Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
pogorszenie jakości grafiki
Autor Wiadomość
jebuem
Bywalec

Wysłany: 20 Czerwiec 2011, 09:51   pogorszenie jakości grafiki

od jakiegoś czasu pracuje nad dokumentem tworzonym w draw, w którym znajdują się tabele, teksty itp plus mapy bitowe
dzisiaj dostrzegłem, że mapy bitowe umieszczone w pliku mocno straciły na jakości
mam zachowany ten sam plik sprzed kilku tygodni (kopia zapasowa) i tam mapy wyglądają ok.
w załączniku plik poglądowy
w jaki sposób mogłem dokonać takiej zmiany, co takiego miało wpływ na tak drastyczne pogorszenie jakości zdjęć, jakiś skrót klawiaturowy, ustawienia?
śmierdzi mi tutaj zabawą z zarządzaniem kolorami tylko nie mogę tego sprawdzić bo przeinstalowałem draw z wywaleniem wszystkich ustawień.
trochę się martwię o inne moje prace, czy ze względu na jakieś błędne ustawienie w draw samo otwarcie i ponowne zapisanie nie niszczyło tych prac

Rysunek1.png
Pobierz Plik ściągnięto 290 raz(y) 213.43 KB

chezare 

Wysłany: 20 Czerwiec 2011, 11:59   

Zarządzanie kolorami na pewno nie jest tutaj winne. Sprawdź w jakim trybie masz podgląd?

jebuem
Bywalec

Wysłany: 20 Czerwiec 2011, 12:37   

podgląd? jeśli chodzi o widok to dokładny z nadrukowaniami

załączony wcześniej png to ctrl+c i ctrl+v bitmapy z obu plików cdr do nowego pliku cdr i eksport do png
teraz w załączniku ta cdrka, obok siebie obie bitmapy

Rysunek1.CDR
Pobierz Plik ściągnięto 241 raz(y) 184.8 KB

chezare 

Wysłany: 20 Czerwiec 2011, 22:13   

Zarządzanie kolorami może niewątpliwie mieć wpływ na wyświetlanie grafiki, po to m.in. jest, ale samo z siebie nic nie robi z bitmapami bez zgody użytkownika. Nie widzę też nic co mogłoby wpłynąć na bitmapę w trakcie zapisywania czy otwierania pliku. Coś z tą felerną bitmapą zostało w którymś momencie zrobione i prawdę mówiąc nie mam pojęcia co może być przyczyną takiego stanu rzeczy.
Napisz co innymi plikami, czy to pojedynczy przypadek czy epidemia?

Rybka 
Początkujący

Wysłany: 20 Czerwiec 2011, 22:24   

Czy jeśli w ustawieniach tj. opcje/dokument/zapisz zaznaczone jest: kompresja map bitwych, to przy kilkukrotnym zapisie mogą one stracić jakość?

Może tu jest problem...

pozdrawiam.

chezare 

Wysłany: 20 Czerwiec 2011, 23:16   

Wątpię, ta kompresja przy zapisywaniu to nie jest to samo co kompresja np. png czy jpg, to coś takiego jak zip, nie powoduje utraty informacji. Zresztą odkąd pamiętam wszystkie wersje Corela kompresowały pliki, mają taką opcję ustawioną domyślnie.

Rybka 
Początkujący

Wysłany: 20 Czerwiec 2011, 23:22   

Nie spotkałam się z taką utratą jakości..... Ciekawy przypadek.

jebuem
Bywalec

Wysłany: 20 Czerwiec 2011, 23:24   

w dwóch pracach to dostrzegłem, nad którymi ostatnio siedziałem i dotyczy to wszystkich bitmap w nich zawartych (na jednych obrazkach widać to bardziej, na innych mniej). dla obu prac mam kopie zapasowe sprzed 2tygodni i tam grafika jest ok.
jak to dostrzegłem to w panice reinstall corela, następnie wywalenie błednych obrazków z prac i ponowny import oryginałów. póki co nie dostrzegłem aby coś było nie tak w plikach w których teraz 'grzebię'
w tych zdjęciach rozdzielczość jest ta sama, dpi to samo, bity kolorów jednakowe; może jakiś skrypt przez przypadek jakimś skrótem odpaliłem? miałem skrypty do zapisywania pliku w takiej wersji w jakiej został otwarty, do tworzenia paserów, może przez przypadek jeszcze jakiś 'się dodał'

chezare 

Wysłany: 20 Czerwiec 2011, 23:27   

Tak na marginesie rodzaj kompresji ma np. znaczenie przy tworzeniu plików pdf, w których bitmapy też są zazwyczaj kompresowane. Jeśli nie chcemy stracić jakości to zaznaczamy np. zip a nie jpg, które wystarczy trochę pootwierać i pozapisywać żeby się popsuło.

chezare 

Wysłany: 20 Czerwiec 2011, 23:33   

To "uszkodzenie" wygląda jakby drastycznie ograniczono ilość kolorów, a przecież obrazki "dobre" i "popsute" są w tej samej palecie kolorów, mają taką samą rozdzielczość, itd.
Ciekawe, że jak do twoich obrazków zastosowałem polecenie Rozmieszczenie -> wyczyść transformacje, to zrobiło się coś takiego:

jebuem
Bywalec

Wysłany: 28 Czerwiec 2011, 08:23   

sprawdziłem i wszystkie 'uszkodzone' obrazki tak się zachowują przy wybraniu opcji 'wyczyść transformację' (duże wartości jeśli chodzi o rozdzielczość)
materiały otrzymałem w pdfie, może w momencie zaimportowania pliku pdf do corela coś się namieszało?
pliki zaimportowałem ponownie i póki co wszystko jest ok, problemów nie dostrzegłem w innych plikach

Odpowiedz do tematu