Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jpg wzdłuż ścieżki
Autor Wiadomość
Leo 
Początkujący

Wysłany: 6 Sierpień 2011, 20:44   Jpg wzdłuż ścieżki

Witajcie Forumowicze,
od dłuższego czasu próbuję ułożyć w Corelu grafikę wzdłuż dowolnie zadanej ścieżki.
Dokładnie chodzi mi o to ażeby widoczna w załączniku wstęga przylegała dłuższym bokiem do prostej, łuku lub krzywej /np. do litery S/. Przekształcenie /przyciągnięcie/ dłuższego boku wstęgi musi powodować jednoczesne przesunięcie wszystkich wewnętrznych punktów, tak, ażeby nie zdeformować wewnętrznej grafiki.
Z góry dziękuję za pomoc.

Obrazek.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 250 raz(y) 18.55 KB

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 6 Sierpień 2011, 21:23   

Czyli jakby maska?

Może wektorowy obiekt i wypełnić go bitmapą?

Leo 
Początkujący

Wysłany: 6 Sierpień 2011, 21:31   

Niby tak tylko wówczas trzeba by było stworzyć "wyprostowaną" lub "zgiętą" bitmapę gdyż nie mogę zmienić wypełnienia, a te bywają różne. W zapytaniu dołączyłem tylko przykładowy wzór wewnątrz wstęgi.

chezare 

Wysłany: 6 Sierpień 2011, 21:31   

Obiekt wektorowy można dowolnie zniekształcać, wypełnienie zostanie na miejscu.
Myślę, że niewiele ryzykuję jeśli napiszę, że tego się w Corelu nie da zrobić.

Leo 
Początkujący

Wysłany: 6 Sierpień 2011, 21:36   

Smutne, a może wiesz jaki program obsłużyłby dowolne układanie wstęgi ? Oczywiście bez zwężania jej przy wyginaniu.

chezare 

Wysłany: 6 Sierpień 2011, 21:59   

W jakimś ograniczonym zakresie można to zrobić w Paint przez odkształcenie siatki.

Myślę, że programy do modelowania grafiki 3D dałyby sobie z takim zadaniem bez problemu radę, ale tutaj to ja nie mam żadnego doświadczenia.
Ostatnio zmieniony przez chezare 6 Sierpień 2011, 22:15, w całości zmieniany 2 razy  

Leo 
Początkujący

Wysłany: 6 Sierpień 2011, 22:09   

Podobny efekt dostawałem po trasowaniu mapy bitowej i zastosowaniu obwiedni. Jednak to jest "hand made" i nie sposób nie zmienić wnętrza, stale się rozjeżdża.

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 7 Sierpień 2011, 09:37   

No bo albo będziesz miał zmieniające się wnętrze, albo wnętrze bez powtarzania, ale wtedy jesteś ograniczony w kształcie wobec tej bitmapy. Jeśli zrobisz powtórkę, to wtedy będzie widać momenty, gdzie się powtarza.
Do końca nie rozumiem co chcesz uzyskać (tzn. mam nadzieję, że rozumiem), ale wydaje mi się, że może to być coś w ogóle ciężkie do uzyskania w czymkolwiek. PS świetnie z takimi rzeczami sobie radzi za pomocą maski, ale to też nie wiem, czy o to Ci chodzi... żeby tak hop siup sobie formować bitmapę bez zmiany mimo wszystko (to się jakoś wyklucza w ogóle)... hmmm... przychodzi mi na myśl Xara (http://www.xara.com/eu/downloads/) - ściągnij Photo and Graphic Designer 7 triala i tam zimportuj bitmapę, o ile dobrze pamiętam (nie mam teraz chwili otworzyć i spróbować), to bitmapę da radę tak sobie właśnie formować.

chezare 

Wysłany: 7 Sierpień 2011, 10:05   

Wydaje mi się, że dobrze Sponsi rozumiesz, tylko obawiam się, że w żadnym programie, który służy do edycji płaskiej grafiki tego się nie da zrobić. Odkształcić bitmapę da się bez problemu ale żeby wypełnienie zmieniło się zgodnie z zasadami perspektywy? Wątpię.

Leo 
Początkujący

Wysłany: 7 Sierpień 2011, 19:32   

Cóż, w takim razie poszukam w innych programach. Dzięki za pomoc.

Odpowiedz do tematu