Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
30 000
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 30 Czerwiec 2011, 11:19   30 000

Dlaczego jak chcę wyeksportować jedna stronę projektu do TIFa to zawsze musze wpisywać ręcznie wartości poprawne, bo ustawia się jedna z wartości rozmiaru na 30 tysięcy?!
-sprawdź załącznik-

I dlaczego jak eksportuje do TIFa CMYKowego to kolory po eksporcie są inne niż te które były w projekcie? Projekt oczywiście bazuje na kolorach CMYK. Jak eksportuje do RGB to wtedy kolory się zgadzają z tymi jakie widzę w projekcie.

CZY TO JAKIEŚ BŁĘDY PROGRAMU?

30 000.png
Pobierz Plik ściągnięto 312 raz(y) 22.65 KB

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 30 Czerwiec 2011, 11:29   

ad.1

odznacz "zachowaj rozmiar oryginalny"

ad.2

odznacz "zastosuj profil icc"

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 30 Czerwiec 2011, 13:16   

miszcz301 napisał/a:
ad.1

odznacz "zachowaj rozmiar oryginalny"

ad.2

odznacz "zastosuj profil icc"

Myślisz?

A ten profil ICC zaptaszkowany na to wpływa?

... a skoro nie, to odnosiwszy się od odfajkowania "zachowuj rozmiar oryginalny" mam pytanie. Kto programowi każe sądzić, ze rzekomy rozmair oryginalny ma TRZYDZIEŚCI TYSIĘCY?! Zawsze TAKA OTO liczba tam się pojawia, nie inna.

miszcz301 
Profesjonalista

Wysłany: 30 Czerwiec 2011, 13:27   

co do profilu, myślę że wpływa, u mnie właśnie to pomogło kiedyś

odnośnie rozmiaru to odznaczenie tego jak wyżej napisałem też pomoże, ale nie potrafię wytłumaczyć skąd bierze się te 30k

(nie zawsze pojawia się tam 30 k)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 1 Lipiec 2011, 11:27   

Na X5 jest dokładnie to samo. Sprawdziłem teraz. Coś wariuje.
I dodam, że to jest jakieś pojebane. Muszę wymiary milimetrów wpisywać RĘCZNIE.

Mam projekt w X5. CTRL + E (eksportuję). Wybieram format TIF z kompresją LZW.
I pojawiają mi się poprawne wartości w milimetrach w rozdzielczości 300 DPI.
Natomiast kiedy wpiszę tam 96 DPI, wartość milimetrów się zwiększa! Jakim prawem? Jakim prawem Corel zmienia mi wymiary kartki do druku skoro ja jedynie zmieniam wartości DPI?! To jak on może mi WYMIARY zmieniać?!

Przykład podaję w filmie, zobaczcie co za idiotyzm Corelowski.

:arrow: http://www.multiupload.com/4LRNI9ACUI

PS
Po wpisaniu wartości ręcznie, eksport kolejnej strony ma już prawidłowe wartości wymiarów co do zdefiniowanej uprzednio nowej wartości DPI.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 1 Lipiec 2011, 12:58   

Nie widzę błędu.

Bitmapa o szer. 3000 pixeli w rozdzielczości 300 dpi będzie miała: 3000/300=10 cali (ok. 25 cm).

Bitmapa o szer. 3000 pixeli w rozdzielczości 96 dpi będzie miała: 3000/96=31,35 cala (ok. 78 cm).

Gdzie tu błąd? Może w tym, że nie wiesz co to rozdzielczość.

P.S. Za to "p...ane" dostałbyś chińskie ostrzeżenie.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 1 Lipiec 2011, 13:43   

Bunch, przestań kląć bo... jak zaczniemy to nie skończymy :-> a co do tego jak Corel traktuje dpi to tegraf ma racje, i żeby było śmieszniej program ten robi to poprawnie. Adobe pokaże Ci wymiary niby takie jak chcesz, a w drukarni plik jest większy/ mniejszy w rozmiarze centymetrowym i dlatego wysyłając do drukarni wielkoformatowych wpisuje się wymiar w nazwę pliku.

chezare 

Wysłany: 1 Lipiec 2011, 15:02   

Ludzie zacznijcie myśleć. Zmieniają się kolory? A jak się mają nie zmieniać kiedy przeglądarka grafiki nie obsługuje zarządzania kolorami, a w Corelu zarządzanie kolorami masz włączone? Zmieniają się rozmiary strony w zależności od rozdzielczości? Co w tym nienormalnego? Bunch myślałem, że już to zrozumiałeś? Macie koledzy internet, poczytajcie o rozdzielczości, przeczytajcie co na temat zarządzania kolorami w Corelu napisał Tegraf, włożył w to sporo pracy. Jak czegoś nie zrozumiecie, to wtedy pytajcie. Tak to robicie tylko obciach i śmiech na sali. I za nim, któryś mnie zwyzywa niech się przez chwilę zastanowi czy nie mam racji :-)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 11 Lipiec 2011, 19:39   

Cytat:
Zmieniają się rozmiary strony w zależności od rozdzielczości? Co w tym nienormalnego? Bunch myślałem, że już to zrozumiałeś?

To, że mówiłeś, że wartość pikseli na ekranie nie ma znaczenia (DPI), bo ważne jest czy wymiary w milimetrach (rozmiar strony) się zgadzają. A w tym przypadku się nie zgadzają milimetry.
Pamiętasz? Tak mi mówiłeś. I z tego co mi powiedziałeś wynikało to, że ruszając wartością DPI - nie zmienia się wartości milimetrów (wymiarów strony).

I tak faktycznie jest. Na dowód filmik z Photo-Painta (jedyne 100 kb):
http://www.multiupload.com/II6E0RLXWZ

Miszcz napisał/a:
odnośnie rozmiaru to odznaczenie tego jak wyżej napisałem też pomoże, ale nie potrafię wytłumaczyć skąd bierze się te 30k

Kolega Mistrz też przecież nie wie skąd to się bierze to 30 tysięcy, nie tylko ja.

Cytat:
Bitmapa o szer. 3000 pixeli w rozdzielczości 300 dpi będzie miała: 3000/300=10 cali (ok. 25 cm).

Tegraf, nie 3000 tylko 30 000. Mi tam się pojawia wartość 30 tysięcy a nie trzech tysięcy. Poza tym ja chcę A4 format, a nie że zmienię wartość DPI - bo się pojawiła tam z kosmosu - i się mi wymiary strony podane w milimetrach zmieniają.

Co do mojego projektu...
To mam 297 milimetrów w rozdzielczości 300 DPI do wyeksportowania, co daje mi na moim monitorze ilość pixeli równą: 3 512 pixeli. A nie trzydzieści tysięcy, które sobie Corel ustawia.

No to co teraz się dzieje? Bo teraz nie są takie same. Zmieniam szczegółowość wydruku (wartości DPI) to zmniejsza mi się wymiar strony. A on ma zostać nienaruszony przecież.

miszcz301 
Profesjonalista

Wysłany: 12 Lipiec 2011, 06:26   

Bunch napisał/a:

Miszcz napisał/a:

Kolega Mistrz też przecież nie wie skąd to się bierze to 30 tysięcy, nie tylko ja.

ja nie wiem skąd się wytwarza te 30k pikseli, ale mnie to nie przeszkadza, wiem jak zrobić żeby to nie występowało

Bunch napisał/a:

Zmieniam szczegółowość wydruku (wartości DPI) to zmniejsza mi się wymiar strony. A on ma zostać nienaruszony przecież.

zobacz (to samo co Tegraf napisał wyżej):
-twoja strona a4: 3512 pikseli / 300 dpi = 11,07 cala * 2,54 = 29,7 cm (a4)

-jeśli zmienisz dajmy na to na a5 : 21cm (8,27 cali), czyli 3512 / 8,27 cali = 424 DPI

rozmiar strony większy, DPI mniejsze
rozmiar strony mniejszy, DPI większe,

proste jak nie powiem co.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 12 Lipiec 2011, 19:13   

Cytat:

ja nie wiem skąd się wytwarza te 30k pikseli, ale mnie to nie przeszkadza, wiem jak zrobić żeby to nie występowało

Ale wszyscy inni mówią mi, że tak ma być. Że tak jest poprawnie. Że cokolwiek nie zrobię mam mieć TRZYDZIEŚCI TYSIĘCY pixeli szerokości.

Cytat:

zobacz (to samo co Tegraf napisał wyżej):
-twoja strona a4: 3512 pikseli / 300 dpi = 11,07 cala * 2,54 = 29,7 cm (a4)

-jeśli zmienisz dajmy na to na a5 : 21cm (8,27 cali), czyli 3512 / 8,27 cali = 424 DPI

rozmiar strony większy, DPI mniejsze
rozmiar strony mniejszy, DPI większe,

proste jak nie powiem co.

No ale jak że zmieniają?
To dlaczego się nie zmieniają kiedy zmieniam właśnie te wartości.
Na dowód wstawiam film, ponownie, tym razem na YouTube aby każdemu było łatwiej go obejrzeć:

:arrow: http://www.youtube.com/watch?v=6KQg3lCQNbI

Kiedyś Chezarre mi mówił na przykładzie pracy z Photo-Paintem właśnie, że nie ważne jaka tam jest rozdzielczość, ważne aby była poprawna wartość milimetrów w wymiarach. Wtedy zachowujemy pożądany format strony. Jej proporcje, stosunek boków - będą takie same, a wartością DPI informujemy drukarkę jak szczegółowy będzie nasz obrazek. Nawet na filmie widać, że ruszam tam wartościami DPI a milimetry stoją w miejscu. Zmniejszam jakość wydruku zachowując jednocześnie wymiary kartki jaka zostanie wydrukowana.

miszcz301 
Profesjonalista

Wysłany: 13 Lipiec 2011, 06:32   

Bunch napisał/a:

No ale jak że zmieniają?

poprostu to jest taka zależność

na Twoim filmiku wymiar się nie zmienia ponieważ masz zaznaczoną opcję "zachowaj rozmiar oryginalny" chodź tego na filmie nie widać

więc

jeśli masz brak opcji "zachowaj rozmiar ori" to występuje taka zależność jak wyżej

a jeśli masz tę opcję zaznaczoną to zmieniasz jakość jak mówisz, a rozmiar pozostanie taki jak na początku (uwzględniając wymiar i DPI podane na początku projektowania)

takie moje zdanie,

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 13 Lipiec 2011, 17:36   

Cytat:
na Twoim filmiku wymiar się nie zmienia ponieważ masz zaznaczoną opcję "zachowaj rozmiar oryginalny" chodź tego na filmie nie widać

No to dlaczego skoro nie mam zaznaczonej tej opcji to program pokazuje wyniki tak jakbym ją miał włączoną? Jeśli wierzyć temu co piszesz.
No i co dalej z Tego wynika? Że jak sobie będę miał zaznaczoną tę opcję wszędzie i zawsze "zachowaj rozmiar oryginalny", to mi się rozmiar nie będzie zmieniał?

Cytat:
jeśli masz brak opcji "zachowaj rozmiar oryginalny" to występuje taka zależność jak wyżej

Czyli jak jest taka opcja to się milimetry nie zmieniają po zmianie wartości DPI jak piszesz.
A jak jej nie zaznaczymy (bo taka opcja zawsze jest) to się nam zmienia wartość w milimetrach. Tak wynika z tego co piszesz.

Ale przecież reszta mówi co innego?

Odpowiedźcie mi na pytanie:
Może być przecież jednakowa kartka papieru wydrukowana w jakości 300 DPI, 600 DPI jak i 72 DPI?

Jednakowa kartka papieru. A Wy chcecie mi powiedzieć, że jak zmienię wartość DPI pracując na formacie A4 to wyjdzie mi chyba naklejka na całą długość pociągu - trzydzieści tysięcy pixeli.

Cytat:
Zmieniają się rozmiary strony w zależności od rozdzielczości? Co w tym nienormalnego?

To, że po zmianie rozdzielczości DPI powinny się zmieniać jedynie pixele w widzianej przez nas stronie, a nie wartości szerokość i wysokość strony podana w np. milimetrach. Sam tak pisałeś.

miszcz301 
Profesjonalista

Wysłany: 14 Lipiec 2011, 06:39   

Bunch napisał/a:
Może być przecież jednakowa kartka papieru wydrukowana w jakości 300 DPI, 600 DPI jak i 72 DPI?

może być , ale każda będzie miała inną rozdzielczość

zmieniając DPI będą zmieniać się wymiary i ch**.

przyjmij że tak jest i nie da się inaczej.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 14 Lipiec 2011, 14:58   

miszcz301 napisał/a:
Bunch napisał/a:

może być , ale każda będzie miała inną rozdzielczość

zmieniając DPI będą zmieniać się wymiary i ch**.

przyjmij że tak jest i nie da się inaczej.

No to ja wiem, że rozdzielczość (w PIXELACH) będzie miała inną, ale wymiary strony (długości boków) w MILIMETRACH jak mogą być inne?

Wgrałem film z przykładem przecież. No co jest?

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 14 Lipiec 2011, 15:04   

Cytat:
No to ja wiem, że rozdzielczość (w PIXELACH) będzie miała inną, ale wymiary strony (długości boków) w MILIMETRACH jak mogą być inne?

Raczej dziwne by było gdyby zostały takie same.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 14 Lipiec 2011, 19:06   

A nie widzisz, że zostają właśnie takie same?
Nadal nie wiem też skąd się pojawia magiczna liczba 30 000

miszcz301 
Profesjonalista

Wysłany: 15 Lipiec 2011, 06:44   

Bunch napisał/a:

https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/14854/~/rozmiar-zdj%E4%99cia-i-wydruku-a-rozdzielczo%E5%9B%E4%87

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 23 Lipiec 2011, 23:54   

O ile się nie mylę, widniał tu jeszcze obrazkowy post Chezarre. Teraz go nie ma. Co się z nim stało? Chciałbym przeczytać.

I przecież może przyjść jakiś klient do fotografa czy kogokolwiek innego i powiedzieć:

"Panie, ja chcę aby mi Pan wydrukował kartę A4 w 300 DPI. A drugą kartę, też A4, chcę by mi Pan wydrukował w 72 DPI".

I co? Słuchając Was, fotograf odda klientowi jedną kartę w wymiarach faktycznie A4 a drugą w zgoła innych wymiarach? Bo przecież wymiary milimetrów się zmienią, więc tym samym rozmiar strony. Tak z tego wynika.

I jeszcze jedno... Czy w ogóle oglądacie filmy jakie są tu wrzucane?
Bo jestem pewien, że nie. Tylko mechanicznie piszecie posty.
Wrzuciłem już tutaj dowód na to, że wymiary strony (podane w milimetrach) się nie zmieniają przy zmianie rozdzielczości. Jeszcze raz?
No to proszę....

Chezarre napisał/a:
Zmieniają się rozmiary strony w zależności od rozdzielczości? Co w tym nienormalnego?

A to w tym nienormalnego, że się nie zmieniają. Zobacz to na własne oczy:
http://www.youtube.com/watch?v=tVeroxJq4wU

Że nie wspomnę już o trzydziestu tysiącach, które pojawiają się nie wiadomo skąd.

chezare 

Wysłany: 24 Lipiec 2011, 07:58   

Bunch, nie wiem jak inni, ja Twoje filmy oglądam. Jeśli chodzi o mój post to sam go uśmierciłem bo żeby wyjaśnić Ci o co chodzi z rozdzielczością i drukowaniem użyłem pewnych zabiegów, które choć logiczne nie dałyby się prawdopodobnie przeprowadzić w praktyce, na co zwrócił mi uwagę kolega Kula za co mu przy okazji jeszcze raz dziękuję.
Bunch, jak pójdziesz do fotolabu i każesz człowiekowi wydrukować obrazek w rozdzielczości 72 dpi to cię wyrzuci z lokalu. Wyrzuci Cię bo te bądź co bądź skomplikowane maszyny starają się drukować jak najładniej, tak samo zresztą jak domowe czy biurowe drukarki.
Musisz zrozumieć, że obrazek to jedno (ma jakieś rozmiary, paletę kolorów i rozdzielczość), a maszyna i jej oprogramowanie to drugie. Kula już pisał, że niektóre drukarki potrafią ze znaczka pocztowego dzięki sprytnemu oprogramowaniu wydrukować baner, który ma parę metrów w całkiem przyzwoitej jakości. Jeśli przygotujesz grafikę, trzymajmy się tego A4 w rozdzielczości 72 dpi (będzie wyglądała marnie) i pójdziesz z nią do fotolabu, to tam ją wydrukują i będziesz miał A4 (choć nie koniecznie dokładnie 210x297) tyle tylko że wydrukowane w rozdzielczości którą dysponuje maszyna, a to już nie będzie 72 dpi, tylko sporo więcej. Mało tego, oprogramowanie tej maszyny sprawi, że z Twojego marnego obrazka wyjdzie trochę lepszy. Dokładnie tak samo możesz zrobić wysyłając taki obrazek do drukarni offsetowej. Też go wydrukują choć mogą zadzwonić i powiedzieć, Panie Bunch ten pana obrazek jest marnej jakości. Praktycznie każda domowa czy biurowa drukarka pozwala w jakimś tam zakresie regulować rozdzielczość, jakość drukowania, ale nie pozwala robić tego tak płynnie jak program graficzny. Żeby posłużyć się przykładem. Moja HP 2100 (czarno-biały, zabytkowy laser) może tak:

72 ani 96 dpi na tej liście nie ma. A4 w 72 dpi wydrukuje jako A4 ale z jedną z tych swoich rozdzielczości, po prostu przeliczy je na tą swoją.
Przyznam się, że czym dłużej próbuję Ci wytłumaczyć jak to jest z tą rozdzielczością tym wydaje mi się, że sam jestem coraz głupszy. Myślę, że problem leży w tym, że to samo pojęcie w różnych kontekstach co innego znaczy. Obrazek ma w programie graficznym jakąś zadeklarowaną rozdzielczość, na ekranie wyświetlany jest z zupełnie inną (taką jaką ma monitor) co innego jest przy drukowaniu, itd. W programie graficznym to zbiór punktów z których każdy posiada opis koloru i to wszystko, a jakie informacje zapisywane są w pliku? Jakie informacje można przeczytać z jpg, tif czy innego formatu? Czy tam jest zapisana wartość rozdzielczości i na tej podstawie obliczane wymiary, czy wręcz odwrotnie? Na razie nie wiem.
Aha, na niedzielny poranek to ja wolę taką gitarkę muzyczka

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 24 Lipiec 2011, 23:28   

No dobrze Chezarre. Rozpisałeś się jak widzę.
A mogę Cię prosić o komentarz do zamieszczonego przeze mnie filmiku w poprzednim poście?
Nawet na czerwono wyszczególniłem wymiary strony w milimetrach jakie zostają zachowane przy zmienianej rozdzielczości DPI.

Plus tok myślenia:

Robiłem plakat do wydruku w formacie A4 (300 DPI). Więc miałem olbrzymie pole robocze. Komp przypuśćmy że nie wyrabiał. Ale klient powiedział mi: Panie, mi takie duże to nie trzeba bo ja to na domowej drukowałem i gorsze grafiki i było okej. To mi wystarczy.
I wtedy ja ja chciałem zmniejszyć sobie o połowę obszar roboczy, by nie tworzyć takich olbrzymich grafik i nie męczyć kompa. Więc wchodzę i zmniejszam rozdzielczość, zamieniająć liczbę 300 DPI na liczbę 150 DPI. No to rozdzielczość, obszar roboczy mi się zmniejszyły w programie. Dobrze, o to chodziło. Tylko teraz muszę się upewnić czy rozmiar stron, proporcje boków, pozostały równe. Wchodzę w odpowiednie menu, patrzę - widzę wciąż liczbę milimetrów równą formatowi A4. Więc jest dobrze. Po zmniejszeniu, proporcje są zachowane.

I to też obrazuje mój filmik z poprzedniego postu, więc mi tu nie piszcie...

chezare 

Wysłany: 25 Lipiec 2011, 00:53   

Bunch, ja ten film naprawdę oglądałem. Przestań z tymi olbrzymimi polami roboczymi, bo jak ja mam nazwać swoje jak robię obrazek, który ma 10x5 m? A4 to może być dyplom, ulotka, fotka na biurko ale jak na plakat to trochę jakby mało :-)
Zadeklarowałeś sobie dokument A4 w 300 dpi, co zrobił program?
21 cm = 8.27". Ponieważ ma być 300 punktów na cal, to obliczył że w poziomie ma być 8.27*300 czyli 2480 punktów. To samo zrobił dla drugiego wymiaru i wyszło mu 3508 punktów.
Ani A4 nie jest wielkim obszarem, lotnisko jest, ani 300 dpi nie jest jakąś wielką rozdzielczością. Zauważ, że domowe drukarki mają często po parę tysięcy dpi. Co z tego że kropla atramentu jest większa, teoretycznie mogą drukować z rozdzielczością np. 4000 dpi.
Teraz zmieniasz rozdzielczość na np. 72 dpi czyli w przybliżeniu 4 razy mniejszą. Co robi program? Po pierwsze zakłada, że wymiary twojego dokumentu mają zostać takie same, bo nic tam nie zmieniałeś, po drugie bierze po 4x4 punkty i robi z nich jeden większy. Stara się przy tym żeby na twoim obrazku, który teraz ma tylko 600x840 punktów dalej było coś widać.
Twój obrazek po tej operacji ma dalej wymiary zbliżone do A4, (zbliżone bo zaokrąglanie wartości przy przeliczaniu powoduje, że nie ma on dokładnie 210x297 mm) i jest o wiele mniej gęsty czytaj dokładny bo składa się z mniejszej ilości elementów (punktów). W pliku zapisują się informacje o formacie obrazka i o kolorze każdego punktu.
Dzięki tym informacjom drukarka potrafi wydrukować obrazek we właściwych wymiarach ale nie robi tego w rozdzielczości, którą sobie ustaliłeś, tylko w takiej jaką jej konstruktorzy wymyślili przy jej budowaniu. Co robi drukarka, a właściwie jej sterownik? Ano musi znowu przeliczyć twój obrazek żeby wyszedł jej właściwy wymiar. Podzieli te twoje duże punkty na mniejsze kawałki, bo umie drukować mniejsze :-)
Wynika z tego, że aby osiągnąć najlepszą jakość powinieneś projektować obrazek w rozdzielczości sprzętu, na którym będzie drukowany. Jest to jednak w przypadku np. domowych drukarek bez sensu bo tej zmiany jakości nie będzie widać za to pliki zrobią się naprawdę duże. Tak samo bez sensu jest projektowanie banera, który ma kilka metrów z tak wysoką rozdzielczością bo nikt z 20 m tych dużych punktów nie będzie widział, a obrazek albo będzie ważył tyle co Pałac Kultury albo się w ogóle nie da utworzyć.
W twoim konkretnym przypadku te 150 dpi jeśli ta grafika jest jakaś skomplikowana i ma drobne elementy, to jest za mało. No i jest jeszcze coś takiego jak możliwości człowieka. Co z tego że w jednym calu drukarka zrobi 4000 kolorowych punktów jak i tak tego nie zobaczysz? To tak jak z muzyką. Po co szatkować piosenkę na miliony kawałeczków jak i tak człowiek słyszy np. co 10 i do tego tylko w jakimś ograniczonym paśmie częstotliwości?

kula69 

Wysłany: 25 Lipiec 2011, 07:15   

Bunch napisał/a:
"Panie, ja chcę aby mi Pan wydrukował kartę A4 w 300 DPI. A drugą kartę, też A4, chcę by mi Pan wydrukował w 72 DPI".

I co? Słuchając Was, fotograf odda klientowi jedną kartę w wymiarach faktycznie A4 a drugą w zgoła innych wymiarach? Bo przecież wymiary milimetrów się zmienią, więc tym samym rozmiar strony. Tak z tego wynika.

1. Fotograf nic nie wydrukuje bo fotograf bo... on robi zdjęcia
2. Laborant (czasami jest fotografem) czyli osobnik obsługujący urządzenia LAB też Ci nie wydrukuje w rozdzielczości 72 DPI bo... nie ma takiej rozdzielczości w labach
3. Postaraj się zrozumieć na spokojnie rozdzielczość obrazka i rozdzielczość druku to 2 różne sprawy
Możesz wierzyć lub nie ale czasami drukuje obrazek o rozdzielczości 2 DPI z rozdzielczością 360x360 lub nawet 520x720 DPI a bywa odwrotnie gdy ktoś podeśle duży plik
Co do zmian rozmiaru :
300/72=5 - tu uzyskasz te same wymiary gdyż wynik jest liczbą całkowitą
300/96=3,75 - nie może dać rozmiaru równego tylko zbliżony

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 1 Sierpień 2011, 05:52   

Pierwsza sprawa:

Chodzi Ci o to, że że to całe "de-pe-i" to taka wartość, która mówi nam ile punktów ma się zmieścić w jednym calu. Tak? I bardziej szczegółowy obrazek jest jak ma tych punktów więcej. A mówiąc "więcej punktów" rozumiem tym samym więcej tego "de-pe-i", no bo 'dot per inch' - czyli "*ileś* punktów na cal". I jeżeli mamy 300 punktów w jednym calu, a cal ma 2,5 centymetra, a my mamy tych centymetrów (bo liczę format A4) 30x21 to bierzemy jeden bok, np 30 centymetrów i dzielimy go na cale. Czyli 30 cm dzielimy przez 2,5 cali, to daje nam 4,72440945 cali. Dajmy na to, że zaokrąglimy to do 5 cali. I teraz te 5 cali mnożymy przez 300 punktów i dostajemy rozdzielczość 1500 pixeli na ileś tam. Czyli wychodzi na to, że format A4 w 300 dpi liczy sobie 1500 pixeli jednego boku na ileś tam (nie liczyłem) i że ma ten formaty wymiary rzędu 30x21. A jak zmniejszymy z 300 DPI do np 150 DPI to to zrobimy tak, że będzie to 150 punktów na cal. Cali mamy jak pamietamy - 5. I teraz tę piątkę mnożymy przez 150 i wychodzi nam 750 pixeli. A ile centymetrów nam zostało?
Tyle samo przecież, czyli wymiary zostały. Piksele się zmieniają, wymiar papieru nie.

Jak napisałem jakieś idiotyzmy (a w sumie to bardzo prawdopodobne teraz) to wybaczcie. Jest 7:00 rano a ja jeszcze nie spałem i nie kontaktuję.

Druga sprawa:

Zaraz, a co jeżeli ktoś każe mi zrobić np. plakat formatu A4 w lepszej jakości i zażyczy sobie bym go zrobił w 600 DPI? To ja wpiszę te wartości 600 DPI do formatu A4 i wyjdzie mi jeszcze większy, olbrzymi obszar roboczy. Zrobię na nim plakat i potem jak będę do druku układał to co? - będę musiał zmniejszać plakat cały bo nie wejdzie na arkusz A3 dlatego bo mi wymiary milimetrów program zwiększy na 600 DPI a nie zachowa.
No?

Poza tym, skoro oglądasz te filmy Chezarre to może w końcu pokusisz się o jakiś komentarz odnośnie nich? Bo to olewasz, a masz tam pokazane czarno na białym.

W dalszym ciągu oczywiśćie nikt nie wie też skąd się bierze liczba 30 000 przy eksporcie.

kula69 

Wysłany: 1 Sierpień 2011, 07:00   

Bunch, może to głupie ale podejrzewa ż ktoś kiedyś zrobił przeskalowaną grafike i CD zapamiętał te ustawienie. Zrób prawidłową a potem zapisz ustawienia domyślne programu

Odpowiedz do tematu