|
CMYK > RGB bez osadzonego profilu |
| Autor |
Wiadomość |
Sobiech
Początkujący uczę się

Wiek: 35 Dołączył: 24 Sie 2011 Posty: 1 Skąd: Piotrków Tryb
|
Wysłany: 24 Sierpień 2011, 21:28 CMYK > RGB bez osadzonego profilu
|
|
|
Witam!
Jeśli to double, a pewnie tak jest, przepraszam! Nie przekopałem się jeszcze przez tutejszą kopalnię wiedzy, a szukajka nie za bardzo pomogła.
Mój problem to przygotowanie pliku do druku. Mam wykupioną reklamę w gazetce, format A4 i w wymaganiach kolorystycznych mam "Wymagany format kolorów to CMYK bez dodatkowych kolorów typu Pantone®. Pliki oraz zdjęcia nie mogą mieć osadzonego profilu ICC."
Problem mam w momencie gdy eksportuję plik do tif/pdf bez profilu ICC. Zawsze go załączałem i problemu nie byłol a teraz wszystko wygląda jakby przez dym. Bitmapy przed zapisem były w RGB, teraz to niemal czarnobiałe zdjęcia z śladową ilością koloru, kompletnie wszystko bez kontrastu.
W color managment ustawione mam ustawienia defaultowe (generic), z kolei gdy przestawię na ustawienie "color managment off" wszystko robi się ... niemal odblaskowe. Bardzo nasycone kolory, wysoki kontrast.
Nie wiem czy nie popełniłem błędu projektując reklamę w "euroscale - uncoated" i dopiero przy końcu konwertując...
Nie umiem tego wyrównać, tak by po eksporcie bez profilu ICC było dobrze.
Podszkolcie mnie troszkę bo dopiero zaczynam z Corelem, a ogółem zajmuje się tworzeniem stron internetowych...
Z góry dziękuję!
Pozdrawiam
Adam. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 24 Sierpień 2011, 22:13
|
|
|
1. Zero plików RGB!!!
2. Do Corela importuj zdjęcia zapisane już jako CMYK (PhotoPaint nie jest najlepszym wyborem - jeżeli możesz, to korzystaj z Photoshopa). Tak samo przy pracy na wektorach - w Draw używaj tylko palet CMYK-owych.
3. Przy zapisie do *.pdf skorzystaj z PDF/X1 (tylko CMYK). Jeżeli masz użyte Pantone lub chciałbyś zachować profile ICC (?), powinieneś wybrać PDF/X3.
3. "Euroscale Uncoated" to kolorystyka dla papierów niepowlekanych (np. papier offsetowy czy też niepowlekany karton) - takie projekty robi się przede wszystkim wtedy, gdy praca będzie drukowana kolorami Pantone (np. granatowy jako 072 plus czerwony 032). Standardowa kolorystyka w 95% przypadków to palety CMYK. Oczywiście możesz to samo zaprojektować tylko w cyanie i magencie, ale po co ;)... |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 25 Sierpień 2011, 07:14
|
|
|
Na poczatek zobacz tu
http://corel.wodip.opole....p?p=27014#27014
- Ktory Corel?
- standard pdf/x-1a nie pozwala na zalaczanie profili wiec mozesz na wyjsciu wybrac ten preset.
- co do profilu euroscale uncoated to zalezy na jakim papierze bedzie drukowana ta gazetka - dla papieru gazetowego uzywa sie czesto innych profili, ale to trzeba konsultowac z dana/konkretna gazeta.
ps
Do kolegi z drukarni - Malutkiego, pdf/x1/1a pozwala zapisac rowniez plik z pantonem, nie tylko cmyk. |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 25 Sierpień 2011, 09:22
|
|
|
| wydaje mi się że tu chodzi o coś innego, chodzi o to by przy eksporcie w CD lub CPP użyć profil ale go nie zapisywać w pliku. Jeśli przy zamianie bitmapy nie użyje się profilu to wychodzą cuda, ale nie koniecznie musi być on później wszyty w plik |
|
|
|
 |
|
|