jako drukarka na porcie LPT1, próba zmiany portu nic nie dała, wręcz pogarszała sprawę bo nie ruszał wcale. |
|
|
|
|
kula69
Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 55 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 15 Czerwiec 2011, 19:16
|
|
|
A instalacja nowych sterowników? |
|
|
|
|
joannaw.79
Fachowiec
|
Wysłany: 15 Czerwiec 2011, 19:27
|
|
|
kula69 napisał/a: | A instalacja nowych sterowników? |
Właśnie nie umiem znaleźć w necie ani nowszych sterowników ani nawet instrukcji obsługi choćby po angielsku. To jest dość stare urządzenie, pewnie dlatego. |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 16 Czerwiec 2011, 05:40
|
|
|
Spróbuj z tymi z załącznika u mnie to działało a instaluje się jak zwykłą drukarkę (rozpakuj zipa, podłącz ploter a pózniej dodaj drukarkę, sterowniki z dysku, wybierz z listy swój model, itd.).
Do wycinania nigdy nie używałem Corela tylko dedykowanych programów. Były komercyjne, zabezpieczane sprzętowym kluczem i wtedy kiedy je kupowałem kosztowały majątek.
Ploter (Roland CM-24) był podłączony przez port szeregowy. Samo urządzenie miało parę mikroprzełączników, którymi definiowało się ustawienia. Mam gdzieś instrukcję obsługi jak by Ci to mogło pomóc, to służę. |
|
|
|
|
joannaw.79
Fachowiec
|
Wysłany: 16 Czerwiec 2011, 15:38
|
|
|
O instrukcja obsługi byłaby bardzo mile widziana ja mam 1000A.
Sterowników niestety nie da się zainstalować, windows wywala mi błąd jakiś i twierdzi że nie można zainstalować sterowników. |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 15 Lipiec 2011, 07:50
|
|
|
Joanno, a powiedz jeszcze jakiego Windowsa używasz?
Instrukcję obsługi znalazłem, zeskanuję i podeślę choć wątpię żeby Ci to pomogło jest do cm24. Znalazłem też jeden z programów, których kiedyś używałem, nazywa się Wisqu. Niestety instaluje się to z dyskietki i chyba inaczej się nie da, muszę sprawdzić. |
|
|
|
|
joannaw.79
Fachowiec
|
Wysłany: 15 Lipiec 2011, 13:44
|
|
|
Winda XP. Za instrukcję będę bardzo wdzięczna, ale w sumie jak teraz tnę z CutBoya albo z corela (po przeinstalowaniu sterowników na oryginalne ze strony Rolanda pogodził się z corelem) to jest całkiem dobrze. Tylko te cholerne 80cm jest nadal. |
|
|
|
|
Andziek
Bywalec
|
Wysłany: 6 Czerwiec 2012, 09:30
|
|
|
z corela daje drukuj, wlasciwosci i w rozmiarze wpisuje wymiar folii np. 470 mm x 5000 mm i jest ok. |
|
|
|
|
|