Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wydruk seryjny ver. advanced
Autor Wiadomość
Uzny
Początkujący

Wysłany: 31 Sierpień 2011, 10:43   Wydruk seryjny ver. advanced

Witam,

Mam "drobny" problem z wydrukiem seryjnym, chciałbym ponumerować bloczki samokopiujące A6, mam wydrukowane 4 użytki na jednej kartce A4 (w zasadzie papier jest minimalnie większy niż A4, ale z tym akurat nie ma problemu). Zamiar jest taki: ponumerować wszystkie 4 użytki za 1 przejściem. Mówicie "na luzie", jednak nie tak szybko.

Z numerowaniem przedstawionym na obrazku poniżej nie ma problemu:

Interesuje mnie zmiana kolejności numerów, chodzi o to aby ćwiartka nr 1 była ponumerowana od 1 do 100, ćwiartka nr 2 od 101 do 200, ćwiartka nr 3 od 201 do 300 i w końcu ćwiartka nr 4 od 301 do 400.

Innymi słowy miałoby to "działąć" tak jak na obrazku poniżej:

Próbowałem robić 4 pliki txt i wstawiać 4 różne pola scalane, jednak podczas wydruku seryjnego numery zmieniają się tylko w jednym (tym wybranym w okienku wydruku seryjnego - logiczne, szkoda tylko, że nie da się zaznaczyć wszystkich na raz).

Tak więc pytanie do Was drudzy forumowiczne, jest na to jakiś sposób?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 31 Sierpień 2011, 11:48   

Zrob to tak jak personalizacje...

Czyli stworz 4 pola personalizacji i 4 pliki txt przgotowane jak do personalizacji
a w nich kolejne numery w pliku a numery 1-100 w b 101 do 200 itd. (moga to tez byc 4 pliki xls trzeba tylko wkleic hurtem te numery tam do komorek w arkuszu kalkulacyjnym)
w zalaczeniu wrzucam plik txt z wygenerowanymi automatycznie numerami od 1 do 400 rozdziel to sobie na 4 pliki. Dzieki temu beda pobierane oddzielne dane do 4 roznych pol.

Tu jest tez strona ktora pokazuje jak stworzyc plik txt do personalizacji w Corelu.
http://www.unleash.com/tom/printmerge/

zalacznik z numerami.

numery.txt
Pobierz Plik ściągnięto 414 raz(y) 3.7 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 31 Sierpień 2011, 15:49   Re: Wydruk seryjny ver. advanced

Tu dorzucam juz przygotowany plik txt po rozdzieleniu na kolumny i polaczeniu w jednym pliku, wszystko powinno dzialac. Wystarczy wskazac taki plik przy wydruku seryjnym i kolejne 4 pola beda dostepne.
95 procent tego robi sie automatycznie. (przygotowanie takiego pliku txt)

EDIT
w pliku pdf efekt tego wydruku seryjnego.

naarkuszu.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 239 raz(y) 96.61 KB

4pola.txt
Pobierz Plik ściągnięto 220 raz(y) 2.08 KB

Ostatnio zmieniony przez wawel 31 Sierpień 2011, 17:56, w całości zmieniany 1 raz  

Cysorz 

Wysłany: 31 Sierpień 2011, 16:58   

Można też zrobić to w inny sposób, jeżeli ma się przygotowany odpowiednio plik tekstowy (pobierz: 1-400.txt ) czy dowolny inny. Wystarczy wtedy "przekleić" dane tutaj:

a później zaznaczyć w podglądzie wydruku pole: "Układ rozmieszczenia" oraz "Strony w pionie/poziomie" (2 i 2):

zostawiając standardowe numerowanie na podglądzie, czyli 1,2,3,4.

I to wszystko - oczywiście tylko wtedy, jak się ma zrobione w Corelu 400 stron z numeracją :-D
To pewnie bardziej jako ciekawostka, ale może się przyda przy innym zastosowaniu...

Uzny
Początkujący

Wysłany: 1 Wrzesień 2011, 11:20   

Dzięki wielkie chłopaki. Zastosowałem metodę z 2giego posta wawela, wykombinowałem jak zrobić te numery w libreoffice i generowałem później tylko txtki (jako, że musiałem dobić do 5000 to wyszło mi 13 plików). Do posta załączam plik z libre, może komuś się przyda.

000001 - 000400.rar
numerowanie
Pobierz Plik ściągnięto 277 raz(y) 10.64 KB

Ostatnio zmieniony przez Uzny 5 Wrzesień 2011, 09:05, w całości zmieniany 2 razy  

chezare 

Wysłany: 3 Wrzesień 2011, 07:05   

W zasadzie nie ma już o czym pisać, Wawel podał metodę, tytułem uzupełnienia dodam, że dane w wygodny sposób i to do różnych formatów można wygenerować np. z arkusza kalkulacyjnego. Praktycznie wszystkie potrafią wypełniać komórki seriami danych.
Przykładowy plik z OpenOffica mógłby wyglądać tak jak w załączniku. Wystarczy potem skopiować to co jest w kolumnie E i wkleić do np. notatnika, dodać informację o strukturze danych (dwa pierwsze wiersze) i drukować po 100 rekordów (żeby zachować zgodność z informacjami z pierwszego postu).

Odpowiedz do tematu