Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Efekt graficzny
Autor Wiadomość
jacepaw 
Początkujący

Wysłany: 8 Czerwiec 2007, 22:24   Efekt graficzny

Jak uzyskać efekt widoczny na dolnym zdjęciu? Czy jest to jakiś znany filtr, czy też ktoś bawił się po prostu barwą,kontrastem ?

pies_efekt.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 589 raz(y) 61.82 KB

Pako 
Początkujący

Wysłany: 9 Czerwiec 2007, 20:08   

raczej to drugie; probowalem sie pobawic roznymi filtrami i mi wyszlo w miare podobnie tj jasniejszy obraz, zmiana koloru obiektu(psa) i rozmazanie brzegow... trzeba poprobowac a czasami nawet lepiej to zrobisz niz na umieszczonym wyzej zdjeciu. pzdr

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 10 Czerwiec 2007, 22:28   

w photoshopie to jeden ruch w histogramie lub parę ustawień w saturation... w pp nie wiiem niestety ;-)

Pako 
Początkujący

Wysłany: 11 Czerwiec 2007, 15:28   

no kk w ps moze jest to jeden ruch ale to jest forum o corelu wiec skupmy sie tu na jednym progsie..

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 12 Czerwiec 2007, 08:04   

pako - gdyby PP był taki jak PS nie byłoby problemu. Nawet nie wiem czy jest histogram w PP. Uważam, że prace należy wykonywać w programie który robi to najlepiej i najskuteczniej, a nie uczyć się zabawki - takie jest moje zdanie... ;-)

Jak już wcześniej gdzieś pisałem, wiele razy próbowałem popracować w pp. Uważam, że ten program jest źle napisany. Wątpię by ktoś kto pracował w Photoshopie lub nawet PainShopPro kiedykolwiek chciał pracować w PP. Chyba, że "babci na złość czapki nie założę i uszy sobie odmrożę".

Patrząc na to zdjęcie widzę, jedynie że ktoś za ostro podciągnął histogram - i dlatego powychodziły dziury, które mogą np w druku spowodować zanik punktu rastrowego, lub przy chęci wywołania zdjęcia, całkowity zanik ziarnistości. Patrząc na to co jest zrobione, mogę w 90 procentach stwierdzić, iż do tego celu został użyty photoshop lub PSP.

A w pp - być może się uda uzyskać taki efekt... jak napisałeś po wielu próbach nie udało Ci się... i piszesz, że mam się skupić na PP??

hmmm...

Pako 
Początkujący

Wysłany: 12 Czerwiec 2007, 16:05   

nie kierowalem tego bezposrednio do ciebie! tematem forum jest corel a nie ps wiec wchodza tu najczesciej ludzie ktorzy maja z nim cos wspolnego a nie z ps, ktory jak sadzisz jest najlepszy wiec na pewno ma duuzo wiecej swoich for na ktorych pasjonaci programu z adobe znajda duuzo wiecej pozytecznych informacji.
kreart napisał/a:
Chyba, że "babci na złość czapki nie założę i uszy sobie odmrożę".
chyba ze myslisz "mam najladniejszy rower i najszybciej na nim jezdze"
znam dobrych grafikow ktorzy pracuja w "pacze" corela i to co robia, robia naprawde dobrze no a jesli ktos taki jak ty uwaza ze to program "zabawka" i ze probowal kiedys ale cos mu nie szlo to niech powie czego nie mozna zrobic w corelu co mozna w ps'ie?

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 12 Czerwiec 2007, 17:06   

takie tam kiedyś wymyśliłem...

zrób to w pp...

http://www.kreart.com.pl/kobietawdniu.jpg

Pako 
Początkujący

Wysłany: 12 Czerwiec 2007, 17:35   

dobrze wiesz ze zrobienie dwoch takich samych prac jest malo prawdopodobne albo i zadne... powiem tylko ze to twoje "dzielo" nie reprezentuje za dobrze programu ps i chyba nie myslisz ze nie mozna tego zrobic w pp? jesli tak to nic dziwnego ze nazwales go "zabawka"...
jak chcesz to mozemy zrobic mala bitwe np na sygnatury, ustalimy temat, rozdzielczosc etc... ty zrobisz w ps a ja w pp...

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 13 Czerwiec 2007, 08:14   

Pako napisał/a:
dobrze wiesz ze zrobienie dwoch takich samych prac jest malo prawdopodobne albo i zadne... powiem tylko ze to twoje "dzielo" nie reprezentuje za dobrze programu ps i chyba nie myslisz ze nie mozna tego zrobic w pp? jesli tak to nic dziwnego ze nazwales go "zabawka"...
jak chcesz to mozemy zrobic mala bitwe np na sygnatury, ustalimy temat, rozdzielczosc etc... ty zrobisz w ps a ja w pp...

nie chodzi o zrobienie dwóch takich samych prac tylko o uzyskanie takich samych efektów stosując dwa różne programy

to nie dzieło, jedynie próbka możliwości PS, składa się na ten obrazek 19 osobnych zdjęć zespolonych w jedno

mała bitwa nie rozwiąże problemu - każdy wykorzysta coś o czym inny nie wie lub nie stosuje w innym programie.
Są trzy ważne różnice obu programów - nie chodzi wszak o umiejętności, bo tych Ci nie odmawiam.

Taka "mała bitwa" ma sens gdy będziemy musieli uzyskać podobny efekt w obu programach - bo o to właśnie chyba chodzi?

Albo jeszcze inaczej - proponuję wyjąć z jednego zdjęcia dym z papierosa i umieścić go w naturalny sposób na zupełnie innym zdjęciu - pokaże to dwie różnice (z trzech istotnych) między oboma programami

co Ty na to?

Asdef 

Wysłany: 13 Czerwiec 2007, 11:10   

widać mało siedzicie w w PP :P

"taki sam" - podobny, bo jak wiadomo nigdy nie uzyskasz takiego samego efektu, nawet pewnie sam autor by tego nie uczynił w tym samym programie ;)

na wiele sposobów takie coś zrobisz, jednym z nich jest widoczny na screenie... w załączniku

na konice akceptujesz efekt.. i możesz jeszcze nadać rozmycie gusoskie.. da podobny efekt

pisek.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 521 raz(y) 82.53 KB

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 13 Czerwiec 2007, 12:09   

a tak to wygląda w photoshopie...

wreszcie coś o co mi chodziło dzięki asdef ;-) będzie widać różnicę ;-)

pies_efekt z photoshopa.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 512 raz(y) 177.44 KB

Pako 
Początkujący

Wysłany: 13 Czerwiec 2007, 14:09   

kk z tym dymem to nic takiego nie ma do pokazania.. a na sygnie umiescisz te efekty ktore uwazasz ze sa dobre i ktorych nie znajdziesz w pp.. sam nie wiem co dokladnie ma ps ale inni uzytkownicy forum prace ocenia.

Asdef 

Wysłany: 14 Czerwiec 2007, 11:46   

kreart napisał/a:
a tak to wygląda w photoshopie...

wreszcie coś o co mi chodziło dzięki asdef ;-) będzie widać różnicę ;-)

przecież PP i PS to jest praktycznie to samo, te same możliwości...
może PP jest trudniejszy, ale tylko dlatego że mniej znany, mniej promowany, oraz mniej tutoriali jest... chociaż dla mnie w PP jest łatwiej pracować niż PS :)

Pako 
Początkujący

Wysłany: 14 Czerwiec 2007, 11:58   

dokladnie tak jak mowi asdef.. dlatego niektorzy mysla ze pp to shit a tak naprawde nie jest bo to profesjonalny program w rekach dobrego grafika..

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 14 Czerwiec 2007, 15:16   

Nie za bardzo rozumiem...

asdef przekształciłeś psa - to co uzyskałeś to jedynie odbarwienie, a nie efekt, jaki można uzyskać i mówisz, że PP jest lepszy? hmmm... filtr który użyłeś w pp zniekształci jedynie kolory, nie pogłębi jednych a nie stonuje innych. Przynajmniej tak widać z załączonego przez Ciebie pliku...

pako... co niby mają ocenić ludzie? umiejętności, czy możliwości programu?
jeśli możliwości, musi być to samo zadanie dla obu programów, a różnice będzie widać w efekcie końcowym tak? czy się mylę...

Pako 
Początkujący

Wysłany: 14 Czerwiec 2007, 22:08   

to dzieki umiejetnoscia mozna wyciagnac wiele z programu... taka "wlepianke" jak pokazales wyzej to w paincie mozna by nawet zrobic, tylko nie rozumiem dlaczego tak chwalisz ps'a ;/ program jak program, jedni wola ps inni pp i nikt nie narzeka, ja jestem zadowolony z pp i jego wielu mozliwosci, niektorych podobnych do pp. pochodz sobie po forach graficznych i porownaj grafike (tworzona przez profesjonalistow) w pp i ps.. gdybym ci pokazal jakiegokolwiek arta z pp nawet bys nie pomyslal ze to dzielo z pp... tak wiec mysle ze na tym temat zakonczymy.. ok?

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 15 Czerwiec 2007, 07:55   

być może tylko ja widzę te drobne różnice, między odbarwieniem zdjęć które zostały wlepione na początku tematu oraz w tym co pokazał asdef - no ale trudno. Szczerze wątpię czy tę wlepiankę da się zrobić w paincie... - zawsze możesz spróbować ;-)

Co zaś do tematu - gdybym zobaczył arta z pp wedziałbym, że jest z pp... niestety ;-)

Możesz pokazać nawet kilkanaście - różnice będą widoczne i mogę je wskazać

wystarczy np zapis warstwowy, albo ze ścieżką odcinania zrobić w pp, żeby idac było różnicę między pp a ps

howgh
rzekłem

Asdef 

Wysłany: 15 Czerwiec 2007, 12:05   

Ale przecież ja też zrobię efekt z jednego filtra w PP i dam ci abyś to powtórzył to nie zrobisz tego w żadnej aplikacji… nikt tego nie zrobi…

I tez ci wmówię że mam przewagę w programie…

Ja siedzę w PS i PP i nie widzę różnicy, chyba że w wygodzie i ustanieniu narzędzi…
Dla mnie PP jest wygodniejszy… bo w nim więcej czasu siedzie…
PS// PP i PS ma te same możliwości, nawet jestem skłonny się obrócić na stronę corela PP

Pako 
Początkujący

Wysłany: 15 Czerwiec 2007, 17:23   

a powiedz nam kreart jak sie dowiesz skad jest art jesli jest zapisany w jpg? no ja nie wiem ale jak to umiesz to jestes dobry.. ema...

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 16 Czerwiec 2007, 22:52   

1. widać słychać i czuć że jest z pp

2. każdy program w pliku zapisuje różne informacje niewidoczne może dla Ciebie, ale spokojnie... odczytam je ;-) zapisuje np wersję programu w której został zmieniany oraz np czy program jest zarejestrowany czy też nie ;-)

howgh

Pako 
Początkujący

Wysłany: 17 Czerwiec 2007, 11:14   

a jak ci zrobie obraz arta zrobionego w pp lub ps po przez prt scr i zapisze go w zupelnie inym programie graficznym? hehe juz widze jak zgadujesz skad on jest ;/

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 10 Listopad 2007, 19:10   

Bardzo łątwy sposób :]

Bierzesz i przekształcasz/ustawiasz to zdjęcie jako: "JASNOŚĆ", potem kopiujesz, wklejasz (dokłądnie na niego), ustawiasz jako "NORMALNY" ale z przeźroczystością, około 45% (tutaj wg uznania) i zamiast "NORMALNEGO" ustawiasz DODAWANIE lub ODEJMOWANIE, suwakiem jedziesz w lewo lub rpawo aż do porządanego efektu.
I GOTOWE ! Około 10 sekund roboty!

W sumie od razu można ustawić, bez dawania najpierw na NORMALNY.

Jeżeli nie wiesz jak, moge opisac krok po kroku.

Odpowiedz do tematu