|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Jak ustawić maks. TAC (suma kolorów) na 240% (druk gazety) |
| Autor |
Wiadomość |
kleksiarz
Początkujący

|
Wysłany: 7 Wrzesień 2011, 20:34 Jak ustawić maks. TAC (suma kolorów) na 240% (druk gazety)
|
|
|
Zaczynam pracę nad lokalną gazetą w pełnym kolorze. Wymagania drukarni w zakresie obrazów, wektorów i fontów to maksymalny TAC 240%, czyli suma kolorów w danym miejscu nie może przekraczać tego progu.
Z wektorami i fontami nie ma problemu.
Problem pojawia się przy przekształcaniu map bitowych.
Zgodnie z zaleceniami drukarni zainstalowałem ich profil kolorów (ISOnewspaper26v4). Gdy pracuję na tym profilu - cały projekt robi się bardzo ciemny. Z kolei po wyeksportowaniu do PDF (zgodność z ACROBAT 4.0) projekt jest wyblakły. Wpadłem więc na pomysł, by ten profil ustawiać tylko wtedy, gdy przekształcam obrazy z RGB na CMYK, po czym znowu wracam do swojego profilu (ISO Coated v2). Wówczas podczas pracy kolory nie ciemnieją, a przy eksporcie do PDF nie blakną. Problem jest następujący - obrazy co prawda nie przekraczają progu 240%, ale wyglądają beznadziejnie. Ciemniejsze miejsca stają się ciemnymi plamami, występują różne przebarwienia, przesycenia, plamy itp.
Stosowałem także inne profile dostępne w internecie (np. Rzeczpospolita) czy w Corelu. Najlepszy efekt osiągam stosując profil US Newsprint (SNAP 2007).
Czy znacie jakiś inny sposób na przekształcanie obrazów zgodnie z tymi wymaganiami, by wyglądały dobrze??? Może jest do tego jakiś konwerter? Inne programy DTP odpadają - muszę pracować w Corelu X5.
Każda metoda wchodzi w grę - aby efekt był dobry. Zależy mi na czasie.
Bardzo liczę na Waszą pomoc - do soboty muszę przygotować 8 stron a drukarnia musi to przyjąć bez zastrzeżeń... |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 7 Wrzesień 2011, 21:02
|
|
|
| Bitmapy polecam przekonwertować w Photoshopie (bardzo dobrze konwertuje), zapisać z profilem ICC i przy imporcie do Draw zaznaczyć, by bitmapy importował wraz z zapisanym profilem. Corel niestety niezbyt dobrze je konwertuje... |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 7 Wrzesień 2011, 21:09
|
|
|
Widze ze temat powraca...
Konwersja przy udziale profilu zalatwia sprawe, a wyniki ktore mozna uzyskac nie roznia sie od tych uzyskiwanych np. photoshopie.
Konwertowac mozna na wiele sposobow i w CoreluDRAW i photo-paint i w darmowych progr: Gimpie z wtyczka separate+, w Kricie, czy Scribusie.
Problem ktory tu opisujesz dotyczy najprawdopodobniej wyswietlania, bo istotne jest to aby zarzadzanie kolorem symulowalo Ci wlasciwie jak ten kolor bedzie wygladal po wydrukowaniu na papierze gazetowym z konkretnym przyrostem punktu na takim papierze.
Profil uzyty w pliku pdf, osadzony lub uzyty tylko do wyswietlania musi symulowac wlasnie to jak kolory beda wygladac. Dlatego do ogladania trzeba uzyc programu ktory obsluguje te profile. (Arobat Pro, Callas pdftoolbox, Quark tez ma mozliwosc symulowania koloru przy uzyciu profilu umieszczonego w nim pliku.)
Uzywasz programu Corel X5 ktory jest b. rozbudowany w tym temacie wiec tez powinien sobie poradzic. Natomiast moze tez namieszac, juz widzialem pliki pdf wygenerowane z niego gdzie byly pomieszane przestrzenie kolorow, a obiekty byly otagowane profilami w pliku pdf (konkretnymi profilami icc.)
To zmienianie profilu najpierw do konwersji jednego, a potem do pracy i zapewne zapisu do pdf drugiego tez nie jest wlasciwe, bo co innego jest dolanczane do pliku pdf, bo mozesz miec plik cmyk otagowany innym profilem niz trzeba, badz masz ustawiony tzw outputindent na ISO coated, czyli znowu cos innego niz trzeba.
Mozna tez dokonac konwersji do cmyk-a przy uzyciu konkretnego profilu icc np. w photo-paint i w nim dokonac juz ostatecznych korekt kolorystycznych, pilnujac jednak aby nie przekroczyc ponownie nafarbienia. Istotne jest to aby to zarzadzanie kolorem bylo odpowiednio ustawione i aby symulowalo np. przyrost punktu, nie wiem jak to robi X5 bo nie posiadam tej wersji.
To nafarbienie moze tez sciagnac drukarnia - W Acrobat Pro, Pit stop, Callas PDFToolbox itd. majac juz gotowy plik pdf nawet z przekroczonym nafarbieniem.
pozdr. |
|
|
|
 |
kleksiarz
Początkujący

|
Wysłany: 7 Wrzesień 2011, 21:50
|
|
|
Niestety drukarnia nie chce sama nic zmieniać - wszystko jest na mojej głowie...
Nie wiem czy problem leży w wyświetlaniu. Dotychczas PDF otwierałem w Adobe Reader, Acrobata i innych nie mam bo staram się nie używać nielegalnego oprogramowania.
Dodam że używam laptopa. Dotychczas bardzo dobrze odwzorowywał barwy pod druk offsetowy czy cyfrowy w różnych drukarniach.
Wracając do tematu - jak wspomniałem, gdy pracuję na profilu zmniejszającym TAC do 240% - wszystko w Corelu jest baaardzo ciemne, co znacznie utrudnia pracę. Jest wręcz niemożliwa.
Gdy zrobiłem manewr ze zmianą profilu w momencie przerabiania obrazów z RGB na CMYK, i z powrotem do starego profilu przy eksportowaniu do PDF - drukarnia powiedziała że plik jest OK.
Skrócę swój wywód do jednej kwestii. Czy zawsze przy dodawaniu zdjęć do takich "gazetowych" projektów trzeba spedzić trochę czasu na ich retuszowaniu?
Jedyne - w miarę dobre wyniki uzyskuje, gdy bardzo mocno rozjaśnie zdjęcie oraz zmniejszę kontrast i nasycienie. Dopiero wtedy przekształcam je w CMYK z profilem gazetowym. Tak oto metodą prób i błędów udaje mi się "coś" wycisnąć ze zdjęcia.
Gdybym przekształcił fotkę bez tych czynności, zdjęcie staje się bardzo nieczytelne - ciemne miejsca zamieniają się w czarną, wyblakłą plamę. Występują przekłamania kolorów i czasami dziwne plamy.
Jednego zdjęcia w ogóle nie udało mi się sprawnie przekształcić - skóra osób na fotografii robiła się pomarańczowa - mniej lub bardziej, ale zawsze była nienaturalna.
Rozumiem że nie ma prostego sposobu na przerobienie zdjęcia do maks. 240%, tak żeby wyglądało naturalnie - jak w RGB? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 7 Wrzesień 2011, 22:21
|
|
|
| kleksiarz napisał/a: | Niestety drukarnia nie chce sama nic zmieniać - wszystko jest na mojej głowie...
|
a to drukarnia
| kleksiarz napisał/a: |
Dodam że używam laptopa. Dotychczas bardzo dobrze odwzorowywał barwy pod druk offsetowy czy cyfrowy w różnych drukarniach.
|
Majac najlepszy monitor i tak jesli program nie bedzie symulowal poprawnie profilu to nie zobaczymy tego tak jak na wydruku.
Skrócę swój wywód do jednej kwestii. Czy zawsze przy dodawaniu zdjęć do takich "gazetowych" projektów trzeba spedzić trochę czasu na ich retuszowaniu?
Jednego zdjęcia w ogóle nie udało mi się sprawnie przekształcić - skóra osób na fotografii robiła się pomarańczowa - mniej lub bardziej, ale zawsze była nienaturalna.
Rozumiem że nie ma prostego sposobu na przerobienie zdjęcia do maks. 240%, tak żeby wyglądało naturalnie - jak w RGB? |
Przestrzenie cmyk i rgb sie nie pokrywaja, wiec konwersja z modelu rgb do cmyka niesie za soba ryzyko ze czesc kolorow znajdzie sie poza zakresem, i czasem moze to dac kiepski efekt bo mozna uzyskac efekt jakby posteryzacji jesli spora czesc kolorow nie miesci sie w przestrzeni. Duzo tez zalezy od zdjec i kolorow ktore na nich sa.
Obcinanie nafarbienia przez profil do 240 itp jest czynnoscia mechaniczna, automatyczna wiec tez nie zawsze da nam to co bysmy chcieli.
Wazne aby pracowac w jednym profilu i nie mieszac ISO Coated z jakims gazetowym, bo w efekcie mozna sie pogubic, bo np. profil dla papierow powlekanych gdzie przyrost punktu na papierze jest nizszy bedzie nam symulowal cos co bedzie drukowane na papierze gazetowym gdzie przyrost punktu bedzie np 30%. (farba sie rozlewa i zdjecie zle przygotowane bedzie zbyt ciemne) Mozna tez pracowac w rgb majac ustawiony podglad cmyk z konkretnego profilu, i dokonywac korekty kolorow zdjecia, a na koniec zmienic na cmyka, zdjecie (kolory) wowczas nie powinno sie zmienic, bo pracowalismy majac przed soba podglad z profilu cmyk.
pozdr. |
|
|
|
 |
kleksiarz
Początkujący

|
Wysłany: 7 Wrzesień 2011, 22:53
|
|
|
OK chętnie będę przygotowywał projekt korzystając z jednego profilu. Może zatem polecisz mi jakiś dobry do Corela? Na tych które ja mam nie da się pracować - wszystko jest ciemne. Zdjęcie na którym ktoś ma ciemny strój jest niewykonalne do obrobienia. Powstaje ciemna plama. Gdy rozjaśnię zdjęcię aby strój było widać - cała reszta się rozsypuje, powstaja przebarwienia i plamy jak bym podkręcił kontrast prawie na maksa... Jeśli ktoś np. ma ciemny garnitur w paski - zapomnij o tych paskach, wygląda jakby wyszedł z kopalni. Żaden retusz nie pomaga...
Brak mi siły - pierwsze wydanie jest bardzo ważne - a tym czasem wyjdzie kaszana z tymi zdjęciami...
Chyba że da się w opcjach Corela jeszcze coś zmienić lub dostosować pod taki gazetowy profil? Może opcje wyświetlania? Cokolwiek? Bo tak nie może być...
Nie wierze żeby Corel był tak ograniczony |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 8 Wrzesień 2011, 07:22
|
|
|
| kleksiarz napisał/a: | | OK chętnie będę przygotowywał projekt korzystając z jednego profilu. Może zatem polecisz mi jakiś dobry do Corela? |
Zobacz ten watek tam wrzucilem tez jeden z profili na 2-giej podstronie watku, moze bedzie lepszy.
http://corel.wodip.opole....ht=tac&start=25
Ale tez te w/w ktorych uzywasz sa dosc powszechne w uzyciu i nie powinny sprawiac az takich problemow.
Na tych które ja mam nie da się pracować - wszystko jest ciemne. Zdjęcie na którym ktoś ma ciemny strój jest niewykonalne do obrobienia. Powstaje ciemna plama. Gdy rozjaśnię zdjęcię aby strój było widać - cała reszta się rozsypuje, powstaja przebarwienia i plamy jak bym podkręcił kontrast prawie na maksa... Jeśli ktoś np. ma ciemny garnitur w paski - zapomnij o tych paskach, wygląda jakby wyszedł z kopalni. Żaden retusz nie pomaga...
Brak mi siły - pierwsze wydanie jest bardzo ważne - a tym czasem wyjdzie kaszana z tymi zdjęciami...
|
Zdjecie jest ciemne bo symuluje ten profil zapewne przyrost punktu, trzeba widocznie rozjasnic, w corel photo-paint mozna zalozyc selekcje i kazdy wyodrebniony obszar inaczej rozjasnic.
Czasem przy konwersji mozna zmienic metode np. relatywna kolorymetryczna na percepcyjna, nasyceniowa itd. I to tez moze niekiedy byc pomocne.
Chyba że da się w opcjach Corela jeszcze coś zmienić lub dostosować pod taki gazetowy profil? Może opcje wyświetlania? Cokolwiek? Bo tak nie może być...
|
Adobe CMM masz zainstalowany?
tu jest wiecej na ten temat
http://corel.wodip.opole....light=adobe+cmm
Mozesz zalczyc dla przykladu zdjecie rgb i cmyk po konwersji, to zobaczymy co sie tam konkretnie dzieje. |
|
|
|
 |
drozd
Znawca

|
Wysłany: 8 Wrzesień 2011, 08:01
|
|
|
| kleksiarz napisał/a: | | Niestety drukarnia nie chce sama nic zmieniać - wszystko jest na mojej głowie... |
Czy czasem nie drukujesz w miejscowości na Z.??? Czytam Twojego posta i przypominam sobie, jak jakieś pół roku przez to wszystko przechodziłem. Długo by opisywać - poczytaj wątek TAC na Forum, wiele mi pomógł - http://corel.wodip.opole....0&highlight=tac no i obowiązkowo Poradnik tegrafa - http://corel.wodip.opole....der=asc&start=0
| kleksiarz napisał/a: | | Czy zawsze przy dodawaniu zdjęć do takich "gazetowych" projektów trzeba spedzić trochę czasu na ich retuszowaniu? |
Niestety tak, tym bardziej, że - przynajmniej w moim przypadku - fotki z komórek trafiają się dość często MASAKRA - naświetlenie, barwa, że o kadrze czy rozdzielczości nie wspomnę!. W tym miejscu jednak mała uwaga. Przeważnie zaczynam obróbkę zdjęć od ,,autodopasowania" i zauważyłem, że fotki z Nikona D300 (i 700 też) po autodopasowaniu (czy wyostrzeniu) praktycznie nie zmieniają się wcale. Co innego dobre lustrzanki Canona (D50 i lepsze). Zmiana po ,,autodopasowaniu" jest ogromna. Nie będę wdawał się w szczegóły, bo znowu rozpętam wojnę nikonowców i canonowców, ale faktem jest, że coś jest na rzeczy jeśli chodzi o odwzorowanie barw, balans bieli i pomiar światła w obu systemach (N. i C.). |
|
|
|
 |
Luzik
Bywalec

|
|
|
|
 |
kleksiarz
Początkujący

|
Wysłany: 8 Wrzesień 2011, 12:48
|
|
|
Dzięki wszystkim za pomoc.
Wawel ten profil do 200% sprawuje się na medal, zdjęcia nie wymagają nawet retuszu. I cały czas mogę pracować w tym profilu nie martwiąc się, że co innego wyjdzie w PDF :)
Mam nadzieje że drukarnia to zaakceptuje i ruszamy z pierwszym numerem.
także dzięki wielkie za pomoc - jeśli będzie dobrze wychodziło w druku to będę Ci dozgonnie wdzięczny
Drozd - drukujemy w miejscowości na P.
dzięki raz jeszcze!
pzdr |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.15 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|