Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: s-p-i-n
8 Wrzesień 2011, 08:45
Odstępy w tekście
Autor Wiadomość
zibicjusz 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
  Wysłany: 7 Wrzesień 2011, 17:57   Odstępy w tekście

Witam,mam pytanie odnośnie projektowania krótkiego napisu np liternictwo nagrobkowe. W jaki sposób mam zrobić odstęp między wierszam imię nazwisko daty gdy mam dorobić dane drugiej osoby a odstępy muszę zachować takie same. Pozdrawiam.

Cysorz 

Wysłany: 7 Wrzesień 2011, 18:27   

Tutaj akurat masz pełną swobodę...
Pamiętaj tylko o wybraniu odpowiedniego kroju (bez przewężeń, szpiców itp.) oraz o poprawieniu kerningu, tak by litery na siebie nie nachodziły czy też nie były zbyt blisko siebie, bo inaczej piasek zedrze folię w miejscach małych elementów:

zibicjusz 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 8 Wrzesień 2011, 07:39   

Dzięki ale mi chodzi o odstępy między KOWALSKIM a datami000000.Jaką funkcją Corela rozmieszczam napisy a czasami są nietypowe w milimetrach.

DzumA - 78

Wysłany: 8 Wrzesień 2011, 08:18   

ustawienia wiersza możesz regulować:
TEKS/FORMATOWANIE AKAPITU
tak samo możesz postępować z odstępami między znakami itd.

różnice zapewne wynikają z zastosowanej czcionki - wystarczy że wpiszesz ciąg znaków 1234567890 i ustaw prowadnice POZIOMĄ pod albo nad znakiem 1 - zobaczysz że mogą występować różnice

również niemal idealne ustawienie możesz uzyskać ustawiając sobie właśnie PROWADNICE - dwie POZIOME i jedna PIONOWA początku - i musiałbyś tekst zamienić na krzywe rozdzielić każdą z cyfr liter i ręcznie ustawiać - przyciągać do prowadnic - zmniejszać wysokość niektórych cyfr itp.

chezare 

Wysłany: 8 Wrzesień 2011, 08:42   

Odstęp między istniejącymi wierszami tekstu można zmierzyć. Jak już wiesz jaka jest między wierszami odległość, to wystarczy narysować prowadnice poziome oddalone od siebie o taką odległość i dosunąć do nich nowe napisy.
Narysuj prowadnicę. Kliknij w puste miejsce w dokumencie. Wpisz wartość odstępu.

Zaznacz prowadnicę i wciśnij Ctrl+D

Cysorz 

Wysłany: 8 Wrzesień 2011, 17:26   

Wystarczy ustawić prowadnice w odpowiednich miejscach, włączyć przyciąganie do nich - trzeba wtedy oczywiście pracować na pojedynczych wierszach!

DzumA - 78

Wysłany: 8 Wrzesień 2011, 17:40   

przyciąganie do prowadnic nie sprawdzi się jak imię lub nazwisko będzie miało literę z ogonkiem - typu "p" , "y" itp.... - tak czy siak trzeba ręcznie aby odległość między wierszami była identyczna ;-)

chezare 

Wysłany: 8 Wrzesień 2011, 19:35   

Dżuma ma rację, dlatego nie wspominałem o włączaniu przyciągania.
Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden sposób na osiągnięcie celu.
Wystarczy zmierzyć odległość między wierszami (może być narzędzie "wymiary"), a następnie wystarczy obliczyć różnicę między docelową odległością, a tą zmierzoną i przesunąć wiersz przy pomocy Rozmieszczenie->Transforamcje->Położenie (Alt+F7)

Cysorz 

Wysłany: 8 Wrzesień 2011, 20:18   

DzumA - 78 napisał/a:
przyciąganie do prowadnic nie sprawdzi się jak imię lub nazwisko będzie miało literę z ogonkiem - typu "p" , "y" itp.... - tak czy siak trzeba ręcznie aby odległość między wierszami była identyczna ;-)

??!
Przecież wiersz z tekstem jest przyciągany do linii bazowej a nie do krańcowych węzłów!
Przykład:

No chyba, że ja mam inną wersję Drawa...

chezare 

Wysłany: 9 Wrzesień 2011, 00:00   

Malutki, nie chcem, ale muszem Cię zmartwić. Nie masz specjalnej wersji Corela :-)
Niestety nie masz też racji kiedy piszesz, że jest przyciągany do linii bazowej. Jak zostanie przyciągnięty do prowadnicy zależy od tego w którym miejscu go złapiesz i przeciągniesz. Przyciągane jest miejsce za które ciągniesz.
Gwoli uzupełnienia dodam, że narzędziem wskaźnik można przeciągać cały wiersz, a narzędziem kształt poszczególne znaki.

Odpowiedz do tematu