Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czemu CMYKOWE kolory ważą więcej?
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 20 Sierpień 2011, 16:21   Czemu CMYKOWE kolory ważą więcej?

Czemu CMYKOWE kolory ważą więcej?

Jak zmieniam w EKSPORCIE do JPG z CMYK na RGB to różnica jest kolosalna, w megabajtach.

chezare 

Wysłany: 20 Sierpień 2011, 17:31   

Wszystko się zgadza, CMYK powinien być większy bo jest opisany 32 bitami, a zwykły RGB tylko 24.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 20 Sierpień 2011, 17:59   

LOL, to dlaczego wygląda gorzej a nie lepiej, skoro ma więcej? :D

chezare 

Wysłany: 20 Sierpień 2011, 18:17   

Gorzej, to jest pojęcie względne, jak dobrze przekonwertujesz, to różnice będą minimalne.
Generalnie RGB to trochę szersza (poza drobnymi fragmentami) paleta kolorów niż CMYK dlatego obrazki wyglądają ładniej, ale jak już napisałem to kwestia odpowiedniej konwersji.
W CMYK są cztery składowe kolory, a w RGB tylko trzy i stąd ta różnica, to nie ma związku z ilością możliwych do uzyskania kolorów. Zauważ, że wartości składowych kolorów w CMYK mieszczą się między 0 a 100, w RGB każdy od 0 do 255.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 20 Sierpień 2011, 18:42   

Hmmm.... Nie wiem jak się do tego odnieść.
I co znaczy "dobrze przekonwertujesz"? Mamy jakiś wpływ na to? Chyba nie, bo samo zmienia z automaty z CMYKa na RGB czy na odwrót.

chezare 

Wysłany: 20 Sierpień 2011, 19:39   

Wszystko zależy od ustawień zarządzania kolorami. Fakt, że Corel nie jest mistrzem w dziedzinie konwersji między systemami kolorów, ale da się to zrobić całkiem przyzwoicie.
Zauważ, że jak konwertujesz bitmapy to masz opcję, która pozwala zastosować profil ICC, to jest właśnie to o czym mówię. Od tego zależy nie tylko jak te kolory zostaną przeniesione z np. RGB do CMYK, ale też jak będą wyświetlane w Corelu.
O zarządzaniu kolorami przeczytaj sobie wykład Tegrafa :-)
Ostatnio zmieniony przez chezare 20 Sierpień 2011, 19:44, w całości zmieniany 1 raz  

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 20 Sierpień 2011, 19:43   

Gorzej ponieważ monitor nie obsługuje kolorów CMYK tylko RGB. Na super hiper wypasionym monitorze nigdy nie obejrzysz kolorów CMYK. Prosiłam poczytaj o modelu addytywnym i subraktywnym (ten drugi mam w rysunku).
Mówiąc po krótce: monitor wyświetla światło czyli RGB. CMYK to są farby drukarskie.

Przepraszam że się wkurzam ale jesteś dla mnie idealnym przykładem grafika, który bez żadnego przygotowania chce wypuszczać projekty do druku a potem: "ojjjjjej". Lata praktyki nauczyły mnie: bez podstawowej wiedzy o DTP (przyswój sobie i to pojęcie) wiele jeszcze zdziwień cię czeka.

Błagam, ale nosi mnie jak grafik rzekomo puszczający projekty do druku nie odróżnia RGB od CMYKa. Może jeszcze LAB, Pantone i separacje to pojęcia z kosmosu?

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 20 Sierpień 2011, 20:13   

Wytłumaczę to wielkimi literami: jest przestrzeń LAB czyli przestrzeń kolorów, które widzi ludzkie oko, jest przestrzeń RGB które odzwierciedla monitor, jest przestrzeń CMYK którym się drukuje. Bez zrozumienia tych podstawowych rzeczy nie da się być grafikiem do druku.

Swoją drogą mojej piękności nic nie zaszkodzi :-)

chezare 

Wysłany: 20 Sierpień 2011, 20:19   

Ja się z kobietą kłócić nie zamierzam, ale są drukarki, które drukują z nieporównywalnie lepszą jakością niż offset i nieporównywalnie bliżej rzeczywistych kolorów. Te drukarki nie posługują się kolorami CMYK. Nie mówię w tym momencie o fotolabach, które też z cmykiem nie mają nic wspólnego.

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 20 Sierpień 2011, 20:22   

No toś chezare, rozpętał dyskusję co to są rzeczywiste kolory?

chezare 

Wysłany: 20 Sierpień 2011, 20:30   

To żeby ją szybko skończyć, napiszę co miałem na myśli :-)
Załóżmy, że masz fotografię jakiego obrazu i chcesz wydrukować reprodukcję, która kolorystycznie będzie identyczna (oczywiście w 100% tego się zrobić nie da) z oryginałem.
Zapewniam Cię, że są technologie druku, które nie posługują się CMYK, które pozwolą to zrobić lepiej od offsetu, który tak na marginesie jest dosyć kłopotliwy do opisania, bo CMYK z biurowej drukarki to nie ten sam CMYK co w offsecie, mało tego amerykańskie farby CMYK mają zupełnie inne kolory niż europejskie.

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 20 Sierpień 2011, 20:36   

chezare, oczywiście że są, japoński profil kolorów także jest inny, inny jak wypuszczasz z makówki a inny jak z PCta. Ja mówię o podstawowej wiedzy, o której grafik wiedzieć musi. W załączniku.

lab.png
Pobierz Plik ściągnięto 279 raz(y) 42.39 KB

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 20 Sierpień 2011, 22:38   

Cytat:
Przepraszam że się wkurzam ale jesteś dla mnie idealnym przykładem grafika, który bez żadnego przygotowania chce wypuszczać projekty do druku a potem: "ojjjjjej". Lata praktyki nauczyły mnie: bez podstawowej wiedzy o DTP (przyswój sobie i to pojęcie) wiele jeszcze zdziwień cię czeka.
Wiem, masz rację. Ja uważam tak samo. To jest prawda co piszesz. Ja sam tak sobie powtarzam.
Na szczęście zawsze się wybronię jakby co, mówiąc że to konto (bacząc na pseudonim i avatar) to kontro trolla. I że tak naprawdę to wszystko wiem tylko się zgrywam. :oops:
Jestem takim graficznym Robertem M.

Cytat:
Błagam, ale nosi mnie jak grafik rzekomo puszczający projekty do druku nie odróżnia RGB od CMYKa
Ja odróżniam. To widać. Zapytałem o co innego przecież. Nie widok a wagę. I skąd ta różnica się bierze.

Cytat:
jest przestrzeń LAB czyli przestrzeń kolorów, które widzi ludzkie oko, jest przestrzeń RGB które odzwierciedla monitor, jest przestrzeń CMYK którym się drukuje.

Ja wnioskuję, że ludzkie oko widzi wszystkie przestrzenie kolorów a nie tylko LAB. Inaczej jakbyśmy w ogóle mogli robić coś na kolorach, których nie widzimy? 8-)
Ostatnio zmieniony przez F-Głowy 21 Sierpień 2011, 20:31, w całości zmieniany 1 raz  

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 21 Sierpień 2011, 10:20   

Można jeszcze pisać o różnych wadach w postrzeganiu barw (np. z naciskiem na płeć ; ) ...tylko po co? : )
Nie ma co bić piany : )

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 25 Sierpień 2011, 22:47   

Nigdy nie zwróciłem uwagi że to samo ale zapisane w CMYKU (a moja o zwykłym pliku JPG do użytku w internecie) waży więcej. I przecież też podobno profilu kolorów nie zapisuje nic do JPGa więc dlaczego niby taki JPG wygenerowany na kolorach CMYK miałby ważyć więcej.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Sierpień 2011, 08:43   

F-Głowy napisał/a:
a moja o zwykłym pliku JPG do użytku w internecie

Raczej nie umieszczałbym grafik w CMYKU na www. Prawdopodobnie połowa z oglądających nic nie zobaczy...

Pozdrawiam

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 26 Sierpień 2011, 22:37   

To ja też o tym mówię, tylko że ważą dużo skubańce.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 27 Sierpień 2011, 09:22   

Ważą więcej bo... RGB=3x8bit=24; CMYK=4x8bit=32 :)

Odpowiedz do tematu