Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Eksport z .cdr do .pdf gazeta do druku PROBLEM
Autor Wiadomość
blanca 
Początkujący

Wysłany: 20 Lipiec 2011, 09:31   Eksport z .cdr do .pdf gazeta do druku PROBLEM

Witam
Mam taki problem poniewaz kolega z pracy w szpitalu wyladowal i za niego musze szybko przygotowac gazete do druku mam problem z marginesami i i zadrukowana strona.

Jak konwertuje z cdr do pdf to wielkosc dokumentu jest tylko taka jak projekt a potrzebuje by byla w okreslonej wielkosci takiej jak sobie ustawiam na poczatku pracy ,,nowy projekt,, i wielkosc ustawiam a potem tam wrzucam materialy i robie prowadnicami margines po 13 mm z kazdej strony.

Bardzo prosze o pomoc.

Acha i jeszcze jedno pytanie czy reklamy i artykuly wrzucac do corela jako pdf czy jpg?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 20 Lipiec 2011, 09:58   

blanca napisał/a:

Jak konwertuje z cdr do pdf to wielkosc dokumentu jest tylko taka jak projekt a potrzebuje by byla w okreslonej wielkosci takiej jak sobie ustawiam na poczatku pracy ,,nowy projekt,, i wielkosc ustawiam a potem tam wrzucam materialy i robie prowadnicami margines po 13 mm z kazdej strony.

Przy publikuj do pdf brany jest pod uwage rozmiar strony, ewentualnie spad, ktory mozna okreslic przy publikuj do pdf. Margines trzeba robic w polu strony, a nie poza nia.

blanca napisał/a:

Acha i jeszcze jedno pytanie czy reklamy i artykuly wrzucac do corela jako pdf czy jpg?

Ani jpg ani pdf, zadne z tych rozwiazani sie nie sprawdzi, bo pdf moze sie rozsypac w Corelu przy imporcie, a jpg w mat. drukowanych i jeszcze w przypadku reklam, czy artykulow to zly wybor.
Podobnie zlym wyborem jest CorelDRAW przy robieniu gazety - niestety.
Nie wiem jak Cie naprowadzic na optymalne rozwiazania, ale gazeta to nie jest takie proste zadanie, zwlaszcza dla osoby ktora robi to w zastepstwie. Dobrze by bylo gdybys miala obok kogos kto juz to kiedys robil, oraz dedykowane narzedzia. Po tych pytaniach widac ze moga byc spore problemy z ta gazeta i jej skladem.
Moze ktos z forumowiczow cos wymysli na odleglosc.

blanca 
Początkujący

Wysłany: 20 Lipiec 2011, 13:15   

Tzn. pracowalam juz z gazeta i robilam projekty ale nigdy nie imprtowalam plikow do drukarni
:(
teksty mam na krzywe porobione a grafike na bitmapy.

I wszystko w corelu skladalam we wczesniejszej gazecie.

Teraz tylko niewiem jak te marginesy i pdf ustawic.

Drukarnai napisala takie cos:
rozdzielczosc obrazka
-kolor 210
-b&w 170

gazeta w kolorze jest

Ma byc bez tych rzczy paserow ktore robia programy dtp no i okreslona wielkosc pdf.
Strony mam wyslac pojedynczo.

Zalezy mi tylko na tym by wiedziec ja ustwaic w corelu to (marginesy) i pole zadrukowane?
Bardzo prosze o pomoc bo za dwa dni gazeta idzie do druku a musze strone testowa do drukarni wyslac. Bo jak importuje projekt to jest w pdf tylko to co zrobilam w dokumencie corela ale nie jest to wielkosc dokumentu a wielkosc projektu:(

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 20 Lipiec 2011, 14:16   

Zrób sobie w Corelu szablon o wielkości strony gazetowej tzn. wielkość papieru pojedyńczej strony (pole zadruku + marginesy), ustaw prowadnice w taki sposób aby w środku była powierzchnia równa powierzchni pola zadruku i pomiędzy te prowadnice zaimportuj wcześniej zapisaną dowolną stronę, która ma wielkość pola zadruku i dopiero zapisuj jako pdf. Właśnie sama tak przygotowuję gazetę do druku, pozdrawiam ;-)

blanca 
Początkujący

Wysłany: 20 Lipiec 2011, 14:38   

Dzieki za wskazowki:)
Tak wlasnie robilam mam szablon gotowy i importuje do niego jakis tam projekt zalozmy mam prowadnice ustawione na 13 mm z kazdej strony i jak to potem eksportuje do pdf i tak wielkosc jest taka jak projektu a nie szablonu :(. Jak ustawic marginesy i wieksze pole zadruku? :(
Jak wszystko ustawiasz i zaznaczasz w opcajach?. Dodam ze drukarnia zazyczyla sobie pdf zgodnego z wersja 3....

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 20 Lipiec 2011, 14:47   

A co masz ustawione w opcjach pdf w zakładce ogólne, bieżący dokument czy zaznaczenie?

pdf.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 776 raz(y) 52.21 KB

s-p-i-n 

Wysłany: 20 Lipiec 2011, 15:58   

Zrob sobie pusty prostokat o wielkosci obszaru ktory chcesz miec wyeksportowany do pdfa.

blanca 
Początkujący

Wysłany: 21 Lipiec 2011, 12:06   

Dzieki wielkie Spin i Wam rowniez . Pomoglo zrobienie prostokata w drukarni wszystko okej.
Teraz mam jeszcze ostatnie pytanie, bo w drukarni powiedzieli ze wszystko okej tylko jeszcze musze zmienic kolory ,,til 220 (suma pokrycia rastrowa),,. Czy moge to zrobic jakos z poziomu corela? Czy kazda grafike musze jakos osobno konwertowac czy moge zastosowac opcje do calego dokumentu? Powiedzieli ze w photshopie moge to zrobic ale czy tam mam importowac pdf-a ? Prosze o pomoc jeszcze w tej sprawie. Jak to najprosciej zrobic jesli mam juz wszystkie pliki i teksty poukladane w szablonie corela?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 21 Lipiec 2011, 15:32   

blanca napisał/a:
jeszcze musze zmienic kolory ,,til 220 (suma pokrycia rastrowa),,. Czy moge to zrobic jakos z poziomu corela?

Zobacz ten watek link:
http://corel.wodip.opole....0&highlight=tac

Mozna przy publikuj do pdf majac wpiety odpowiedni profil wszystkie elementy rgb sciagnac do 200-350 w zaleznosci od profilu. TIL moze tez hurtem sciagnac drukarnia u siebie na swoim oprogramowaniu.
pozdr.

blanca 
Początkujący

Wysłany: 5 Sierpień 2011, 12:31   

Dziękuje wszystkim za pomoc. Gazeta wyszła rewelacyjnie.

Mam jednak pytanie co do marginesu wewnętrznego, zewnętrznego i spadu.
Jak ustawić je aby dokument był zgodny z poniższymi wymaganiami?
rozmiar pliku PDF :  W - 289 mm;  H - 390 mm
pole zadruku max: W - 276 mm;  H - 366 mm
preferowane pole zadruku : 265 x 366 mm ustawione centralnie w dokumencie PDF,
margines wewnętrzny może być zadrukowany

Do tej pory w dokumencie prowadnicami zaznaczałam sobie wizualnie obszar roboczy.
Zostawiałam wolną przestrzeń:
- po 13 mm z lewej i prawej strony
- po 14 mm góra i dół
Do tego cały szablon objęłam prostokątem bez wypełnienia w rozmiarach 289x390 dlatego, że miałam problem z eksportowaniem pdf do druku. Po Eksporcie bez tego prostokatu wielkość pdf wynosiła tylko tyle i ile wszystkie materiały w nim zawarte a nie wielkość dokumentu-szablonu (289x390).

Teraz takie pytanie jak poustawiać te spady i marginesy aby mieć w projekcie szablonu:
- po 13 mm z lewej i prawej strony
- po 14 mm góra i dół
a wielkość dokumentu po eksporcie z corela do pdf-a wynosiła 289mmx390

Proszę o porady.

chezare 

Wysłany: 6 Sierpień 2011, 08:44   

Według założeń: W - 289 mm; H - 390 mm, preferowane pole zadruku : 265 x 366 mm ustawione centralnie w dokumencie PDF, to marginesy wychodzą po 12 mm.
Żeby pdf miał rozmiar zadeklarowanej strony (289x390) to musisz przy eksporcie zaznaczyć dokument, bieżąca strona. Nie może być zaznaczone np. "zaznaczenie".
Jeśli w oknie eksportu w zakładce ustawienia drukarskie zaznaczysz spad, to program doda do wymiaru strony pole tam zadeklarowane. Każda krawędź zostanie przesunięta na zewnątrz o wpisaną wartość. Jeśli np. wpiszesz 3 mm to pdf będzie miał rozmiar 289+3+3=295 x 390+3+3=396 mm. Przy dodawaniu spadu ( w Twoim przypadku to chyba zbędne) należałoby dodać jeszcze znaczniki cięcia bo drukarnia nie będzie wiedziała ile tego spadu dałaś, albo należy ją poinformować, że w projekcie jest spad, tyle i tyle.

Odpowiedz do tematu