Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
A jakich monitorów używacie?
Autor Wiadomość
joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 27 Czerwiec 2011, 09:12   A jakich monitorów używacie?

Ja mam tak: w domu pod stacjonarnym komputerem starego dobrego, ogromnego niczym telewizor CRT NEC MultiSync a w drukarni wypasionego Eizo ColorEdge. Zgadnijcie, który lepiej kolory odwzorowuje? Oba skalibrowane.

Może ja za stara jestem i do płaskich się nie przekonam :(

kamilg46 
Bywalec
kamilg46

Wysłany: 27 Czerwiec 2011, 13:47   Jakich monitorów używacie

Moim zdaniem dobre są monitory LCD 22 cale i wiecej. Takich używają w firmie graffo w Krakowie i jest całkiem ok

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 27 Czerwiec 2011, 14:14   

Z tymi kolorami to różnie bywa... w sensie np. jak ja projektuję strony, to muszę sprawdzać na kilku LCD, bo czasem dostaję telefon/e-mail, ale rozumiem, że w CMYKu to inna bajka jest (a raczej koszmar ; )

Kiedyś miałem NEC-a Multisynca CRT, fajna maszyna, do ostatniej chwili czekałem ze zmianą na LCD.
Jak rok temu kupowałem, to nie stać mnie było na IPS-a i kupiłem taki pseudo IPS (że e-IPS czy jakoś tak, taki zbiedzony IPS : ), czyli Dell 2209WA. Fajna rzecz, po przesiadce z 19-calowej 4:3 TN-ki Yiamy to jak niebo, a ziemia. No i mój ulubiony aspekt 16:10, plamka coś blisko 0,280, także jest git.

Teraz hitem marketingowym są LEDowce, które podobno jednak słabiutkie są z kolorami, bo to przeważnie zwykłe TNy są, czyli lipa... IPS na LED już lepiej, ale i tak rzadko kiedy potrzeba aż takiej jasności...

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 27 Czerwiec 2011, 16:14   

Sponsi
To mamy taki sam monitor i podobnie jak Ty jestem z niego zadowolony .

dihe 
Praktyk

Wysłany: 3 Lipiec 2011, 22:17   

Przez pięć lat używałem Eizo kilku wariantach, a teraz jadę na dellowskiej matrycy w notebooku i z pamięci kolory ustawiam, chyba to rutyna kolorystyczna. Muszę się zaopatrzyć w nowe eizo.

Dodam tylko że matryca w dell-u e6500 jest całkiem niezła i na 90% mocy daje całkiem dobre odwzorowanie.

koncentrat 
Początkujący

Wysłany: 7 Lipiec 2011, 19:27   

a ja generalnie mam to w D
przy bzdurnych projektach: ulotki, foldery, gazetki... i cała reszta - robię na pamięć.
Jak można!!! A można, po pierwsze rutyna i wiedza kto to będzie drukował i na czym,
po drugie klient dostaje do akceptacji w 95% PDFa internetem, a nie proofa - na swoim monitorze i tak niewiele zobaczy, potem drukuje to na plujce i niesie szefowi... :)
W domu mam NECa za 1400 zł (nawet skalibrowany) i jak słońce mi w twarz nie świeci to jest dobrze :)
Osobiście znam tylko jednego fotografa, który ma strasznie profesjonalne monitory, doskonale szare ściany i idealne oświetlenie (potrafi o tym gadać z dobrą godzinę, co jak, dlaczego i jak długo biegał z kolorymetrem szukając odpowiedniej wykładziny) i co?
Płacze, że w drukarni i tak zrobili nie to co chciał... a klient i tak nie widział różnicy! :)

rgb 
Doradca

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 23 Listopad 2011, 12:32   

NEC Monitor MultiSync LCD EA241WM 24'' wide - używa ktoś?
co myślicie o acer v243hl ?

Odpowiedz do tematu