Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czcionka
Autor Wiadomość
Kicha225 
Początkujący

Wysłany: 27 Lipiec 2011, 18:20   Czcionka

Po pierwsze mam problem z otworzeniem pliku ttf w corelu i nie ważne czy poprzez opcję otwierania czy importowania, przy każdej próbie pojawia się komunikat iż nie udało się i pada propozycja drugiej możliwości ot i błędne koło. Przy próbie eksportowania pliku jako czcionka pojawia się w końcu komunikat, że mapy bitowe nie są obsługiwane. Pytaniem już z innej półki jest to czy można zrobić czcionkę kolorową w zamyśle cieniowaną? Gdzie mamy powiedzmy kolor czarny i jakiś kształt w odcieniach koloru?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 27 Lipiec 2011, 18:57   

Rozumiem że ten plik to jest czcionka jeśli tak to musisz zainstalować ją w systemie, np : Start - Panel sterowania - Czcionki .
ad2) Prawie wszystko się da . Narysuj odręcznie ,albo pokaż przykład o co dokładnie Ci chodzi

koncentrat 
Początkujący

Wysłany: 27 Lipiec 2011, 19:02   

Porywasz się na zrobienie czcionki?
Zrobić kiepską lub taką sobie jest w miarę prosto, ale zrobić to profesjonalnie to sztuka.
Wtedy pojawia się milion problemów - poczytaj sobie co pisze pan, który zrobił Apolonię...
Jak już zaprojektujesz czcionkę i powiedzmy zrobisz to zgodnie ze sztuką to jeszcze musi mieć odpowiednie kodowanie. Widziałem już kupę czcionek które wyglądały fajnie, miały nawet odmiany np. semicondensed, liniatury, warianty i mnóstwo profesjonalnych bajerów, a do tego małe "ale" ot choćby pliki sypały się na ripie w drukarni...
Wątpię żeby Corel był do tego najlepszym narzędziem.

Kicha225 
Początkujący

Wysłany: 27 Lipiec 2011, 19:08   

Hmm oczywiście o tym, że czcionka musi być zainstalowana tam gdzie być musi wiedziałem, ale nadal to niczego nie zmienia, zresztą nie powinno być chyba błędu przy zapisywaniu pliku jako pliku czcionek. Wiem, że można stworzyć swoją czcionkę po prostu pisząc kolejne znaki ale nie udało mi się znaleźć nigdzie więcej informacji na ten temat... Mam także Font Creatora, ale średnio się w nim łapie, poza tym pozostaje problem koloru gdyż w Font Creatorze jak i zresztą wszystkich programach tego typu obraz automatycznie przerabiany jest na czarno-biały i nijak nie da się tego wyłączyć, szczerze powiem wolałbym pracować w corelu o ile to możliwe.
Koncentrat chciałbym zrobić czcionkę bazując już na istniejącej obrobić je nieco graficznie, czy to nie ułatwia nieco sprawy? trudno znaleźć konkretne odpowiedzi niestety więc wybaczcie głupie pytania

P.S. Zauważyliście pewien absurd w teraźniejszym internecie? Gdzie szukając odpowiedzi na pytanie natrafiamy na fora odsyłające do google, które wyświetla głównie te fora...

Rysunek2.jpg
A tak chciałbym mniej więcej wyglądała czcionka
Pobierz Plik ściągnięto 336 raz(y) 113.71 KB

A.jpg
Aktualnie męczę się z kopiowaniem takich obrazów do font-creatora ale nie daje rady dokładnie ustawić odpowiedniej wielkości liter
Pobierz Plik ściągnięto 342 raz(y) 298.25 KB

Cysorz 

Wysłany: 27 Lipiec 2011, 19:22   

1. Nie ma możliwości zapisania zrobionej czcionki w kolorze, musi być B/W.
2. Czcionka (poza systemowymi) musi być zapisana jako uproszczony wektor.
3. Nie można stosować efektów (przeźroczystość, cieniowanie, soczewka itp.).
4. Im mniej węzłów na pojedynczym znaku tym lepiej (max. 1500, PostScript lvl 1).

Jeżeli font ma być obsługiwany przez system, to musi tak samo wyświetlać się w Corelu, Wordzie, Excelu czy też Paincie - a nie każdy program potrafi obsłużyć np. cieniowanie, dlatego nie ma takich opcji przy eksporcie. Przy tworzeniu fontów bardzo ważny jest kerning - inny musi być w przypadku np. "HL" a inny przy "DO" – a przy tych ornamentach to będzie masakra...

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 27 Lipiec 2011, 19:27   

W podanych przykładach zastosowane jest Narzędzie Środki artystyczne - Rozpylacz , następnie zmniejszona jest przezroczystość elementu położonego na czcionce. Prawdopodobnie problem może być z podwójnym kolorem ,o ile ma to być krój systemowy i przezroczystością .

Kicha225 
Początkujący

Wysłany: 27 Lipiec 2011, 19:44   

Czyli moja metoda nie jest taka zła bo kopiuje taki obraz do font creatora a on sam zmienia obraz na uproszczony wektor i kolor b/w i sądzę, że w takim wypadku lepiej będzie pracować na tamtym programie problem polega na języku angielskim i masie niezrozumiałych dla mnie słów, we wszystkich parametrach brakuje tych dzięki którym można by "dopasować" zmieniony znak do normalnego tak że każda literka będzie nieco innej wielkości ;/
"Przy tworzeniu fontów bardzo ważny jest kerning - inny musi być w przypadku np. "HL" a inny przy "DO" " mógłbyś po ludzku przetłumaczyć to zdanie? widziałem ten kerning w opcjach programu ale nie widziałem tam żadnego zastosowania szczerze mówiąc poza możliwością wyświetlenia bardziej proporcjonalnej wersji mojego znaku ale nijak się nie dało tam tego sprecyzować zmienić.
Dzięki wszystkim za pomoc szkoda, bo corel to bardzo intuicyjna aplikacja a te aplikacje do tworzenia czcionek to albo mają cztery opcje na krzyż albo można zjeść zęby...

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 27 Lipiec 2011, 20:54   

@Kicha225

Uważam, że chcesz obsługiwać maszynę drukarską, nie mając w ręce nawet instrukcji obsługi.
Zacznij od podstaw teoretycznych, a potem siądź do projektowania... ;-)
Polecam tę stronę: http://typografia.ogme.pl...tawy-typografii

P.S. Jak chcesz otworzyć plik fontu TTF, skoro edytuje się go z innego poziomu (czytaj: wczytanej listy czcionek w Corelu)!!!???

chezare 

Wysłany: 28 Lipiec 2011, 00:28   

W czcionkach mogą być bitmapy ale nie w TrueType, Type1 czy OpenType, to są fonty wektorowe. Nie można do ttf zapisać bitmapy.
To nieprawda, że są one czarno-białe, bo wzory, które je opisują nie mówią nic o kolorze. Wzór opisuje kontur. Czy można zrobić czcionkę cieniowaną? Jeśli masz na myśli tylko jeden kolor to można. Nie wiem co kolega Koncentrat miał na myśli strasząc cię kodowaniem? RIP bardziej lubi koreańskie niż europejskie? Kerning to odległość między parą znaków. Może być tego tyle ile różnych par da się zrobić z zestawu znaków. Nie trudno policzyć, że mogą tego być tysiące w jednym foncie. W praktyce aż tyle tych par się nie opisuje. Są czcionki, które mają jednakowe szerokości znaków tak jak np. Courier i wtedy kerning do niczego nie jest potrzebny bo jest jednakowy dla wszystkich znaków.
Programy do tworzenia fontów są dosyć skomplikowane podobnie jak skomplikowane jest samo ich tworzenie. Jeśli cię to bawi, to próbuj ale nie licz na to, że w najbliższej przyszłości uda ci się stworzyć czcionkowy przebój. Najlepiej wejść na jakąś stronę z fontami, obejrzeć tysiące amatorskich dokonań i zastanowić się czy warto do tego dodawać jeszcze jedną pozycję?
Z drugiej strony, ci co stworzyli najpiękniejsze czcionki, też kiedyś nie umieli :-)

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 28 Lipiec 2011, 06:53   

Można też pójść na łatwiznę i przerobić istniejący font. dawno, dawno temu w ten sposób zrobiłem font drogowy wg normy narysowałem poszczególne znaki a ustawienia były z istniejącej czcionki, mimo że robiłem to w CD3 to działało. Co prawda do czasu bo... ukradli mi komp, płyty i samego CDS3 - był tam w podręczniku cały dział o tworzeniu fontów.

Kicha225 
Początkujący

Wysłany: 29 Lipiec 2011, 02:46   

Mhm dużo mi już rozjaśniliście spraw za co bardzo dziękuje ale Was jeszcze trochę pomęczę...
Podstawowym problemem jest to że nie mogę wczytać czcionki (pliku ttf) do Corela, nie znalazłem żadnej sensownej informacji w internecie ;/
Ja właśnie przerobić istniejący font chciałem, wziąć najbardziej podstawowo wyglądający font i dodać choćby cień czy jeden szczególny efekt...
Może ja napiszę w jaki sposób czcionkę tworzę otóż w dużym powiększeniu w Corelu piszę literę potem bawię się jakimś efektem czy zmianą następnie kopiuję jako obraz do FontCreatora, tutaj problemem jest dopasowanie czcionki tak aby wszystkie litry były tego samego rozmiaru o czym już wspominałem. Chezare słusznie zauważyłeś ten brak kolorów gdy wklejam moje wypociny z corela do FontrCreatora nie ma cieniowania a jedynie kontur. Skoro piszesz, że można stworzyć cieniowaną czcionkę w jednym kolorze moje pytanie tutaj to czy chodzi o jeden kolor poza czarnym czy jeden kolor zastępujący jednocześnie czarny kolor samej litery? I czy tak stworzona czcionka byaby obsługiwana przez Worda i co to za format wtedy powstaje? Hmm tak myślę, że FontrCreator ma domyślne ustawienia co do wielu rzeczy między innymi Kering.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 29 Lipiec 2011, 08:04   

Kicha225 napisał/a:

Podstawowym problemem jest to że nie mogę wczytać czcionki (pliku ttf) do Corela, nie znalazłem żadnej sensownej informacji w internecie ;/
Ja właśnie przerobić istniejący font chciałem...

I do tego wlasnie sa programy do tworzenia czcionek, wczytuja wszystkie znaki, kodowanie, funkcje zecerskie (np. pary kerningowe). I rozne inne rzeczy zawarte w foncie. Dodatkowo maja mozliwosc pracy na krzywych - tak jak w Corelu, pokazuja tez rozmiary, odleglosci itp.
Zobacz ten screen z programu FontForge (sa wezly, krzywe, linie bazowe itd.)
http://www.slax.org/modul.../4/4129_big.png

Odpowiedz do tematu