Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Niechciane pola po wydruku
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 14:02   Niechciane pola po wydruku

Witam. Mam dziwny problem. Mianowicie zrobiłem projekt w Corelu, to co zrobiłem poszło do druku i kiedy otrzymałem wydruk do ręki zobaczyłem, że na obiektach przy których gmerałem (np. wycinałem) kwadrat - otoczka. Tak jakby obiekt nie był wycięty w ogóle tylko wklejony "na chama" z tłem. Patrzyłem do projektu, niczego podobnego nie było. Patrzyłem na PDFa jakiego dałem drukarzowi - też bez absolutnie żadnych znamion. A na wydruku widzę wokół wyciętej postaci, lekki biały prostokąt. Skąd takie rzeczy się biorą?
Dodam, że prostokąt biały widac przy obiektach wycinanych różdżką z Photo-Painta i wklejanych do DRAWa. Ale również chce zaznaczyć, że taką metodę stosowałem wielokrotnie wcześniej i wydruk był bez szwanku.

wtf.jpg
PRZYKŁAD
Pobierz Plik ściągnięto 647 raz(y) 164.42 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 14:08   

Najlepiej wrzuc gdzies do sciagniecia plik pdf.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 14:31   

wawel napisał/a:
Najlepiej wrzuc gdzies do sciagniecia plik pdf.

Okej, to ja wrzucam przykład. Wywaliłem tylko inne rzeczy z projektu, ustawienia identyczne jakie poszły do drukarni.

Przyklad.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 387 raz(y) 275.55 KB

nev555 
Znawca

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 14:34   

A do jakiego druku to dawałeś? na offset czy jakiś wydruk cyfrowy ew. zwykła drukarka?
Takie rzeczy standardowo się dzieją gdy RIP drukarki zamienia najpierw obrazki na RGB i z powrotem do CMYK, tak się dzieje że domowych urządzeniach.
Musisz zmierzyć pipetą czy wartości CMYK były takie same w tych obszarach, jeżeli tak to raczej nic w druku nie powinno się zadziać.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 15:19   

nev555 napisał/a:
A do jakiego druku to dawałeś? na offset czy jakiś wydruk cyfrowy ew. zwykła drukarka?
Takie rzeczy standardowo się dzieją gdy RIP drukarki zamienia najpierw obrazki na RGB i z powrotem do CMYK, tak się dzieje że domowych urządzeniach.
Musisz zmierzyć pipetą czy wartości CMYK były takie same w tych obszarach, jeżeli tak to raczej nic w druku nie powinno się zadziać.

To było dane na druk offsetowy.
Co to znaczy RIP drukarki? I po co miałby to zamieniac skoro projekt oczywiście jest w CMYKU dany?
Niestety po wybraniu pipety wartości różnią sie między kolorem tła a miejscem w którym tego tła być nie powinno na obiekcie. Ale to jest zmiana niewidoczna dla oczu! Dlaczego mi wszystko się popsuło w wydruku i co jest winne? Każda operacja w Corelu robiona była.

To co? Nie można sobie wycinać czegoś różdżką a potem przeklejać to z PhotoPainta do Drawa bo się dzieją takie jaja?! Musi się dać.

Cysorz 

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 15:48   

NIE WOLNO kłaść przeźroczystych bitmap nad wektorami!!! I tyle w tym temacie ;)

nev555 
Znawca

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 15:55   

Zrobiłeś pdf'a ver 6, do druku daje się pdf ze spłaszczoną przezroczystością, czyli standardowo pdf X3.

chezare 

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 17:19   

Jak byś sobie w podglądzie wydruku rozseparował kolory to byś te łaty zauważył.

Każda bitmapa obojętnie co byś z nią nie robił i jak nie wycinał i przycinał to ciągle prostokąt.
Możesz robić tak jak robiłeś, tylko przed eksportem do pdfa musisz wyszparowane bitmapy scalić z tym co pod spodem. Corel ma dużo takich niespodzianek dla nieświadomych zagrożeń użytkowników :-)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 18:03   

Chłopacy, po kolei więc jedziemy....

Cytat:

- A tam "nie wolno". Na pewno wolno. Po to jest w pakiecie Photo-Paint i narzędzie różdżka i jeszcze kompatybilność między tymi programami aby właśnie sobie uprzyjemniać pracę. Wycinać coś w mgnieniu oka różdżką i przenosić do Drawa zamiast tam mozolnie wycinać krzywymi.

Cytat:
Zrobiłeś pdf'a ver 6, do druku daje się pdf ze spłaszczoną przezroczystością, czyli standardowo pdf X3.

- Czy zapisanie PDFa w wersji oznaczonej jako "X3" załatwia sprawę? Cz zapisany PDF w tej wersji nie będzie robił takich niespodzianek jak to o czym mówiłem?
I jeszcze jedno. Chyba nie widzę w wersji Corela X4 takiego presetu. Czy istnieje tam taki zapisany preset jak "X3"?

Cytat:
Jak byś sobie w podglądzie wydruku rozseparował kolory to byś te łaty zauważył.

- No dobrze, o tej możliwości nie wiedziałem. Ale to nie zmienia postaci rzeczy, bo nawet jakbym je zobaczył to co miałbym zrobić aby wydruk był z nimi poprawny wtedy?

Cytat:
Możesz robić tak jak robiłeś, tylko przed eksportem do pdfa musisz wyszparowane bitmapy scalić z tym co pod spodem.

- Proszę, powiedz mi jak się scala bitmapy z tym co pod spodem. Jak się wykonuję tę operację o której piszesz i o której mówisz, że załatwia sprawę.

Cytat:
Corel ma dużo takich niespodzianek dla nieświadomych zagrożeń użytkowników

- Rany Boskie, będę kiedyś skończony przez takie niespodzianki. Skąd miałem wiedzieć? Nie widziałem przecież w trakcie tworzenia projektu tych różnic.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 19:12   

*** napisał/a:

co jest winne?

rip i splaszczanie przezroczystosci.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 19:37   

wawel napisał/a:
*** napisał/a:

co jest winne?

rip i splaszczanie przezroczystosci.

Ale co ja mam z tego się dowiedzieć? To znaczy, że co? Że ich wina?
Zrobię kolejną prace i też się przez coś popsuje?
Może mi powiedzcie co dalej? Jakoś nie było wcześniej problemów z przenoszeniem wyciętych różdżką bitmap z PP do DRAWA. Tym razem oddałem coś do wydruku i wyszło FATALNIE. Wszędzie gdzie wycinałem obiekty różdżką widać białe pola, tak być nie może.

Zatem powiedźcie może jak tego unikać, stosując wymazywanie tła różdżką jak do tej pory.

chezare 

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 19:40   

Jak się scala bitmapy? Ano robi się z kilku jedną. Nie wiem czy w X4 jest X3 ale w 12, X3, X3 jest :-) Tak na mój gust, to nie ma to aż takiego znaczenia dopóki wiesz co robisz, czasami ewentualnie trzeba odpowiednio przygotować grafikę jeszcze przed eksportem.
Tak naprawdę, to do drukarni możesz wysyłać wyłącznie bitmapy bo i tak prędzej czy później wszystko co wyślesz bitmapą się stanie. Nie przejmuj się tym, że ci wyszły na wydrukach łaty. Każdemu kiedyś wyszły, choć nie koniecznie od razu na offsecie, a ci co twierdzą, że nigdy czegoś takiego nie mieli albo nie pamiętają albo nie chcą się przyznać :-)
Poczytaj co na temat tworzenia pdfów napisał kolega Tegraf.
Myślę, że to dobry moment żeby ktoś poszedł śladami Tegrafa i napisał czego nie należy robić w Corelu żeby nie obudzić się z ręką w nocniku.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 20:07   

Nie no, napiszcie mi jak to zrobić bo dzisiaj oddałem coś do drukarni i jest PORAŻKA. Materiał nie zgadza się z oryginalnym projektem, nawet ze stworzonymi PDFami się nie zgadza i nie wiem co teraz mam zrobić z tym fantem i kto jest winien. Albo jak się na przyszłość zabezpieczyć.

Scalać Bitmapy czyli dawać drukarni TIFY na przykład? Dawać im wyeksportowane pliki? O to chodzi? A jak nie o to to o co? Musze, potrzebuję to wiedzieć. Jest problem straszny.

nev555 
Znawca

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 20:28   

Ogólnie sprawa przezroczystości i wszelkiej maści efektów w Corelu jest kłopotliwa, nie ukrywam że praktycznie zawsze tego typu rzeczy spłaszczam do bitmapy z pozostawieniem ważniejszych elementów na krzywkach. Przy zapisaniu pliku do PDF/X-3 (powinien być taki preset w X4) takie rzeczy są spłaszczane i teoretycznie nie powinno być wtedy problemów takich jak ma Fiutogłowy, niestety czasami te spłaszczanie słabo wyglądają więc najlepiej zrobić to ręcznie w samym Draw.

Dla Fiutogłowego: zaznaczasz obiekty które chcesz zamienić na bitmapę i w zakładce Bitmapy>Zamień na bitmapę, tam ustawiasz na 300 i CMYK najlepiej bez zostawienia przezroczystości.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 20:31   

nev555 napisał/a:
zaznaczasz obiekty które chcesz zamienić na bitmapę i w zakładce Bitmapy>Zamień na bitmapę, tam ustawiasz na 300 i CMYK najlepiej bez zostawienia przezroczystości.

A jeśli już te obiekty są bitmapami? Przecież ten mój obiekt to już jest bitmapą. Mam ją jeszcze raz na bitmapę zamieniać?

Patrz...
Powiedzmy że mam np. banana do wycięcia. Banan - bitmpapa oczywiście. Zdjęcie zwykłego banana. Akurat jest tak sfotografowane, że różdżka mi pięknie, bezproblemowo, ładnie go wytnie. Więc wycinam różdżką w PP i przenoszę do DRAWa. No to bitmapę mam zamienić na... bitmapę? Po takiej operacji mam bitmapę zamieniać z bitmapy na bitmapę? Tak? Dobrze zrozumiałem?

I czy jeżeli wytnę obiekt banana nie w Photo-Paint a krzywymi w DRAWie to tez muszę spłaszczać? Chyba nie, bo wycięte tym sposobem rzeczy były bezawaryjne.

nev555 
Znawca

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 20:52   

Jeżeli wytniesz obiekt krzywymi w Draw to nie powinno być potrzeby spłaszczania, jeżeli jest zadana przezroczystość w Photo Paint to spłaszczasz obiekt z tłem, które jest pod spodem (nie tylko sam obiekt).

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 20:59   

nev555 napisał/a:
Jeżeli wytniesz obiekt krzywymi w Draw to nie powinno być potrzeby spłaszczania,

Tak, wtedy zawsze jest okej.

Cytat:
jeżeli jest zadana przezroczystość w Photo Paint to spłaszczasz obiekt z tłem, które jest pod spodem (nie tylko sam obiekt).

Ale co to znaczy "spłaszcz obiekt z tłem"? Ja mówię o DRAWie, tam jak wiemy nie ma scalania z tłem. Kurdę, no...

Jeszcze raz:

1. Wycinam coś w PHOTO-PAINT
2. Przenoszę wycięty obiekt z tego programu do programu DRAW

I tutaj się rozgrywa szopka - jak widać na tym przykładzie w druku.

Co mam więc (i jak to się robi) zrobić z tym plikiem by nie było takich złych wydruków?

chezare 

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 21:08   

Co wy z tym spłaszczaniem, w Corelu wszystko jest od początku do końca płaskie :-)
Nie chcesz mieć łat zaznaczaj bitmapy leżące nad innymi bitmapami w jedną bitmapę. To nie jest bez sensu, bo jedna to nie to samo co dwie :-) Jeśli pomiędzy bitmapami jest np. obiekt wektorowy, to też robisz z niego bitmapę razem z tą pod i nad. Generalnie zawsze lepiej ograniczyć programowi pole do takiej "twórczości" jakiej doświadczyłeś. Wszystkie przezroczystości, szparowane, przepraszam, wycinane bitmapy, cienie, soczewki to potencjalne niebezpieczeństwo.

nev555 
Znawca

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 21:10   

Więc powiedzmy że masz te zdjęcie wyszparowanego banana i pod spodem prostokąt z kolorowym tłem, zaznaczasz oba obiekty wchodzisz w zakładkę Bitmapy i tam jest Zamień na bitmapę (pierwsza pozycja) w ustawieniach zaznaczasz 300 dpi, zastosuj profil (jeżeli jakieś obiekty nie są w cmyk), włączasz wygładzanie - Anti aliasing, odznaczasz przezroczystość i klikasz OK.
W tym momencie Twoje obiekty zamieniły się w bitmapę. Przy włączonym anti-aliasingu pojawiają jasne piksele wokół mapy bitowej więc dobrze jest powiększyć nieco obiekt, zamienić na bitmapę i przyciąć te jasne piksele przez np wykadrowanie lub edycję węzłów.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 21:21   

Już rozumiem. Tylko wtedy troszkę inaczej (ale bardzo niewiele) będzie wyglądać bitmapa. Sprawdziłem na obiektach z cieniami i delikatnie się zmniejszyły.

Czyli reasumując to załatwia sprawę? Bo jeżeli tak, to ja nie widze żadnej różnicy w robieniu dawaniu drukarzom mapy bitowej TIF od tego co mówiłeś, czyli spłaszczania kilku map bitowych i zapisywania do PDFa......

Cysorz 

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 22:48   

Fiutogłowy napisał/a:
Chłopacy, po kolei więc jedziemy....

Cytat:

- A tam "nie wolno". Na pewno wolno. Po to jest...

No to jeszcze raz Ci napiszę: NIE WOLNO!!! Chyba że wolisz delikatniejsze NIE POWINNO SIĘ! ;)
Skoro jednak jesteś przekonany, że wolno to chyba nie ma sensu, żebym wyjaśniał dlaczego...
;)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 22 Czerwiec 2011, 09:18   

Malutki napisał/a:

NIE WOLNO!!! Chyba że wolisz delikatniejsze NIE POWINNO SIĘ! ;)

Dlaczego?
W zalaczeniu plik pdf - czy cos jest w nim zlego?
W pliku aplikacji w ktorej to bylo zrobione bitmapa byla nad wektorem i tekstem.
pozdr.

transparent2.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 269 raz(y) 151.51 KB

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 22 Czerwiec 2011, 10:01   

Witam wszystkich

Pytanie do kolegi "F" - czy efekt po wydruku był taki jak w załączniku?

Pytanie do kolegi Wawela - co to jest „CorelDraw X7"?

Pozdrawiam

Przyklad (1).pdf
Pobierz Plik ściągnięto 255 raz(y) 13.95 KB

nev555 
Znawca

Wysłany: 22 Czerwiec 2011, 10:02   

Cytat:
W pliku aplikacji w ktorej to bylo zrobione bitmapa byla nad wektorem i tekstem.

Co ma znaczyć Corel Draw X7 we właściwościach pdf'a?
Poza tym jakby nie patrzeć to programy Adobe w podobny sposób radzą sobie z przezroczystościami i jakby nie patrzeć to moim zdaniem najlepszy sposób.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 22 Czerwiec 2011, 10:06   

nev555 napisał/a:

Co ma znaczyć Corel Draw X7 we właściwościach pdf'a?

tegraf napisał/a:

Pytanie do kolegi Wawela - co to jest „CorelDraw X7"?

To taki maly zarcik :-) Dla dociekliwych, a widze po reakcji ze takich nie brakuje.

Odpowiedz do tematu