|
Jak można wyeksportować coś co ma cienie? |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 2 Sierpień 2011, 00:26 Jak można wyeksportować coś co ma cienie?
|
|
|
Chce wyeksportować swoje logo do formatu TIF lub PNG.
Dlatego do tych bo chcę by zachowało swoją przeźroczystość.
Moje logo posiada cień na obrzeżach. Dodałem sobie taki bo wtedy wygląda lepiej i mi się podoba. Ale tego cienia nigdy nie widać. Zawsze po eksporcie do byle jakiego tematu widać zamiast cienia gruby czarny pas. Nawet zrobiłem bitmapę z tego mojego logo przed eksportem, ale to nic nie dało.
Czekam na jakieś pomocne wskazówki, jak w końcu mogę to zrobić. Siedzę na tym cały dzień i już mnie to wkurza.
Jedyna metoda, to przeklejenie projektu z Drawa do Photo-Painta i tam dodanie cienia i zapisanie do pliku. Ale tak się tego chyba nie robi. Chcę by zrobił to ten diabelny Draw, czyli tak jak należy.
Powtarzam... Draw zapisze mi wszystko scalone do JPGa, cień też będzie widoczny - ale będzie on scalony z białą teksturą pod spodem. A ja chcę mieć zachowaną przeźroczystość obrazka. Na to pozwala format PNG i TGA, kiedy jednak eksportuje do nich swoje logo, cień nie przypomina w niczym swego cienia. |
|
|
|
 |
rafakow
Praktyk

|
Wysłany: 2 Sierpień 2011, 08:01
|
|
|
| Spróbuj wyeksportować jako plik Photoshopa .PSD z "zaptaszkowaną" opcją "Przezroczyste tło". U mnie się sprawdza, no chyba że to musi być koniecznie format .PNG |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2 Sierpień 2011, 08:52
|
|
|
Rzeczywiście, słabiutko te cienie w Corelu się eksportują.
Ja robię tak, że sam obiekt bez cienia albo zapisuję do .ai i otwieram w Illustratorze, albo eksportuję do Xary, a potem do Illustratora (chyba nawet CTRL+C, CTRL+V wychodzi).
Ogólnie fajnie projekt zrobić w Corelu, ale jak już wiemy "co dalej", chcemy dane logo wykorzystać, to już z Illustratora albo PS-a najwygodniej i najlepsza jakość... : / |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 2 Sierpień 2011, 16:42
|
|
|
| zamień cień w bitmapę |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 2 Sierpień 2011, 17:03
|
|
|
 |
|
|
|
 |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 3 Sierpień 2011, 06:29
|
|
|
| Cytat: | | Rzeczywiście, słabiutko te cienie w Corelu się eksportują. |
Co? Słabiutko? To nie jest "słabiutko". To jest jakaś TRAGEDIA. Tragedia, jakby program wydał jakiś niedouczony amator a nie sztab wykształciuchów. Tragedia! Cienia to istna tragedia.
Każdorazowo jakiś błąd.
| Cytat: | | zamień cień w bitmapę |
Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem.
-----------------------
Czyli czytając te wasze posty wychodzi na to, że nie da się tego zrobić w Corelu. Corel, choć sam oczywiście cienie dodaje, nie potrafi ich zapisać. Toż to jakiś idiotyzm totalny jest.
@Chezarre - ale co ty właściwie robisz? Po co cokolwiek importujesz? Ty masz wyeksportować z tego programu (z cieniem).
I znowu w matki z tym Corelem... Wszystko nie tak. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 3 Sierpień 2011, 06:40
|
|
|
| Ależ ja tak zrobiłem. Wyeksportowałem to co z lewej do png i z powrotem zaimportowałem do Corela w Draw żeby była jasność. |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 3 Sierpień 2011, 07:36
|
|
|
Bo Corel to nie jest do końca taki program, za jakiego go niektórzy uważają : )
Zainstaluj Xarę - to jest takie cuś między Corelem a PS-em... |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 3 Sierpień 2011, 08:00
|
|
|
Sonsi, między Draw a PS to chyba żadnego mostu nie ma? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 3 Sierpień 2011, 08:30
|
|
|
"Corelowe ludki" co Wy tu wypisujecie?
Wszystkie wymienione formaty: tga, tiff, psd, png przenosza zanikajaca przezroczystosc (taka jak w cieniach) Corel nie ma z tym problemu, podobnie jak wiele programow z jej odczytaniem, bo widza ja programy do skladu, do rastrow ps, gimp i sam CorelDRAW tez.
W zaleznosci od programu i formatu albo maskowanie bedzie automatyczne albo trzeba bedzie uzyc kanalu alpha ktory jest zawarty w takim pliku.
Co do Xary to nie polecam, sam testowalem niedawno triala, i niestety ma braki w podstawowych funkcjach (zarzadzanie kolorem, splaszczanie przezroczystosci dla cmyka, i pantonow, wlasciwa i pelna obsluga cmyka dla tif, jpg, pdf, praca z tekstem itp ) a na forum dla tego programu, uzytkownicy brak pewnych funkcji podsumowuja np. wnioskiem ze czas zamienic program na AI. Program ma pewne zalety ale...
pozdr. |
|
|
|
 |
beerseeker
Bywalec mgr sztuki

Wersja CorelDRAW: X5
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 31 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 8 Sierpień 2011, 13:21
|
|
|
| a w opcjach exportu zaznaczasz, żeby tło było przezroczyste? U mnie w CDX3 wszystko działa jak nalezy - eksportuje i importuje z przezroczystym tłem... |
|
|
|
 |
|
|