Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Niechciane pola po wydruku
Autor Wiadomość
Cysorz 

Wysłany: 1 Lipiec 2011, 17:51   

Zmień ten nick i avatar napisał/a:
Nie chce mi się znowu tu rejestrować by zmieniać pseudonim, niech już tak zostanie...

Poproś Rolanda - admin ma raczej możliwość zmiany nicka a avatar sam możesz zmienić...

chezare 

Wysłany: 1 Lipiec 2011, 21:23   

Stwierdzam, to co już stwierdziłem. Jak na wydruku jest łata, to i w projekcie musi być, chyba że drukarnia coś spartaczyła, co wydaje mi się w tym przypadku mało prawdopodobne.
Joanno Twoje metody na pewno są skuteczne, tylko skąd kolega F. ma wziąć narzędzia Adobe o których wspominasz? Poza tym jesteśmy na forum Corela :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 1 Lipiec 2011, 21:46   

W pdfie F. łaty nie ma, ale to pdf, nie pdf-x. Gdyby zrobił pdf-x, to albo by łaty nie było, albo by była (skoro takie jej... przeznaczenie), z tym, że wtedy by ją zobaczył.

Inaczej: łatę zobaczy, gdy swojego pdfa (wersja 1.6) zapisze do wersji 1.3 (który przezroczystości nie obsługuje) - czyli... spłaszczy.

Pozdrawiam

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2 Lipiec 2011, 10:32   

chezare napisał/a:
Stwierdzam, to co już stwierdziłem. Jak na wydruku jest łata, to i w projekcie musi być, chyba że drukarnia coś spartaczyła, co wydaje mi się w tym przypadku mało prawdopodobne.
Joanno Twoje metody na pewno są skuteczne, tylko skąd kolega F. ma wziąć narzędzia Adobe o których wspominasz? Poza tym jesteśmy na forum Corela :-)

Wirtualną drukarkę do post scriptów np. Agfę Awantrę instaluje się darmowo z Windy, wiem, że na forum Corela, ja tylko o narządkach pomocniczych wspominam. Nie wiem czy jeszcze coś prócz Distillera robi pdfy z prn i ps.
A skąd Distillera? Ech miło mi kredyt co miesiąc spłacać...

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 2 Lipiec 2011, 10:34   

joannaw.79 napisał/a:

Nie wiem czy jeszcze coś prócz Distillera robi pdfy z prn i ps.

Robi i to nie jeden program :-) i to nawet darmowy.

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 2 Lipiec 2011, 10:42   

Jaki? Mam licencję na Adobe tylko na swój sprzęt a w agencji reklamowej pracuję na ich i oni nie mają. Jak tylko podpowiesz gdzie szukać to będę dozgonnie wdzięczna. Przekopałam internet i albo ja jestem głupia ruda albo nie wiem czego szukać i się poddałam.

Praca wygląda tak, że przygotowuję projekt na ich corel9 (warunek umowy), a potem sprawdzam pdfa drukarskiego na laptopie. Mordęga.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 2 Lipiec 2011, 11:12   

Ghostscript i wszystkie programy/nakladki na nim bazujace.
wiec gsview, pdf creator, PdfFill tools (free)
w zakadce ciekawe strony na tym forum, jest watek o darmowym oprogramowaniu dla grafika tam znajdziesz troche narzedzi przydatnych dla grafika.

pozdr.

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 2 Lipiec 2011, 11:22   

Ghostscript odpada, prędzej nauczyłam się obsługi falcerki niż tego programu, pdf creator nie mieli ps ani prn na pdf, a PdfFill tools nie znam ale sprawdzę i w podpowiedziany wątek zajrzę.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 2 Lipiec 2011, 11:28   

zainstaluj sobie do ghostsripta nakladke gsview i juz dalej jest b. prosto.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 2 Lipiec 2011, 11:32   

joannaw.79 napisał/a:
pdf creator nie mieli ps

No mi "mieli" ;-)
On sporo potrafi nawet moze zrastrowac cmykowego pdf-a do cmykowej bitmapy.

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 2 Lipiec 2011, 11:46   

wawel to mnie zawstydziłeś, idę popróbować możliwości, zanim zacznę pisać głupoty na forum. PDF creator był dla mnie do tej pory nakładką na MS office i traktowałam go bardzo po macoszemu.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 2 Lipiec 2011, 13:14   

tegraf napisał/a:

Inaczej: łatę zobaczy, gdy swojego pdfa (wersja 1.6) zapisze do wersji 1.3 (który przezroczystości nie obsługuje) - czyli... spłaszczy.

Zeby bylo "ciekawiej" to po splaszczeniu pdf-a w 2 roznych programach (nie od Adobe) otoczki brak, ale wszystko jest po tej konwersji w rgb. Mozliwe ze to "zasluga" przestrzeni splaszczania.
PDFill natomiast splaszczy plik prawie ok, wszystko jest w cmyku, roznica jest tylko na jednym kolorze M rzedu 0,4 %. (jego stala "zaleta")
Po zrastrowaniu pdf-a do cmyka tez w 2 roznych programach, wszystko jest ok, wartosci kolorow sie zgadzaja i otoczki brak.
Wyciagnieta bitmapa z pliku pdf tez nie ma nic niepokojacego. Przezroczystosc jest utrzymana.

Wyglada na to ze po splaszczeniu w innym sofcie niz w/w, uzyskuje sie obiekty w 2 modelach kolorow, a splaszczony i zamieniony na rgb zostaje tylko fragment przy przezroczystym obszarze.
pozdr.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 11 Lipiec 2011, 14:27   

No, ale wciąż nikt nie wie czemu w programie nie widać jest tej białej otoczki?
wrzucam plik projektu. Przebadajcie go według uznania.

http://www.sendspace.pl/f...9271e8c7130e402 <---

Co ciekawe, kiedy ten obiekt chwytam i przesuwa w inne miejsce, Corel pokazuje mi obwódkę na jego "ciele". A tam gdzie już w corelu DRAWie przyciąłem - obwódki nie ma. Obrazuje to poniższy skrin:

powiększ

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 12 Lipiec 2011, 21:38   

Co więcej?
Pamiętacie Waszą metodę sprawdzenia kolorów piepetą?

To co powiedzie zatem o sytuacji, która powstaje jak na tym filmie?

http://www.youtube.com/watch?v=IVQztNqFclc :-|

Bardzo bym chciał usłyszeć Wasz komentarz.
Opisałem tam i zobrazowałem szerzej problem z poprzedniego postu.
Ja muszę poznać odpowiedź na te pytania, inaczej nie będę wiedział dlaczego tak się dzieje, skąd się biorą takie zachowania programu i dlaczego druk potrafi się zepsuć. Kto mi może pomóc jak nie Wy? Jeden zwala tylko na drugiego.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 12 Lipiec 2011, 22:11   

SORKI ZA CAPSA ALE ROZLAŁEM SOK I SIĘ SKLEIŁ JAK SKOŃCZĘ PRACE TO UMYJE - OBIECUJE :-D
POSTARAM SIĘ TO WYJAŚNIĆ, CHOĆ TO SĄ TYLKO MOJE PRZEMYŚLENIA NIE POPARTE WIEDZĄ DANĄ MI PRZEZ KOGOŚ.
F-Głowy napisał/a:
To co powiedzie zatem o sytuacji, która powstaje jak na tym filmie?

PIERWSZY "POPRAWNY" OBIEKT ZOSTAŁ WYCIĘTY W CD I NIE ZAMIENIONY NA BITMAPĘ Z PRZEŹROCZYSTOŚCIĄ STĄD W EDYCJI W PP POJAWIA SIĘ CAŁA BITMAPA A W CD WIDAĆ OBSZAR POZOSTAWIONY. W DRUGIM WYPADKU JEST TO OBIEKT Z PRZEŹROCZYSTOŚCIĄ ZROBIONĄ W PROGRAMIE BITOWYM I ZAIMPORTOWANYM DO CD I TU ZACZYNAJĄ SIĘ PROBLEMY.
PRZEANALIZOWAŁEM SWOJE DAWNE PRACE I DOSZEDŁEM DO WNIOSKU, ŻE KOLOR W MIEJSCU PRZEŹROCZYSTYM POJAWIA SIĘ GDY IMPORTUJE BITMAPĘ Z OBCEGO ŹRÓDŁA WRAZ Z NADANĄ PRZEŹROCZYSTOŚCIĄ, JEŚLI ROBIĘ JĄ W PAKIECIE ZAINSTALOWANYM NA TYM SAMYM KOMPIE NIC SIĘ NIE DZIEJE. MOGĘ TYLKO DOMNIEMYWAĆ ŻE CHODZI TU O SPOSÓB ZARZĄDZANIA KOLOREM. ALE JAK JEST NAPRAWDĘ NIE WIEM

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 12 Lipiec 2011, 23:44   

No a ja tez przecież robię ją na pakiecie zainstalowanym na tym kompie.

Mówisz że:

Cytat:
IERWSZY "POPRAWNY" OBIEKT ZOSTAŁ WYCIĘTY W CD I NIE ZAMIENIONY NA BITMAPĘ Z PRZEŹROCZYSTOŚCIĄ STĄD W EDYCJI W PP POJAWIA SIĘ CAŁA BITMAPA A W CD WIDAĆ OBSZAR POZOSTAWIONY.

Wielokrotnie jak wycina się cokolwiek w DRAWIe i przenosi metodą widzianą na filmie do Photo-Painta, program poprawnie odczytuje wartości i nie importuje ze sobą tła.

Inne pytanie, skąd się żółty kolor wział? Skoro program sobie wybiera to dlaczego był to żółty a nie np. pomarańćzowy czy niebieski? Hę? Mi to coś śmierdzi wszystko.... :-?

Cytat:
NIE ZAMIENIONY NA BITMAPĘ Z PRZEŹROCZYSTOŚCIĄ

Idąc dalej, co to ma znaczyć/zmieniać w tym wypadku? A po co miałbym ją ZAMIENIAĆ na bitmapę z tłem? Nie.

kula69 

Wysłany: 13 Lipiec 2011, 06:00   

F-Głowy napisał/a:
Wielokrotnie jak wycina się cokolwiek w DRAW-ie i przenosi metodą widzianą na filmie do Photo-Painta, program poprawnie odczytuje wartości i nie importuje ze sobą tła.

Nie nie przenosi poprawnie zawsze i to w każdej wersji po szarpowaniu w CD i otworzeniu w PP pokazywało się tak jakby nie było wycięte czyli z własnym tłem. Jeśli w CD wycięto obrazek i ZAMIENIONO NA BITMAPĘ to tła już nie było. Dotyczy to opcji edytuj mapę bitową
Sprawdziłem to w 8,13,14 i 15 - wszędzie to samo.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 5 Sierpień 2011, 13:50   

No racja, zgadza się. Jest tak jak piszesz z tą koniecznością zamiany na bitmapę.
Kiedy zedytuję w PP usuwając tło i zakończe tam edycję poprzez taki klawisz, otrzymam wycięty obraz w DRAWIE. Jednak dopiero gdy zamienię go na bitmapę za pomocą takiej opcji z menu, dostaje ona przeźroczyste tło (zreszta w oknie zamiany widnieje "zachowaj przeźroczystość" do zaptaszkowania). Tak.

Ale powiedz mi szczerze dlaczego mam bitmapę zamieniać ponownie na... bitmapę?

Nie rozumiem tej operacji. Przecież to i tak jest cały czas bitmapa.

I kolejne bardzo ważne pytanie:
Dlaczego edycja bitmapy w PP otwiera mi się w nowym oknie? Ilekroć klikam na "Edytuj bitmapę" to zamiast otworzyć obrazek w już otwartym programie, to otwiera mi kolejną kopię. Czemu w jednym programie nie może tego robić? Tylko każorazowo uruchamia nową sesję programu (osobne okienko PP.exe)?

kula69 

Wysłany: 5 Sierpień 2011, 14:38   

bo to inne bitmapy hahaha chodzi pewnie o wewnętrzny zapis
Cytat:
Dlaczego edycja bitmapy w PP otwiera mi się w nowym oknie? Ilekroć klikam na "Edytuj bitmapę" to zamiast otworzyć obrazek w już otwartym programie, to otwiera mi kolejną kopię. Czemu w jednym programie nie może tego robić? Tylko każorazowo uruchamia nową sesję programu (osobne okienko PP.exe)?

to chyba kwestia Windows że polecenie EDYTUJ otwiera nowe okno

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 5 Sierpień 2011, 15:47   

Jakie znowu INNE te bitmapy są?
I jaka kwestia Windows? System nie ma tu nic do rzeczy, to wina Corela.
To bardzo, bardzo źle.

Panowie! A dlaczego skoro zapisuję coś z przeźroczystym tłem z Photo-Painta do formatu PNG to potem jak otwieram te pliki (importuje) do Drawa to gdy sprawdze pipetą kolory, to są inne wartości koloru niż ma tło strony? Przecież to czysty import kanału alpha. W dodatku wygenerowanego z rodzimego programu.

W CZYM COREL MA PROBLEM? :evil:

kula69 

Wysłany: 5 Sierpień 2011, 17:41   

No różnie interpretowane przez system więc jpg, tif, itp. Corel działa na obiektach więc importowaną bitmapę "widzi" w formacie pliku z którego to było brane (zaimportuj jakąś i spójrz jak jest oznaczona w menadżerze obiektów). Jeśli zamienisz to w Corel-u jeszcze raz w bitmapę to zapisze on ją jako obiekt własny (w swój własny sposób).

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 5 Sierpień 2011, 18:08   

Czyli tym sposobem to tłumaczysz, tak?

Jeszcze jedno. Odnosnie tej przeźroczystości.
To wiecie gdy zaimportowany obiekt posiada przeźroczystość, ale taką dziwną, czyli:
mam wycięte jabłko, ale jeszcze element jego zaznaczania jest widoczny sporo pikseli poza jabłkiem.
Nie wiem czemu tak się dzieje. To kontynuując, gdy się zapisuje stronę do jakiejś mapy bitowej, to ona dostaje wtedy (poszerza się) dodatkowe piksele. A czemu? Przecież tego nie ma.
Obrazuje to ten screen poglądowy.

Cysorz 

Wysłany: 5 Sierpień 2011, 20:14   

Draw nie nadaje się do operacji na bitmapach (tak samo jak PhotoPaint, ale to moje prywatne zdanie), natomiast Twój problem bierze się stąd, że w opcjach eksportu masz zaznaczone "wygładzanie", które powoduje dodanie dodatkowych pikseli.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 8 Sierpień 2011, 03:34   

Malutki napisał/a:
Twój problem bierze się stąd, że w opcjach eksportu masz zaznaczone "wygładzanie", które powoduje dodanie dodatkowych pikseli.

Nie.

Cysorz 

Wysłany: 8 Sierpień 2011, 08:33   

Załącz plik.

Odpowiedz do tematu