|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Corel Draw 9 brak polskich znaków |
| Autor |
Wiadomość |
balueu
Początkujący

|
Wysłany: 15 Sierpień 2011, 12:39 Corel Draw 9 brak polskich znaków
|
|
|
Witam,
Przeszukałem prawie cały internet, różne fora dyskusyjne, zapiski... i nie ma konkretnej odpowiedzi w sprawie polskich znaków do Corel Draw 9.
Pakiet Corel Draw 9 mam orginalny. Przeinstalowałem system w pracy, i po zainstalowaniu od nowa Corela mam problem z polskimi znakami w tym programie.
Dokładnie mam orginalną polską wersję tego programu.
Na niektórych forach pisze, że wyjściem z mojego problemu był Service Pack 2, jednak to nie pomogło czy grzebanie w rejestrze.
Program ten jest mi niezbędny w codziennej pracy.
Zdziwiło mnie to, że podczas instalacji instalator nie zawołał CD2 i CD3.
Prosze o wyrozumienie i odpowiedź. |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 15 Sierpień 2011, 12:49
|
|
|
| Zapytaj chezara on "siedzi" w 9, ale mam głupie pytanie - czy wybrałeś przy instalacji j. polski? |
|
|
|
 |
balueu
Początkujący

|
Wysłany: 15 Sierpień 2011, 12:54
|
|
|
| tak, domyslny jezyk to polski. Nie znam nikogo na tym forum... |
|
|
|
 |
kula69

|
Wysłany: 15 Sierpień 2011, 13:04
|
|
|
| Ale jeśli w ogóle nie masz polskich to spróbuj w narzędzie -> opcje -> tekst czy nie masz ustawionej innego kodowania, nie pamiętam gdzie to dokładnie było czyli w którym podpunkcie zakładki tekst |
|
|
|
 |
balueu
Początkujący

|
Wysłany: 15 Sierpień 2011, 20:21
|
|
|
Nie wiem czy to jest to, ale wszedłem w: Tekst Narzędzia językowe / Tezarus
i pisze że, brakuje pliku: WT9PL.THS |
|
|
|
 |
kula69

|
Wysłany: 15 Sierpień 2011, 20:31
|
|
|
| no to teraz Chezare lub ktoś inny musi pomóc |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 16 Sierpień 2011, 00:33
|
|
|
Cześć, Kula przeceniasz moje możliwości.
Ja nigdy nie używałem 9, może zmyliło Cię to, że pliki które dołączałem są w tej wersji, ale to tylko po to żeby wszyscy mogli je otworzyć. Przez lata używałem 8, teraz 12 i X3.
Trochę mnie zastanawia bo kolega napisał, że przeinstalowywał Corela i zdziwiło go, że nie chciał pozostałych dwóch płyt. Z tego co pamiętam, to 8, która też jest na 3 płytach też nigdy nie chciała 2 pozostałych. Na tych płytach są fotografie i cliparty. Wszystko co jest potrzebne do życia programowi jest na tej 1 płycie, łącznie z fontami.
Plik, którego braku kolega się dopatrzył moim zdaniem nie ma z problemem żadnego związku, to jest plik słownika.
Nie prawdą jest też, że w sieci nie ma informacji na ten temat, trochę trzeba poszukać
choćby tutaj
Gdybym miał taki problem, to zacząłbym od przyjrzenia się ustawieniom regionalnym widnowsa, obadał jak jest zdefiniowana klawiatura, odinstalował corela i dokładnie przyglądał się ponownej instalacji, użył do przemapowania fontów np. wgl assistanta, a później robił tak jak robię, czyli używał fontów, w których są polskie krzaki. Od 30 lat są problemy z polskimi znakami w windows i w programach, które pod tym systemem działają. Corel wymyślił swoje patenty i też są kłopoty. Podobnie jest u konkurencji, też nie wszystko jest cacy. Obawiam się, że za następne 30 lat będzie tak samo, chyba że wcześniej znikną "polskie ogonki". Mają nas po prostu, nie będę mówił gdzie.
Mnie to wygląda bardziej na problem z windowsem niż Corelem, w którym i tak będą kłopoty z fontami, bo on tak już po prostu ma. W jednych ogonki będą w innych nie, tego się do końca chyba nie da opanować. |
|
|
|
 |
rafakow
Praktyk

|
Wysłany: 16 Sierpień 2011, 14:11
|
|
|
| O jakich fontach piszesz? Nie ma ŻADNYCH nawet podstawowych z Windowsa np. Arial, Times ??? Sprawdź w Notatniku czy fonty mają "ogonki", oczywiście w tych podstawowych. Jeśli ich brak to tak jak piszą poprzednicy - masz namieszane w Windowsie. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|