Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Niechciane pola po wydruku
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 22 Czerwiec 2011, 10:18   

tegraf napisał/a:
Witam wszystkich
Pytanie do kolegi "F" - czy efekt po wydruku był taki jak w załączniku?

Cześć. Tak, efekt był dokładnie w tym stylu, takie coś widać przy wyciętych różdżką plikach w Drawie.

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 22 Czerwiec 2011, 14:12   

Wyjścia są dwa: scalenie bitmapy z tłem i zamiana w bitmapę, albo wypuszczenie .prn lub .ps i przez destylatora na ustawieniach PDF/X3. Swoją drogą ja też się na to nacięłam Corel 9, na szczęście wyszło to już na proofie, w X4 już tego typu historie się nie działy nawet jeśli wypuściłam pdf przez publikuj do pdf.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 22 Czerwiec 2011, 15:55   

zmien ten nick, i avatar napisał/a:
Ale co ja mam z tego się dowiedzieć? To znaczy, że co? Że ich wina?

Moze byc ich, jesli w specyfikacji dot. przygotowania mat. do druku nie mieli nic o przezroczystosciach lub o konkretnych wersjach pdf-a np. 1.3 czy pdf/x-1a itd. Ktore nie pozwalaja na przenoszenie przezroczystosci. To znaczy ze dopuszczaja pliki tego typu. Przezroczystosc moze drukarnia usunac albo w Acrobacie, albo na ripie. Mozliwe ze wlasnie przy jej kasowaniu poszlo cos nie tak. Nie wiadomo tez co sie dzialo z tym plikiem po stronie drukarni, moze otwierali go jakims programem ktorym nie powinni. Sa rozne drukarnie, roznie wyposazone w oprogramowanie i rozni pracownicy.

Przeroczystosc w pliku nie oznacza automatycznie bledu w druku, ale moze powodowac potencjalne problemy. Dlatego trzeba tego pilnowac.
pozdr.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 22 Czerwiec 2011, 17:07   

Ciekawy problem :-)

Eksperyment:

Pdf kolegi F to v.1.6. Nie jest to pdf-x. Experyment polega więc na spłaszczeniu przezroczystości. Efekt - biała obwódka wokół. Ale sam fakt spłaszczenia nie tłumaczy jej powstania.

Pdfa kolegi F zaimportowałem do Corela i wyeksportowałem do pdfa 1.6 (tak jak u kolegi F). Wizualnie efekt identyczny. Dalej to samo - spłaszczanie pdfa. Efekt - białej otoczki - brak. Bez znaczenia też jest to, czy lodobanan jest w Corelu w cmyku, czy w rgb.

Czym różnią się oba pdfy zatem (jeszcze przed spłaszczaniem?)

Zobaczcie okno dialogowe Acrobata Dukowanie > Podgląd wyjściowy - podczas otwarcia oryginału kolegi F. Na dole tego okna jest tekst "Przestrzeń kolorów mieszania przezroczystości: deviceRGB". Przyznaję, że wypuściłem przed chwilą kilkadziesiąt pdfów z X3 - i nie udało mi się sprawić, aby takie samo okno uzyskać.... Tekstu o tym nieszczęsnym "deviceRGB" nie ma w pdfie po spłaszczeniu. Nie ma też w pdfach wypuszczonych z Corela przeze mnie. Jeżeli połączę dwie strony w pdfie (jedna moja, druga to pdf kolegi F) to na mojej - nie ma, na jego - jest.

Co ma więc kolega F w swoich ustawieniach, że może wygenerować takiego pdfa?

Może w X4 jest to możliwe? Bo zakładam że, w tym właśnie problem. Nie w przezroczystościach, bitmapach itp., ale w samym pdfie. Sprawdziłem chyba wszystkie dostępne opcje w X3 - i nie znalazłem niczego, co się nazywa "przestrzeń mieszania przezroczystości".

W programach firmy na A przestrzeń mieszania przezroczystości ustawia się z menu: do wyboru: cmyk lub rgb. A w Corelu?

Pozbycie się tego jest dość kłopotliwe, opis tegoż pod tym linkiem:
http://www.adobe.com/desi..._transp_25.html

Pozdrawiam

okno_dialogowe.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 314 raz(y) 88.83 KB

Cysorz 

Wysłany: 22 Czerwiec 2011, 19:03   

wawel napisał/a:
Dlaczego?

Polecam import do Draw, ctrl+P, Wyciągi barwne -> Drukuj wyciągi barwne i już widać.
Generalnie chodzi o profile - wektor takowych nie ma, bitmapa jest rozbarwiana właśnie w oparciu o nie. Tak więc ten sam kolor będzie interpretowany w różny sposób.
Jak na "profesjonalistę" to trochę mnie zaskoczyło Twoje pytanie ;)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 22 Czerwiec 2011, 19:19   

Malutki napisał/a:
wektor takowych nie ma, bitmapa jest rozbarwiana właśnie w oparciu o nie

Oj, niedobrze. I bitmapa, i wektor - może mieć przypisany profil. Bez znaczenia. Jeżeli oba typy obiektów będą w przestrzeni RGB - to przy eksporcie do pdfa - oba będą konwertowane do cmyk w oparciu o profil. Powinny mieć ten sam kolor - o ile znajdą się jakieś wspólne.

Pozdrawiam

Cysorz 

Wysłany: 22 Czerwiec 2011, 20:14   

Podarujmy sobie RGB - do druku raczej nikt nie przygotowuje w tej "przestrzeni".
Co do profili przypisanych do wypełnienia wektorowego – nie wiedziałem o czymś takim, ale całe życie się człowiek uczy*...

* Więc z ciekawości - jak jakikolwiek profil może inaczej niż na 100%Y+100%M rozbarwić pełny czerwony - czerwony właśnie złożony z takich składowych? Wektor, nie bitmapę czy obiekt traktowany efektami specjalnymi! Czysty wektor po prostu...

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 22 Czerwiec 2011, 20:36   

Malutki napisał/a:
jak jakikolwiek profil może inaczej niż na 100%Y+100%M rozbarwić pełny czerwony

Inaczej jak 100%Y+100%M - pewnie żaden :-) , a przynajmniej nie znam...
Ale wektor 100C100M100Y100K - już tak...

Oczywiście, nie w Corelu (a przynajmniej w wersji, którą znam - X3).

Pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 22 Czerwiec 2011, 21:32   

Malutki napisał/a:

Polecam import do Draw, ctrl+P, Wyciągi barwne -> Drukuj wyciągi barwne i już widać.

A co tam widzisz? Bo ja widze ze po imporcie pliku pdf w Corelu program blednie interpretuje model kolorow i w jednym dokumencie mamy obiekty z paleta 8 bit i cmyk, wiec nic dziwnego ze w podgladzie wydruku moze wektor wygladac inaczej niz bitmapa.
Ogladalem rozbarwienia z tego pdef-a z Quarka i wszystkie szarosci zgadzaja sie co do punktu.
Malutki napisał/a:

Generalnie chodzi o profile - wektor takowych nie ma, bitmapa jest rozbarwiana właśnie w oparciu o nie. Tak więc ten sam kolor będzie interpretowany w różny sposób.

Hmm... czyli mam rozumiec ze jesli w bitmapie cmyk masz ustawiony kolor np. 20 C i 10 M to na wydruku spodziewasz sie niespodzianki bo profil cos tu zmieni?
Malutki napisał/a:

Jak na "profesjonalistę" to trochę mnie zaskoczyło Twoje pytanie ;)

Mnie nie zaskoczylo, natomiast zareagowalem bo takie sztywne trzymanie sie jakies ograniczajacej zasady jest nietrafione. Programy graficzne Corel, AI, Quark itd maja mechanizmy splaszczania przezroczystosci i np. przygotowujac plik pdf w standardzie ktory uniemozliwia uzycie przezroczystosci program sam zestawia zrastrowana przezroczystosc z wektorem. Gdyby bylo tak jak napisales wczesniej te mechanizmy nie mialy by racji bytu w takiej postaci, bo prace trzebaby bylo przygotowywac tak aby rastrowac cala strone, a nad nia ustawiac teksty, i wektor. Byloby to ograniczajace w projektowaniu, a przy wielostronicowych publikacjach trwaloby w nieskonczonosc.

Dwa slowa o profilach i ich wplywaniu na wektor jest tak jak napisal tegraf, profil moze wplynac na wektor jesli byl w rgb, ale moze rowniez wplynac na wektor jesli byl w cmyku zmieniajac wartosci koloru.

Profil moze nawet sie tak wmieszac ze 100 procent black na wektorze rozbije na 4 kolory, moze tez zmienic nafarbienie.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 23 Czerwiec 2011, 20:36   

joannaw.79 napisał/a:
Wyjścia są dwa: scalenie bitmapy z tłem i zamiana w bitmapę,

Ale przecież jak scalę bitmapę z przeźroczystością z tłem to już to jest jedna bitmapa, po co więc chcesz zamieniać jeszcze raz to wszystko na bitmapę?
Chyba że pisząc to, masz na myśli "zamianę w bitmapę całej strony projektu".

Cytat:
albo wypuszczenie .prn lub .ps i przez destylatora na ustawieniach PDF/X3.

Ktoś wcześniej też wspominał o tym presecie PDFa o nazwie: X3.

Mam zatem pytania dwa.
Czy tworząc plik PDF do druku z wybranym presetem "X3" uniknę takich problemów?

I drugie moje pytanie jest takie...
Czy nie lepiej zamiast pierniczyć się z tymi PDFami wszystkimi i, jak widać, narażać się na zagrożenia, nie lepiej jest wyeksportować całą stronę do TIFa i podesłać drukarzowi? Albo wyeksportować do TIFa i potem z tych wyeksportowanych TIFów zrobić pliki PDF?
Przecież jak na spłaszczonej MAPIE BITOWEJ jest wszystko w porządku z przeźroczystością to i tak na 100% wyjdzie w wydruku, bo już później nikt nie interpetuje dodatkowo tych wszystkich obiektów jakie chowa plik PDF tylko ma mapę bitową do naświetlania czy jak to tam mówicie. I skoro po zrobieniu mapy bitowej z całej jednej strony gdzie mam wycięte wiele produktów nie widać żadnych błędów, to jest dobrze! Poprawnie. Zatem, czy nie lepiej?

Aha! Eksportując plik dla drukarni wybrałem preset "Ustawienia drukarskie". Czy zatem ten preset nie pozwala na przeźroczystość? Musi pozwalać bo wielokrotnie dawałem drukarzowi pliki z tym presetem gdzie była w projekcie przeźroczystość i problemów nie było. A tym razem jakaś masakra! Weźcie pod uwagę i ten fakt w waszej odpowiedzi.

Cysorz 

Wysłany: 23 Czerwiec 2011, 22:34   

Szanowni Panowie!
Po co te dyskusje typu "czy noga prawa jest ważniejsza niż lewa?"
Jeżeli uważacie, że można kłaść przeźroczyste bitmapy nad wektorami to polecam przy następnej pracy wysłanej do druku właśnie tak zrobić jeżeli komuś nie szkoda kasy ;) Może się udać dwa, pięć, siedem razy, ale za którymś razem wartości kolorów tak będą się różniły, że będzie mina. I właśnie taką minę zaprezentował Zmień ten nick i avatar
W jaki sposób postscript interpretuje przeźroczyste bitmapy (tzn. sprowadza je do nieprzeźroczystej warstwy)? Po prostu robi z nich płaską bitmapę! Pomijam już to, że drobny tekst (np. 100% K) zostanie zamieniony na bitmapę - już jako składowa wielu kolorów, ale domyślnie będzie to 300 dpi, co nie zawsze wystarczy. Jeżeli jest to lekka, wąska czcionka to efekt będzie widoczny nawet gołym okiem.

Zmień ten nick i avatar napisał/a:
Mam zatem pytania dwa.
Czy tworząc plik PDF do druku z wybranym presetem "X3" uniknę takich problemów?
Nie. Czasami może się to udać, ale wpadka przy kolejnym razie jest pewna - im więcej kolorów składowych, tym ryzyko większe.

Zmień ten nick i avatar napisał/a:
I drugie moje pytanie jest takie...
Czy nie lepiej zamiast pierniczyć się z tymi PDFami wszystkimi i, jak widać, narażać się na zagrożenia, nie lepiej jest wyeksportować całą stronę do TIFa i podesłać drukarzowi? Albo wyeksportować do TIFa i potem z tych wyeksportowanych TIFów zrobić pliki PDF?
Można, ale pamiętaj, że nowoczesne, typowe maszyny drukarskie (przynajmniej teoretycznie) potrafią drukować z rozdzielczością 2400 dpi (4×600 dpi dla każdego koloru). Czyli teoretycznie wektory są drukowane z rozdzielczością 2400 dpi (lub 600 dpi w przypadku jednego koloru), bitmapy zaś 300 dpi (dla każdego koloru - o ile nikt specjalnie ne ustawia przy tworzeniu plików wynikowych np. 600 dpi). No i lepiej jest na pewno czarny tekst drukować jako czysty czarny a nie składowe z CMYKa.

Na KBA takich problemów pewnie nie będzie, ale już na Dominantach na pewno ;)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Czerwiec 2011, 07:20   

Malutki napisał/a:
Jeżeli uważacie, że można kłaść przeźroczyste bitmapy nad wektorami to polecam przy następnej pracy wysłanej do druku właśnie tak zrobić jeżeli komuś nie szkoda kasy

Diabeł, jak zwykle w szczegółach, kolego Malutki. Co innego położyć taką bitmapę na apli (jak w przykładzie F), co innego nad małym tekstem. Wszystko, co piszesz - to prawda, ale dyskusja zeszła na temat, czy scalać obiekty do bitmapy przed zrobieniem pdf, czy nie, nie zaś tego, czy można drobny tekst kłaść pod bitmapą. Można, ale lepiej tego unikać.

Ja bym nie kładł - właśnie z tych powodów o których piszesz. Ale też bym nie zamieniał na bitmapę całego rysunku przed wygenerowaniem pdfa. A to nie to samo.

Malutki napisał/a:
Może się udać dwa, pięć, siedem razy, ale za którymś razem wartości kolorów tak będą się różniły, że będzie mina

E tam. Mi się tak udawało przez 10 lat przy kilkunastu pdfach z Corel dziennie. To kwestia pewnej tzw. higieny pracy - pewnych rzeczy się nie robi, mimo że są teoretycznie możliwe. Jedną z nich jest właśnie drobny tekst pod obszarem przezroczystym.

Malutki napisał/a:
potrafią drukować z rozdzielczością 2400 dpi (4×600 dpi dla każdego koloru)

Tu się obawiam, że nastąpiło pewne "wymieszanie pojęć" :-)

Malutki napisał/a:
Na KBA takich problemów pewnie nie będzie, ale już na Dominantach na pewno ;)

Na KBA też bądą. Wszytko kwestia wieku tych KBA.

Pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 24 Czerwiec 2011, 09:21   

Malutki napisał/a:

W jaki sposób postscript interpretuje przeźroczyste bitmapy (tzn. sprowadza je do nieprzeźroczystej warstwy)? Po prostu robi z nich płaską bitmapę! Pomijam już to, że drobny tekst (np. 100% K) zostanie zamieniony na bitmapę - już jako składowa wielu kolorów, ale domyślnie będzie to 300 dpi, co nie zawsze wystarczy. Jeżeli jest to lekka, wąska czcionka to efekt będzie widoczny nawet gołym okiem.

Jako ciekawostke wrzucam ten plik. (nie byl generowany z Corela)
Podglad separacji z pliku ps, plik wygenerowany z opcjami splaszczania przezroczystosci.
W kolorowym proj. mamy zolte tlo, na tym czarny tekst z atrybutem overprint, nad tym zielona bitmapa z przezroczystoscia.
Po rozseparowaniu jak widac czarny jest tylko w jednym kanale, a zolty jest w calosci czyli overprint dziala. Dodatkowo krawedzie sa ostre bo sa odciete sciezka.
pozdr.

separacja.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 326 raz(y) 35.8 KB

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 24 Czerwiec 2011, 11:23   

To ja Was już nie rozumiem i nie wiem czego się trzymać.
Raz ktoś pisze, że preset PDFa o nazwie X-3 załatwia sprawę, a potem ktoś inny piszę że "i tak nie załatwia". Raz ktoś mówi, że to załatwi a zaraz przychodzi kolejny i mówi, że to owszem załatwi 10 razy ale za 11-stym zepsuje projekt. :cry:

Powiem tak: NIGDY NIE BYŁO PROBLEMÓW z przeźroczystością kiedy cały projekt wykonywało się tylko i wyłącznie w DRAWIE. Czyli wszelkie wycinanie obiektów odbywało się za pomocą krzywych. I nic się nie psuło, nic się nigdy nie rypało. W zasadzie nic też się (do momentu założenia tego tematu) nie rypało kiedy to wspomagałem się Photo-Paintem i jego różdżką do wycinania. Różdkżką, czyli automatycznie usuwało mi niechciany, wskazany przeze mnie kolor; a ja potem taki plik przenosiłem do DRAWA (przeciągnij i upuść z okna programu do okna programu). Aż tu nagle, tym razem się nie powiodło.

Więc powtarzam, przeźroczystość powstała w wyniku zabaw w DRAWIe jest spłaszczana prawidłowo. Natomiast tym razem na grafikach, które wyciąłem w Photo-Paincie i przeniosłem do DRAWA widniała biała kwadratowa otoczka (bo wcześniej nie miałem problemów a robiłem to dokładnie tak samo. Tylko tym razem się coś zepsuło w druku).

Co będę musiał zrobić następnym razem gdy będę chciał wyciąć kilka elementów i dać je do druku?
Nie no, z tego tematu musi jakiś morał wypłynąć, nie mogę tego "tak sobie" po prostu zostawić.

Skoro ktoś napisał, że lepiej nie scalać bo wtedy wektory lepiej sa odczytywane (a ja w swoich pracach skupiam się na bitmapach) to wychodzę z założenia, że będę TIFy scalone do druku posyłał od dzisiaj.

A wy nie siedźcie w bezruchu tylko przekazujcie te błędy do twórców programu. Takie bogate polskie forum na pewno ma dojścia do ich supportu.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 30 Czerwiec 2011, 13:24   

Uaktualniam temat. Sprawdziłem coś co byc może na to wpływa.
Więc tak...

Jeśli mamy otwarte dwa programy, DRAW i P-P i wycinamy tło w P-P i przeciągamy obrazek z okienka P-P do okienka DRAW to wtedy badając pipetą pusty (wycięty) obszar i porównując go do obszaru tła, dostaje się faktycznie inne wyniki. ALE! Ale nawet mimo tego nie było problemów przez 10x a za 11-stym się zrobił, bo po odbiorze z drukarni wyszły niechciane pola. Także nigdy nawet z taką metodą pracy nie było problemów. A teraz się pojawiły.

Natomaist jesli na zaimportowaną grafikę do DRAWa klikniemy button "edytuj mape bitową", otworzy się nam program P-P i w nim możemy usunąć tło, ale potem, co ważne, nie przenosimy do DRAWA, ale klikamy na specjalną ikonkę "ZAKOŃCZ". Pokazałem ją na załączonym screenie. I wtedy jak zbadamy pipetą to się wszystko będzie zgadzało. Program po kliknięciu w ten button jeszcze zapyta czy zapisać nam te grafikę w trybie CMYK i zastąpić oryginał (czy jakoś tak). I wtedy pipeta pokazuje te same wartości.

ALE TO I TAK NIE TŁUMACZY TEGO ŻE MI KTOŚ SPIERDZIELIŁ MÓJ PROJEKT! W PROGRAMIE NIE WIDZIAŁEM ŻADNEGO BIAŁEGO TŁA!

zd.jpg
BUTTON
Pobierz Plik ściągnięto 329 raz(y) 57.39 KB

ka-mis 
Praktyk
Praktyk

Wysłany: 30 Czerwiec 2011, 14:50   

Nikt Tobie nie spierdzielił projektu - PostScript ma od zawsze problemy z przeźroczystościami.

Trzeba tak przygotować projekt by ominąć problemy a nie zwalać na innych.

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 30 Czerwiec 2011, 15:24   

Projekt do naświetlarni już poszedł źle zrobiony. Naświetlarka naświetliła dokładnie to co w nim było. A maszyna offsetowa jak to maszyna: wydrukowała to, co było na płytach. Żadne cuda się tu nie podziały.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 30 Czerwiec 2011, 18:42   

Malutki napisał/a:
Zmień ten nick i avatar
zgadzam się bo głupio wygląda jak ktoś nowy wchodzi - ale to dygresja a teraz poważnie
Wiele zależy od ripa w drukarni, czyli od tego jak on interpretuje plik. Ja używam w drukarni tzw. wielkoformatowej CALDERY uznawanego za jeden z najlepszych ripów tzw. niededykowanych czyli obsługujących wiele urządzeń dzięki temu można wymusić sposób interpretacji przeźroczystości i/w wektorach(ów). A PHOTOGATE który został stworzony głównie z myślą o RGB i ploterach Epson ma z tym kłopoty zwłaszcza gdy pracuje w przestrzeni CMYK. Wtedy powstaje efekt jakby "nadpisu" koloru, czyli Tworzy kolor tam gdzie istnieje przezroczystość. W drukarniach offsetowych spotkałem sie z tym samym - 2 drukarnie ten sam plik z takim "zawirowaniem" kolorów wydrukowały na 2 różne sposoby. Cyba najlepszym rozwiązaniem jest wykonanie najpierw proofa

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 1 Lipiec 2011, 12:53   

Kamis i Joanna - dobrze, że wszedł tutaj Kula i napisał co napisał.
Skoro Postscript ma problemy jak ktoś napisał to jego wina a nie moja.
Bo ja tez mówiłem już nie raz w tym temacie, że robiłem tak samo wcześniej i problemów w druku nie było. I czemu moja wina skoro NIE WIDZĘ NA OCZY żadnego błędu? Moja wina by była gdybym widział lekki kolorek jaśniejszy przy wyciętych obiektach i to olał. Ale go nie było więc uznałem że wszystko jest okej.

A proof to co to jest? Próbny wydruk?
Nie chce mi się znowu tu rejestrować by zmieniać pseudonim, niech już tak zostanie...

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 1 Lipiec 2011, 13:05   

Fiutogłowy napisał/a:
A proof to co to jest? Próbny wydruk?
Nie chce mi się znowu tu rejestrować by zmieniać pseudonim, niech już tak zostanie...

tak to próbny wydruk, a na sprawdzenie czy nie ma kolorków jest taki sposób i robisz to tylko dla siebie nie dla drukarni
1. spłaszczasz wszystko do bitmapy CMYK-owej
2. przelatujesz wątpliwe miejsca pipetką jak nic nie wykaże jest ok

Zmień choć avatar

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 1 Lipiec 2011, 15:15   

Cytat:
Kamis i Joanna - dobrze, że wszedł tutaj Kula i napisał co napisał.
Skoro Postscript ma problemy jak ktoś napisał to jego wina a nie moja.

PostScript problemów żadnych nie ma, jak już to osoba go generująca może ich sobie narobić :-)

To w corelu trzeba zabezpieczyć mapę bitową zawierającą przezroczystość (jak i cienie zresztą ale cienie to inna kwestia), żeby się to ładnie nie rozsypało.

W załącznikach dwa pdfy (pomniejszone, bo za ciężkie się generowały): jeden bezpośrednio z corela, drugi z .prn. Wyraźnie widać, który ma obódkę.

Rysunek1.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 173 raz(y) 26.79 KB

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 1 Lipiec 2011, 15:26   

Co to znaczy, że drugi z *.prn?

Kula, to o tym sprawdzeniu pipetką to już wiem.
Pytanie jednak co zrobić w sytuacji gdy pipetka będzie faktycznie pokazywać inne wartości w tych polach? No i co potem? Co będzie trzeba zrobić? No a ten preset X-3 PDFa nie rozwiązuje problemów?

I jeszcze coś....

chezare napisał/a:
Jak byś sobie w podglądzie wydruku rozseparował kolory to byś te łaty zauważył.
Obrazek

Nie wiem co to ma wnieść. Jak sobie zrobiłem od nowa projekcik by to sprawdzić to po wciśnięciu tego przycisku tylko wszystko mi zniknęło. Kilka dodatkowych stron się zrobiło, jedna strona była różowa cała. Co ja niby miałem zobaczyć Chezarre?

Ale otworzyłem ten cały projekt wadliwy co był by to wypróbować w tym projekcie.
Przecież do od niego się zaczęło. No i co ciekawe podgląd nie działa.
Liczy i liczy, liczy i myśli.... jakaś ikonka lupy się obraca - do usranej śmierci.
No to wywaliłem wszystkie strony projektu i zostawiłem tylko jedną by na jednej sprawdzić. I tutaj za każdym razem gdy wciskam drukuj CTRL + P, wywala mi błąd. Program się zacina i trzeba zamknąć. 10 na 10 przypadków.

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 1 Lipiec 2011, 15:33   

Cytat:
Co to znaczy, że drugi z *.prn?

To znaczy że zrobiłam dokładnie to, co radziłam kilka postów wyżej: wydrukowałam plik postscriptowy prn na wirtualnej drukarce, a potem go wydestylowałam Distillerem.

chezare 

Wysłany: 1 Lipiec 2011, 15:39   

Kolego F. jeśli nie widziałeś tej łaty to możliwości są dwie, albo marnie widzisz, albo używałeś złego narzędzia i złych metod do oglądania. Można nie dostrzec jakichś drobnych niuansów w kolorach, ale łatę pozostawioną przez bitmapę, przy okazji powtórzę, bitmapa jest zawsze prostokątem, obojętnie czym i gdzie byś jej nie wycinał, zobaczyć się da. Dałeś drukarni zły materiał. Powtórzę też, że na chwilę przed rozpoczęciem drukowania każda grafika jest bitmapą, obojętnie w jakim formacie byś jej do drukarni nie wysłał.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 1 Lipiec 2011, 16:46   

Joanna - ale ja nie mam takich narzędzi do dyspozycji. Sam program chyba ma wsytarczać, nie?

Chezarre - A ja Ci powtórzę, że tego białego tła bitmapy NIE WIDAĆ w tym projekcie. Więc nie mówi mi że to ja słabo widzę. Złego narzędzia i złych metod do oglądania? A czego oglądania? Mówisz, że gdybym na to spojrzał inaczej to bym zobaczył? Wartości po sprawdzeniu pipetą są różne ale nic białego nie widać na tej bitmapie. I co stwierdzasz w takim wypadku?

Odpowiedz do tematu