Rozdzielnie...Kropki |
Autor |
Wiadomość |
kmacnar
Początkujący
|
Wysłany: 22 Maj 2007, 14:43 Rozdzielnie...Kropki
|
|
|
Witam. Jest to mój pierwszy post, jeśli jest w złym dziale przepraszam. Interesuje mnie efekt rozgrupowania rastrowanego zdjęcia....Potrzebuje to aby naświetlić w 100% czerń każdy kolor z osobna...Dziękuje za pomoc, jeśli coś w tym poście będzie nie jasne proszę o powiadomienie...Z góry dziękuje.... |
|
|
|
|
kreart
Fachowiec
Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 261 Skąd: zza ekranka
|
Wysłany: 22 Maj 2007, 15:04
|
|
|
trzy metody
1. zapis do eps z załączonym DCS
2. ręczne odznaczenie pozostałych kolorów na warstwach ( w photoshopie to opcja wykonaj rozbarwienie ekranowe dostępna z menu kanałów
3. wypuszczenie zdjęcia na postscript (może być pdf) z załączoną opcją rozbarwienia na poszczególne kolory - uzyskujesz cztery strony z każdym kolorem w skali szarości osobno i importujesz je do pracy jeśli chodzi o dalszą obróbkę |
|
|
|
|
kmacnar
Początkujący
|
Wysłany: 25 Maj 2007, 14:56
|
|
|
A można bardziej szczegółowo posiadam wersje Corela X3 13.0.0.575. I nie ukrywam że jestem początkująca w tym co robie wcześniej parowałam na wersji 9 i 12 ale też było dla mnie magia niektóre rzeczy... |
|
|
|
|
kreart
Fachowiec
Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 261 Skąd: zza ekranka
|
Wysłany: 28 Maj 2007, 10:28
|
|
|
Chcemy uzyskać cztery osobne zdjęcia obrazujące rozbawienie CMYK = to co uzyskujemy przy naświetlaniu klisz czy blach, z tym, że potrzebujemy je dalej obrobić. Tak zrozumiałem to co napisałaś.
Ponieważ nie zrozumiałaś co napisałem postaram się łopatologicznie pomimo, że dla "niewprawionego" dość ciężko to wytłumaczyć. Musiałabyś przyswoić sobie trochę wiedzy dotyczącej nazewnictwa używanego przy składzie.
No to spróbujmy. Najprostsza z możliwych metod:
1. Załóżmy, że wszystko jest robione w corelu - więc do tego robię ten opis.
2. Upewniamy się, że zdjęcie jest w CMYK - jeśli nie, zamieniamy je na ten format. (Bitmaps->Mode->CMYK
3. umieszczamy zdjęcie dokładnie po środku strony (klawisz P) oraz pilnujemy aby nie wystawało poza jej obręb - jeśli tak się dzieje powiększamy stronę do rozmiaru zdjęcia - jeśli zdjęcie jest mniejsze niż strona ustawiamy jej wymiary tak aby pasowały idealnie do zdjęcia - to bardzo ważne aby móc potem wkleić dokładnie to co chcemy uzyskać.
4. Drukujemy pracę (Ctrl+P) wybierając naświetlarkę bądź pdf.
5. W opcjach druku załączamy drukuj kolory jako rozbarwione, następnie przechodzimy do zakładki prepress i wyłączamy wszystkie informacje jakie załączyły się automatycznie.
6. Puszczamy druk na pdf 1,3 bez kompresji i wymiany kolorów (należy mieć to ustawione w opcjach drukarki pdf) oraz z ustawieniami na 2400 dpi/175 lpi - ważne by zdjęcie zachowało swoją pełną rozdzielczość i nie zostało zamienione np na połowę liniatury przy źle skonfigurowanym pdf
7. Po zapisie pojawi się nam nasza praca - dostawiamy kolejną stronę i importujemy pdf załączając wklej wszystkie strony.
8. Po imporcie pojawią nam się cztery strony z tym samym zdjęciem rozbarwionym w cztery kolory podstawowe.
Mam nadzieję, że ten opis coś pomoże... |
|
|
|
|
jagna
Jagna
Pomogła: 13 razy Wiek: 50 Dołączyła: 17 Paź 2006 Posty: 478 Skąd: Australia
|
Wysłany: 7 Czerwiec 2007, 01:21
|
|
|
czy ty potrzebujesz to na sitodruk czy offset? |
|
|
|
|
kmacnar
Początkujący
|
Wysłany: 11 Czerwiec 2007, 06:57
|
|
|
Witam i sorry że tak długo nie odzywałam sie
Potrzebuje to na sitodruk do naświetlenia w 100% czerni każdy kolor osobno
Pozdrawiam |
|
|
|
|
jagna
Jagna
|
Wysłany: 11 Czerwiec 2007, 10:04
|
|
|
Ja mam kilka sposobów na to w zależności od tego jak ma wyglądać to wszystko po druku. Czasami w photoshopie zapisuję każdy kanał koloru jako biało-czarną bitmapę.
Wtedy w rozbarwieniu masz 100% koloru ale niesie to ze sobą ryzyko zniekształcenia efektu końcowego
może załącz to zdjęcie to będzie łatwiej doradzić |
|
|
|
|
JarekDRAW
Pomógł: 93 razy Wiek: 45 Dołączył: 01 Sty 2007 Posty: 1176 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 11 Czerwiec 2007, 10:19
|
|
|
Chciałbym wtrącić do tego tematu swoje trzy grosze , ale poczekam za zdjęciem ..
Pozdrawiam |
|
|
|
|
kmacnar
Początkujący
|
Wysłany: 11 Czerwiec 2007, 10:36
|
|
|
Dokładnie chodzi o to że jeżeli mam zdjęcie np. "dwa jabłka na gałęzi" i składa sie ono z 4 kolorów czerwony, żółty, czarny i zielony to rozbić tak to zdjęcie na kropki ,żebym mogła naświetlić 100% czerni każdy kolor oddzielnie. W efekcie końcowym po nałożeniu 4 foli na siebie wychodzi nam dokładnie to zdjęcie. |
|
|
|
|
JarekDRAW
|
Wysłany: 11 Czerwiec 2007, 10:47
|
|
|
Chodzi Tobie o:
Separację kolorów, a jest to:
Rozłożenie kolorowej ilustracji na barwy podstawowe, najczęściej CMYK. Celem tego procesu jest umożliwienie drukarni powielenia danej ilustracji na maszynach drukarskich, dzięki czemu można uzyskać wiele egzemplarzy tej samej grafiki (a także tekstu, gazety itp.). Separacja kolorów jest jednym z ostatnich etapów DTP.
Myślę że to objaśnienie powinno wystarczyć, prześlij im to zdjęcie powiedz co mają zadać,i problem z głowy.
Kropki o których piszesz to są tzw. punkt rastrowy
Może trochę o szczegółach:
Jeżeli to pójdzie na półautomat to proponuję:
Liniaturę 100 do 120
Rozdzielczość 1200
Kąty rastra :
C- 75
M- 45
Y- 0
K- 15
Sito bez lustra (pozytyw prawoczytelny)
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez JarekDRAW 11 Czerwiec 2007, 11:40, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
makolek
Bywalec
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 47 Skąd: małopolskie
|
Wysłany: 11 Czerwiec 2007, 10:58
|
|
|
zdaje się, że .. chodzi tu całkiem o cos innego ... ale nie jestem pewien.. czasami próby opisania tego co chce się osiągnąć.. bywają mizerne.. czekam więc również na jakiś przykład "obrazkowy"... wydaje mi się że potrzeba mu osiągnac efekt taki jak dała by liniatura ok 5 -6
czyli moooocno powiększonego rastra .. |
|
|
|
|
jagna
Jagna
|
Wysłany: 11 Czerwiec 2007, 11:09
|
|
|
OK, opiszę ci jeden z moich sposobów (może nie najbardziej profesjonalny, ale zawsze się sprawdza:))
w Photoshopie po otwarciu zdjęcia przechodzę na wyświetlanie kanałowe i kopiuję kolejne kanały do nowego okna. Potem zamieniam je w bitmapę wybierając opcje "Halftone screen - Shape (round)" to daje me tzw. kropki (raster) i 100% nasycenia. Zmieniając rozdzielczość wyjściową (output) możesz kontrolować wielkość kropek i ich zgęszczenie.
Każdą z nowo zapisanych bitmap możesz teraz zaimportować do Corela....
w załączeniu kolejne kroki ....
http://www.box.net/shared/7258v8gimj
http://www.box.net/shared/cca69bpokh
http://www.box.net/shared/l8pi0ir2o6 |
|
|
|
|
JarekDRAW
|
Wysłany: 11 Czerwiec 2007, 14:54
|
|
|
Fakt Jagna to jest sposób, uciekałem od tego ponieważ kiedyś przesłałem taką pracę do naświetlarni, tyle że nie rozbarwioną, zrastrowaną i wyszła jedna mora , stąd też moje nie potrzebne obawy.
P.S. Człowiek całe życie się uczy i tak głupi umiera
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|