Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Katalog.
Autor Wiadomość
mia 
Bywalec
mia

Wysłany: 4 Sierpień 2011, 17:20   Katalog.

Mam następujący problem, a raczej "wyzwanie" jak mawia mój szef. Od niedawna pracuje w firmie, gdzie większość projektów zrobiono w Indyku i jemu pokrewnych, ja zaś najlepiej czuję się w corelu. Muszę w niedługim czasie przeredagować katalog zrobiony w ID. Chciałabym przygotować grafiki w corelu i zaimportować je do Indyka, nie wiem tylko co zrobić z tekstem. Czy jeżeli od razu porozmieszczam tekst w corelu, a potem wszystko zamienię na bitmapę i wrzucę do ID, to tekst po wydruku będzie wyglądał tak samo jak wklepany w ID?

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 4 Sierpień 2011, 17:50   

Helion.pl, kilka nieprzespanych nocy i zamieniasz ukochanego Corela w Indy'ego : )
ale coś już kombinowałaś?
Masz jakieś próbki? Jaki wydruk? Coś konkretnego?
Nie masz możliwości potestowania efektów takich działań?

Mam i Corela i Indesign'a, mogę podłubać, ale niestety gotowej odpowiedzi na to nie mam... jeszcze Corel > Illustrator czy coś takiego, to uskuteczniałem...

mia 
Bywalec
mia

Wysłany: 4 Sierpień 2011, 18:03   

Hmm... Szczerze mówiąc mam mało czasu na kombinowanie. Muszę szybko wybrać jakąś opcję i posuwać się z robotą do przodu. Mój poprzednik robił grafiki w PS, a potem wklepywał tekst w ID. Niektóre grafiki przedstawiają produkty, a na nich etykiety - tekst na etykietach wygląda ok, stąd mój pomysł. Tylko czy grafiki z PSa i Corela to te same grafiki??

chezare 

Wysłany: 4 Sierpień 2011, 19:22   

Przyznam się, że nie za bardzo rozumiem? W pracy masz program, którego za bardzo nie znasz, ale piszesz że i tak coś nakombinujesz w Corelu a później do niego przeniesiesz. Ja w tym sensu za bardzo nie widzę. Tym bardziej, że jak zamierzasz tam dłużej popracować niż przez ten jeden katalog, to chyba musisz opanować InDesign?
Nie wiem jakie możliwości ma InDesign, nigdy go nie używałem, ale pewnie otwiera jakieś formaty (np. pdf), które pozwalają zachować teksty. Druga sprawa, że każdy program, który pozwala teksty wstawiać, potrafi je też wkleić ze schowka. Jeszcze innym rozwiązaniem może być wstawienie tekstów zamienionych w Corelu na krzywe.
Martwienie się czy teksty zamienione na bitmapę będą dobrze wyglądały nie ma sensu, na końcu i tak wszystko zostaje przerobione na bitmapę.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 4 Sierpień 2011, 19:44   

ID to typowy program do skladu nr. 1 jesli idzie o prace z tekstem na rynku.
Praca w tego typu programach polega na laczeniu roznych elementow stworzonych w innych programach typu zdjecia i grafiki z tekstem formatowanym w ID.
Wiec zdjecia zapisujesz np. jako tif, psd, a wektory jako eps, pdf, ai i wrzucasz do programu.
Teksty umieszczasz i formatujesz, ostylowujesz w ID.
Nie rob zadnych bitmap z tekstu w Corelu i o pracy na tekscie w Corelu lepiej zapomnij majac takie narzedzie jak ID.

Troche gorzej te programy radza sobie z tworzeniem grafiki np. wektorowej, ale tez mozna w nich taka grafike zrobic choc program pracuje w takim wypadku wolniej dlatego raczej umieszcza sie pliki eps, pdf itd.
pozdr.

mia 
Bywalec
mia

Wysłany: 4 Sierpień 2011, 20:02   

Dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie. Sporo zdjęć mam w formacie png, czy ten format nadaje się do wykorzystania w takiej publikacji?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 4 Sierpień 2011, 20:04   

png nie obsluguje cmyk-a (potrzebny w druku) wiec lepiej zeby to byl tiff, psd. Mozna przepisac na taki format.

Odpowiedz do tematu