Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
kształtowanie - przycinanie, spawanie, częśc wspólna problem
Autor Wiadomość
Durga 
Początkujący

Wysłany: 17 Lipiec 2011, 22:30   kształtowanie - przycinanie, spawanie, częśc wspólna problem

Witam,

Mam problem z corelem, otóż nie wiem jak to się stało ale zniknęło okno kształtowanie - przycinanie, spawanie, część wspólna. Zawsze było po prawej stronie ekranu ale już go tam nie ma.
Nie mogę go otworzyć ani przez "rozmieszczenie - kształtowanie" ani przez "okno - dokery - kształtowanie " przez co nie mogę wykonać tych operacji na obiektach.
Używam Corel Draw 9.

Proszę niech ktoś napisze jak mam je przywrócić. Sprawa jest bardzo pilna.

Pozdrawiam.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 17 Lipiec 2011, 22:57   

Hmm... Przeinstaluj Corela.

Cysorz 

Wysłany: 17 Lipiec 2011, 23:33   

"alt+F7" też nie działa?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 18 Lipiec 2011, 10:17   

Kliknij w miejscu gdzie był pasek prawym klawiszem myszy i w rozwiniętym menu odhacz opcje - Pasek właściwości

Durga 
Początkujący

Wysłany: 18 Lipiec 2011, 16:39   

alt+7 nie działa.

f8 - nie działa

odhaczenie opcji - pasek właściwości również nie przywraca kształtowania.

Sprawa wygląda tak, że mogę "mieć" po prawej stronie pasek właściwości obiektu czy transformacje, soczewka itd. ale kształtowanie (przycinanie itd) się w tamtym miejscu nie pojawia (nigdzie indziej oczywiście też żeby nie było wątpliwości).

Być może jedynym rozwiązaniem faktycznie jest przeinstalowanie Corela...ale sprawa jest dla mnie dziwna bo nie wiem w ogóle jak do tego doszło, że funkcja kształtowania przestała działać.

Niemniej jednak dziękuję za szybkie porady.

Durga 
Początkujący

Wysłany: 18 Lipiec 2011, 18:34   

Hmm... może jednak ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł jak problem rozwiązać bo niestety okazało się że nie mam instalki...

restauro 

Wysłany: 18 Lipiec 2011, 19:30   

F8 działa zawsze ,najpierw trzeba przycisnąć F8 dopiero później uruchomić program. Czasem nie wszystkie opcje wracają do ustawień fabrycznych wówczas trzeba oczyścić rejestry i przeinstalować program.Podobne problemy występują także jeśli masz program próbny i skończyła się jego ważność ,wówczas zostają ograniczane stopniowo dostępne funkcje.

Po za tym po prawej stronie nigdy nie widziałem tych funkcji , są u góry i nie zawsze są widoczne . Żeby tak było obiekty powinny być rozgrupowane

Durga 
Początkujący

Wysłany: 18 Lipiec 2011, 19:44   

Zrobiłam jak poradziłeś, najpierw wcisnęłam f8, dopiero potem uruchomiłam program (poprzednio zrobiłam odwrotnie), funkcja kształtowanie powróciła na swoje miejsce ale... zniknęły dane ze wszystkich plików corel jakie mam na komputerze...
Gdy najeżdżam mysza na plik, pokazuje mi się że waży on np. 4 mb, a gdy go otwieram jest pusty!
Czy wciskając f8 na trwałe usunęłam wszystkie moje projekty? Jak mogę je przywrócić żeby znów na nich pracować?

Proszę pomóż...

restauro 

Wysłany: 18 Lipiec 2011, 19:49   

F8 nie usuwa żadnych projektów , Program powraca tylko do ustawień fabrycznych ,czyli takich jakie były bezpośrednio po zainstalowaniu programu .

Durga 
Początkujący

Wysłany: 18 Lipiec 2011, 19:53   

Rzeczywiście!
Wszystko jest w porządku, tylko projekty bardzo długo się otwierają bo są ciężkie a ja przedwcześnie spanikowałam zamiast odczekać do końca aż wszystko pojawi się na ekranie... Tak mi głupio teraz...

Dziękuję bardzo za pomoc :)

restauro 

Wysłany: 18 Lipiec 2011, 19:57   

Nie ma co się przejmować ,jak masz problemy pytaj. Na pewno ktoś przynajmniej będzie starał się pomóc.

chezare 

Wysłany: 18 Lipiec 2011, 23:37   

Całe szczęście, bo już się zaczynałem pakować :-)
Jedno mnie martwi. Niektórzy niby czytać umieją, tylko nie rozumieją tego co przeczytali.

restauro 

Wysłany: 19 Lipiec 2011, 10:01   

Chezare, Najważniejsze że udało się rozwiązać problem . Pewnie koleżanka miała pilne zlecenie i zżerał ją stres że sypie się program którego nie może reinstalować .

Odpowiedz do tematu