Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z czcionkami - pogrubienia pojedynczych znaków
Autor Wiadomość
niezapominajka 
Początkujący
niezapominajka

Wysłany: 5 Sierpień 2011, 13:46   Problem z czcionkami - pogrubienia pojedynczych znaków

Witam, mam kłopot, który niezmiernie utrudnia mi ostatnio pracę, będę bardzo wdzięczna jeśli ktokolwiek mi pomoże.

Nie wiem czy problem związany jest z Corelem czyteż może z używaną przeglądarką pdf (Adobe Reader) czy może w ogóle z systemem...

Problem dotyczy czcionek i pojawia się w momencie kiedy zapisuję tekst stworzony w Corelu w formacie pdf. Następuje wtedy pogrubienie pojedynczych znaków czcionki. Dotyczy to zawsze tych samych prostych/"prostokątnych "znaków: dużej litery I oraz myślnika, często także kropek.
Zawsze przed publikacją jako pdf ZAMIENIAM TEKSTY W KRZYWE i wtedy jest wszystko ok, komplikacje zaczynają się wtedy, gdy korzystam z gotowego już pdf'a (obojętnie czy własnego czy też zewnętrznego) który pakuję do pliku cdr i potem ponownie zapisuję całość jako pdf. Po zaimportowaniu pdf do Corela zawsze dokładnie sprawdzam - czy wszystkie teksty skłądają się z samych krzywych, ale po ponownym zapisie do pdf-u zawsze pojawia się ten sam kłopot ze deformacją czcionki.

Nie wiem czy to jasno opisałam, podam więc prosty przykład. Projektuję plakat w Corelu, pakuję do projektu plakatu oryginale logo: KAPITAŁ LUDZKI - NARODOWA STRATEGIA SPÓJNOŚCI w formacie pdf, ściągnięte prosto ze strony www.efs.gov.pl (logo jako pdf wygląda idealnie)... Na wszelki wypadek już po imporcie do Corela sprawdzam czy wszystko zamienione jest w krzywe no i wszystko jest niby ok, w corelu wygląda w każdym razie idealnie. Zapisuję cały plakat w pdf, bo tak życzy sobie drukarnia. Zaglądam do gotowego pdf-a dla drukarni i włosy stają mi dęba, bo w logo PO KL wszystkie literki "I" są grubsze i większe od pozostałych liter... na małej ulotce może to nie będzie problem, ale mam też do zrobienia dwumetrowe bannery na których na pewno to nie umknie...

Może to tylko wina mojej przeglądarki pdf, która pokazuje takie cuda? Ostatnio zauważyłam, że nawet w oficjalnych dokumentach pdf dotyczących loga UE też pojawiają się takie deformacje: możecie zobaczyć czy też się tak u was dzieje http://www.efs.gov.pl/Documents/wytyczne_04_02.pdf strona nr 9 , patrz logo PO KL.

Problem w tym, że że po wydruku pdf-a z Adobe readera na domowej drukarce też mocno widać te pogrubienia :(

Będę bardzo wdzięczna jeśli ktoś mi powie w czym jest przysłowiowy pies pogrzebany...

jebuem
Bywalec

Wysłany: 5 Sierpień 2011, 14:18   

Cytat:
Problem dotyczy czcionek i pojawia się w momencie kiedy zapisuję tekst stworzony w Corelu w formacie pdf. Następuje wtedy pogrubienie pojedynczych znaków czcionki. Dotyczy to zawsze tych samych prostych/"prostokątnych "znaków: dużej litery I oraz myślnika, często także kropek.

u mnie dzieje się tak gdy przy ustawieniach publikowania do pdfa mam zaznaczone zamień czcionki na krzywe
* jak nie chcę zamieniać czcionek na krzywe w ustawieniach [publikuj do pdfa] zaznaczam dodaj czcionki
* jak chcę zamienić czcionki na krzywe to robię to wcześniej w corelu (ctrl+q)

tylko jeszcze napisałaś, że dzieję się tak jak importujesz do corela w krzywych, a następnie publikujesz to do pdfa.
pytanie czy ten pdf, którego importujesz ma dołączone czcionki, a ty przy imporcie zaznaczasz w corelu przekształć na krzywe, czy jest on już 'pokrzywiony' przed importem?

Cytat:
możecie zobaczyć czy też się tak u was dzieje http://www.efs.gov.pl/Documents/wytyczne_04_02.pdf strona nr 9 , patrz logo PO KL.

też tak mam i każdy będzie tak miał bo te loga to grafika rastrowa

sprawdź może przed zamianą na pdf - plik -> informacje o dokumencie, jakie masz statystyki dla tekstu

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 5 Sierpień 2011, 14:46   

poczytaj o tym problemie tu
http://corel.wodip.opole....rubienie+tekstu

chezare 

Wysłany: 5 Sierpień 2011, 14:50   

To ciekawe, bo koledzy na tym forum, którzy zęby zjedli przy takiej robocie twierdzą, że to tylko problem w wyświetlaniu przez Acrobata niektórych znaków (I i to raczej w fontach bezszeryfowych, takich jak np. Arial). Mało tego nie zalecają krzywienia napisów na żadnym etapie tworzenia projektu. W pdfie też powinny być nieskrzywione napisy. W każdym razie skrzywione w Corelu napisy wyeksportowane do pdfa zostaną pozbawione wady złego wyświetlania, choć jak już napisałem, tak się podobno nie powinno robić.
W dokumencie na który wskazałaś nie ma tego efektu choć fonty są dołączone do pdfa.

kula69 

Wysłany: 5 Sierpień 2011, 14:57   

chezare, ja krzywię nałogowo i hej a jak ktoś chce to niech mnie w nos pocałuje :lol:

chezare 

Wysłany: 5 Sierpień 2011, 16:23   

Zdziwiło mnie tylko to, że Niezapominajka (ładny nick :-) napisała, że krzywi, otwiera pdfa, w którym fontów już nie ma i dalej ma ten problem, no i jeszcze drukuje się to co widzi czyli źle.

kula69 

Wysłany: 5 Sierpień 2011, 17:35   

niezapominajka, daj dokładnie te logo którego użyłaś - oryginał, bo jak ja ściągam to wszystko jest ok

niezapominajka 
Początkujący
niezapominajka

Wysłany: 6 Sierpień 2011, 12:04   

Dzięki za wszystkie rady i wskazanie linku do istniejącego już wątku o podobnej problematyce.

Ogólnie zostałam nauczona, że krzywienie jest dobre, więc krzywię wszystko co napotkam po drodze: otwierając pdf-y otwieram teksty jako krzywe, krzywię teksty w Corelu przed eksportem i publikowaniem do pdf, dodatkowo zalecam jesze automatyczne krzywienie tekstów w czasie publikacji pdf. Jednak jak nie krzywię tekstów w cdr, tylko automatycznie przy tworzeniu pdf, to problem też się pojawia.

Spróbuje zrobić tak, że skrzywię tekst w Corelu, ale nie będę już krzywić go ponownie podczas eksportu do pdf. Może to rzeczywiście coś pomoże.

niezapominajka 
Początkujący
niezapominajka

Wysłany: 6 Sierpień 2011, 12:16   

W załączniku przesyłam logo PO KL, z którego korzystam. Drugie bliźniacze nie chce się załączyć (jest za duże - 2411K ???). Są do pobrania tutaj http://www.efs.gov.pl/ZPFE/Strony/Logo.aspx
A swoją drogą, to ciekawe, że logo samej UE zawierające te same czcionki, nie sprawia żadnych problemów, bez względu na to w jaki sposób się je eksportuje).

KAPITAL_LUDZKI.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 228 raz(y) 211.33 KB

chezare 

Wysłany: 6 Sierpień 2011, 12:33   

Otworzyłem wszystkie cdry i we wszystkich napisy są skrzywione. W związku z tym nie mają się prawa źle wyświetlać po wyeksportowaniu do pdfa. W załączonym pdfie też nie ma fontów i ciekawe bo I wyświetla się marnie. Jak się powiększy efekt pogrubienia znika. Zaimportowany pdf do Corela nie ma żadnych tego typu wad.
Niezapominajko, krzywienie czegoś co już i tak jest krzywe wygląda na lekką dewiację :-)
Jeszcze raz powtórzę, tutaj są ludzie, którzy się na robieniu pdfów znają i ci ludzie mówią, NIE KRZYWIĆ TYLKO DOŁĄCZAĆ FONTY. Dopuszczają wyjątki kiedy użyte zostały jakieś nie do końca sprawdzone wynalazki lub napisy zostały poddane działaniu różnego rodzaju filtrów (zniekształcenia, soczewki, itp.). Krzywienie fontów w Corelu powoduje, że musisz cały czas pamiętać żeby takiego pliku nie zapisać i nie zamknąć, bo trzeba będzie wszystko pisać od nowa. PDFy ze skrzywionymi napisami są też najczęściej większe od tych z dołączonymi fontami. Oczywiście krzywić każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej :-)
Ostatnio zmieniony przez chezare 6 Sierpień 2011, 12:43, w całości zmieniany 1 raz  

kula69 

Wysłany: 6 Sierpień 2011, 12:34   

niezapominajka, pdf wychodzi poprawnie w każdym trybie a ja też krzywie w Draw

niezapominajka 
Początkujący
niezapominajka

Wysłany: 6 Sierpień 2011, 14:45   

Żeby nie wyszło na to, że jestem całkiem skrzywiona od krzywienia ;-) to porobiłam trochę eksperymentów z krzywieniem i niekrzywieniem różnego rodzaju.

- Teksty własne pisane w cdr i publikowane do pdf nie stanowią większego problemu:
krzywienie w cdr, niekrzywienie automatyczne - wychodzi ok
niekrzywienie w cdr, niekrzywienie automatyczne - wychodzi ok
krzywienie w cdr + krzywienie automatyczne - wychodzi ok
niekrzywienie w cdr, krzywienie automatyczne - wychozi źle

-pdf (w moim przypadku logo PO KL) importowane do cdr poddane lekkiej edycji (tylko powiększeniu) i ponownie zapisany do pdf:
z krzywienie automatycznym - wychodzi źle
bez krzywienia automatycznego - wychodzi żle
Jeśli z importowanym logo nic nie robię: nie powiększam ani nie pomniejszam i zapisuję do pdf obojętnie czy jako krzywe czy nie, to jest ok!

Skoro jednak w oryginalnym zapisie logo nie dostrzegacie żadnych nieprawidłowości, to najwyraźniej zniekształcenia tekstu po ponownym zapisie w pdf są rzeczywiście winą przeglądarki pdf.

chezare 

Wysłany: 6 Sierpień 2011, 15:03   

Niezapominajka, co ty krzywisz w tym logo jak ono już jest w krzywych?

Wyłączyłem wszystko co się dało (kompresję textów, których nie ma i linii też można wyłączyć) i dalej jest dobrze bo tam są same wektory.
Było małe na środku strony, powiększyłem parę razy i to samo tylko pomniejszone dałem niżej. Małe jest obarczone błędem wyświetlania pdfa przez Adobe Readera.
PDF

niezapominajka 
Początkujący
niezapominajka

Wysłany: 9 Sierpień 2011, 09:43   

Zgodnie z waszymi wskazówkami zrobiłam z logo pdf wyłączając wszelkie automatyczne krzywienia i kompresje. W przeglądarce Adobe Reader i Acrobat Reader logotyp nadal ma pogrubienia, ale drukuje się normalnie i to najważniejsze!
Mimo wszystko będę musiała zaopatrzyć w jakiś inny program, bo takie deformacje przy oglądaniu są lekko denerwujące i niełatwo przekonać oglądającego, że tego w rzeczywistości nie ma.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc ;-)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 9 Sierpień 2011, 10:13   

To jest wina przegladarki pdf - znany problem, ktora jednak mozna oszukac w zal. plik pdf 2 razy ten sam element i gorny wyswietla sie poprawnie a dolny juz nie.
pozdr.

Rysunek2.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 273 raz(y) 39.11 KB

ka-mis 
Praktyk
Praktyk

Wysłany: 9 Sierpień 2011, 10:22   

Wystarczy wyłączyć w opcjach acrobata rozszerz cienkie linie w opcjach

niezapominajka 
Początkujący
niezapominajka

Wysłany: 10 Sierpień 2011, 22:08   

Ka-mis a czy znajdę coś takiego jak wyłączanie opcji "rozszerz cienkie linie" w Adobe Reader X (wersja angielska)?
Wawel, a jaki jest Twój sposób na oszukanie przeglądarki?

chezare 

Wysłany: 10 Sierpień 2011, 22:22   

Wawel, napisz jak to się robi, a nie że te dwie grafiki są identyczne, bo nie są :-)

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 10 Sierpień 2011, 23:21   

Poligrafia sztuką oszustwa ;-) też jestem ciekawa jak się to robi Wawel, bo i ja mam ten kłopot od wieków. Przyzwyczaiłam się, polubiłam i już mi nie przeszkadza, ale ma ciekawość zostałam rozbudzona. Klientowi w razie czego mówię, że to taki podgląd, jak nie wierzy niech powiększy i tyle, bom już nauczona że to taki głupi podgląd. Nie chce mi się walczyć ze wszystkim, jeśli mogę to olać. Też zboczenie po latach pracy z klientami, komputerami i drukarzem ;-)

ka-mis 
Praktyk
Praktyk

Wysłany: 11 Sierpień 2011, 05:30   

mam polskiego readera x i jest. Powinno być w Edit>Preference>Wyświetlanie Strony i szukaj tam rendering. po kolei licząc jest to 5 opcja do odhaczenia.

chezare 

Wysłany: 11 Sierpień 2011, 06:07   

Ka-mis a jak zdalnie zaznaczyć to w przeglądarce klienta? :-)
Wawel, mów po dobroci jak to zrobić? :-) Ja wykombinowałem jak się tego efektu pozbyć, ale chciałbym żebyś mnie, a pewnie i innych oświecił, bo może się okazać, że znowu robię coś bez sensu i zupełnie niepotrzebnie?
Zresztą mój sposób działa tylko wtedy jak w dokumencie mam teksty, a tutaj operujemy na grafice w 100% wektorowej.

PS
Najgorsze jest to, że Adobe Reader w wersji 9,4,4 wyświetla dobrze.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 11 Sierpień 2011, 07:07   

niezapominajka napisał/a:
Ka-mis a czy znajdę coś takiego jak wyłączanie opcji "rozszerz cienkie linie" w Adobe Reader X (wersja angielska)?
Wawel, a jaki jest Twój sposób na oszukanie przeglądarki?

Rozwiazanie Ka-mis'a jest b. dobre. Jedyne problemy widze w innych przegladarkach dla pdf a jest ich sporo i bodaj starsze wersje Readera nie mialy tej opcji.

Oszukanie przegladarki pdf tez nie jest rozwiazaniem bez wad, bo jesli takich elementow bedzie wiecej to zajmie to zbyt wiele czasu.
Polega to na wbiciu dodatkowych wezlow na bokach zakrzywionych liter i, l tak aby bylo ich wiecej niz 4. Wowczas program nie traktuje ich jako linie ktore trzeba rozszerzyc.
pozdr.

ka-mis 
Praktyk
Praktyk

Wysłany: 11 Sierpień 2011, 11:40   

Zdalnie to tylko przez pulpit zdalny :P. Trzeba klientowi to wytłumaczyć bo to wkońcu nie jest jakieś mocno skomplikowane. Readery i Acrobaty od co najmniej 7 mają ten problem i zawsze było źle. Ja się od klientow też nasłuchałem...

niezapominajka 
Początkujący
niezapominajka

Wysłany: 11 Sierpień 2011, 22:32   

Ka-mis jesteś wielki! Znalazłam to!
Edit>Preferences>Rendering>Enhance thin lines
Wreszcie pozbyłam się tych opasłych robali z widoku ;)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

Odpowiedz do tematu